pajautaa

« previous entry | next entry »
Jan. 20., 2014 | 09:00 am
posted by: reportiere in pajautaa

Sakiet, lūdzu, zinošie, kāds varētu būt tiesiskais skatījums uz šādu situāciju:

Darba devējs janvāra beigās apgalvo darbiniekam, ka darbinieks ir parādā uzņēmumam ~100eur par to, ka kļūdas dēļ oktobrī ir saņēmis lielāku algu nekā paredzēts.
Proti, aprēķinus kļūdaini veikusi grāmatvedība, un darba devējs līdz ar to darbiniekam kļūdaini aizskaitījis algu.

Vai darbinieks ir vainīgs, ka nav pamanījis nepareizo ciparu, ja alga katru mēnesi ir citādāka un to aprēķina grāmatvedība (t.i., kopējo algu sastāda laika darbs + gabaldarbs)? Kurš šādā situācijā ir materiāli atbildīgs, un kā būtu pareizi rīkoties darbiniekam?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {14}

from: [info]sursurs
date: Jan. 20., 2014 - 09:14 am
#

Darba likuma 78.pants. 2 mēnešu laikā bija jākonstatē, jāizdod rīkojums, lai ieturētu kļūdaini pārskaitīto (tomēr kā gadījumā ar gabaldarbiem, darbinieku pat nevarētu vainot, ka nav pamanījis, ja skaitlis katru mēnesi ir atšķirīgs).
Ja neizdarīja - nu pēc likuma laikam sanāk pats vainīgs. Ja darbinieks piekrīt, var atskaitīt arī tagad. Ja darbinieks nepiekrīt - caur tiesu.
Ja darbiniekam viss līdz brosai un iet prom tāpat, var cerēt, ka darba devējs dēļ 100eur uz tiesu neskries (un visu pārējo godīgi izmaksās, lai pašam nebūtu jāskrien pēcāk uz tiesu). Ja tomēr gribas tur strādāt - tad nu 100eur jau arī nav tāda baigā nauda.

Atbildēt | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Jan. 20., 2014 - 10:01 am
#

Kopējā skatījumā nav baigā nauda, taču vispār darbs ir uz pusslodzi un ar naudām un citām administratīvām lietām arī notiek mahinācijas, tā ka tas vienkārši ir kārtējais darvas piliens darvas mucā, un negribas ļaut sev kāpt uz galvas. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]sursurs
date: Jan. 20., 2014 - 10:43 am
#

Nu, ja Tev viss ir izmaksāts, tad vari, protams, spuroties un cerēt, ka šie uz tiesu neskries 100eur dēļ. Ja viss nav izmaksāts (nu tur atvaļinājuma kompensācijas, tekošā perioda alga, utt.) tad viss atkarīgs, cik viņi baidās no vdi un tiesas.
Tb pēc likuma bez Tavas piekrišanas viņi neko ieturēt no nākamās algas nedrīkst šobrīd. Bet, ja viņi to dara, tad Tev vienīgais veids ir caur tiesu - kur tomēr most probably Tev izrādīsies, ka nav taisnība, ja jau tā pārmaksa tiešām bijusi..
Vismaz es tā to darba likuma pantu saprotu..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Jan. 20., 2014 - 10:52 am
#

Principā ar visādiem muhļījieniem un vēlmi maksāt mazākus nodokļus tas uzņēmums pēdējā gada laikā ir sadalīts vairākos mazos, kā rezultātā vecajiem darbiniekiem līgumi tika anulēti ar 1. oktobri un jaunie vēl aizvien nav doti parakstīt. Nezinu, cik daudz un ko tas šajā gadījumā ietekmē, bet pēc tā izskatās, ka no vdi vajadzētu gan baidīties.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jan. 20., 2014 - 12:14 pm
#

ja tu strādā vispār bez līguma, ko tad viņi tur vilks uz to tiesu? bijušo un izbijušo darbinieku? no likumu un tiesu viedokļa tu neesi viņu darbinieks šobrīd.

