extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-04-05 18:12:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
jaunu datu trūkums
Visgrūtākais šajos laikos ir uzticamas informācijas trūkums. Informācijas ir pieejams daudz, bet ir ļoti liels trokšņu saturs, ka grūti atrast to, kas ļautu labāk izprast esošo situāciju pasaulē un izveidot sakarīgāku naratīvu. Piemēram, https://www.worldometers.info/coronavirus/ ir praktiski bezjēdzīgs, jo atšķirības testēšanas aptvērumā starp valstīm ir ļoti lielas, arī nāves gadījumu uzskaitē ir milzīgas atšķirības, un pat katrā konkrētā valstī uzskaite ir tik nepilnīga, ka tiek veiktas dažādas korekcijas.

Līdz šim svarīgākais ir dati no kruīza Diamond Princess, kas apliecināja, ka mirstība ir mazāka par 1%. Tie gan bija specifiski apstākļi (lielāks vecāku cilvēku skaits, mazāka medicīniskās aprūpes iespējas utt.), bet tādi, kas liktu domāt, ka reālos apstākļos tā varētu būt tikai vēl mazāka.

Nākošā būtiskā doma bija par maskām – ja tās palīdz medicīniskajam personālam, tad varētu palīdzēt arī pārējiem cilvēkiem. Šai informācijai nebija vajadzīgi dati – tikai loģiska izvērtēšana, un patiešām pēc mēneša(!) jau to sāka atzīt arī veselības autoritātes.

Bet kopš šīm atskārsmēm ir pagājis jau mēnesis un nekādi būtiski dati nav klāt nākuši, kas varētu jebkā ietekmēt skatījumu uz lietām. Tas ir ļoti garlaicīgi. Ir, kas mēģina analizēt dažādas līknes un ko tik vēl ne. Bet cilvēku daba ir vienmēr saskatīt sistēmu nejaušās svārstībās, ka no tā es pagaidām izvairos. Taču šķiet, ka šodien esmu ieraudzījis kaut ko ļoti nozīmīgu. Dati no Uhaņas parāda, ka karantīna nesamazināja R0 līdz vajadzīgajam līmenim. Tikai centralizēta potenciāli inficēto izolācija to panāca.

Un līdzvērtīgi par Itāliju, kurā ieviesa tikai karantīnu, dati neliecina, ka tā vispār darbojas. Šis manuprāt, ir kaut kas ļoti nozīmīgs.

Šie nav īpaši precīzi dati, bet tie ir ļoti spēcīgi, ka grūti iedomāties, kas varētu mainīt izpratni par notiekošo. Redzēsim, kā situācija attīstīsies, bet pieļauju, ka paies kādi pāris mēneši, kamēr autoritātes šos datus vispār pamanīs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2020-04-05 20:58 (saite)
Nu, un ko tu ar to informāciju iesāksi? Tā īsti interesē tikai viena ziņa - ka viss ir beidzies. Bet par to varēs uzzināt pēc kaimiņu šautā salūta. Viss cits TV, radio un internetā, kā tu pareizi atzīmēji, ir tikai troksnis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-05 21:04 (saite)
Sagatavojies, ka tev drīz paskriet arī neatļaus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sw
2020-04-05 21:05 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fedrs
2020-04-05 21:08 (saite)
Nav jēgas ciest pirms laika, problēmas jārisina to rašanās secībā. Turklāt pieņemu, ka zemessargi, kuri te netālu visas brīvdienas pastiprināti vingrinājās šaušanā, tiks aizsūtīti kaut kur citur - ieņemt telegrāfu un staciju, piemēram.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-05 21:32 (saite)
Cerēsim, ka līdz tam gan neaizies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaj
2020-04-05 21:51 (saite)
Lancetā pirms dažām dienām publicēts raksts, vismaz piekoriģēts fatality rate: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30243-7/fulltext

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-05 22:13 (saite)
Palasīju kopsavilkumu. Tas ir no 24 nāves gadījumiem (kas ir ļoti maz, ņemot vērā, ka miruši jau daudzi tūkstoši), un ziņo par case fatality rate, kas nav tas, ko cilvēkiem ir būtiski. Svarīgi ir zināt IFR – inficēto letalitātes rādītāju.

