par nepastarpinātu komjunikeišanu

Posted on 2010.09.14 at 23:23
man:: pilns
skan: The Monastic Choir of Valaam Monastery
Tags: , ,
vot, vakar gadījās tāds gadījums, kas lika aizdomāties par to, ka mēs nezinām, kur dzīvo lielākā daļa mums pazīstamo cilvēku (nu labi, es vismaz zinu, kur dzīvo liela daļa pilsētsbiedru, Digna un pāris manas kursabiedrenes) un par to, kā vispār ir mainījušas attiecības un komunikācijas veidi starp cilvēkiem.
gadījums bija tāds, ka es kko rosos pa virtuvi, te zvans pie durvīm. a tur ciemiņš. pie manis. sen neredzēts un iepriekš nepieteicies. paciemojāmies un tad, man pa pakausi iespēra apjausma, ka mūsdienās šitā vairs gandrīz nekad nenotiekas.
ta, ka vēl dzīvoju Tērbatsielā tā bija ierasta prakse, par to jau vienreiz rakstīju. nu kad nepieteikušies viesi mēdza nākt visdažādākajos laikos. ja manis nebija uz vietas, vecāki viņus cienāja ar tēju un apsēdināja pagaidīt. ja ilgi nerādījos, ta aizgāja atstādami zīmītes. kaukas mazliet tamlīdzīgs vēl tika novērots 2006ajā un 2007ajā, kad tas vājprātīgais Salaspils City Hardcore gāja uz pillu klapi. ta ar te nāca visādi un gāja visādi un jautri bija. vienvakar, piemēram, kad es jau saldi gulēju, viens tipiņš pārkāpa sētai, uzlīda uz 2. stāva balkonija un klapēja pie loga, lai laižu iekšā. toreiz gan baigi viesmīlīga nebiju, attaisīju logu, kārtīgi nošņācos un vēlīnais viesis pazuda pa to pašu ceļu, pa kuru bija atnācis. a pēdējos gados ne miņas no kaukā tāda. kad es pati kaukur būtu iepriekš nebrīdinot būtu ciemā ieradusies es vispār, vispār, vispār neatceros. un, kad vakar tas augstākaprakstītais gadījums notikās, pirmā brīdī pieķēru sevī domu - nu varēji tak iepriekš piezvanīt, es te tagad to un šito daros..., no kuras gan steigšus nokaunējos. bet tā manliekas ir tāda vispārēja doma. visas tās ierīces un vadi un elektrības un nulles un cipari ir tā aizņēmuši mūsu ēterus, ka tur vairs īsti nepaliek vietas dzīviem cilvēkiem no miesas un asinīm - lielākā daļa komunikācijas vairs nav tieša un nepastarpināta. pat, ja kvantitatīvā ziņā komunikācijas apjoms it kā ir liels, tad kvalitāte ir pilnīgā pakaļā (es atvainojos par izteicienu).

ai, es nevaru parakstīt. nākot mājās bija viss šitas sīki, smalki un eleganti izdomājies, bet pieēdos to zupu un kūku un vsjo. viss ķermenis samobilizējies uz gremošanu un galva atsakās sadarboties. bet tā kā jau tik daudz sarakstīju un domu gan jau var nojaust, ta lai paliek kā ir - bez nelaimīgām beigām.

Comments:


nenopietns cilvēks
[info]pzrk at 2010-09-15 03:02 (Saite)
Sāku rakstīt šeit komentāru, un tā "ieskrējos", ka uzrakstīju ierakstu, mazliet plašāku par komentāru parasto:
http://klab.lv/users/pzrk/501785.html
basta
[info]basta at 2010-09-15 07:44 (Saite)
man aizdoma, ka visi viens otram lielās devās dzīvajā riebjamies un, ja nebūtu vadu, bieži nebūtu vispār nekādu kontaktu.

