Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2008-09-24 16:10:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
un tomēr
"Viesturs Kairišs sarakstījis, manā skatījumā, vislabāko desmitgades kino recenziju — par korejieša Kim Ki Duka filmām reiz eksistējošā portālā www.filmas.lv un iemesliem, kuri šo režisoru padarījuši par nožēlojamu sava personīgā stila ekspluatācijas upuri, līdzīgi Kusturicam, Tarantīno"
no šejienes

labi tur, kairišs, bet ja normāls KINOKRITIĶIS sāk runāt par to, ka tarantino kaut ko atgremojas (šādi uzskati ir piedodami kazuāļiem, bet ne profiem)
nē, vot, tarantino, kura "kill bill" atšķirībā no reigadasa tomēr visa pasaule vēl atcerēsies 10 gadus pēc tam, un visas šīs runas par "sava stila ekspluatāciju" (a kā stils tādā gadījumā būtu jāekspluatē, reigadasa, vai :)) liek man domāt par the end of NN&DR era, viņi paši lieliski zin, cik kventins ir bijis nozīmīgs holivudai režisors pēdējos padsmit gadus, bet vienalga kā tādi bērni uzvedas

un par kim ki duku, tā jau vispār ir diagnoze. tieši ar viņu saistās ne jau paša korejiešu režisora, bet gan kinokritikas kā tādas krīze. es īsumā vienkārši izstāstīšu visu šo storiju. sākumā bija simtiem kazuālo kinokritiķu, kas runāja par to, cik bezgala oriģināls un no pārējās pasaules atšķirīgs šis režisors ir. a pēc tam uzradās kritiķi, kas kaut cik rubī fišku āzijas kino, kuri konstatēja, ka vairums sižetu ta ir samērā nopizģīti no āzijas kinoklasikas, no tai miņ laņa vispār viss "tukšais nams", un sāka apvainot kim ki duku, ka nekāds megaoriģinālais režisors viņš nemaz nav. tikai visa šī polēmika jau ir ar iepriekšējo kinokritiku, nevis pašu režisoru, uz ko norādīja vēl pabīdītākie kinokritiķi.
un es kaut kā neticu, ka NN visus šos brīnišķīgos faktus nezin, viņš tos zin daudz labāk par mani.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]batou
2008-09-24 16:50 (saite)
es atvainojos taču tava "profu" teorija ir sūds. neko oriģinālu vairs nav iespējams radīt, jo kāds to jau kaut kur ir radījis. ja tas nav no kino, tad tas ir no grāmatas, ja tas nav no grāmatas, tad no mākslas, ja nav no mākslas, tad no āfrikas džungļu ritmiem. un nē es nejaucu atstāto ietekmi (man pamazām sāk besīt vārds ietekmējies) un speršanu kā tādu. tad jau topošajiem vispār rokām ir jānolaižas, jo viss pirms tam jau ir radīts (cry more, T_T etc etc). un nav kazuālo un hardcore kritiķu. ir tikai viedokļi. un filma ir tieši tik laba, cik pats tu uzskati par labu esam. nu nevar uzspiest viedokli par to kas ir labs un kas ir slikts. tas, ka akadēmija kādam iedod statueti nenozīmē, ka tā kļūst automātiski labāka nekā iepriekš.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2008-09-24 16:51 (saite)
tu pārprati
runa ir par to, ka šādi uzskati par tarantino ir piedodami kazuāļiem, nevis profiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]batou
2008-09-24 17:15 (saite)
skaidrs, ka nav piedodami profiem. bet te jau ir tas - kapēc man profi būtu jāuzskata par profiem? tikai tāpēc, ka lielāka pieredze, vairāk filmu noskatītas vai rakstīts par tām? tāpēc es nesaprotu iedalījumu. ja es vēlos kaut ko uzzināt par filmu es skatos visos iespējamos veidos un vietās (imdb, ebertam līdzīgie un idiotiskie komentāri pie torrentiem - tas viss man noder lai izvilktu vidējo aritmētisko) un kad noskatos man par to ir savs viedoklis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2008-09-24 17:20 (saite)
profi ir kritiķi, kas spēj vērtēt filmu plašākā kontekstā. gluži tāpat, kā "iron man" komiksu lasījušam cilvēkam būs vairāk, ko pateikt par filmu, nekā komiksu nelasījušam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]batou
2008-09-24 18:19 (saite)
bet tie nav profi :) tie ir vienkārši labi informēti cilvēki. un kā jau teicu arī komiksu lasījušam par iron man būs tikai viedoklis. ko tu vari pieņemt tīri vidējam aritmētiskajam.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]madame_silence
2008-09-24 22:51 (saite)
tu tagad te pirkstu ar pimpi jauc. viena lieta ir ja kāds uzcep anotāciju par to kas tagad tiek drillēts kinoteātri cita lieta ir zinātniski pamatots kino kritiķa darbs par kādu jautājumu. cilvēks kas spēj atkāpties no konkrēta darba iztirzājuma un pateicoties savai informētībai/izglītībai/profesionālām zināšanām paskatīties uz darbu kontekstā ko tieši šis konkrētais darbs nozīmē vai nu režisora daiļradē vai kino stilā/ žanrā vai vienalga kur. zini Bordvels stipri atšķirās no paškas komentāra torentos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]batou
2008-09-25 00:18 (saite)
un man ir vajadzīgs vidējais aritmētiskais jo man vienādi "tuvi" ir gan bordvels, gan paška. ja cilvēks man skaidro ko ar šo filmu režisors ir domājis - paldies, tavs viedoklis ir pieņemts un tagad tu man vairāk neesi vajadzīgs, es pats to noskatīšos un pats nolemšu ko man tā nozīmē. tas, ko kritiķis var uzrakstīt par režisora vēsturi un darbiem mani maz interesē, un ja man to vajadzēs pats atradīšu (mana tante gūgle), tas ko kritiķis var uzrakstīt par kādu atsevišķu tēmu (jauna stila izveide, jauni naratīvie paņēmieni, "ar gurķiem viņš domāja peņus"), ak beidz, pats taču tam izgājis esmu cauris un esmu secinājis, ka manas domas par filmu tas nemaina, vai arī ja maina, tad jūtos vīlies, jo ir sagrauta mana sapņu pils (ak kāpēc tiem vajadzēja būt gurķiem? etc etc) vēl trakāk ir ar kritiku par aktieriem, kur var vēl dziļākās auzās iebraukt (kas man atgādina par senloloto domu, kritiķi bieži vien mēdz arī kļūdīties, mēģinot no pirksta izzīst ģenialitāti)

