Šodien veicu plaša mēroga pārskatu par bioloģiju, runājot par kartupeli ar privātskolnieci.
Meitenei bija jāuzraksta hipotēzes laboratorijas darbam par cietes noteikšanu kartupeļos. Uz žēlīgajām acīm, "Pasniedzēj, ko tur jāraksta", es nereaģēju un izdarīju to, kādēļ mani nemīl privātskolnieki, uzdevu jautājumus, daudz.
Sākumā diskutējām par to, kāpēc vispār kartupelī ir tā ciete un kas ietekmē tās uzkrāšanos.
- Pajautāju, kas tad ir ciete - ogļhidrāts, olbaltumviela vai tauki
- Pajautāju, no kā sastāv ogļhidrāti
- Pajautāju, kāds monosaharīds ir cietes sastāvā
- Pajautāju, kādā veidā augs ražo glikozi
- Pajautāju, ar ko augs ražo glikozi
- Palūdzu pastāstīt fotosintēzes vienādojumu
- Izejot no iepriekšējā palūdzu izdomāt, kas varētu ietekmēt cietes uzkrāšanos kartupelī
- Uzjautāju, kādēļ gan kartupelis vispār veido tos bumbuļus, un kas notiks ar cieti, ja kartupelis sāks dzīt asnus.
Ņemot vērā to visu, lūdzu izdomāt vai apgalvojums, jo kartupelis ir dzeltenāks, jo tam vairāk cietes ir patiess. Un kāpēc šodien veikalā nopērkamajam kartupelim varētu būt mazāk cietes kā rudenī
- Uz jautājumu vai ciete ir dzeltena, palūdzu atcerēties, kā izskatās kartupeļu ciete paciņā mājās
Tad pievērsāmies jautājumam, kas notiks ar cieti, ja kartupeli izvārīs. Vai tās daudzums kartupelī mainīsies?
- sākumā meitene teica, ka samazināsies (samazināsies, gan izskatās tika izvēlēts uz bobi, jo parasti tak viss samazinās)
- Ok, samazināsies, tātad kaut kas ar to cieti notiks, kas?
Stud.- Izies ārā no šūnām un nonāks ūdenī, kurā vāra.
- Kas notiek, kad ūdenī nonāk ciete?
- Vai kartupeļu katlā novērojam ķīseli?
Stud. -Ok, tad viņa iztvaikos!
- Pastāstiet man kā jūs vārat ķīseli! (studentes acīs izbrīns, bet stāsta)
- Nu, un tā ciete vārot iztvaiko?
- Labi, ja ciete nepaliek šķīdumā un neiztvaiko, kas tad ar viņu var notikt?
Stud: Sadalās!
- No kā sastāv ciete?
- Kartupeļu ūdens paliek salds?
Nu tad beigās nonākam, ka ciete paliek tajos kartupeļos un ar viņu nekas nenotiek
Stud: Bet kāpēc tad rīvējot kartupeļus izdalās ciete?
- (Es, ļoti priecīgi, jo domā cilvēks līdzi) Aha! Un kas notiek ar kartupeļu šūnām, kad rīvē kartupeli?
Beigās vēl parunājām kādēļ kartupeļu biezputru nedrīkst taisīt ar blenderi un kā tā atšķirsies no parastas saspaidītas kartupeļu biezputras un es paliku apmierināta ar sevi. Cerams, ka meitenei salikās kopā visas lietas.
eju sarakstīt kalendāru un gatavot čemodānu ar naudu