*
[info]inese_tk at 2010-09-15 11:56 (Saite)
vo, vo!
K
[info]rkktzd at 2010-09-15 13:29 (Saite)
vot vot man nupat kas preciizi shitaads ieshaavaas praataa. sanaak arii jo vairaak vadu, jo vairaak pazinju, bet proporcionaali mazaak draugu, ne uz ko citu kaa virspuseeju bla bla komunikaaciju vairs neesam speejiigi. laikam arii taapeec man ir tik maz draugu
iokaste
[info]iokaste at 2010-09-15 10:27 (Saite)
ai - itas ir ņerbertīgi. ir daži itkā jauki cilvēki, bet lai satiktos ir jāsaskaņo laiki un vēlēšanās. saskaņot neko netīk, gribas plūdumā un cilvēki pazūd
[info]digna at 2010-09-15 11:29 (Saite)
Ko nozīmē "ņerbertīgi"?
Tur jau tā lieta, ka mums visiem daudz biežāk būtu jāatmet tas "saskaņot".
*
[info]inese_tk at 2010-09-15 11:36 (Saite)
abet par to saskaņošanu vēl tāda lietas, kas man tais vados besī - nu ka nevar neko sarunāt kādu ilgāku uz priekšu un ļaut tam vienkārši notikt. nu, piemēram, satikties pēc divām nedēļām (pat pēc vienas) tur un tur, tikos un tikos. vienmēr ir pirms tam 10x jāsazvanās, jāpārliecinās, ka tas notiks (vai nenotiks), kaukas tur jāpamaina utt. un, ja iepriekš nesazvanās, tad bezmaz skaidrs, ka uz to strelku var neiet, jo otrs ir vienkārši aizmirsis vai nodomājis, ka nenotiek.
agrāk tak varēja ar cilvēkiem, kam nav parastā tel. un, kas nedzīvoja Rīgā sarunāt tikšanos pat pēc 3 nedēļām vai mēneša. visi atnāca, satikās un viss notikās. eckh.
[info]digna at 2010-09-15 11:43 (Saite)
Jā, bija tā.
Tagad pat uz dzimšansdienu ir grūti kādu uzaicināt, jo, ja aicini laikus, neviens neatcerēsies, ja pēdējā brīdī - tad viss jau saplānots un atkal netiek.
Vispār, tas liecina arī par prioritātēm - protams, katram var gadīties, ka netiek un viss, taču ir tādi, kuri nekad netiek. Nāk prātā M.K. - runā, cik gribi, jau gadiem, bet nekad nekas nesanāk. Un I.L. arī - cik gadus Tu viņu jau gaidi ciemos?
*
[info]inese_tk at 2010-09-15 11:55 (Saite)
vo, vo Tagad pat uz dzimšansdienu ir grūti kādu uzaicināt, jo, ja aicini laikus, neviens neatcerēsies, ja pēdējā brīdī - tad viss jau saplānots un atkal netiek. šitas ir patiešām šausmīgi. mums pamatskolā bija tāds priekšmets 'sadzīves tradīcijas' tur mācīja, ka visi ielūgumi jāsūta laikus un pēdējais brīdis ir 2 nedēļas pirms pasākuma. ja tagad kādu ielūdz tai pēdējā brīdī, tad skaidrs, ka dabūsi vēl 3x zvanīt un prasīt - eu, tas pasākums tak, Tu būsi?
iokaste
[info]iokaste at 2010-09-15 11:51 (Saite)
nesatiksimies, sazvanīsimies
[info]digna at 2010-09-15 11:24 (Saite)
Plus simts, ja te var par kaut ko plusot.
Dīvaini, bet visi mobilie telefōni un interneti liek justies tā, ka nepārtraukti esi sabiedrībā (nevis kā pieņemšanā pie prezidenta, bet tā, ka neesi viens), un tas bieži vien ir par iemeslu, lai "dzīvā" satikšanās ar cilvēkiem liktos kā vēl viens apgrūtinājums. Tu it kā neesi redzējies ar viņiem simts gadus, taču "caur vadiem" visu laiku kaut kas notiek un nav vairs spēka priekš īstiem kontaktiem.
Man arī ļoti ļoti patika tā nākšana ciemos un zīmīšu spraušana pie durvīm. Vēl viena lieta, kas to nīdē ārā, ir arvien ātrākais un ātrākais dzīves ritējums - mēs aizvien turpinam paātrināties, kas neļauj vairs tā īsti, ejot uz veikalu pēc kefīra un veļas pulvera, pa ceļam (patiesībā - galīgi ar līkumu) ieskriet pie kāda ciemos, lai tikai apmītu pāris vārdus. Tagad jau veikalā ieskrienam pa ceļam un paziņām tos pāris vārdus nosūtām "draugos" vai esemesā..
[info]digna at 2010-09-15 11:38 (Saite)
Bai ze vej -
te par saskaņošanu viens komentārs mani uzvedināja uz domām, ka mēs pārāk esam uz to saskaņošanu ieciklējušies.
Jāuztaisa eksperiments - mēnesi intemātu izmantot tikai tik, cik tas nepieciešams, teisim, lai nesataisītu sūdus darbā vai skolā (t.i. - nekādi blogi, nekādi ziņu raksti, tikai ēpasts skolai un darbam. Nekādas gūgles utml. Nekāds draugiem.lv) Es varu derēt, ka tas daudz vairāk mudinātu sazvanīties ar draugiem un paziņām, arī satikties. Pēc vēl pāris mēnešiem varētu atsākties arī spontānas satikšānās uz ielas, kas beidzas vienam pie otra ciemos vai kafejnīcā.

