smadzeņu darbības blakusprodukts
Potato 
27th-May-2014 11:17 pm
Šodien veicu plaša mēroga pārskatu par bioloģiju, runājot par kartupeli ar privātskolnieci.
Meitenei bija jāuzraksta hipotēzes laboratorijas darbam par cietes noteikšanu kartupeļos. Uz žēlīgajām acīm, "Pasniedzēj, ko tur jāraksta", es nereaģēju un izdarīju to, kādēļ mani nemīl privātskolnieki, uzdevu jautājumus, daudz.



Sākumā diskutējām par to, kāpēc vispār kartupelī ir tā ciete un kas ietekmē tās uzkrāšanos.
- Pajautāju, kas tad ir ciete - ogļhidrāts, olbaltumviela vai tauki
- Pajautāju, no kā sastāv ogļhidrāti
- Pajautāju, kāds monosaharīds ir cietes sastāvā
- Pajautāju, kādā veidā augs ražo glikozi
- Pajautāju, ar ko augs ražo glikozi
- Palūdzu pastāstīt fotosintēzes vienādojumu
- Izejot no iepriekšējā palūdzu izdomāt, kas varētu ietekmēt cietes uzkrāšanos kartupelī
- Uzjautāju, kādēļ gan kartupelis vispār veido tos bumbuļus, un kas notiks ar cieti, ja kartupelis sāks dzīt asnus.

Ņemot vērā to visu, lūdzu izdomāt vai apgalvojums, jo kartupelis ir dzeltenāks, jo tam vairāk cietes ir patiess. Un kāpēc šodien veikalā nopērkamajam kartupelim varētu būt mazāk cietes kā rudenī
- Uz jautājumu vai ciete ir dzeltena, palūdzu atcerēties, kā izskatās kartupeļu ciete paciņā mājās

Tad pievērsāmies jautājumam, kas notiks ar cieti, ja kartupeli izvārīs. Vai tās daudzums kartupelī mainīsies?

- sākumā meitene teica, ka samazināsies (samazināsies, gan izskatās tika izvēlēts uz bobi, jo parasti tak viss samazinās)
- Ok, samazināsies, tātad kaut kas ar to cieti notiks, kas?
Stud.- Izies ārā no šūnām un nonāks ūdenī, kurā vāra.
- Kas notiek, kad ūdenī nonāk ciete?
- Vai kartupeļu katlā novērojam ķīseli?
Stud. -Ok, tad viņa iztvaikos!
- Pastāstiet man kā jūs vārat ķīseli! (studentes acīs izbrīns, bet stāsta)
- Nu, un tā ciete vārot iztvaiko?
- Labi, ja ciete nepaliek šķīdumā un neiztvaiko, kas tad ar viņu var notikt?
Stud: Sadalās!
- No kā sastāv ciete?
- Kartupeļu ūdens paliek salds?

Nu tad beigās nonākam, ka ciete paliek tajos kartupeļos un ar viņu nekas nenotiek

Stud: Bet kāpēc tad rīvējot kartupeļus izdalās ciete?
- (Es, ļoti priecīgi, jo domā cilvēks līdzi) Aha! Un kas notiek ar kartupeļu šūnām, kad rīvē kartupeli?

Beigās vēl parunājām kādēļ kartupeļu biezputru nedrīkst taisīt ar blenderi un kā tā atšķirsies no parastas saspaidītas kartupeļu biezputras un es paliku apmierināta ar sevi. Cerams, ka meitenei salikās kopā visas lietas.

Comments 
28th-May-2014 08:15 am
man nav blendera, tādēļ vaicāju, ja nu gadījumā tad, kad man tāds ir, uznāk prāta aptumsums un es metos tos nelaimīgos kartupeļus blenderēt
28th-May-2014 09:21 am
var jau blenderēt, bet pastāv risks iegūt tapešu līmei līdzīgu substanci.
28th-May-2014 11:04 am
jāatzīstas, par šo es kādu laiku domāju ķirbju-dārzeņu biezzupas konsistences sakarā. sāku raizēties kā būs, kad būs blenderis :D
28th-May-2014 11:16 am
tur jau vajag to klīsterīgumu nedaudz, un kartupeļu taču nav daudz iekš zupas
This page was loaded May 4th 2024, 1:17 pm GMT.