лиля брик ([info]liljabrik) rakstīja [info]istaba kopienā,
@ 2010-10-28 10:51:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
tikko uzzināju, ka tas, ka man riebjas piens (un līdzīgas sajūas pārņem arī no sviesta, saldā krējuma, treknā saldējuma u.c.), ir nevis "negaršo", bet gan tādā veidā izpaužas alergija pret laktozi. vai tā nav kaut kāda zinātniskā fantastika? kur ir robeža starp "riebjas" un "paliek slikti"? kur beidzas subjektīvais un sākas objektīvais? vai esmu nonākusi uz robežlīnijas?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]minchux
2010-10-28 12:04 (saite)
nezinu robezlīnijas, bet kad uzzinaju, ka vairākas lietas lietas, kas man pec asinsgrupas neder/der un tiesi berniba nav vai tieši ir garšojušas, ti esmu "mīļā miera labad" ēdusi, man kautkā tas uzrunāja.. tāpat arī par pienu - man latte machiatto itkā garšo, bet tikko izdzēru un patiesībā tāda šķebīga sajūta ir. Bērnībā to pašu govs pienu īsti nevarēju ciest, man tieši veiča pienu gribējās - tur moš būtu tās laktozes mazāk?
ti asinsgrupu čalis to alerģiju lietu arī tīri sakarīgi skaidro. Tapēc bottomline, ja negaršo/riebjas ticu, ka tā ir ķermeņa neapzināta reakcija uz to, kas tam nav īsti vajadzīgs. no otras puses, bērnībā man likās, ka es no banāniem vien varētu pārtikt, kur šobrīd uzzināju, ka manai grupai tie neder un pat liekas, ka vairs negaršo.. līzīgi ar tomātiem un kartupeļiem, lūk.

(Atbildēt uz šo)


[info]antuanete
2010-10-28 12:13 (saite)
Asinsgrupu diēta pēc tās "zinātniskā" pamatojuma ir diezgan liels fufelis. Savukārt, laktozes nepanesība ir bioķīmisks fakts (http://www.medicinenet.com/lactose_intolerance/article.htm), tāpat kā celiakija (glutēna nepanesība). Laktozi, cik lasīts, nepanes ļoti liela daļa Austrumāzijas iedzīvotāju; daļa cilvēku spēj pārstrādāt tikai skābpiena produktus.
Ja pēc piena produktu lietošanas ir gremošanas traucējumi, kaut kādas alerģiskas ķermeņa reakcijas - tas ir objektīvs fakts. Un, galu galā, ja riebjas un negaršo, tak neēd :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]hessin
2010-10-28 12:20 (saite)
++ par asingrupas diētu, un arī laktozes nepanesamību :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]marina
2010-10-28 12:27 (saite)
klausies, vai tu esi mēģinājusi auzu pienu? daudz garšīgaks par govs uc dzīvnieku pienu

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]liljabrik
2010-10-28 12:41 (saite)
nē, esmu mēginājusi sojas un rīsu pienu, tie riebās.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ld
2010-10-28 13:30 (saite)
man nekad nav garšojuši tomāti un par pienu arī neesmu sajūsmā. nesen ārste papildus citiem izmeklējumiem veica alerģijas testu un izrādās, ka tieši tomātus un govs pienu nepanesu.

doka teica, ka "negaršosana" ir viena no ķermeņa pašaizsardzības taktikām, kā ari informēja, ka nepanesamība un alerģija var izpausties dažādās pakāpēs.

(Atbildēt uz šo)


[info]krizdole_
2010-10-28 13:53 (saite)
man tas pats ar riekstiem. pirmkārt jau šausmīgi negaršo, otrkārt- ja nezinu, ka ēdienā ir rieksti un ēdu, kaklā tāda kā toksiska sajūta un rauj uz augšu. Pēc analīzēm izrādās, ka esmu alerģiska. Organisms pats zina.

(Atbildēt uz šo)


[info]inke
2010-10-28 14:13 (saite)
mamma - ārsts man tikko atklāja noslēpumu (tas laikam tiešām ir kaut kāds noslēpums, jo, kad es laukos vaikstos, ka no govs piena smakas vien sagriežas viss iekšā, tad vecāki uz mani skatās kā uz izlepušo pilsētnieci), ka piens kā tāds ar visu savu laktozi iekšā ir paredzēts un vajagdzīgs tikai bērniem. normāliem cilvēkiem pēc dabas likumiem līdz apmēram 20 gadu vecumam mutācijas rezultātā izzūd laktozi parstrādājošais ferments un tapēc rodas nepanesamība. lielai daļai tas ferments tā pavisam nekad arī neizzūdot, tāpēc viņi var dzert pienu, cik tik uziet.
nepatika pret veikala pienu nerodas, jo tas ir atšķaidīts un apstradāts. (mūsu lauku govju pienā tagad ir apmēram 4,5 % tauku, tad veikalā lielākais, ko esmu redzējusi ir 3,2 % laikam).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zefiirs
2010-12-20 23:30 (saite)
nu, noslepums tas noteikti nav, bet plasai izplatisanai neizdeviga informacija gan, heh.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?