Nepabeigtā dienasgrāmata


24. Janvāris 2010

(bez virsraksta) @ 20:38

Kas mani visvairāk kaitina visādu Sirmo un citu kulinārijas zvaigžņu uzvedībā? Ieradums ēdienā bāzt rokas un nekādā gadījumā nemazgāt produktus pirms sagriešanas. Es, protams, visu saprotu - bioloģiskā pārtika, new age higiēna ar priekšstatu par to, ka bērnam jāļauj bāzt mutē jebkuru sūdu, jo tā labāk izveidosies imūnsistēma, galu galā, ja tā ir zupa vai trīs stundas sautēts plovs, jebkurš stafilokoks tāpat aizies bojā, taču es nespēju saprast salātus no nemazgātiem zaļumiem, kas atrasti RIMI plauktos. Es personiski mazgāju pat gaļu, kas izvilkta no vitrīnas un vairākkārt apčamdīta visādu veikala darbinieku rokām. Es esmu snobs?
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]magnolia
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:48
(Link)
nu gan jau sponsors neļauj berzt un mazgāt salātiņus
[User Picture Icon]
From:[info]tvarj
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:49
(Link)
nevareetu buut taa, ka viss ir nomazgaats un sagatavots pirms raidiijuma?
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:49
(Link)
nu es taču redzu, kā izņem no veikala iepakojuma
[User Picture Icon]
From:[info]tvarj
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:50
(Link)
nu tad gan...
a tu uzaicini vinju veidot raidiijumu pie sevis un pie reizes pamaaci? :)
From:[info]chaika
Date: 24. Janvāris 2010 - 23:48
(Link)
haha, šito toč vajadzētu :D
lai pamāca mācītajam!
[User Picture Icon]
From:[info]zhagata
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:49
(Link)
To vienkārši nerāda, raidlaiks tak ierobežots.
[User Picture Icon]
From:[info]magnolia
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:51
(Link)
cerams ka tā:)
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:51
(Link)
es arī esmu redzējis, kā Sirmais smēķēdams stāv uz Barona ielas un cep šašliku uz zemes noliktā sarūsējušā dzelzs kastē starp trotuāru un braucamo daļu
[User Picture Icon]
From:[info]zhagata
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:53
(Link)
nu tas tak istabas apmeklētājiem :D
From:[info]siimors
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:00
(Link)
Tā kā Istabas apmeklētājiem būtu itin vienalga, vai ar šašliku vai vienalga ko ir vai nav veiktas kaut kādas higiēniskas manipulācijas..
[User Picture Icon]
From:[info]zhagata
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:35
(Link)
Nu es esmu tur ēdusi, bet tagad tak paliek bail.
[User Picture Icon]
From:[info]vistu_zaglis
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:56
(Link)
Da viņi vienkārši pēc tam to visu neēd :)

/es gan arī nesaskatu milzu nozīmi sterilizēt produktu, kas stundu vadīs pārsimt grādu temperatūrā, tik cik smiltis noskalot.../
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 20:59
(Link)
es tomēr uzskatu, ka visādu rūpniecisku produktu audzēšanas, ievākšanas, pakošanas, distribūcijas un tirdzniecības laikā tie saskaras ar vidi, kurā mīt ne tikai baciļi, bet arī dažādi ķīmiski elementi, galu galā, transportēšanas laikā tie ir arī smagie metāli no izplūdes gāzēm
[User Picture Icon]
From:[info]nrk
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:21
(Link)
jā, un vienā CSI rādīja, kā restorāna salāti netika mazgāti, un apmeklētājs nomira, un beigās izrādījās, ka ūdenī, ar ko salāti laistīti, bija (atvainojos) kaut kādu lopiņu fekālijas

CSI, protams, ir CSI, bet es tagad ar divreiz lielāku rūpību mazgāju visādas lapas
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:22
(Link)
tevi es cienu!
[User Picture Icon]
From:[info]nrk
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:29
(Link)
es gan neesmu pavārs, ja
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:25
(Link)
tevi gadījumā vakar ner;ad;ija pa tv? es biju tik iesprindzis uz atpazīšanu, ka nespēju gan pateikt, par ko tur vispār bija runa
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:00
(Link)
un ēdienam taču ir labāk, ja tajā ir tikai attiecīgajam produktam raksturīgās garšas
[User Picture Icon]
From:[info]vistu_zaglis
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:31
(Link)
Nu ābola miza, piemēram, ir tā piehujārīta ar parafīnu, ka ne silts ūdens, ne ziepes tur neko nelīdzēs, i ko nu?

