Rna
 
2nd-Dec-2009 11:06 pm
Aizdomājos, lūk, par to, ka sievietes izmantojot asaras kā emocionālo šantāžu (nav gadījies dzīvē redzēt, un drošvien tā arī labāk).
Kad tuvs, mīļš cilvēks ir sāpināts līdz raudāšanai... tā ir viena no vispretīgākajām sajūtām, kāda var būt (jo īpaši, ja nezinu kā palīdzēt). Ja vēl raudātu manis dēļ - negribas pat iedomāties. Attiecīgi, cilvēku, ko puslīdz cienu, tik nepatīkamā situācijā/sajūtā ievest negribētu.
Ja kaut vienreiz kāds/kāda tīšuprāt izmantotu asaras, lai ar mani manipulētu - pirmā vēlme būtu nožmiegt uz vietas, un, jā, izteikts aizdomīgums turpmākās līdzīgās situācijās...
Comments 
2nd-Dec-2009 11:28 pm
Arī vīrieši mēdz emocionāli šantažēt un kā vēl! Varbūt gluži ne asaras (kaut gan ir piedzīvots arī tas), bet visādas skumjās suņa acis, tekstiņi "tu mani nemīli" un kaut kas uz to pusi. Ir nācies pāris reizes uzbrēkt "ja tu šitā uzvedīsies - tur ir durvis, tinies!", un zini - tas strādā :) var jau gadīties, ka cilvēks neapzinās, cik tomēr tā emocionālā šantāža ir nopietna.
2nd-Dec-2009 11:36 pm
O jā, "suņa acis" ir redzētas. Man tajā brīdī gribējās vienkārši iespert :D
Par to neapzināšanos - vai tā biežāk nav negribēšana apzināties?
2nd-Dec-2009 11:50 pm
Bērns, kad ir maziņš, arī izmanto visus līdzekļus, lai dabūtu konfekti, tiktu paņemts klēpī vai mamma ļautu skatīties multenes - pieglaužās, prasa, taisa suņa acis, lūdz, kliedz, spirinās. Viņam nav ne jausmas, kas tas ir, bet, ja vienreiz mamma uz to iekrīt, tad jau skola rokā - tā var panākt to, ko vēlas. Ar pieaugušajiem jau ir tas pats - viņi vienkārši izmanto tos līdzekļus, kas kādreiz ir nostrādājuši. Ja vienreiz tas nenostrādā, otrreiz, tad diez vai mēģinās trešo reizi. Kamēr neviens nepasaka viņam, ka tā ir emocionāla šantāža, viņam tas nemaz prātā neienāks, viņš pat var neiedomāties, ka tas ir kaut kas slikts.
3rd-Dec-2009 12:41 am
Ok, labs paskaidrojums :)
Gribās gan piebilst, ka tīri personīgi pieaugšanu uztveru kā procesu, kurā tādas lietas jāiemācās apzināties un saprast. Arī pašam pētot un domājot, ne tikai, ka visu pasaka priekšā (sorry, ja izklausos truli pamācoša, esmu šausmīgi samiegojusies, drošvien neizsakos tik sakarīgi cik varētu ;D)
3rd-Dec-2009 12:56 am
Tik pat labi šī emocionālā šantāža ir jāapzinās arī upurim. Neilgu laiku pēc šķiršanās no pirmā drauga, manās rokās nokļuva grāmata par emocionālo šantāžu. Tur bija dotas ~10 dažādas situācijas, kurās kāds tika emocionāli šantažēts. Man sakrita veselas 8 no viņām un es biju diezgan lielā šokā. Un nevarētu teikt, ka attiecībās es biju bezsmadzeņu mīkstmiesis, kas vienkārši ļāva sevi izmantot kā lupatiņu.
Vide, kurā cilvēki aug, ir ļoti dažāda. Vienam varbūt ģimenē mamma visu laiku "izasaro" no tēva kaut ko, otrais varbūt ir izlutināts līdz nelabumam, trešais nekad nav paēdis un mierīgi izgulējies, tāpēc par tādām lietām vispār neaizdomājas. Ja ceļā nepagadās kāds "skolotājs", tā visu mūžu var nodzīvot.
Nez kāpēc ienāca prātā veģetārisms - ja cilvēkam apkārt visi ēd gaļu, viņš to uztver kā normu. Viņš neiedomājas, ka to cūciņ nokauj, lai viņam būtu kotlete. Kad kāds viņam to paskaidro, viņa izvēle ir - dzīvot kā līdz šim "darot pāri cūkām", vai arī izvēlēties citu ceļu - ēst tikai veģetāru pārtiku, nevienu cūku nesāpinot :) Kamēr neviens viņa uzmanību uz to nevērš, viņš pats reti kad par kaut ko tādu aizdomāsies.

(man gan šovakar baigais pļāpājamais, pieļauju, ka arī neizklausos diez ko sakarīgi :D )
3rd-Dec-2009 01:24 am
Nedomāju, ka uzķeršanās uz tāda veida manipulācijām vienmēr ir vājuma pazīme. Galu galā bieži vien tiek spiests tieši uz sargāšanas/rūpēšanās instinktiem.
Par "skolotāju" un to, ka vairums apkārtējo nosaka normu - īsti nav ko iebilst.
Tai pat laikā no darīšanas otram pāri, lai apmierinātu kaut kādas savas iegribas būtu jāizaug samērā agri. Un es neuzskatīšu par pieaugušu tādu, kas šo principu attiecina tikai uz smilšu kasti, kur viņam neļāva zvelt kaut kādam Pēterītim ar lāpstiņu, lai dabūtu foršāko mašīnīti.
3rd-Dec-2009 01:31 am
Tas, ka vieni ne-pieaugušie turpinā saviem bērniem mācīt neko - shit happens. Es savu vecāku kļūdas neuzskatu par attaisnojumu savām :D tas tā, tīri piemēra pēc.
3rd-Dec-2009 01:37 am
Nu jā, vieni izaug no tā un savas attiecības ar līdzcilvēkiem veido "normāli", turpretī otri turpina izmantot šantāžu un attīsta savas prasmes manipulēšanā ar cilvēkiem, jo uzskata to par labāko, ātrāko, ērtāko veidu, kā iegūt to, ko vēlas. Manam bijušajam tas bija kā savdabīgs sporta veids, goda vārds! Ātri vien atrada cilvēku vājākās vietas un tā mācēja uzspiest, ka cilvēki ne acu nepamirkšķinot izdarīja viņam pa prātam. Talants, ko tur piebilst :D
Tāpēc es arī par vājumu to īsti nevaru nosaukt. Katram cilvēkam, lai arī cik viņš stiprs nebūtu, vienmēr būs kādas vājās vietas. Tad tās arī tiek ātri atrastas un aktīvi izmantotas.
3rd-Dec-2009 02:06 am
Gadās, diemžēl. Ceru vismaz, ka vienreiz, t.i., tagad ir 8 izmantošanas veidi, kas uz Tevi vairs nenostrādās ;) un pieņemu, ka pati aizdomājies vēl līdz pāris citiem, ko šam attiecībā uz Tevi nāktos strīpot no repertuāra.
Kad pats savas vājās vietas apzinājies, tad vienkāršāk nosargāt vai pat pārvērst par stiprajām.
This page was loaded May 6th 2024, 9:40 am GMT.