-- ([info]ripp) rakstīja,
@ 2014-12-29 00:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par bērniem
man nepatīk zviedru pieeja ar "hen", kur dzimuma lomu ieaudzināšana no bērnības tiek uzskatīta par galīgi greizu un bērnus nereti ne vien neģērbj rozā/zilā, nedāvina mašīnītes/lelles, bet arī nesauc par viņš/viņa, to aizstājot ar vidusdzimtes "tas".

bet. šogad mūsu meita saņēma daudz dāvanu. tostarp 2 lelles un 2 mašīnas. lelles kā jau lelles, viena "runājošs" bēbis, ko a. patīk mētāt pa istabu gandrīz kā bumbu, otra ir Maša no multenes, arī runājoša. šī viņai patīk gluži labi, ar to viņa guļ un kādu laiku "baroja" ar končām.
tagad par mašīnām. vienu uzdāvinājām mēs, sarkanu porši ar atveramām durvīm, gaismām un ērti uzvelkamu "motoru". bet otra. otra ir rozā krāsā ar meitenīti puķainā kleitā kā šoferi. un porše aizceļoja kopā ar māsas puikām uz aizkraukli, jo māsai un vīram, vācot puiku dāvanas, vienkārši neienāca prātā, ka kāda no "normālajām" mašīnām varētu būt domāta meitenei (a. ir vienīgā meitene savu brālēnu vidū).
un uz manu "gribu meitai kādreiz paklāju ar "ceļiem" uz tā atbild uz neizpratnes pilnu "bet viņa taču meitene".

es nezinu, varbūt tā esmu tikai es, bet šāda pieeja man šķiet tik pat greiza, kā augstāk minētais "zviedru modelis", tik uz otro pusi.


un vēl par dāvanu tēmu. Alise ļoti labprāt spēlējas ar tām dāvanām, kas viņai patīk, bet ir ļoti labi redzams, ka dāvanas ir par daudz. staipa te vienu, te otru, te trešo, visas ik pa brīdim pametot. nešķiet ka pie šādas manu pārpilnības bērnam varētu rasties jebkāda izpratne par mantas vērtību (tik par jauns jauns jauns vērtību, par to gan).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]degeneralis
2014-12-29 00:31 (saite)
Neesi vienīgā, arī es gribu Alisītei mašīnas un ceļpaklājiņu :D

(Atbildēt uz šo)


[info]smille
2014-12-29 09:02 (saite)
Mums M šogad tika daudz rozā - rozā fotokamera un koka dzimšanas dienas kūka (kaut viņas mīļākā krāsa ir nomainījusies uz violetu). Un savas dāvanas es nemaz nepaliku zem egles, jo māsa bija sapakojusi kā dāvanas arī visas pidžammas un citus niekus, ko palūdzu atvest tāpat vien, tādēļ dāvanu kā tādu bija milzīgi daudz, bet es sākumā nezināju, kas tur ir (jo e-pastā tiešā tekstā rakstīju, ka tas tālāk nav domāts kā dāvanas). Ar tik daudz dāvanām M aizrāvās ar dāvanu izpakošanu, taisīja vaļā un meta prom, tā īsti priecājās tikai par pašu pirmo, kas arī bija pati krutākā (un vispār domāta nākamajam gadam, bet nu neko :). Un otrs, kas drusku sabojāja svētkus bija rūķim dodamais knupis - bērns pēc dāvanu izpakošanas palika tāds jocīgs un satraukts līdz izdabūju, ka negrib rūķim atdot knupi.

(p.s un es tikko atcerējos divas uzlīmju dāvanas, ko pastūmu zem dīvāna un tur aizmirsu)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 10:30 (saite)
vakar daļu savācu un noliku prom. došu pa vienai piemērotos brīžos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]smille
2014-12-29 09:08 (saite)
Varbūt gribat aizņemties pužļu paklājiņu ar ceļiem? M īsti mašīnas neinteresē, MM vēl nav aktuāli, vismaz varēsiet izdomāt, vai patīk un kādu gribat.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 10:28 (saite)
man bail, ka puzles fragmenti tad tiktu izvazāti pa visurieni un grūti visi sameklējami pēc tam. bet paldies par piedāvāšanu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]smille
2014-12-29 10:54 (saite)
Tās ir tās lielās grīdas paklāju puzles vispār bez sīkiem gabaliņiem (es pirku tā iemesla dēļ, ka nav gabaliņu, bet man tas ceļu zīmējums šķiet pa raibu, tagad esmu novākusi)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 14:37 (saite)
hmm, nu, varbūt var pamēģināt, ja jums tiešām nevajag pašlaik :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ninona
2014-12-29 09:15 (saite)
Bērniem jādāvina tas, kas viņiem patīk, interesē :) Dzimumam nav nozīmes.

