barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2011-09-11 11:31:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
visskaistākām ogām pasaulē. lauksaimniecības produkcijas izlaides dati
Latvijas Republikas lazdu riekstu resursi ir zem drošas kontroles, tos drīzumā kotēs biržā un sagraus dažādus kārkludīlerus ar piegādātās mantas apjomu un kvalitāti, protams un zelta ķieģeļi kārtosies pagrabos viensblakus otram un kaķīša dzirnavas mals saldi, dien'un'nakt'. Vienīgais piepūles moments, kas nepieciešams, ir riekstu tehniska salasīšana, jo pat tad, ja māki lasīt grāmatas, sēnes, ķirbjus un brūklenes, tad riekstu lasīšana vismaz man bija kas jauns no ieraduma viedokļa, šīs mazās formas kokos un zālienā un zem autoparka, formas, kuras izrādās ļoti garšīgas, turklāt un ir pieejamas šādos, starptautiski nozīmīgos apjomos. Kur skatās vāveres? Kad Tu pēdējo reizi lasīji lazdu riekstus grozā?

Vēl, pie viena, man ir iekrājies sezonālais sakāmais par ķirbjiem un kabačiem.
Jau iepriekš atvainojos kabaču plantatoriem un vēstniekiem uz zemes par iespējams, nepopulāru viedokli.


Ik rudeni čaklie dārziņu turētāji nēsājas pakaļ viesiem ar mazliet izmisīgu lūgumu "paņemiet, lūdzu ķirbīti un kabacīti!" un tad tu cilvēk, viss tāds saimniecītēm atteikt negribošs, šmorē ēdienus ar ķirbi un kabaci, jo jau jau ir iedots, tad jāizstrādā, dāvana ar pienākuma garšu. Ja ķirbjus var patērēt vairākos jēgpilnos veidos- krāsnī ceptus ar muskatriekstu, garšīgajā šokolādes kūkā ieceptus, maigi marinētus ar krustnagliņām, tad kabača funkcionālais pienesums uztura piramīdā ir neizprotams, lūdzu piedodiet šo tumsonību.

Zinu, ir cilvēki, kuri cep un pat bauda kabaču "karbonādes" olās, miltos un eļļā, lai arī, par gaumi nestrīdas, bet psihosomatisku īpatnību dēļ nebūs lemts saprast šo aizraušanos (tas, lai neteiktu, ka ja es būtu galma karaliene, uztovisstingrāko aizliegtu jelkādas produktu panēšanas);
ir arī cilvēki, kuri kabačus iesvaida etiķa esencē un sauc par gardām marinētām piedevām (šeit allaž atceros neglītas krāsas patisonu un kabaču marinējumu patēršanu skolas ēdnīcā un tam sekojošo pirmo iepazīšanos ar kuņģa zondēšanu Iecavas klīnikā, auč), taču man nav bijis tas gods baudīt kabaču ēdienu, kurš šķistu ievērības un atkārtotas baudīšanas vērts. Manuprāt, ir tieši viens veids- uz gunskura vai citādi grillēti tumšzaļie cukini, tos no visas plašās kabaču ģints varētu arī neapšaubīt, tie iederas arī rīsēdienā un vēl šurtur.

Bet ja gunskurēšana ir gandrīz vienīgais veids, kāpēc kabacim bija augt, tad to loma apstrādājamās platībās tomēr ir krietni pārspīlēta un mīļā miera labad jau ko tikai nevar aprīt, taču kāpēc vajadzīgi šie industriālie apjomi kabačkopībā? Tie sagādā vien ciešanas par nepateicīgajiem (ne)pieņēmējiem un atteikšanās grūsmi, sprūst kaklā kabačains kumoss un trūd pārmetums konteinerā.

