10 December 2020 @ 03:01 pm
 
vienas cibiņas māte izzīlēja, ka aiznākamgad būšot vēl lielāka pandēmija, bet izliksiies, ka šis viss pēc kādiem deviņiem mēnešiem beigsies un visi laimīgi.
mani uztrauc topošās bezierobežojumu dzīres un tām līdzi ejošais cenu kāpums visās nozarēs. šobrīd mājsaimniecības veido uzkrājumus, un tad, kad visu ļaus, atspersies uz nebēdu. visi lidos, pirks jaunas kleitas, mašīnas un dzers konjaku restorānos. ekonomisti tieši to arī prognozē, ka piedāvājums būs mazāks kā pieprasījums, tāpēc cenas sitīsies pret griestiem.
un ko tad? atkal burbulis, atkal plīsīs?

mēs esam tādi kapitālisti, tādi!
 
 
( Post a new comment )
helvetica[info]helvetica on December 10th, 2020 - 03:09 pm
neko nezinu, visu sapirkos martā.
(Reply) (Link)
 Stiller Ozean[info]klusais_okeans on December 10th, 2020 - 03:10 pm
atzīšos, arī gaidu roaring twenties ar šampanieša dzīrēm līdz rītausmai
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 03:18 pm
tas man sakritīs zīdīšanas beigām, jeij!
(Reply) (Parent) (Link)
f[info]f on December 10th, 2020 - 04:55 pm
identiskas gaidas. tikai bez rītausmas. citādi - identiski! a varbūt arī līdz rītausmai.
(Reply) (Parent) (Link)
vecais indiānis džims[info]jim on December 10th, 2020 - 07:45 pm
tikai šādas fantāzijas mani šobrīd notur virs ūdens
(Reply) (Parent) (Link)
porcelāna lellīte[info]neraate on December 10th, 2020 - 03:11 pm
nezinu, man atkal šķiet, ka tie, kas krāj, to šobrīd lai ir spilventiņš uz kura patverties, daļa jau var prognozēt žopu un mēģina saorganizēties jau tagad, tērē samērīgi, plāno ilgtermiņā un šo to šobrīd dara, ja tas ir lētāk vai pieejamāk vai ir iespēja vai lai atbalstītu kādu uzņēmējdarbības aspektu

es nedomāju, ka tas ko tu raksti radīs burbuli, kas plīsīs, varbūt nedaudz amortizēs to drausmīgo kritienu, kas jau ir prognozējams un būs tumšs
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 03:17 pm
nu varbūt, bet es te palasījos ekonomistu prognozes par straujo cenu kāpumu un ļooooooti nesagribēju tādu baiso lecienu.

piemēram, mūsu ģimenei vajag jaunu mašīnu. nevis jaunu, jo vecā nepatīk, bet vienkārši lielāku. un lietotu mašīnu piedāvājums ir ļoti švaks - kādreiz bija pilns tirgus ar trīs gadus vecām mašīnām, jo to īpašnieki jau paņēmuši atkal "svaigu" mašīnu, bet tagad nepārdod, pietur. šis gan būtu tas gadījums, kad pandēmijas beigās piedāvājums būtu pat lielāks par pieprasījumu, bet tas vnk tāds viens aspekts, jo novēroju.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
porcelāna lellīte[info]neraate on December 10th, 2020 - 03:26 pm
ja ir specifiskas prasības, lietotu auto piedāvājums švaks ir vienmēr, šobrīd gan arī nemitīgi jāseko līdzi, par labu cenu aizejot momentā.

skaidrs jau, ka cenas kāps. ļoti daudzi tieši tagad bankrotē, jā ir dažas jomas, kam iet labi, būs daži, kas noturēsies, bet diez vai cels cenas lai uzvārītos.

man gan vispār šķiet, ka uz ekonomistu prognozēm nav jēgas skatīties, tā viņi pirms lielās dižķibeles prognozēja, ka NĪ cenas tik kāps un jāpērk tagad un mēs redzam, kur tas viss beidzās. gudri spriest par to, kāda būs dzīve pēc krīzes ekspertus aicināja jau jūnijā. ka lielāka jēga skatīties uz pēdējiem tādiem globālākiem notikumiem vienlaikus vairākās pasaules reģionos, par cenām; vai pavisam seniem attiecībā uz tehnoloģiju attīstību, izmaiņām sabiedrībā u.tml.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 03:34 pm
jā, bet lielās līnijās iedzīvotāju ienākumi (kopējie) nav daudz mainījušies un, ja ir ierobežojumi, tātad tikai loģiski, ka nav, kur tērēt. tātad, beigsies sūdi, tērēs nost.
vai varbūt pārfrāzēšu - nevis tērēs baigos ietaupījumus, bet "atļausies vairāk, jo tik ilgi viss bija liegts!". līdzībā: nevis kleitu pa 50, bet kleitu pa 100 ar tik pat vieglu rokas mājienu.