Un vēl, to Ask google! vajadzētu citreiz aizvietot ar Ask friend!. Varbūt, ka sākumā friend domās "nu ko tu man prasi, apsties gūglē", taču, domāju, tas ir pārejoši, jo runāšana, sarunāšanās un gudrību/dumību apmaiņa ir viena no draudzīgu attiecību barotnēm.
*
[info]inese_tk at 2010-09-15 11:52 (Saite)
nu Ask friend Tu man nemāci, ja, es tak ar visiem saviem gudrajiem un stūlbajiem jautājumiem vienmēr zvanu Tev. pat, gadījumos, kad slinkums noiet uz mājas 1. stāvu un sameklēt plauktā, piemēram, sinonīmu vārdnīcu :D

a par to neinternetošanu. liela daļa taisnības Tev ir. nu, piemēram, [info]apogs man reiz teica, ka bieži liekoties, ka nav jēgas mani satikt, jo klabā skaidri un gaiši izlasāms kā man iet un, ka nebūšot nekas jauns, ko no manis dzirdēt. it kā jau ir tā, bet nekad jau nevar zināt, ko cilvēks neieraksta savā blogā.
vai akal tas stulbums, kad man gribējās zināt kā iet Paulai un Elīnai un tā vietā, lai piezvanītu, pat sāku taisīties tai stulbajā tviterī. labi, ka 5 min laikā atjēdzos un momentāli izdzēsos (tfu, Tevi velns).
bet mūsdienās jau grūti bez tiem sociālajiem tīkliem, jo daudziem cilvēkiem daudzi radi un draugi ir ārzemēs, kā Tu citādi bez liekas naudas izgāšanas (telefonsarunas ai mīn) ar viņiem sazināsies?
ai, tas viss tik sarežģīti. manliekas, ka vaina jau nav tai internetošanā, bet mūsu attieksmē un viedoklī par to, kas tas ir un kā tas jāizmanto.
[info]digna at 2010-09-15 12:04 (Saite)
Es Tev nemācu, tas vairāk tā vispār - daudzi jau tā nedara, Tu tikai tāda jocīga. :D