Citās ziņās- jēdzīgu sēņu (lasīt- baraviku un gaileņu) mežā nav, tas pat labi, jo pērnās vēl nav izstrādātas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeina
2011-09-11 12:33 (saite)
kabači ir ļoti ok lazanjā, arī, ja sapilda ar gaļu/ rīsiem/ viskautko, aiziet uz urrā

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 12:38 (saite)
te nu manī runā binārās skalas (melns/balts) amatieris, sak, kāpēc ir kaut kas negaršīgs jāpilda ar kaut ko puslīdz garšīgu, lai iegūtu ēdienu ar maldības, viltus un spaidu garšu? līdzīgs piemērs ir tādi ēdieni kā "kāpostu tīteņi", "viltotais zaķis", uc.

es saprotu, ka nesaprotu un apskaužu visus, kam izdodas, jo man regulāri tiek ieskapēti kabacīši, kuri uzturās ledusskapī pa ceļam uz sia LT konteineriem. un šausmīgi nepatīk mest ārā ēdienu, jo zināms tak, kā ir, kad nepietiek, utmldz. tomēr kabačus uztvert par uztura piramīdas dalībniekiem nasanāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeina
2011-09-11 12:39 (saite)
napaciņš. Man kabači garšo, ja nav, kur likt, ved šurp! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 12:45 (saite)
Lūk, te nu mēs uzskatāmi redzam blaumanisko dzīves netaisnību par "pāriem, kas nedabonas". Šajā gadījumā, kabaču piegādātājiem un kabaču nepateicīgajiem saņēmējiem. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]antuanete
2011-09-11 12:36 (saite)
Kabaču karbonādes un marinējumi ir teju vienīgais veidols, kādā viņi man arī šķiet nepieņemami (un, acīmredzot, arī iemesls, kāpēc vienmēr esmu jutusi nepatiku pret kabačiem). Toties sautēts vai cepeškrāsnī cepts kopā ar citiem dārzeņiem un garšvielām ir gana labs, tāpat arī lečo sastāvā. Starp citu, pameklē gūglē receptes uz "zuchhini bread", un atradīsies visādi aromātiski kēksi, kur pamatā ir rīvēts zukīni vai kabacis, es tādu cepu ik pa laikam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 12:40 (saite)
tas ir jaukais, zaļais cukīnis, kurš sevi attaisno, jā gan. manas gaudas ir par tiem maigi zaļajiem lielsēklu un pāraugušo gurķu brālēniem ar kuriem "pēc visiem šiem gadiem" netieku nekādā jēgā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]jim
2011-09-11 12:36 (saite)
dodiet man, ja jums ir lieki kabači, es ar sajūsmu viņus izstrādāšu!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 12:42 (saite)
būs zināt, aha.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shvep
2011-09-11 12:48 (saite)
Nu, viss jau no katra cilvēka garšas kārpiņām atkarīgs. Un, ja kabaču ir 20 gabali, tad, protams, ir problēma tikt ar tiem galā.
Man dikti garšo tāds kabaču ēdiens : burkāni, sīpoli, tomāti, kabači, visu uz pannas apcep eļļā normālā, pareizajā secībā un pasautē ar pipariem un ko jau vēl grib likt klāt. Ēdas vieni paši auksti vai silti pie sviestmaizēm, pie gaļām pilnīgi visām utt.
Vēl ir garšīgi ar kabačiem plācenīši : uz skaidu rīves kabači, burkāni un kartupeļi (kabaču visvairāk), piemaisa klāt olas, sāli, cukuru, mannu vai miltus un forši, ja ir saulespuķu sēkliņas lobītas. Cep kā kartupeļu pankūkas un nenoēsties, cik gardi.
Kabaču karbonādes ir pē, piekrītu :) Un etiķa marinādē arī fui.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 13:07 (saite)
Varbūt, ka ir veidi, kā tos netraumatiski pakonsūmēt, bet diemžēl, visa veida eļļā ņurkojušie un pannā ceptie plāceņveidi, arī minētās kartupeļu pankūkas tā arī neatrod vienmērīgu sadarbību ar mani. Bet jāskatās uz to pozitīvi: citiem paliek vairāk.