jo faktiski te ir tas pats kas ar "es jums bērni piespiedīšu mīlēt raini" un nekas vairāk.

mani ļoti labi apmierina pasaules nabas pozīcija filmu izvēlē un negrasos to mainīt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]goddes
2008-09-24 16:51 (saite)
Sava daļa gan tev, gan NN. NN ja atceramies kas tarantino bija un kādēļ vispār izdomāja sākt taisīt kīnō, Tev, ja padomājam dažus Tarantino garadarbus, kas skaitās jau klasika un "tarantīno stils".

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]goddes
2008-09-24 16:54 (saite)
*sava daļa taisnība (ja tāda pastāv)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]martcore
2008-09-24 16:57 (saite)
nē, es saprotu, ka NN šobrīd mēģina tēlot rodžeru ebertu un runāt par to, ka death proof ir tāds sinefilu insaiddžuks, ka vienkāršā tauta nesaprot
enīvei, tauta neiebrauc arī pusē no tā, ko rāda kannās vai venēcijā, viņš tad tur runā par režijas krīzi? ņihuja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-09-24 17:03 (saite)
Kritika kā tāda ir ļoti nepateicīgs darbs, visiem labs nebūsi. Un ar kritiku es domāju tieši šī vārda klasisko nozīmi, nevies lietoto kā "nopēlumu". naumanis, ja godīgi reizēm izbrīna (sliktā nozīmē), reizēm atliek tikai pamāt ar galvu un piekrist. Nu es nezinu - tas taču Naumanis (ir jau mums pāris dāmas par kurām labāk neizteikšos:))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2008-09-24 17:14 (saite)
kāpēc nepateicīgs darbs? nebūt nē, ja tu ņemies ar lietām, kas tev patīk, un es jau arī agrāk kaut kad rakstīju, ka tajā, kas tev patīk, vispirms ir jāmeklē pozitīvais, nu un tad jau var pievērsties tam, kas šo pozitīvo maitā.
vienkārši te NN ir kaut kāda kinokritiska tumsonība, nezinu, kā lai to vēl nosauc...nu, tāds Kim Ki Duks uzņem afigenna krutas filmas, krutas un viss, un absolūti nekas cits vairs nav svarīgs, nekādas krīzes un ekspluatācijas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]goddes
2008-09-24 17:19 (saite)
Es atminos, ka Tu labi izteicies par You Don't Mess with the Zohan, savukārt es šim infantīlajam garadarbam vispār neredzu jēgu eksistencei. Un tagad to saukt par tumsonību, vai tomēr gaumi? Jā, kinovērtēšanā ir atskaites punkti, pēc kuriem tad kritizē, bet atliek tas subjektīvisms.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]martcore
2008-09-24 17:24 (saite)
man zohanā patika joki, lūk, arī viss subjektīvisms
atkārtošos: te ir runa jau par kaut kādām abstraktām un fundamentālām antipātijām ne no kā, jo es neatminos, ka NN būtu kaut kā slikti recenzējis kim ki duka vai tarantino filmas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]maga
2008-09-24 17:53 (saite)
Arii man skiet, ka runaat par to, ka K.T "atgremo" pats sevi ir absurdi, jo, saprotams, kam gan citam lai vinsh liidzinaatos, ja ne pats sev. Un "atgremot" vinsh ir laipni aicinaats, ko vien veelas, kameer vien man vinja radiitais buus interesants.

