pajautaa

Biešu aukstā zupa

« previous entry | next entry »
Aug. 28., 2014 | 02:10 am
posted by: morraa in pajautaa

Nopirku bietes.
Gribu biešu auksto zupu, bet konzervētās bietes nav pieejamas.
Ar kefīru arī nē - gribās tādu normālu, kura sarkana un tad var krējumu, gurķus, ol un dil piegāzt un ir prieks un laime.
Vai kāds varētu, lūdzu, pastāstīt rezepti?
Paldies!

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {31}

Inde

from: [info]auksts_entelekt
date: Aug. 27., 2014 - 08:21 pm
#

Cilveeki taisa ar etikji, krejumu un (mineraal) uudeni.
Bet man taa negarsho.
Veel var kreftiigumam pieriiveet marineetu gurki. Visu labaak riiveet skaidinaa, tad izteiktaaka garsha. Un neaizmirsti par vaariitu kartupeli.

Atbildēt | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:29 pm
#

Paldies par ieteikumiem. Vai ir arī kāda technoloģija kā vārītu kartupeli, rīvētu bieti un marinēto gurķi savienot kopā lai sanāk zupa? Vai kartfeļ jāvāra atsevišķi, vai ar visu bieti būs labi?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:37 pm
#

var vārīt arī kopā :))
ja no marinētā gurķa pietrūkst skābuma, pielec klāt citronu vai apelsīnu sulu, bet ne pārāk daudz ;)
biešu okroškai (tā saucas aukstās zupas, kas nav uz kefīra bāzes) obligāti jāliek klāt arī smalki sakapāta vārīta gaļa - labāk liellopu, un vārīta ola sagriezta palielos gabalos ;))

absolūti nemaz netraucēs kāda karote stipras sinepes vai mārrutka ;0))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:42 pm
#

Paldies!
Vienreiz biju Maskavā, vietējie cienāja ar to ohkrošku, kur kvasā peldēja desas gabali, dārzeņi un vēl kaut kas neidentificējams - man būtībā reti kas negaršo, bet tas bija tas gadījums... Biešu zupa tomēr daudz labāka. :) Tāpēc negribās to jaukumu saukt par ohkrošku.

Būtībā es ir uz vientuļas salas okeāna vidū un man ir eksotiskas bietes, kartfeļ, svaigi gurķi, citrusi, olas, rīsu etiķis un krējums. Ar dillēm tā pašvakāk. Vai rīsu etiķis derēs? Vai to var pilnībā aizvietot ar citrusiem?

Jā, cik tās bietes jāvāra, starp citu? Vai jārīvē pirms vai pēc vārīšanas?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:44 pm
#

ar etiķi vispār aizrauties nevajag - labāk tad kādu citronu vai laimu

bet sinepes vai mārrutki tur gan labi derēs :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:45 pm
#

Tie ir lieliski jaunumi, jo tikai tās zups dēļ etiķi pirkt negribējās.

Atbildēt | Iepriekšējais


Inde

from: [info]auksts_entelekt
date: Aug. 27., 2014 - 08:45 pm
#

Cik lielas bietes? Ja duures lielums, tad apmeeram 1,5 stunda.
Par riisu etikji nezinu. Riskee:.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:49 pm
#

šitādas te. Roka paliela, lai varētu saprast mērogu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:51 pm
#

liec aukstā ūdenī un vāri uz nelielas uguns apmēram 45-50 minūtes no brīža kad sāk vārīties...

nogriez saknīti un to daļu kur kāts - ātrāk kļūs mīkstas..

mīksts ir tad, ka iedurta dakša samērā viegli slīd ārā ;))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:53 pm
#

Jā, starp citu, uz cik lielu zupas tilpumu pietiek tādu divu biešu? Vairāk nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:54 pm
#

a vot zupas tilpumu tu mierīgi vari regulēt ar citiem produktiem - karpeļiem, gurķiem, olu, gaļu :))

man pietiktu ar vienu tādu bieti kādām 6-8 porcijām :))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:56 pm
#

O! Paldies. Nu, tagad tiešām, saturās bietes. Rītdien saņemšos un vārīšu!

