zamza ([info]arc) rakstīja,
@ 2012-03-07 16:27:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:es skrienu, es ēdu

Jautājums sportistiem un dietologiem
mana skrienamgrāmata mani riktīgi apbēdināja, apgalvojot, ka kafija/tēja/(droši vien arī mate) kavē dzelzs uzsūkšanos organismā. tā kā lielu daļu dzelzs es uzņemu ar ar dzelzi bagātinātajām auzu pārslām un pienu brokastīs, tad, izskatās, ka nāksies atteikties no ieraduma iepļumpēt savu rīta kafiju uzreiz pirms vai uzreiz pēc auzu putras baudīšanas.

no otras puses, pavisam no rīta kafijas atteikties gatavs es neesmu nu it nemaz. no pirmās puses, dzelzs man ir ļoti vajadzīga, tāpat jau izgājšgad hemoglobīna un eritrocītu līmenis bija pazems.

līdz ar to jautājums: kādam vajadzētu būt orientējošajam intervālam starp kafijas un auzu pārslu putras patērēšanu, lai es tomēr no rīta varētu gan pamosties, gan arī savu dzelzi ieabsorbēt.

Kamēr rakstīju jautājumu, sagūglējās arī atbildes:
Inhibition of food iron absorption by coffee un Iron absorption

Līdz ar to secinu:
1. Mostos, dzeru kafiju un tad badojos kādu stundu līdz savai putrai.
2. Blakus secinājums: putra, izskatās, jāvāra ūdenī nevis pienā (uē:( un jāēd, piekožot citrona šķēlītes...
3. Papildus atziņa: kādas 2-3 stundas pēc putras vai sarkanās gaļas maltītes jāturpina atturēties no tējas / kafijas.

mjā, life sometimes is so complicated...

UPD: āāāāāāā, piedevām sarkanā gaļa ir jāēd uzdzerot BALTO, nevis SARKANO vīnu (me muero): http://www.healthcastle.com/iron.shtml




(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2012-03-07 22:11 (saite)
man ar likas ka putra ūdenī ir pē- bet tomēr ir garšīga.
ja kas arī quinoa dzelzs ir tikpat, bet amaranth - vēl vairāk kā auzās..

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-07 22:14 (saite)
jā, jā, nav tik traki: kad piens beidzies, es iebirdinu nedaudz kanēļa un patērēju ar saldu ievārījumu vai svaigu augļu gabaliņiem, ja ir aizķērušies...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]traffico
2012-03-07 22:27 (saite)
Ja nav citu problēmu, tad tās pašas labas! :))

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-07 22:30 (saite)
problēmas ir vienmēr: šis beigsies, parādīsies citas. "Dzīvot ir cīnīties", kā teica ?Linards Laicēns? (ja atmiņa mani neviļ)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2012-03-07 23:59 (saite)
Parādīsies vai ieviesīsi? ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-08 00:16 (saite)
pārprioritizēšu no ne-problēmu uz problēmu kategoriju ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]traffico
2012-03-08 00:32 (saite)
Aha! Tā es to apmēram arī iedomājos...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]hellcat
2012-03-07 22:36 (saite)
C vitamīns savukārt pastiprina dzelzs uzsūkšanos organismā, tāpēc dietologi iesaka dzert apelsīnu (vai citu citrusaugļu) sulu brokastīs. Es pieturos pie principa pie putrām vai olām dzert klāt sulu, bet ja mājās nav sulas, tad labāk pieturēties pie zāļu tējām brokastlaikā (nu labi, es vispār gandrīz nedzeru kafiju vai melno tēju, bet tāpat).

(Atbildēt uz šo)


[info]wowow
2012-03-07 23:21 (saite)
labi, ka es neskrienu - nav jāēd auzu putra un kaut kā sevi jāierobežo ar kautkādām anālām kombinācijām ko ar ko drīkst un ko ne :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-07 23:29 (saite)
dzelzs uzņemšanas nepieciešamības tiešais cēlonis nav skriešana. tā bija skriešanas blakne, ka es uzzināju, ka man dzelzs vielmaiņa ir gandrīz nepietiekama.

vienkārši skrējējiem un grūtniecēm dzelzs uzņemšana ir svarīgāka kā normāliem pisantiem, kuriem gan arī tā ir vitāli nepieciešama.

bet nu hipohondrijas plašie lauki, kā zināms, ir neizsmeļami, un jauni hobiji vienkārši mēdz pievienot jaunus rūpestus. no otras puses, ja man nebūtu nekā reāla, par ko uztraukties veselības ziņā, tad man būtu nopietni jāsāk uztraukties par pašu hipohondriju ;-) [kkā atgādina nekustīgā punkta teorēmu, vai ne?]