P dabūja rozā poniju, bet mans mazākais brālēns (1g9m) - Lego Duplo mašīnu. Abiem saņemtās dāvanas patika, tomēr uz pasākuma laiku ar tām apmainījās :)
M gadumijā saņems makšķerēšanas rokasgrāmatu. Pēcāk arī makšķerēšanas piederumus. A nāksies mācīties makšķerēt :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 10:29 (saite)
pilnīhi piekrītu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]echoes
2014-12-29 11:16 (saite)
Kāpēc nepatīk? (Pirmā rindkopa)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 14:37 (saite)
manuprāt tā ir otrā galējība (kur pirmā ir aprakstīta zemāk). imho bērnam ir jādod lelle, ja viņš grib lelli, pofig, meitene vai puisis, nevis "nē, neparko, tu taču esi puika" vai "nē, tikai un vienīgi, ja tik pat daudz laika pavadīsi ar mašīnīti".
vīrieši un sievietes atšķiras gan fizioloģiski, gan hormonu darbības līmenī, kas rada noteiktas atšķirības smadzeņu darbībā/domāšanā tieši atkarībā no dzimuma. vienlaicīgi galīgi nepadarot to par obligāti noteicošo par cilvēku, jo vēl ir brīva griba blāblā.

t.i. ja sievietei gribas būt ugunsdzēsējam vai iet armijā un vīrietim dejot baletu, forši, bet arī ignorēt un nolieg fiziskās un no tām izrietošās arī cita veida atšķirības nešķiet baigi prātīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]smille
2014-12-29 16:12 (saite)
Mani ļoti nu ļoti interesē, kas ir tā fiška, kāpēc meitenēm patīk rozā. Jo M paziņoja, ka viņas mīļākā krāsa ir "jozā" (un sirsniņas) pati no sevis - pirms sāka iet dārziņā, pirms viņai bija jekāda rozā manta, dažas drēbes bija rozā, bet stirpi mazākumā, principā nebija liela sabiedrības spiediena, ka rozā mantas ir meiteņu, zilās - puiku. Bet tomēr viņa sāka izvēlēties rozā (un es saprāta robežās tagad viņai arī pērku, bet rozā spēļu virtuve gan mūsmājās nebūs :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]snorke
2014-12-29 17:49 (saite)
manai meitai arii ir/bija ROZAA.. un nekadu spiedienu it kaa nav jutusi (nu man pers rozaa riebj)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Anonīms)
2014-12-29 18:22 (saite)
Neatceros, kur, kā, kāpēc, bet kaut kur manīju, ka esot izpētīts, ka meitenēm tiešām biežāk bērnībā patīk maigi pasteļtoņi, bet puikām - spilgti, intensīvi toņi, un tas nav atkarīgs no tā, kādas krāsas dominē apkārtējā vidē. Sazin, varbūt ģenētiski kaut kas ar redzes nūjiņām un vālītēm citādi, ņemot vērā, ka, piemēram, daltonisms ir daudz biežāk sastopams starp vīriešiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ripp
2014-12-29 21:31 (saite)
vai ne. un es arī Alisei neesmu specifiski rādījusi rotas, bet viņa tās teju vai dievina jau kopš pagalam jauna vecuma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2014-12-29 22:42 (saite)
kādreiz lasīju, ka, šķiet, tas viss ir mainījies kaut kad pirms nosacīti 300-400 gadiem, jo līdz tam "puiku krāsa", ciktāl nu vecāki varēja izvēlēties krāsainas drēbes bērniem, ir bijusi sarkana un rozā, kā t.s. aktīvās krāsas, savukārt "meiteņu": gaiši zilā.

tāpat arī, ja nemaldos, pirms 100 un vairāk gadiem visus bērnus ģērba kleitās līdz kkādam vecumam: gan puikas, gan meitenes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:08 (saite)
Tas mainījās nesenāk: http://en.wikipedia.org/wiki/Pink#Gender

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ripp
2014-12-29 23:12 (saite)
jā, to es arī esmu dzirdējusi, tas tiesa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]echoes
2014-12-29 23:11 (saite)
nu pag, kā tad hormoni (kas, starp citu, reti kuram ir "kā pēc grāmatas"proporcijās) ietekmē domāšanu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 23:19 (saite)
es neesmu zinātnieks un precīzi nezinu, bet es droši zinu, ka hormoni ietekmē smadzeņu procesus un manuprāt ir gluži loģiski, ka dažādi hormoni nozīmē dažādi norisošus procesus, kaut minimāli, bet tomēr.