man gan pandēmijas beigas (ja tādas pienāks) sakritīs ar zīdīšanas beigām un es tiešām gribēšu dzert šampanieti jumta restorānos zīda kleitā :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
porcelāna lellīte[info]neraate on December 10th, 2020 - 03:55 pm
kā to ņem, ļoti daudzi, kas strādāja ārzemēs celtniecībā un uzturēja ģimeni Latvijā, ik pa laikam uz pāris nedēļām vai mēnešiem mainot atrašanās vietu šeit-tur šobrīd atgriežas uz nenoteiktu laiku, daži pat rēķinās ar gadu bez darba, ar draudzeni šodien tieši šim sarunā pieskārāmies, saskaitījām kopā 5 gadījumus, nebūt ne vienīgie, daļa no šiem cilvēkiem fiziski uzturēja vairāk nekā tikai tieši savu ģimeni, ne visi kvalificējas ārzemiju bezdarba pabalstiem

arī tie ļoti daudzie, kam mazkvalificēts mazapmaksāts darbs ēnu ekonomikā ietekmēs visus tos, kas strādā oficiāli un labi apmaksātus, jo tīri statistiski tādu ir vairāk un tas, cik slikti būs pa lielam ir atkarīgs no tiem cerams ļoti daudzajiem, kam ir banku saistības un kas ar savu maksāšanu (cerams var) noamortzēt kritienu tiem, kam arī ir, bet kas nevar, jo nu jau vairs nav kā pirms gadiem 10, kad varēja aizmukt uz ārzemijām
(Reply) (Parent) (Link)
mis_sarajevo[info]mis_sarajevo on December 10th, 2020 - 03:24 pm
Un nākamgad "Lielais Getsbijs" kļūst par public domain. Sakritība????
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 03:35 pm
sarunājam, lūdzu, pēc ārkārtas stāvokļa beigām vienu getsbija stila balli pie mums salonā. man tur Fišers taču pie sienas, un klavieres! drusku ondulāciju un spīguļu un burbuļu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
mis_sarajevo[info]mis_sarajevo on December 10th, 2020 - 04:02 pm
Yes pls!!!
(Reply) (Parent) (Link)
[info]lasitajs on December 10th, 2020 - 05:31 pm
Jāsāk apgūt džeza gabali. Priecīgie. Bēdīgos es zinu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 05:35 pm
lūdzu lūdzu! salikšu sveces klavieru svečturos!
(Reply) (Parent) (Link)
vecais indiānis džims[info]jim on December 10th, 2020 - 07:46 pm
jā lūūūūdzu
(Reply) (Parent) (Link)
zintish[info]zin on December 10th, 2020 - 09:57 pm
eu, au, uz šitādu es ar ļoti gribētu pieteikties
(Reply) (Parent) (Link)
vilibaldis: taisni kā es[info]vilibaldis on December 10th, 2020 - 03:45 pm
Cik saprotu no naudīgajiem paziņām, tad ir diezgan pamatīgi uzkrājumi no ceļot nespējas, no aizlieguma restorānu vakariņām utt., daļa aiz neko darīt investē mākslā, rotas lietās, vīnos utt., jo kaut kur jau tā nauda jāliek...
Paralēli ir tie kuriem naudas vienmēr bijis knapi un paliek vēl mazāk :(
Un tas viss ir tik paralēli, ka grūti aptverams tādam mazam darbarūķim kā man :(
Līdz ar to burbulis būs, jautājums paliek par segmentu, kurā tas varētu izpausties. Un ko tas nonesīs.
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 04:56 pm
manā burbulī nav tādu naudīgo, bet es drīzāk domāju drusku piezemētāk, vidusšķirā - ceļojumi, kleitas, SPA. nevis tādus, kam paliek nauda investīcijām, bet tēriņiem.
man liekas, ka katrā krīzē, lai cik tā būtu liela vai maza, visvairāk jau cieš tieši maznaudīgie. tas varētu būt viens liels pārbaudījums valstij - ka vēl vairāk pletīsies plaisa starp bagāto un nabago un sociālais budžets dabūs to lāpīt.
bet nu labi - ne par skumjo!
(Reply) (Parent) (Link)
usne[info]usne on December 10th, 2020 - 05:43 pm
izklausās pārāk rožaini
(Reply) (Thread) (Link)
usne[info]usne on December 10th, 2020 - 05:44 pm
bet tas, ko novēroju, cilvēki ir ļoti pievērsušies savu nekustamo īpašumu sakārtošanai vai iegādei.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 06:03 pm
es šobrīd ļoti daudz staigāju apkārt, jo rati, un mēs arī izbraucam uz dažādiem rīgas rajoniem, vienkārši lai staigātu pa interesantākām vietām. un baigi redzams, ka tiešām ļoti daudz māju atjaunošanas notiek. izteikti daudz. te jaunu jumtu liek, te siltina, te izbūvē, te vēl kaut ko. forši.
(Reply) (Parent) (Link)
A[info]klusums on December 10th, 2020 - 05:43 pm
Nez, varbūt tāpēc, ka piederu pie mazanaudīgajiem, balstoties uz komentāru augstāk, bet nu es neskriešu nepirkšu pēc pandēmijas beigām. Nebūs jau diži par ko. Ok, terapeits ir mana luksus lieta, bet nekam citam Tādam tad arī neatliek. Un attiecīgi tad man ir grūti iztēloties šādu scenāriju. Bet nu varbūt...
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 10th, 2020 - 06:05 pm
es arī neko diži neskriešu pirkt, jo esmu apdomīga. bet es mierīgi varu iedomāties - ā, deviņus mēnešus nepirku jaunu kleitu, tagad nopirkšu, aij, nu nekas, ka pa simts euro! - šitādu domu gājienu.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]ernuerna on December 10th, 2020 - 06:01 pm
es arī neesmu droša, ka tas viss tā būs. Strautiņš gan stāstīja, ka līdz rudenim Latvijā stāvoklis ir tīri labs, jo lielie eksportējušie nav baigi smagi cietuši, cietēji esot mazie uzņēmēji pārsvarā, taču viņu ciešana milzīgi pagaidām valsts ikp nav iedragājusi. Nu vismaz es tā sapratu.
Tā kā mana ģimene diezgan asiņai dabūja iekšā iepriekšējā krīzē, es nepaļaujos uz šīm prognozēm. Bez panikas un šausmām, bet mēs būvējam vistu novietni laukos, un tika uzarts papildus lauciņš.
(Reply) (Link)