Atbildēt | Iepriekšējais


parasts

from: [info]parasts
date: Jan. 20., 2014 - 09:32 am
#

viss atkarīgs no tā, cik ilgi vēl gribi uzturēt attiecības ar darba devēju :)

Atbildēt


kā būtu pareizi rīkoties darbiniekam?

from: [info]fedrs
date: Jan. 20., 2014 - 09:47 am
#

Atkarīgs no tā, vai darbinieks vēlas tur strādāt arī turpmāk.

Atbildēt | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

Re: kā būtu pareizi rīkoties darbiniekam?

from: [info]reportiere
date: Jan. 20., 2014 - 09:59 am
#

Bija plānoti vēl mēneši 2-4. Tagad sāk izskatīties, ka nav vērts. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


milda

from: [info]milda
date: Jan. 20., 2014 - 11:07 am
#

tavā situācijā darbojas DL 78 pants
78.pants. Ieturējumi, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām

(1) Ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām, var izdarīt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atprasītu:

1) summas, kas pārmaksātas darba devēja maldības dēļ, ja darbinieks par šo pārmaksājumu ir zinājis vai viņam atbilstoši apstākļiem to vajadzēja zināt vai ja pārmaksājums pamatojas uz tādiem apstākļiem, kuros vainojams darbinieks;

2) avansu, kas izmaksāts uz darba samaksas rēķina, kā arī neizlietoto un laikā neatmaksāto avansu, kas izmaksāts darbiniekam sakarā ar komandējumu vai darba braucienu vai arī citu paredzamo izdevumu segšanai;

3) izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja darbinieku atlaiž no darba pirms tā darba gada beigām, par kuru viņš jau saņēmis atvaļinājumu, izņemot gadījumu, kad darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz šā likuma 101.panta pirmās daļas 6., 7., 9. vai 10.punktu.

(2) Šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā paredzētajos gadījumos darba devējs var dot rakstveida rīkojumu par ieturējumu izdarīšanu ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas. Par šāda rīkojuma izdošanu darba devējs nekavējoties paziņo darbiniekam.

(3) Ja darbinieks apstrīd šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā paredzēto darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas.


Sanāk, ja ir pagājuši 2 mēneši, atprasīt nepamatoti pērmaksāto summu no darbinieka vairs nevar

Atbildēt | Diskusija


milda

from: [info]milda
date: Jan. 20., 2014 - 11:12 am
#

principā ir tā, ka tev ir tiesības nepiekrist. teorētiski. Ja viņi tomēr ietur, var laist virsū darba inspekciju, BET skaidrs, ka tad darba attiecības ir sabojātas. pagaidām vari naivi izvilkt šo likuma pantu un mierīgi pateikt, ka Tu saskaņā ar te rakstīto saproti, ka situācija nav tik vienozīmīga, lai tagad ieturētu no tevis šo summu. paksaties, ko saka un tad domās tālāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Jan. 20., 2014 - 11:16 am
#

nu ja, tā arī būs vien jādara. paldies! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]sursurs
date: Jan. 20., 2014 - 12:17 pm
#

ieturēt nevar, bet atprasīt var joprojām.
tomēr pie visiem tiem apstākļiem (augstāk komentāros) viņi diez vai tiesāsies :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Afs

from: [info]afs
date: Jan. 20., 2014 - 01:54 pm
#

Ja neizdosies pierunāt atmaksāt, tad ieturēs no nākamās algas, jo ja reiz tik svārstīgi maksā.
Vai nav nekādas algas lapiņas cik jāmaksā un tad tās var salīdzināt ar kontā ieskaitīto naudu.
Bet ja nav tādu skaidru pierādījumu, tad jau vispār neko nevar prasīt.
A

Atbildēt


parasts

from: [info]parasts
date: Jan. 20., 2014 - 01:57 pm
#

nu, ja darba devējs tevi neuskata par pietiekami vērtīgu speciālistu, lai aizmirstu to sotaku, tad var jau te bļaustīties, bet principā var baigi neiespringt uz savas taisnības meklēšanu.

Atbildēt