ā, starp citu, bija taču par testosteronu un agresivitāti, ja pareizi atceros. nu tur sacensību gars, teritorijas aizstāvēšana blāblā. nu, nevar teikt, ka tas neietekmē domāšanas patternus.

atceros viskautko vēl, bet nekonkrēti.

es arī apzinos, ka Tu esi par to lasījusi un zināsi krietni gudrāk runāt nekā es. bet imho ir tiešām neloģiski pieņemt, ka hormonu darbība nekādā veidā neietekmē mūsu personības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:35 (saite)
es arī neesmu zinātniece :) (zemāk minētās grāmatas autore gan ir), bet, cik esmu lasījusi "teorijā" un novērojusi "praksē" dažādās ģimenēs ar dažādiem audzināšanas modeļiem, man tiešām ir nostiprinājusies sākotnējā pārliecība, ka tas ir nurture, not nature

protams, kaut kādas atšķirības ir, nenoliedzami, bet tās tiešām ir ļoti pārvērtētas
un kaut ko hormoni ietekmē (atkārtošos - un arī tie mums reti ir perfektās "paredzētajās" proporcijās), bet ne jau to, vai bērns gribēs spēlēties ar mašīnu vai lelli :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 23:40 (saite)
pēdējam teikumam es absolūti piekrītu :) un jā, cilvēki ir dažādi un vienas lietas tos ietekmē dažādi, bet, par ko es te.

es iestājos par to, ka "meitenei nedot lelli, bet puikam mašīnu un vispār saukt par vidējo dzimti" ir tikpat greizi kā "puikam nedot lelli, bet meitenei mašīnu, jo viņiem no bērnības jāzin katram sava vieta". abas pieejas neļauj cilvēkam būt tam, kas viņš ir. imho normāli ir "gribi ņem mašīnu, gribi ņem lelli", pie viena ar laiku arī paskaidrojot ka parasti notiek tā (nu tur visbiežāk vīrieši pa ielu nestaigā ar spilgti sarkani uzkrāsotām lūpām, tas elementāri nesīs nelāgu pieredzi nēsātājam). cilvēks pamatā ir cilvēks, ne tā dzimums, bet dzimuma ietekme nav PILNĪGI norakstāma.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:43 (saite)
nu pag, es neesmu dzirdējusi par cilvēkiem, kas kategoriski nedod meitenēm lelles un puikām mašīnas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 23:46 (saite)
es nesen runāju par šo tēmu ar vienu zviedrieti, kas, pēc pašas vārdiem, ir domāju dažādos dzīves posmos gan tā, gan šitā un viņa saka, ka ir gan tādi cilvēki. vismaz zviedrijā. viņa pati esot agrāk bijusi ļoti droša, ka jebkāda norāde uz bērna dzimumu ir nepareiza. + tā "hen" lieta man pašai personīgi šķiet diezgan galēja.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:49 (saite)
nu ok, ir visādi cilvēki, gan jau arī kāds tāds kaut kur, bet tas drīzāk ir izņēmums, nevis tas, kas domāts ar "dzimumneitrālu audzināšanu"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]echoes
2014-12-29 23:15 (saite)
vispār tās atšķirības lielākoties ir "nurture, not nature" noteiktas

šajā grāmatā par to ir labi un asprātīgi uzrakstīts: http://www.amazon.com/Delusions-Gender-Society-Neurosexism-Difference/dp/0393340244/ref=pd_sim_b_1?ie=UTF8&refRID=1AM8V4ZDHTJM62RT4N87

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 23:20 (saite)
es piekrītu tam, ka ļoti liela daļa atšķirību ir ieaudzinātas. bet imho nav prātīgi arī apgalvot, ka fizioloģijai nav nekādas varas pār mūsu saprātu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:36 (saite)
reti kurš jau saka, ka nav vispār nekādas varas, bet tiešām neticu, ka liela un nepārvarama vara :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2014-12-29 23:40 (saite)
to jau es arī nesaku :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:44 (saite)
tiešām iesaku to grāmatu :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]echoes
2014-12-29 23:44 (saite)
visiem! :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gorgona
2014-12-29 23:54 (saite)
un tad atnāku es un arī saku - es arī iesaku. visiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?