pajautaa

Ticīgie

« previous entry | next entry »
Okt. 7., 2022 | 02:57 pm
posted by: aai in pajautaa

Ahoi..

Pirms kāda laika (šķiet, ka kaut kad pavasarī) kādā ziņu portālā lasīju rakstu, kur bija kārtējais (ikgadējais?) TM apkopojums par reliģiskajām organizācijām piederošo cilvēku skaitu Latvijā - biju konkrēti autā, redzot, ka tas cipars bija kaut kas virs miljona.

Vairs nemāku atrast minēto publikāciju, taču redzu analogu par 2018. gadu, kur redzams, ka uz tobrīd 1,92 miljoniem iedzīvotāju 1,25 miljoni bija kādai no šīm organizācijām piederoši. Arī tajā pēdējā rakstā bija kaut kas ļoti līdzīgi - gan absolūti, gan relatīvi.
https://www.delfi.lv/news/national/politics/ticigo-skaits-latvija-gada-laika-sarucis-importets-ari-mazak-misionaru-un-garidznieku.d?id=51850745

No kurienes ir tā statistika, ka Latvijā 65% ir konfesijām piederoši? Kā to aprēķina?

Jautāju arī tāpēc, ka, personiski novērojot aktīvo daļu, kas iet uz dievkalpojumiem, ir sajūta, ka draudzes knapi turas virs ūdens, arī populāras Rīgas draudzes. Manos laukos tie vispār notiek tikai katru otro nedēļu un tur, cik zinu, norma ir 7 līdz 10 cilvēki. Arī draugu un paziņu lokā nezinu nevienu ticīgo.

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {24}

iokaste

from: [info]iokaste
date: Okt. 7., 2022 - 03:37 pm
#

moka tautas skaistīšanā pavaicāja

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 03:43 pm
#

Rakstā ir minēts, ka tas ir no pašu organizāciju pārskatiem, ko viņi iesniedz TM, nevis no kādas SKDS aptaujas vai tautas skaitīšanas. Resp., tas nav "identificēju sevi kā..." - tas ir "mūsu draudzē sastāv tik un tik personas". Vismaz es to tā saprotu.

Atbildēt | Iepriekšējais


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Okt. 7., 2022 - 03:50 pm
#

Ja cilvēks tiek kristits, tad viņu pieskaita attiecīgajai baznīcai.

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 04:00 pm
#

hmm.. interesanti - sanāk, ka arī es - pret savu gribu - esmu iekšā tajos ciparos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Dzintra čoms

from: [info]mranarhs
date: Okt. 7., 2022 - 04:40 pm
#

Nu paga, tehniiski jau neviens ar varu nespiež kristīties. A tas ir tas, ko baznīcas piereģistrē.

Tas ir mans minējums, ka statistika no turienes, jo nu reāli reģistrācija tiek veikta, tad tur cipariem vajadzētu arī būt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Okt. 7., 2022 - 05:32 pm
#

kristīt mēdz arī pavisam mazus bērnus. sanāk, ka līdz ar to viņi automātiski ir draudzes rindās, kaut arī pieauguši sevi par kristiešiem neuzskata. ne? (es nezinu, bet loģiski tā varētu secināt)

Atbildēt | Iepriekšējais


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 07:40 pm
#

laikam dzīvo uz citas planētas, ja nezini, ka vecāki kristī bērnus pa labu un pa kreisi

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


gnidrologs

from: [info]gnidrologs
date: Okt. 7., 2022 - 08:20 pm
#

Un tas ir slikti jo?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Meistars

from: [info]slepkava
date: Okt. 10., 2022 - 07:48 am
#

Tāpēc ka neesi pats izvēlējies šo reliģiju.