T.i. man nav ilūziju, ka jebkura paika ir piedzīta ar visādu hreņ, bet praktiskais latvietis čukst priekšā, ka mazgāšana varētu likvidēt kādus 5% tās Mendeļejeva tabulas... Nu un tālāk, protams, ierasti dodos mazākās piepūles virzienā, t.i. pārdevējas Maņas bacilim vārīšanas procesu pārdzīvot nav izredžu, kamēr ar pārējo cīnīties ir teju neiespējami :)
[User Picture Icon]
From:[info]porcupine
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:55
(Link)
klau, par to parafīnu - tas nav kaut kāds urbānais mīts?
(pašu ābeļdārza vairāku vecu t.s. ziemas šķirņu ābeļu āboliem arī ir tāda kā vaska kārta)
[User Picture Icon]
From:[info]kjeerpis
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:06
(Link)
Ha, kas tad tā par kārtiņu! Nav salīdzināma ar veikalu ābolu mizu. It kā nav mīts. Arī vietējos ābolus tirdzniecībai bez tās apstrādes neņemot.
[User Picture Icon]
From:[info]porcupine
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:11
(Link)
nopietni? ek, jo mazāk zini, jo labāks miegs ;)
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:11
(Link)
Apples and Wax
If you walked out into an orchard, picked an apple from the tree and rubbed that apple on your shirt, you would notice that it shined – you've just polished the natural wax that an apple produces to protect its high water content. Without wax, fruits and vegetables like apples would lose their vital crispness and moisture through normal respiration and transpiration – eventually leaving them soft and dry (yuck!).

After harvest, apples are washed and brushed to remove leaves and field dirt before they are packed in cartons for shipping to your local market. This cleaning process removes the fruit's original wax coating, so to protect the fruit many apple packers will re-apply a commercial grade wax. One pound of wax may cover as many as 160,000 pieces of fruit; perhaps two drops is the most wax covering each apple.

Waxes have been used on fruits and vegetables since the 1920s. They are all made from natural ingredients, and are certified by the U.S. Food and Drug Administration to be safe to eat. They come from natural sources including carnauba wax, from the leaves of a Brazilian palm; candellia wax, derived from reed-like desert plants of the genus Euphorbia; and food-grade shellac, which comes from a secretion of the lac bug found in India and Pakistan. These waxes are also approved for use as food additives for candy and pastries. (Now you know why your chocolate bars melt in your mouth but not in your hand…)

The commercial waxes do not easily wash off because they adhere to any natural wax remaining on the fruit after cleaning. Waxed produce can be scrubbed with a vegetable brush briefly in lukewarm water and rinsed before eating to remove wax and surface dirt. (Using detergents on porous foods like apples is not recommended!)

