ratatoska ([info]ratatoska) rakstīja,
@ 2021-01-06 16:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Gaidot savus ilgotos akvareļu zīmuļus, izmēģinu roku citās tehnikās. Vakar piesēdos un uzzīmēju koku ar acu zīmuli, kurš ir tik ass un ciets, ka acīm neder, un ar akvareļiem uzzīmēju totēma stabu. Man bija divi konkrēti mērķi, konkrētas prasmes, ko attīstīt. Koka zīmējumā es centos atcerēties vienu meistarklasi, ko biju skatījusies pirms pāris mēnešiem un kur bija mācīts zīmēt lapotni ar akvareļiem, bet totēma staba zīmējums bija smalko otas vilcienu treniņš. 
Jau to darot, es zināju, ka rezultāts būs vājš, jo kaut kā neapdomīgi biju izvilkusi vienu "lēto" maksimas zīmēšanas bloku, nevis šim nolūkam pirkto akvareļu papīru. (Jāatzīmē, ka vasarā, kad nopirku to zīmēšanas bloku, jutos baigi izšķērdīga, maksājot trīs eiro par 20 papīra lapām, bet tagad, pētot piedāvājumu, mani nemaz nešokē A5 bloknotiņi par 18 eiro.) 
Mani secinājumi ir tālejošāki un plašāki, nekā biju gaidījusi, laižoties šai piedzīvojumā. Pirmkārt, jūtu šausmīgu sasaistītību. Atceraties, kā bērni var dienā piezīmēt desmit lapas un nejusties pilnīgi nekā šai sakarā? Es jūtos kā sapīta, kā paralizēta. Pirms es zīmēju pilnīgi jebko, man jānoskatās pamācība, kā to zīmē. Es nevis zīmēju, ko redzu, bet pārzīmēju citu cilvēku zīmēto. Pat vienkāršas lodes vai kuba zīmējums man šķiet nepieveicams bez zīmēšanas grāmatas priekšā. Es nepaļaujos uz savu redzi, neticu savai spējai novērtēt, kurā pusē ēna ir tumšāka. Gribējās uzzīmēt totēma stabu - nu tas taču ir kaut kas tik stilizēts un personīgs, ka to jau nu gan katrs var uzzīmēt pats? Lika drusku pagaidīt. Pusstundu rakos internetā, meklējot vienlaikus gana vienkāršu un gana pievilcīgu attēlu, ko pārzīmēt. Būs interesanti vērot, kurā brīdī tā drosme kļūs lielāka un es spēšu zīmēt pati, bez parauga.
Bet cits secinājums ir, ka ar katru dienu es jūtu arvien lielākas ilgas pēc tās pusstundiņas, kad viena pati sēdēšu virtuvē, kaut ko klausīšos telefonā un ņemšos ar akvareļiem. Bieži vien pat neko jēdzīgu nezīmēju, vienkārši krāsoju, pludinu, skatos, kā sajaucas. Esmu īsā laikā uzzinājusi negaidīti daudz - piemēram, ka, sajaucot trīs gandrīz jebkuras krāsas, var iegūt "dubļus". Ka jāzīmē lēni. Ka ar akvareļiem liela daļa laika paiet, vienkārši gaidot, kad nožūs. Ka vienmēr vajag pašus labākos materiālus, ko var atļauties, labu papīru, labas krāsas - es šobrīd ļoti nožēloju, ka to nezināju, kad bērniem skolā bija vizuālā māksla. Ka darot kaut ko tādu, ko nekad neesi darījis ar izpratni, mācies pazemību un mācies vieglāk samierināties ar to, ka nesanāk.
Jo šīgada devīze, protams, ir


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]vilibaldis
2021-01-06 16:32 (saite)
Sasodīti gribētos tev ierādīt, ka nav jau nemaz tik traki :-)
Ilustrāciju sterus, starp citu, mēdzu zīmēt uz visprastākā ietinamā papīra :D, galvenais pareizi pielīmēt, lai nesametas, tad arī nav peļķes.
Kādas firmas zīmuļus nopirki?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2021-01-06 16:33 (saite)
Ber labi materiāli protams padara procesu vieglāku un baudāmāku, nenoliegšu :-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]snauts
2021-01-06 16:33 (saite)
Nevaru nenoturēties pateikt par bildi: "That's what she said!"

(Atbildēt uz šo)


[info]kihelkonna
2021-01-06 16:38 (saite)
tik forši :)

(Atbildēt uz šo)


[info]dumshputns
2021-01-06 17:23 (saite)
Varu ieteikt automātisko zīmēšanu - bez plāna, bet ar sajūtu un uzmanības ielikšanu starp instrumenta/otas galu un papīru, kamēr notiek līniju vai punktu veidošana. Tu iepazīsi, ko veido Tava roka un Tava sajūta sadarbojoties.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dombrava
2021-01-06 18:38 (saite)
Jā, šī metode ļoti palīdz. Arī kā iesildīšanās, kad it kā "nav iedvesmas".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2021-01-06 18:46 (saite)
Jauki lasīt par taviem mēģinājumiem. Drosmīgi. Turpini!

Man patīk arī šis padoms.
Create! (Kas slikts var notikt?)
Create again! (Labiem māksliniekiem gadās neveiksmes)
Just create!

(Atbildēt uz šo)


[info]bumsiic
2021-01-06 19:41 (saite)
...var iegūt dubļus...piedod,bet sasmējos...

(Atbildēt uz šo)


[info]tvarj
2021-01-06 20:42 (saite)
lasot par taviem centieniem, es gribu klusiņām atzīties, ka esmu sākusi... pērļot, laikam tā to sauc? tas ir - taisīt priekšmetus (pārsvarā jau rotaslietas) no sīksīkām stikla pērlītēm. tur izrādās apakšā ir vesela pasaule (kā jau kārtīgā rokdarbniecībā). tās pērlītes ir tik skaistas un vizuļojošas, ka man sagādā prieku viņas vienkārši sapirkties un uz viņām skatīties :D
bet, nē, īstenībā es arī esmu noskatījusies pāris youtube tutoriāļus, atradusi savu jauno mīļāko jūtūberi, kas ir sieviete no Tatarstānas, kas liek pamācības un viņai ir atsevišķa rubrika, kurā viņa izpako savus rokdarbu pasūtījumus un tad komentē kartu pērli un štruntiņu tādā glāsmainā balsī. nu, īsta meditācija, karoče.
pagaidām es esmu pēc pamācībām šo to paprovējusi nopīt, bet ar tiem auskariem man iet tā, ka es izdomāju pilnīgi satriecošu dizainu, tad viņu realizēju un neizskatās, protams, ne uz pusi tik labi, kā izdomāts :DDD nubet viss ir procesā, esmu pasūtījusi VĒL vairāk pērlīšu un citus diegus un negrasos apstāties!

(Atbildēt uz šo)


[info]pavisam
2021-01-06 22:55 (saite)
Cik atceros no saviem mēģinājumiem zīmēt, mokošākais bija izdomāt, ko.
Kā bērns pie negaršīgas zupas bļodas varēju meditēt.
Bet tagad man ir 42 un esmu gana drosmīga atzītiez - man vienkārši patīk švīkāties pa rūtiņu bloknotiem :)

Es tà priecājos par Tavu pusstundi!!!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?