(Atbildēt uz šo)


[info]biezpientaure
2008-09-24 21:00 (saite)
man šķiet, ka viss juceklis no olas-vistas. Kritiķis vērtē filmu pēc žanra kritērijiem. Ne katrs ir spējīgs izsekot, kas ir citēts, kur nu vēl izsecināt ka "režisors atgremo pats sevi". "Patīk-nepatīk" pieeja beidzas ar vīterošanu "nu man liekas, ka miskaste varēja būt zila, nevis dzeltena" - tikai režisoram bija štuks par dzeltenu miskasti un tāpēc tā tāda arī ir.

Tarantino, tupot videonomā un vēlāk filmējot ir jau dabūjis privilēģiju filmēt miskasti zilu, dzeltenu vai varavīkšņainu ar tiesībām pateikt "atvaļi" katram lajam, kas pēkšņi sajūt sevī kritiķa spējas. Savukārt kritiķim ir viedoklis, bet diviem pieaugušiem cilvēkiem tie drīkst nesakrist. Nu kautkā tā.

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2008-09-24 21:19 (saite)
paga paga, te vajag vispaar atzoomoties un ar konkreeto gadiijumu kaa piemeeru rokaa paskatiities uz kaut kaadu kopeejo ainu.

kas vispaar ir tie, ko taadi Naumanji meegjina uzrunaat? kas ir tie, kam kaut kas taads ir vajadziigs?

cilveeki, kam kino interesee, ir visticamaak pashi savaam aciim redzeejushi pietiekami daudzas Kimkiduka filmas, lai vinjiem buutu izveidojies savs, pietiekami skaidrs priekshstats/viedoklis par vinju kaa rezhisoru.
vai Naumanju klepus sho vinju viedokli jebkaa maina? protams, ka nee. vai vinjiem ir vajadziigi Naumanji, kas kaut ko vinju vietaa spriezh par Kimkidukiem? protams, ka nee.

ir cilveeki, kam kino neinteresee. vinji visticamaak nav redzeejushi nevienu Kimkiduka filmu, un vinjiem tas nekaa netraucee. vinjiem pietiek ar nu tur forumcinemas afishu nedeeljai uz priekshu ar nosaukumiem un zhanru tagiem.
vai vinjiem ir vajadziigi Naumanji, kas spriezh par Kimkidukiem? protams, ka nee.

vai pashiem Kimkidukiem ir vajadziigi Naumanji? protams, ka nee. filmu krutums, kaa jau pats atziisti, pilniigi nekaa nemainaas no Naumanju spriedeleejumiem.

kas paliek paari? paari paliek pashi Naumanji, kas tad savaa starpaa var publiski spoguljoties un tiiksminaaties par sevi uz Kimkiduku fona.

Kimkiduki tikmeer mieriigi savaa nodabaa taisa naakamaas filmas, un cilveeki, kam kino interesee, tikmeer mieriigi savaa nodabaa gaida, kad taas iznaaks.
a Naumanji tikmeer savaa nodabaa snobo un nevienam nav vajadziigi.

vot arii visa Naumanju kriize.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?