Atbildēt | Iepriekšējais


J. S. Badger

from: [info]217
date: Okt. 7., 2022 - 06:44 pm
#

bet, cik atceros, vismaz luterāņos bija jāmaksā kkāda gada nodeva, lai turpinātu skaitīties draudzē, cipars nebija liels, laikam minimums piecītis, bet, man šķiet, ka, ja to nemaksāja, tad laikam atskaitīja, bet moš pareizticīgajos un katolos pieskaita visus, ko nokristī

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 07:45 pm
#

Es tomēr domāju, ka tas cipars ir manipulatīvs, jo es vienkārši neticu, ka Latvijā it 65% konfesijām piederīgie - pēc pašu reliģisko organizāciju datiem un pēc kkādiem daudz maz jēdzīgiem uzskaites vai atskaites principiem par to, kas skaitās viņiem "piederīgais"

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]polija
date: Okt. 7., 2022 - 09:01 pm
#

es teiktu, ka tiešām pēc nokristīšanas. Es ar ķip skaitos katolis, jo esmu nokristīta. Mans bērns nav kristīts.
Atskaitīties jau laikam tad es pat nezinu, kā var..
Kamēr tie dati ir kaut kādi šādā plāksnē, un neviens netaisās tur par manu interešu pārstāvi, viss čill..

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 10:36 pm
#

Varu maldīties, bet, iespējams, ka no tie piestādītajiem cipariem tiek aprēķināts valsts pabalsta/atbalsta apjoms. Tas tiek sniegts, bet nezinu, kā tieši aprēķina.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]fedrs
date: Okt. 7., 2022 - 08:15 pm
#

Skaitīšana tika veikta Ziemassvētkos.

Atbildēt | Diskusija


kihelkonna

from: [info]kihelkonna
date: Okt. 7., 2022 - 09:04 pm
#

es arī padomāju, ka tas ir no kristīšanas. zinu tādus kristītus cilvēkus, kas visu reliģisko ārkārtīgi ienīst. bet tādā gadījumā šo cilvēku īpatsvaram vajadzētu pieaugt, jo padomju laikos nekristīga gandrīz nevienu, bet tagad kristī diezgan daudzus zīdaiņa vecumā (bet ne 65%), un nekristītie padomju cilvēki pamazām izmirst.

cilvēkiem, ko es pazīstu - 10% varbūt daudzmaz atzīst reliģiju un 5% cītīgi piedalās.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]fedrs
date: Okt. 7., 2022 - 09:47 pm
#

Ak, jā! Atminos, ka 90., izņemot atvasei dzimšanas apliecību, ierēdne neatlaidīgi tirdīja par vecāku piederību konfesijām. Pieņemu, ka liela daļa, mīļā miera labad, padevās un nosaucās par luterāni vai hasīdu nevis uzstāja uz sava nē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 10:45 pm
#

Nu, kā jau minēju, tad šie dati nav valsts iestāžu darbinieku iegūti vai kkā "izvilkti", sniedzot kādu valsts pakalpojumu vai veicot aptauju - tie ir pašu organizāciju/konfesiju sniegti. No tā 2018. gada apkopojuma:

***
Pēc pašu reliģisko organizāciju TM iesūtītās informācijas kopumā Latvijā 2018. gadā bija 333 253 katoļticīgo, kas ir mazāk, nekā gadu iepriekš, kad bija reģistrēti 377 474 katoļticīgie. Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca bija norādījusi, ka 2017. gadā tai piederēja 700 503 cilvēki, bet 2018. gadā – 700 312 cilvēki.
***

..tāpēc arī pārsteidza, ka konfesijas par "oficiāli" savējiem sauc tos simtus tūkstošus.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kihelkonna

from: [info]kihelkonna
date: Okt. 8., 2022 - 07:40 am
#

ir laikam draudzes, kurās cilvēki reizi dzīvē iemaldās un tiek pierakstīti. ja pie mums būtu baznīcai jāmaksā 10% no algas, statistika būtu cita.

Atbildēt | Iepriekšējais


aai

from: [info]aai
date: Okt. 7., 2022 - 10:49 pm
#

a kā tad tādi kā es tika pie krustmātēm un krusttēviem? Tās bija kaut kādas sekulāras ārpusbaznīcas izdarības? Dīvaini, bet nekad neesmu jautājis, kā tiku pie savējiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kihelkonna

from: [info]kihelkonna
date: Okt. 8., 2022 - 07:38 am
#

septiņdesmitajos līdz astoņdesmito pirmajai pusei bija tā sauktie bērnības svētki. kolhoza klubā bija reizi vairākos gados pasākums, kurā bērnus sveica kopā ar ģimenes izvēlētiem krustvecākiem. bet lielākajā daļā gadījumu, cik saprotu, krustvecāku būšana tika sarunāta tāpat ģimenē. vismaz es tā dabūju savu krustmāti - viņa izteica vēlmi par tādu būt, mani vecāki ar prieku piekrita, un viņa par manu krustmāti tika saukta turpmākos vairākus gadu desmitus.

tā ka krustvecāku dabūšana caur baznīcu ir tikai viena no opcijām. rezultātā padomju laikos katrs varēja gluži viegli dabūt krustvecākus tikai ar aprunāšanos, bet mūsdienās tie, kurus nekristī, paliek bez šī resursa.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 8., 2022 - 02:09 pm
#

Paldies.