Atbildēt | Iepriekšējais


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:46 pm
#

skatoties cik liela biete :)) no 25 minūtēm līdz pat 50 minūtēm ;)

lai ar mizu vārīta biete būtu garšīgāka, vāri sālsūdenī, lai vieglāk mizotos pēc izvārīšanas aplej vairākkārtīgi ar aukstu ūdeni - es parasti katlu zem krāna pagrūžu uz minūtēm 5 un viss :)

Atbildēt | Iepriekšējais


puasōns

from: [info]anonymous
date: Aug. 27., 2014 - 09:36 pm
#

Bieti pabaksti ar dakšu, kad var bez lielas piepūles iedurt, ir ok.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


puasōns

from: [info]anonymous
date: Aug. 27., 2014 - 09:38 pm
#

Pēc tam paliek zem auksta ūdens, miza pati atlec nost, to ārā, un kad atdzisusi, sarīvē.

Ja drīkst iejaukties, man te visos komentāros ļoti pietrūkst loku un diļļu. Kā tad bez tiem? Nezinu gan, vai tur Tev pieejami.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 09:49 pm
#

Lieliski! Dilles tā kā vajadzētu, bet laikam nebūs iespējams atrast, jo tās ir vēl eksotiskākas par bietēm. Lokus tepat pie omītes dārziņā. :) Btw, vai puravi der?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


puasōns

from: [info]anonymous
date: Aug. 27., 2014 - 09:50 pm
#

Par puraviem neesmu drošs. Lai paliek loki.

Atbildēt | Iepriekšējais


zintish

from: [info]zin
date: Aug. 28., 2014 - 09:34 am
#

es lieku puravus, man patīk :)
savulaik mana vecmāmiņa vārīja biešu aukstās zupas bāzi, bet viņa grieza jaunas pašu dārzu bietītes, ar visām lapiņām, un tādas sagrieztas arī vārīja. diemžēl es nezinu, ko un vai tur vēl lika klāt. gan jau to pašu etiķi mazliet..
kad "zupa" padzisa, tajā grieza iekšā visus pārējos dārzeņus un lika klāt krējumu + zaļumus.

Atbildēt | Iepriekšējais


zintish

from: [info]zin
date: Aug. 28., 2014 - 09:36 am
#

heh, izrādās, šo pieeju jau aprakstīja lejāk :)
un jā, man arī personīgi īsti nepatīk ne kartupeļi, ne gaļa/desas aukstajās biešu zupās

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Aug. 28., 2014 - 09:32 pm
#

wasabi - notiekti liec klāt wasabi!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 29., 2014 - 04:22 am
#

Nav. Vietējie to neēd.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Aug. 29., 2014 - 03:50 pm
#

kādā tuksneša alā tevi vēji ir iepūtuši, ka nav sinepes/mārutki/wasabi? kaut kas taču tur ir? tāds labi ass ;) izņemot sarkanos piparus ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 29., 2014 - 03:55 pm
#

Šeit pat sušī ēd ar pipariem. :)
Bet sinepes ir gan!!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Aug. 29., 2014 - 03:51 pm
#

p.s. kā zupa sanāca?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 29., 2014 - 03:57 pm
#

Tieši šobrīd ēdu. Tīri labi sanāca. Pēc manas gaumes varētu vēl koriandru piešaut klāt. Paldies pat ieteikumiem! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Inde

from: [info]auksts_entelekt
date: Aug. 27., 2014 - 08:41 pm
#

Vari bieti ar kartupeli vaariit kopaa, bet biete vaariisies (videeji) divreiz ilgaak. Visu, protams, ar mizu.
Tehnologjijas nav, vismaz man. Saaku riiveet ar to kas mazaak smeeree rokas.
Olu uzriivee kad jau uzliets shkidrums.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:43 pm
#

O, paldies! Tad sanāk, ka bieti jārīvē jau vārītā stāvoklī.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Aug. 27., 2014 - 08:44 pm
#

protams ;)
visu jāsmalcina jau vārītā stāvoklī :))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Aug. 27., 2014 - 08:51 pm
#

Paldies! Nu, bietes, sarauj!

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]bloodwineroses
date: Aug. 27., 2014 - 09:55 pm
#

Var arī nomizot bietes, sarīvēt tās un tad vārīt. Ūdeni, protams, pēc tam nenolej, bet atdzesētā piemet klāt pārējās sastāvdaļas un ņammā ar karoti krējuma.
Kartupeļus gan jebkurā aukstās zupas variācijā neciešu. Tāpat kā desu. Sinepes gan, maigas, pielieku daudz.

Atbildēt | Diskusija


Truba

from: [info]blondaa_truba
date: Aug. 27., 2014 - 10:29 pm
#

Jes, šitā man vecmamma taisa.
Savāra rīvētas bietes, šķidrums paliek, atdzesē.
Olu, gurķi, lokus, dilles griež pa taisno katram šķīvī un lej virsū zupu. Un krējumu.

Atbildēt | Iepriekšējais