Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Starp citu, ja politiski aktīvi latgaliešu pārstāvji paziņotu, ka viņi nav nekādi latvieši un viņiem vajadzīgs referendums par neatkarību, es neredzētu iemeslus likt tam šķēršļus. (Jā, pat par spīti tam, ka es personiski uzskatu, ka latgalieši ir latvieši, un viņu dialekts, kuru es, ar šo novadu nekādi nebūdama saistīta, visai labi saprotu, nav nekāda nelatviešu valoda; jo, raugi, nav svarīgi, kam es ticu, bet kam viņi paši tic.)

Tas tā, tie bija tikai daži vārdi Katalūnjas sakarā.
  • es zinu, ka stāsts ir par ko pilnīgi citu, bet kā cilvēkam, kuram visa, visa ģimene ir no Latgales, man ir nesaprotami šie biedu stāsti par Latgales atdalīšanās vēlmi. tā Latgale, kuru es zinu, kas ir krustu šķērsu no Baltinavas līdz Maltai, ļoti konkrēti ir daļa no Latvijas, tāda atšķirīga daļa, bet ļoti stabila savā vēlmē būt pie Latvijas, nevis austrumu kaimiņiem. manas māsīcas, kas dzīvo Baltinavā un skatās krievu ziņas, ir vispār tik fascinējošs gadījums, kas ļoti lepojas ar savu pierobežas identitāti un, šķiet, nekad to negribētu mainīt.

    bet nu jā, šis, protams, ir cits stāsts. vienkārši vienmēr liekas tik mulsinoši, kad cilvēkiem ir bail no Latgales, bet tā aina, ko es tur redzu, ir kas pavisam cits. lepna pierobeža ar savu identitāti.
    • Vai ne.
    • Šobrīd pilns internets ar spiedzieniem: "Jūs, kas atbalstāt kataloņus, ko jūs paši teiktu, kad kāds prasītu referendumu par Latgales neatkarību?!", un ieraksts ir atbilde šiem spiedzieniem, nevis reālās Latgales situācijā balstīts domu eksperiments. Bet to jau Tu zini.

      No otras puses - šeit pat Cibā ir bijuši vairāki mājieni (no Unpy un vēl no dažiem), ka latgalieši ir no latviešiem varen atšķirīga un par to lepna cilts, kas mierīgi varētu gribēt atdalīties ar savu zemes pleķīti padusē, un man nav ne jausmas, cik reprezentatīvs šis uzskats ir. Katrā ziņā - nebiedētu, pat ja būtu reprezentatīvs.:)
      • Tukša muldēšana. Neviens tur nav gribējis atdalīties, vatbūt tikai krievvalodīgā Daugavpils diaspora (lai pievienotos Krievijai). pārsvarā visa mūsu cīņa un aktivitātes bija ap Latgales kultūras atzīšanu un popularizēšanu, kā arī latgaliešu pašapziņas nostiprināšanu, lai lepotos, nevis kautrētos no pārējās LV daļas.
Powered by Sviesta Ciba