Laikam ar' mans variants tad, jo krustmāte/tēvs bija/ir tēva māsa un viņas vīrs. Vienkārši pašu procesu vai tusiņu vairs neatceros - tik to, ka viņi mani krustvecāki.

Atbildēt | Iepriekšējais


mm

from: [info]martins
date: Okt. 11., 2022 - 11:40 am
#

Manuprāt, visa tā statistika, vismaz, kas attiecas uz LELB, tad info tiek iegūts no draudzēm paredzētā iekšējā portāla, kurā draudzes ievada datus, bet Baznīca tos nepārbauda. Piemēram, draudzē oficiāli skaitās 200 cilvēku, no kuriem baznīcā ir ap 10-20. Lūk arī visa matemātika. Bet, visiem tiem, kas jebkādu iemeslu dēļ nejūtas piederīgi Baznīcai, LELB Satversmē ir paredzēta izeja. Lūk 67.punkts:
Iesvētītie draudzes locekļi, kuri vismaz reizi gadā nav saņēmuši Svēto vakarēdienu un 2 (divus) gadus pēc kārtas nav maksājuši noteiktos ziedojumus draudzes un LELB kopīgajām vajadzībām, uzskatāmi par tādiem, kas izstājušies no draudzes.

Tātad katrs var noskaidrot vai konkrētā draudze ir viņu izslēgusi no sava reģistra un Jūsu saistības ar Baznīcu, draudzi ir pārtrauktas. Baznīcai patīk domāt, ka tā ir daudzskaitlīga un ietekmīga, bet patiesībā patiešām lielākā daļa draudžu nespēj algot savu mācītāju un nodrošināt viņam un ģimenei dzīvesvietu. Tāpēc arī laukos ir viens mācītājs uz 2 vai pat 3 draudzēm. Finansiāli draudzēm iet ļoti švaki.

Atbildēt | Diskusija


aai

from: [info]aai
date: Okt. 12., 2022 - 02:14 pm
#

re: Finansiāli draudzēm iet ļoti švaki.

Tā izskatās, tāpēc tos ciparus uzpūš, jo man šķiet, ka pēc tā aprēķina valsts saņmto atbalstu. Nu, vēl jau draudzēm - ne visām - ir nekustamie īpašumi un zeme īpašumā.
Zinu, ka baznīcai manos laukos pieder palieli zemes/mežu īpašumi, no kuriem iekasē smuku nomas maksu gada griezumā, ko visu "kontrolē" no Rīgas. Vadītāja ir mammas paziņa un te nesen stāstīja par to, kas un kā viņiem ar finansēm utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mm

from: [info]martins
date: Okt. 13., 2022 - 10:40 am
#

re: pēc tā aprēķina valsts atbalstu
Latvijā nav valstsbaznīca, kas tiešā veidā tiek sponsorēta vai uzturēta no budžeta līdzekļiem. Cik es zinu, tad neviena draudze tiešā veidā nekādu atbalstu nesaņem, balstoties tikai uz, piemēram, draudzes locekļu skaitu.
Cita lieta ir ka, draudzes var pieteikties uz dažādiem, tai skaitā valsts, finansējuma avotiem konkrētu mērķu sasniegšanai. Piemēram, altārgleznas restaurācija no VKKF. Vai arī tagad Rīgas dome uztur konkursu sakrālā mantojuma saglabāšanai, kurā draudzes (ne tikai LELB) var rakstīt projektus un pretendēt uz naudu. Bet tas, ka valsts kādai draudzei vnk maksā par to, ka viņi tur ir, ir mīts.

Atbildēt | Iepriekšējais