psihs ([info]psihs) rakstīja [info]gribam_zinaat kopienā,
@ 2012-07-09 12:52:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
kad kaut ko cep, kartupeļus, piemēram, sāli labāk ir bērt klāt beigās vai cepot?


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]po
2012-07-09 13:19 (saite)
Cik no saviem novērojumiem saprotu, sāls izvelk mitrumu. Tas nozīmē, ka brīdī, kad pieber sāli, cepamais produkts sāk sulot. Piemēram, cepot kartupeļus, es sāli vienmēr beru klāt pašās beigās, jo citādi, šķiet, kartupeļiem no tās sasulošanās ir tendence izšķīst.
Ir arī izņēmumi. Piemēram, vārot zirņus. Ja sāli pieber sākumā, zirņi ilgāk paliek cieti. Ja grib, lai zirņi izšķīst vai vnk paliek mīksti, labāk sāli piebērt pašās beigās.
Un vēl par to veselīgumu - cik saprotu, nātrija hlorīds pannas karstumā mēdz sadalīties pirmreizinātājos, kas nozīmē arī hlora atbrīvošanos, kurš tad tipo ir indīgs. Varbūt mana ķīmija te ir bulšits, bet esmu dzirdējis, ka tieši karsēt sāli nevajag. Tobiš, veselīgāk sāli pielikt beigās vai "uz šķīvja".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]kuminjsh
2012-07-09 13:38 (saite)
Tieši tā! Ja grib, lai kartupeļi kraukšķīgāki, sāli bet pašās beigās. Ja grib, lai gaļa sulīgāka, tad sāli ber jau uz apceptas gaļas, citādi būs cieta ka pazole. Tieši tāpat, cepot kaut ko panējumā (aļa karbonāde) sāli/garsvielas ber iekš panējuma, nevis apkaisa gaļas gabalu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ravejsledzejs
2012-07-09 16:33 (saite)
interesanti kā NaCl var sadalīties pirmreiziātājos uz pannas, ja nātrijs ir viens no visaktīvākajiem metālie - brīvā veidā nepastāv. un ķīmijas nodarbībās to ņēma ārā no burkas ar petroleju, lai demonstrētu kā šams skraida pa ūdens virsmu uguņodams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]po
2012-07-09 16:49 (saite)
Man skolā ķīmiju - un praktiski pilnīgi visu - pasniedza absolūti garlaicigā veidā. Lai arī man riebjas visa tā mačo huiņa un komandas sporti, fizkultūra bija ciešamākais priekšmets, jo tur vismaz bija kaut cik kaut kā interesanta. Īsāk sakot, ķīmiju man skolā neiemācija necik, un neko daudz no tā nesaprotu. Diemžēl. Bet enīvei, nātrijs tak lai savienojas ar ko grib, baisākais takš tas hlors, kurš izkāpj no NaCl un sāk bosīt huiņas, ne? Trū ghetto ķīmija, yo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]morraa
2012-07-09 16:59 (saite)
Ja tikai hlors nav taadaa koncentraacijaa, ka raapo pa griidu zaljos mutuljos, no taa nav ne vainas. Nu un jaa, saali karseet tomeer var - ja vinsh sadaliitos, tad karseets saaliits eediens vienkaarshi nebuutu saalsh un saalju atdaliishana ar tvaiceeshanu sildot nebuutu iespeejama.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ravejsledzejs
2012-07-09 19:36 (saite)
nu hloru jau tas natrijs nekur prom nedod - tā teikt esmu nogrābis un paturu, vai nu piešķiriet man citu sievu vai arī jams ar mani uz palikšanu. un kā jau zemāk komentārā norādīts, ja sāls sadalītos karsējot, tad ēdiens nebūtu sāļš ;o)

bet interese par to, ko māca, lielā daļā priekšmetu ir jāatrod pašam skolniekam. ne visur jāgaida pigori no skolotāja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]psihs
2012-07-09 18:12 (saite)
"sāls" jau nav tikai 100% tīrs NaCl

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]psihs
2012-07-09 18:14 (saite)
īpaši tie dabīgie, jodizētie un taml.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]po
2012-07-09 19:13 (saite)
tīrs NACI*

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?