smadzeņu darbības blakusprodukts
dīka vērotāja internets 
12th-Aug-2016 10:16 pm
Pie jūzera cloudberry bija krāsainas kartes un saites uz Starptautiskās vēža izpētes grupas ziņojumu , ka ilgstošai glabāšanai apstrādāta gaļa (processed meat) ir iekļauta pie faktoriem, kas izraisa vēzi, precīzāk, ir parādīta nenoliedzama saistība starp to un resnās un taisnās zarnas vēzi.

Viens no skaidrojumiem kādēļ tā - sarkanajā gaļā esošais hemoglobīns, vai precīzāk tā skābekli saistošā grupa - hēms, zarnu traktā tiek pārstrādāta nitrozogrupas (R-N=O) saturošos savienojumos, kas bojā zarnu epitēlija šūnas. Bojātās šūnas nomaina jaunas - katra jauna šūnu dalīšanās paaugstina vēža rašanās risku. Ja gaļa pirms tam ir termiski apstrādāta, hemoglobīns jau ir daļēji noārdījies un nitrozo-savienojumi rodas vieglāk.

Es atcerējos, ka hemoglobīna hēma grupa un hlorofila centrā esošā grupa izskatās ļoti jau nu līdzīgi. Vismaz no N savienojumu viedokļa


Tad nu intereses pēc devos pētīt, kas notiek ar hlorofilu zarnu traktā - vai tas arī veido nitrozosavienojumus
Viens no pirmajiem piedāvātajiem rakstiem stāstīja, ka, ja žurkām deva barībai klāt hēmu, tad viņām varēja novērot straujāku zarnu epitēlija nomaiņu, bet spinātu (hlorofila avots) iekļaušana pārtikā šo efektu novērsa. Dīks vērotājs izdara secinājumu - ja grauz desu, uzgrauz virsū zaļumus. Dillītes, dillītes jāēd!

Bet žurkas nav cilvēki, saka dīkais vērotājs un dodas tālāk.
1986. gadā Nīderlandē uzsāka plaša mēroga kohortas pētījumu (n=4032), kurā pētīja uztura un vēža savstarpējo sakarību 16 gadu laikā. Rezultātus analizēja arī nitrātu saturošo pārtikas un vēlāka vēža griezumā gan augšējam , gan apakšējam zarnu traktam Augšējos vēžos analizēja vairāk faktorus.
Kā nitrozosavienojumu mēru pieņēma N-nitrozodimetilamīnu , kas ir zemos daudzumos sastopams pārtikā, it īpaši kūpinātā un citādi apstrādāta, tiek uzskatīts par toksisku un kura saturs bija izmērīts Nīderlandiešu pārtikas produktos. Augšējam zarnu traktam skatījās arī statistiku starp nitrātu saturu dārzeņos un vēzi.

Tika atrasta kopsakarība starp ar pārtiku uzņemto N-nitrozodimetilamīnu un noteikta tipa barības vada vēzi, sakarība bija vairāk izteikta vīriešiem, jo tie ar pārtiku vairāk uzņēma N-nitrozodimetilamīnu. Grupa, kas so savienojumu uzņēma visvairāk, to iemanījās izdarīt ar (bungu rīboņa) alus palīdzību. Tā kā alus satur arī alkoholu un alkoholam arī ir bijusi piedēvēta saikne starp barības vada un kuņģa vēžiem, tad pētnieki atdalīja N-nitrozodimetilamīna un alkohola grupas un konstatēja, ka abām pastāv statistiski būtiska kopsakarība starp alkohola vai N-nitrozodimetilamīna uzņemšanu un dažiem no barības vada vēža veidiem. Nīderlandiešu pētījumā atrada statistiski būtisku saistību arī starp nitrātu vai hēma saturu pārtikā un barības vada vai kuņģa vēzi. Arī resnās un taisnās zarnas vēžiem, tika novērota statistiski būtiska saistība starp uzņemto hēmu, vai sarkano gaļu un vēža sastopamību. Jāatzīmē, ka vīriešiem šī saistība bija lielāka. Dīkais vērotājs secina, ka cilvēki vismaz nedaudz ir kā žurkas un zinātniskos rakstos ir daudz ciparu.
Dārzājos esošais C vitamīns uzrādīja statistiski būtisku pozitīvu ietekmi uz to vēža veidu sastopamības samazināšanu, kas ir saistāms ar sarkanās gaļas vai nitrozosavienojumu uzņemšanu, it īpaši vīriešiem. Dilles, ja :)

Dīkais vērotājs ir izdarījis pierakstus blociņā un pārskatot tos, kā pie piektdienas vakara, sāk satraukties par alu un to briesmīgo savienojumu, ko kāds ķīmijas skolotājs lika klāt melleņu ievārījumam, lai noindētu sievu (skat. vikipēdijas saiti)

Nebaidies, dīko vērotāj, kopš 80 gadiem daudz kas ir mainījies, precīzāk alus iesalu - diedzētus graudus, kuros ir daudz aminoskābju, kuras graudzējot var radīt nitrozosavienojumus apstrādā citādi. Puiši no britiem šo to ir pamērījuši.
Puiši, tātad izmērīja 138 alus šķirnes, pa desmit paraugiem katram alum (paraugam bija nepieciešami tikai 15 ml, šito dīkais vērotājs pārbaudīja pirmo). No šiem 138 aliem, 79% (109) nesaturēja izmērāmu N-nitrozodimetilamīna daudzumu, tikai 3 pārsniedza 0,5 mkg/L, kas ir pieņemts kā pieļaujamā robeža. Tiem aliem, kuriem bija nomērāms NDMA daudzums, tas nebija saistīts ne ar izcelsmes valsti, ne ar alus tipu, ne ar alkohola saturu tajā. Igauņi arī nesen ir ziņojuši, ka pie viņiem alū viss mierīgi. Tā ka, priekā!

Comments 
13th-Aug-2016 12:53 pm
ō, izsmeļoši, paldies! sāku kautko saprast :)
par antioksidantiem bija skaidrs, bet pārējais aizpilda daļu lielā roba iekatā par tēmu.
eksaktās man kopumā padodas grūti, bet skolā ķīmiju pasniedza direktōre, kurai kļūdas uz tāfeles laboja klasesbiedrenes, tāpēc tagad jūtos diezgan apdalīts šajā lauciņā.
This page was loaded May 17th 2024, 11:41 am GMT.