(c) http://www.usapple.org/consumers/wax.cfm
[User Picture Icon]
From:[info]porcupine
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:22
(Link)
nu ok, skaidrs - jāmazgā cītīgāk turpmāk. vai jāmizo, jā.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:23
(Link)
They are all made from natural ingredients, and are certified by the U.S. Food and Drug Administration to be safe to eat.
[User Picture Icon]
From:[info]porcupine
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:28
(Link)
ko nu tā vaskos sev visas iekšas, vaizin
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 25. Janvāris 2010 - 02:07
(Link)
Ar ausu vasku!
[User Picture Icon]
From:[info]kjeerpis
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:04
(Link)
Mizot
[User Picture Icon]
From:[info]watt
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:03
(Link)
nu, šaubos ka apliešana ar ūdeni daudz ko maina. ja tu runā bar baktērijām, tad tās var tikai antibakteriāls līdzeklis nonīdēt, nevis ūdens. ūdenī varbūt pat baktēriju vēl vairāk...
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:06
(Link)
ok, es pieļauju, ka mikrobioloģiskā izpratnē mani ieradumi ir bezjēdzīgi un tā drīzāk ir kaut kāda pārprasta "darba ētika"
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:06
(Link)
galu galā, neviens nenomirs no tā, ja pavārs vārīšanas laikā iepļaus zupas katlā
[User Picture Icon]
From:[info]watt
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:12
(Link)
nu re, kad esam vienojušies ka tas nav sanitārās drošības jautājums (un pat ne garšas jautājums), var sākt strīdēties par attieksmes jautājumu :)
[User Picture Icon]
From:[info]dekaels
Date: 25. Janvāris 2010 - 01:14
(Link)
Piem., svins gan nav tikai attieksmes jautājums. Vienīgi ar ūdeni var būt par maz, bet tikt galā ar svinu tik un tā ir itin viegli (standartmetode ir ūdens + nedaudz etiķa vai arī ūdens + ziepes).
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 25. Janvāris 2010 - 17:21
(Link)
nu eksperiments ar Domestos fakultātē pierādīja, ka nosprāga akvārijā no viena piliena pilnīgi viss izņemot baktērijas... tak što labāk uzticēties kuņģī esošai sālsskābei, vismaz gadu tūkstošos pārbaudīta metode :P
From:[info]zakis65
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:14
(Link)
es tadam edienam klat nekertos,sazin kur tas nemazgatas rokas bijusas
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:23
(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]misame
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:24
(Link)
Kaut arī apzinos, ka tāpat visus draņķus diez vai varu nomazgāt, tomēr vienmēr mazgāju gaļu, arī tad, ja taisos to likt zupā, kuru "tāpat tak vārīs". Mandarīnus un banānus nemazgāju, kaut arī vajadzētu. Tas gan man netraucē savā mājā zemē nokritušu priekšmetu pacelt un apēst. Nez kāpēc sev es uzticos :-)
From:[info]asiize
Date: 24. Janvāris 2010 - 21:27
(Link)
mazgāju visu, ko var nomazgāt. malto gaļu varbūt ne.
From:[info]
Date: 25. Janvāris 2010 - 09:14
(Link)
vovo, līdzīgi
From:[info]affair
Date: 24. Janvāris 2010 - 22:21
(Link)
mani nedaudz vairāk kaitina viņa pseido-intelektuālie draugi un ieradumi.
From:[info]chaika
Date: 24. Janvāris 2010 - 23:44
(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 25. Janvāris 2010 - 08:41
(Link)
Are you a puma? - Yes - Eat it!
[User Picture Icon]
From:[info]daarta
Date: 24. Janvāris 2010 - 23:45
(Link)
man ir pārliecība, ka slinkuma dēļ radies ieradums nemazgāt veikalā
pirktos augļus un dārzeņus ļāva man Indijā nedabūt vēdera kaites.
[User Picture Icon]
From:[info]straume
Date: 25. Janvāris 2010 - 00:38
(Link)
Tāpat visi beigās nomirs.
[User Picture Icon]
From:[info]sramgni
Date: 25. Janvāris 2010 - 01:21
(Link)
Kuli-nārija.
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 25. Janvāris 2010 - 02:08
(Link)
Bet vispār- ja neēd ar kreiso roku, gan jau būs labi.
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 25. Janvāris 2010 - 17:16
(Link)
es mazgāju tikai tad, ja kaut kas nokrīt uz grīdas un neesmu to mazgājis ilgāk par kādu nedēļu. i neko. gan dzīvs esmu gan tik vesels, ka pašam jau riebj...
From:[info]ze
Date: 25. Janvāris 2010 - 22:30
(Link)
Salmonelozes izraisītāju, kas šķiet ir sliktākais, ar ko var saslimst Latvijas apstākļos lietojot pārtiku, jau tāpat nevar nomazgāt ar ūdeni - tad jālieto kaut kāds dezinfekcijas līdzeklis, kas atkal diez vai ir veselīgi. Tā apskalošana ar ūdeni ir vairāk tā kā simbolisks ieradums. Tad jau rokas arī varētu mazgāt tikai ar ūdeni un dzīvot ar ilūziju, ka tās ir tīras.

Nepabeigtā dienasgrāmata