Tāpēc šis ir tikai troksnis, piedod.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaj
2020-04-05 22:27 (saite)
Es gan esmu izlasīju pilnu rakstu. Analizēti ir visi ziņotie gadījumi līdz 25 martam. Arī Diamand Princess gadījumi.
Tu minēji ierakstā, ka nav uzticamas informācija - es uzsaktu, ka rakstā ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-05 22:38 (saite)
Es nesaku, ka informācija nav uzticama. Gan jau ka kādam zinātniekam ir. Es saka, ka manā gadījumā šī informācija neko jaunu nepasaka. Ja man kāds (piemēram, 55 gadus vecs vīrietis ar augstu asinsspiedienu bet citādi vesels) jautā, kāds ir mans risks nomirt, ja es saķeru šo vīrusu, tad šis raksts man nekādi nepalīdz to atbildēt. Jo IFR ir būtisks, nevis CFR.

Šeit ir labs piemērs, cik lēnu informācija aiziet līdz valdībām: https://twitter.com/jaketapper/status/1246489279091691521

Par asimptomātiskiem gadījumiem ir zināms jau ļoti sen, un vismaz jau kādas pāris nedēļas man ir zināms, ka tie var arī inficēt citus. Bet izrādās līdz ASV valdībai tas ir aizgājis tikai aizvakar.

Tieši tāpat par šo rakstu, kas publicēts tikai pirms 5 dienām. Tur ir precizēti daži rādītāji, bet ar mazāku precizitāti šī informācija jau bija zināma pirms mēneša. Šodien tas vairs nav aktuāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]justmy2cents
2020-04-06 00:17 (saite)
Man šķiet, daļa ierobežojumu ir noteikti tādi kā noteikti nevis tāpēc, ka tieši tik lieli ierobežojumi ir vajadzīgi, bet tur uzreiz jau ir ierēķināta nesaprātīgā tautas daļa, kura ierobežojumus pārkāps par vienu vai vairākiem līmeņiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-06 00:44 (saite)
Ja ierobežojumi būtu efektīvi, tad tie būtu efektīvi arī ar nelieliem pārkāpumiem. Tāpat cilvēkiem ir jāiet uz darbu un pārtikas veikaliem, tāpēc ja kāds vakarā pavazājas pa ielu, neko daudz nemaina.

Problēma ir tāda, ka tie nav efektīvi pat visstingrākajā izpildījumā. Faktiski valdībām nav skaidra plāna, ne arī vīzijas, kas strādā un cik ilgi tas būs vajadzīgs. Arvien stingrāki ierobežojumi ir izmisuma rīcība, jo neko citu efektīvu eksperti nespēj iedomāties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2020-04-06 10:59 (saite)
pag, tu esi apskatījis pēdējos datus no diamond princess? kā tu vari teikt, ka zem 1%? pēdējās nedēļas laikā nomira vēl trīs, tātad 11 no 712, un vēl 10 ir kritiskā stāvoklī vairāk nekā mēnesi pēc nokāpšanas no kuģa, par tiem vēl nevar zināt. cāļus skaita rudenī.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-06 11:03 (saite)
Ja gaidīsim pietiekami ilgi, tad nomirs visi 100%.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2020-04-06 11:08 (saite)
protams. bet šī kuģa statistiku varēs noslēgt tieši tajā brīdī, kad ailītē "critical care" būs nulle. runāt par šī kuģa statistiku tad, kad vairāki vēl ir pieslēgti aparātiem, ir samērā stulbi. bet nekas, tu nebiji pirmais, kas tā darīja. bet nu bija laiks tā kā saprast.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-06 11:15 (saite)
Tas nav stulbi, jo tas neko būtisku nemaina, jo mani neinteresē precīza šī kuģa statistika līdz pēdējam cilvēkam. Mani vairāk interesē kopsakarības, un ja tie ir 10 vai 13 cilvēki, tad kopsakarību tas nekādi nemaina, jo es operēju ar intervālu plus mīnus 50%. Tieši šī pārmērīga koncentrēšanās uz precīziem skaitļiem, kas patiesībā nekad nav precīzi, ir tā, kas rada šo tuneļa redzējumu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gedymin
2020-04-07 11:02 (saite)
> Visgrūtākais šajos laikos ir uzticamas informācijas trūkums. Informācijas ir pieejams daudz, bet ir ļoti liels trokšņu saturs, ka grūti atrast to, kas ļautu labāk izprast esošo situāciju pasaulē un izveidot sakarīgāku naratīvu.

Tev piemīt zināma pašironija ;)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-04-07 11:07 (saite)
Ko tu ar to domā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?