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kaukau
2012-03-08 00:08 (saite)
paldies par linkiem, jāpalasa. es tieši brokastīs dzeru kafiju un ēdu auzu pārslas [aizgriezies - ar karstu ūdeni aplietas, bez piedevām - kamēr izdzeru 0.7 zaļo tēju un 0.7 kafiju, kā reiz ievilkušās]

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-12 05:24 (saite)
lūk, lūk, tieši to arī darīt nevajag - liet kafiju / tēju virsū uz auzu pārslām. labāk apakšā un stundu pirms pārslām ;-) uz pārslām labāk dabīgu sulu ar daudz C vitamīna (un jāpieskata, lai nav bagātināta ar kalciju!).

bet vispār esmu samzinājis kafijas patēriņu un pēdējās 2-3 dienas tā ir sanācis, ka neesmu iedzēris nemaz. un neko - pamazām abstinences sindroms "atlaiž". drīz es kafiju dzeršu tāpat kā alu - garšai&baudai un pāris reizes nedēļā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]alniz
2012-03-08 03:42 (saite)
hahaha - "normāls pisants" - varen jauks termins.

Par pieniem ir tā, ka iesakal lietot labāk kazas vai sojas, rīsu u.taml. parastā piena vietā. (pliks garšo ne pārāk, bet pie putrām vai kafijām ok).

Un veselības ziņā brokastot iesaka uzreiz pēc pamošanās. Tas saistīts ar to, ka no rītiem ķermenī izdalās jau visi enzīmi barības vielu sašķelšanai un ja tie netiek izmantoti, tad aiziet visādās antivielās. Bet turki, piemēram, dzer kafiju ar glāzi ūdens (tas ir kā standarts jebkurā dienas laikā) un tam lasīju kaut kur arī pamatojumu.

man tagad būs blonds jautājums - ir kaut kādi speciālie pulksteņi skriešanai ar distances un ko tik vēl mērīšanu?? Vai tu tādu lieto?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-08 04:10 (saite)
paldies par pieniem!

no pulksteņiem es lietoju šādu: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=63511&ra=true (manā variantā nav pelēka, bet gan stilīga sarkana svītriņa).

3 galvenās pamatfunkcijas ir (1) pulsa mērīšana [ar ap krūtīm aplikta pulsa raidītāja palīdzību], (2) distances mērīšana ar GPS palīdzību, (3) pulkstenis.

Kā rezultātā, atkarībā no konkrēta modeļa, var iegūt visādas papildus fīčas kā ātrums, ātrums pa kilometriem, katra skrējiena sākums/beigas/ilgums, pulsa dinamika skrējiena laikā utt.

mēdz būt arī iekārtas tikai ar pulsa mērīšanas funkciju.

konkrēto iekārtu izvēlējos, jo (1) tajā iekšā ir iebūvēts gan pulsometrs, gan GPS (respektīvi, nav jāčakarējas ar vairākām iekārtām); (2) tā diezgan labi izskatās uz rokas kā pulkstenis (nav baiss ķieģelis); (3) datus var ielādēt GarminConnect un pēc RunKeeper interneta servisos, tādejādi glabājot savu skriešanas vēsturi. Pēc šīm 3 minimālajām fīčām es izvēlējos lētāko variantu (kas, diemžēl, nemaz nebija tik lēti), un esmu ļoti apmierināts.

protams, izvirstot tālāk profesionālismā, izvēles iespējas (un atbilstošs cenu kāpums) ir neierobežots, tia skaitā, ir arī speciāli pulksteņi riteņbraucējiem, peldētājiem un triatlonistiem.

Ja ir sīkāka interese, varu padalīties vēl - kur meklēt un kam pievērst uzmanību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]str
2012-03-08 07:22 (saite)
nu tik sojas pinu/produktus vīriešiem nav ieteicams

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]alniz
2012-03-09 01:45 (saite)
jā jā, lūdzu, padalies gan, uz ko pievērst uzmanību un taml. Ievērtēju cenas... oi gan. bezmaz i-pad cenās daži:).. Bet ir arī starp 100-200 eiro. Kas ir ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-19 19:57 (saite)
uzraksti savu epasta adresi, lūdzu, es Tev vienu materiālu par pulsometriem aizsūtīšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]alniz
2012-03-25 21:36 (saite)
quepasa_tia@inbox.lv

paldies! :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2012-03-08 08:49 (saite)
pamēģini manu recepti, tādas ir manas brokastis jau gadus padsmit. vakarā bļodā ieber auzu pārslas, žāvētus augļus, vel kaut ko (sēklas, riekstus). aplej ar aukstu ūdeni. nākamajā rītā pēc patikas pieliek kādu skābu zapti, samaisa, ēd. man liekas daudz garšīgāk par jebkādām vārītām putrām. pēc oroģinālreceptes tur būtu jāliek kaut kas skābs un kaut kas salds (medus un c vitamīns, piemēram).
pliku citronu rijot zobus sabojāsi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]arc
2012-03-08 17:16 (saite)
nedrīkst lietot svaigus augļus žāvēto vietā? mums te tāda specifika, ka svaigos ir vieglāk dabūt un tie ir lētāki;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2012-03-09 18:17 (saite)
gan jau ka svaigie ir labāki par žāvētajiem. tikai pārslas vajag labas. rīgā visām virsū rakstīts viens un tas pats (ka pilngraudu), bet vienas ir dārgākas un tās vienīgās man garšo šādā veidā, pārējās kaut kādas cietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?