starro ([info]starro) rakstīja,
@ 2013-02-15 15:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
noziegums un sods
Pēdējā laikā arvien biežāk sabiedriskajā informācijas telpā nākas saskarties ar aktīvu viedokli par smēķēšanas un smēķētāju nodarīto postu. Valdība apstiprinājusi noteikumus par smēķēšanas liegumu namu balkonos ( http://www.diena.lv/latvija/zinas/60-proc-iedzivotaju-atbalsta-smekesanas-ierobezosanu-daudzdzivoklu-majas-un-publiskajas-ekas-13988375 ) un Saeimā iesniegts likumprojekts par smēķēšanas kriminalizēšanu bērna klātbūtnē ( http://www.diena.lv/latvija/viedokli/cipule-par-smekesanu-ka-vardarbibas-formu-13993439 ).

Es kā smēķētājs un bērna tēvs jūtos apmulsis. Vēl vairāk, pat vajāts un apdraudēts. Jo "smēķētājs" ir viens no manas identitātes atribūtiem. Un es identificējos ar tādu sabiedrības grupu "smēķētāji". Tādēļ amatpersonu retoriku nevaru neuztvert personīgi. Esmu apvainojies, ka tieku apsūdzēts sistemātiskā vardarbībā pret bērnu. Pēc definīcijas, kā potenciāls noziedznieks, jo man piemīt paradums smēķēt, es pērku cigaretes. Tas nekas, ka visi "smēķētāji" jau nav tādi varmākas, kā atsevišķi recidīvisti, kurus piemēros min sekretāre Cipule, argumentējot par sodīšanas nepieciešamību. Es nejūtos pelnījis tādu sabiedrības un varas attieksmi. Man smēķēšana ir dziļi nozīmīga manas personības esībā, man ir īpaši rituāli un savas ceremonijas, gan intīmā divtulībā ar cigareti, gan smēķētāju sabiedrībā, kur mūs vieno "smēķētāju" solidaritāte un smalkas smēķēšanas ētikas sistēmas, uzvedības kodeksi.

Kāpēc "jūs" man liekat kaunēties un līst skapī!?
Es gribētu izteikt cerību, ka sekretāre cipule šo savu rakstu ir rakstījusi savu amata pienākumu t.i. naudas dēļ, ne savas dziļās pārliecības dēļ.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]blond
2013-02-15 16:27 (saite)
man vairs galīgi nepatīk šeit dzīvot
(lai gan es jau pirms kāda laiciņa atmetu smēķēšanu)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krii
2013-02-15 18:33 (saite)
"Šeit" ir Latvijā vai Cibā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]blond
2013-02-16 01:17 (saite)
abējādi, bet, protams, es šeit palikšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smejmoon
2013-02-15 16:42 (saite)
nelasīju tos rakstus, bet smēķēšana ir fiziska vardarbība un maza bērna klātbūtnē toksiskas vielas ir ar lielāku potenciālo ietekmi (varbūtību kautko sačakarēt). it's just math.
iesaku pāriet uz jah bless izstrādājumiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]adinkra
2013-02-15 16:52 (saite)
Maza bērna klātbūtnē? Uz jah? :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]smejmoon
2013-02-15 17:05 (saite)
Lord works in mysterious ways.. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]adinkra
2013-02-15 16:56 (saite)
Šitais kariņš jau kādu laiku uz diskrimināciju velk.
Man balkona nav, bet, ja tā padomā- nu a kur ta cilvēks lai smēķē? Sevišķi, ja bērns mājā. Iziet ārā? Tur ar nedrīkst, kaimiņiem nāk pa logiem iekšā.
Ta labāk būtu beiguši šito liekulību, nah beigtu tabaku tirgot un mieriņš.

(Atbildēt uz šo)


[info]milda
2013-02-15 17:57 (saite)
Man vīrs smeķē. Kur, kad un kā - nezinu. Nedz manā, nedz mūsu bērnu klātbūtnē, nedz telpās, kurās uzturamies tas nenotiek. Viņš ir vēl dzīvs un savu identitāti nav pazaudējis. Protams, var strīdēties, vai viņam tāda vispār ir bijusi. :D Un tas nebija manis uzspiests nosacījums, bet viņa paša respekts pret apkārtējiem un dīvains untums, ka piesmēķētās telpās uzturēties pašam arī ir visai nepatīkami.

(Atbildēt uz šo)


[info]thalia
2013-02-15 23:12 (saite)
Sašutumus bija arī par aizliegumu smēķēt bāros/restorānos. Kā nu dzīvot, ka pēc sava šķīvja apēšanas nevarēšu uzpīpēt? Varbūt, ka jebkurš solis, kas tiek sperts pretsmēķēšanas virzienā, arvien vairāk attālina smēķētājus no smēķēšanas. Un to saku es, smēķēķētājs, kuram šķiet, ka jebkurā gadījumā nesmēķēt ir drusciņ atbalstāmāk, nekā smēķēt un tā visa diršana par smēķētāju identitāti ir nespēja tikt galā ar atkrībām. Jā, jā, tā ir arī man!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]starro
2013-02-16 00:21 (saite)
Dazhreiz forma dominee paar saturu. Shii ir taa reize. Gan impulsaa, gan refleksijaa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lennay
2013-02-16 08:18 (saite)
Ironija smalka, neapšaubāmi, bet tad jau sievu sitēji arī var sākt rakstīt žēlabainas atklātas vēstules par to, kā viņiem vardarbīgi cenšas atņemt mačo identitāti un liek kaunēties :)

(Atbildēt uz šo)


[info]indulgence
2013-02-16 09:33 (saite)
Acīmredzot policejisks režīms, kur ik katrs solis reglamentēts, bet sodu galu galā būs 100x vairāk nekā brīvību un izvēles iespēju - neizbēgams. Vismaz šeit.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mapats
2013-02-21 16:55 (saite)
Šādi jau arī tos izvarotājus par upuriem pataisa, kad sliktas, bet patīkamas lietas aizliegumam piekarina reglamentētas cīņas pret demokrātiju netīro parandžu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?