Atteikties nevajag, vajag ar mēru un saprātīgi - kā visu dzīvē. Piemēram, antibiotikas citreiz izglābj dzīvību, bet lielākoties tiek parakstītas absolūti bezjēdzīgi.
*
[info]inese_tk at 2010-09-15 12:21 (Saite)
jā, bet zinkas, piemēram, man vēl ir?
man vispār kopš bērnības ir tādas zināmas komunkācijas problēmas ar cilvēkiem. man vienmēr labāk paticis, ka nāk ciemos pie manis, nekā pašai iet ciemos, jo es svešās teritorijās ne visai komfortabli jūtos. un runāt pa telefonu man ar ne visai patīk (nu ar retiem, konkrētiem izņēmumiem), ja man kaukam jāzvana tad es saņemos, saņemos, saņemos un beigās tāpat nepiezvanu (tikko šīs diskusijas iespaidā, saņēmos piezvanīt savai zirgu guru un apjautāties vai bēbis jau klāt - par to zvanīšanu es vairāk nekā nedēļu jau domāju). šajā ziņā man interneta komunikācija it kā krietni atvieglo dzīvi un ar mazākpazīstamiem cilvēkiem, paziņām ļauj komunicēt bez lieka stresa un frustrācijas.
iokaste
[info]iokaste at 2010-09-15 11:53 (Saite)
nē nu protams ka i-nets ir tā kā saharīns cukura vietā, bet i-netā ir arī plusi. te tu vari gadiem draudzēties ar cilvēku, ar kuru irlā tu pat 5 minūtes nerunātu.
the casual unintellinget
[info]casiopea at 2010-09-15 12:17 (Saite)
viena táda fantastiska lieta kas spánijá lauku ciematá ir - nedarbojas neviens telefons ja vien nav stacionárais, un tá ká tur cilvéki dzívo tikai vasará 99% tad tádu nav gandríz nevienam, nu varbút pilsétas domé vai kádam kas tur dzívo visu gadu un tad tu nekad nezini kas ir atbraucis un ik pa laikam apstaigá visu draugu májas, un ja tie nav atbraukushi citureiz paliec runájoties ar vinju vecákiem lídz vélam vakaram un arí ja gribi kautkur iet tad viss tiek sarunáts apstaigájot májas vai arí ejot uz báru, jo ja pusdienslaiká vai 11 vakará iet uz báru tur var satikt ik visus.
Tur ir tá ka tad kad aizbrauc uz nedelju tev jau otrajá diená liekas ka esi tur piecas dienas.
Turklát ar visu telefona trúkumu visi zin visas baumas momentáli :D
Bet vispár já - man pieméram patík ka atnák ciemos cilvéki un tá, bet manam draugam visam jábút nenormáli izplánotam, cilvéki tá vienkárshi nevar ierasties lai paliktu kádas dienas vai kádu laicinju un visám tikshanám ir jábút sarunátám un apstiprinátám jau pirms nedeljas. Un tas neskatoties uz to ka es esmu uzaugusi ar telefonu rokás bet vinsh dabuja telefonu tai pat gadá kad es tikai pie mana vecuma pieskaitot 10 gadus.
un par to pédéjo - komunikācijas apjoms it kā ir liels, tad kvalitāte ir pilnīgā pakaļā, tagad kad dzívoju tálu no lv, draugos itká visu laiku ir komunikácija ar kautkádiem skolas biedriem un sarunas bet ja mums bútu jásazinás ar véstulém vai ká tad vienkárshi shádas komunikácijas nebútu. Es pat savá zinjá domáju ka tá ir kautkáda mákslígi promoted komunikácija.
the casual unintellinget
[info]casiopea at 2010-09-15 12:19 (Saite)
já vai arí tas ka péctam kad tu visu laiku tá starpcitu esi komunicéjies ar cilvékiem internetá tad kad tu vinjus satiec vairs nav ko teikt jo viss jau tá starpcitu ir izrunáts.
Agrák bija tá ka tu satiecies un ievelc elpu- un nu tik stástíshu un bús.
spriidiic
[info]spriidiic at 2010-09-15 14:10 (Saite)
Jasaruna mums pec 2 nedeljam konkrets laiks janak ciemos cept abolkuka vai whatever
*
[info]inese_tk at 2010-09-15 14:23 (Saite)
jēēē, saunds gud!!!
apogs
[info]apogs at 2010-09-16 00:02 (Saite)
..nu, centrā daudzmaz dzīvojot joprojām tā pietiekami bieži gadās, ka no blakus kvartāla vai lejas zvana un saka, ka "es tepatās un gribēju ienākt ciemos"...bet pēkšņi klauvējieni gan ir reti, jo visi laikam par slinku kāpt augšā, ja reiz ir telefons.
bet, protams, viss mainās. un ļoti.
Previous Entry  Next Entry