(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]milda
2011-09-11 13:02 (saite)
piekrītu, bārbaliņ. kabacim ir tāda specifiska piegaršiņa, kuru es atpazīstu pat, ja tā tiek maskēta ar sieru, kečupu, vai citiem visai jēdzīgiem produktiem. nespēju arī es lietot uzturā šos dārzeņus nekādos veidos. ķirbis ir pavisam kas cits. pie tam ķirbja ēšanā vismaz jēgu var atrast - tas skaitās dikti nu uzturvērtīgs un veselības stiprināsānai ieteicams produkts. kabacis arī šinī jomā atpaliek un tāpēc es mierīgi sirdi kabaci esmu jau sen kā izslēgusi no savas ēdienkartes.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 13:09 (saite)
Par garšu maskēšanu atminējos kādu gadījumu kādā Viļņas restorācijā, kurā paņēmu dārzāju šalātus un liels bija mans pārsteigums zem tomātu un salātlapu kalniņa atrast glītu grūbu piramīdu. Turklāt, tolaik vēl nebiju pārstrādājusi attieksmi pret grūbām un nezināju, ka viedi gatavotas tās var būt dievīglabas un biju itin frustrēta. Viesmīle skaidroja, ka eto, čtob krepče.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]milda
2011-09-11 14:14 (saite)
jā. leiši ar savu virtuvi prot pārsteigt. neteikšu ka pozitīvi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 14:22 (saite)
laipni lūgta klubiņā :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]wowow
2011-09-11 13:54 (saite)
kabacis ir dabas kļūda. pārpratums. cukini ļaunais dvīnis.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 13:58 (saite)
ufff, un es tā baidījos nākt klajā ar šo paziņojumu, vairākas sezonas Cietos un Turējos, jo šķita, ka viena tāda, nesaprotoša. cik labi, cik labi!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]diana
2011-09-11 15:11 (saite)
Man gan ļoti garšo marinēti kabači, bet principā labākais veids, kā es tos varu patērēt rūpnieciskos apjomos (un arī patērēju) ir savārīt vistām knābāšanai ar kartupeļu mizām, biešu lapām un tamlīdzīgi. Un - jo lielākas un cietākas sēklas, jo vistas laimīgākas!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 15:58 (saite)
Re, re: dažādībā ir mūsu spēks! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2011-09-11 16:11 (saite)
a) kabačus (tb cukīņus, citi manā pasaulē nedzīvo un dārzā neaug) mēs liekam brīnumšķīgajā tomātu tunča zupā pa provansas modei
b) nesen iepazinos ar veidu nr 3, kā ir iespējams ēst ķirbi (pirmie 2 ir marinēti pa vecāsmātes modei un biezzupā ar papriku) - ķirbju čatnijs. traksvarpalikt, cik garšīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 16:29 (saite)
Lūdzu, receptītes studijā izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai. Šitā jau nevarēs, pateikt a, bet ž- noskaust.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-09-11 16:35 (saite)
tomātu tunča zupa ir nospiesta no veitvačeriem :) pannā apsautē sīpolu, ķiploku, burkānu skaidiņās un selerijas kātu šķēlītēs, ber buljonā, liek klāt tomātus (var tikai konservētus, var pusi konservētus, pusi svaigus un blanšētus), tunci gabaliņos un savā sulā, baltās pupiņas un šķēlītes cukīņa. provansas garšvielu maisījums rekomendēts, var arī tikai ar pipariem un/vai citām preferencēm. sāli nekad nav prasījies.
a ķirbju čatniju vāra errors, esmu tikai garšojusi, bet ne taisījusi. vēl. pieņemu, ka tur ir ķirbis, čili, ingvers, kurkuma, kumins un visi šitie karija zvēri. kad tikšu pie kāda ķirbja, ķeršos pie eksperimentēšanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2011-09-11 16:36 (saite)
o, ielieku eksperimentu plauktiņā. paldies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]adinkra
2011-09-11 16:40 (saite)
Vari vienu dabūt no t24 pagraba. Kaut šodien :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2011-09-11 16:42 (saite)
komplektā ar šampanieti? :) šodien man viss dīkdienības limits ir iztērēts, bet es iešu kādvakar pie jums ar tiem puļķiem, ko viņreiz paņēmu, samainīšu tos pret ķirbi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?