ratatoska ([info]ratatoska) rakstīja,
@ 2019-07-31 08:37:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vakar tikos ar bijušajām kursabiedrenēm. Krasta lidiņā. Ar E. mēs tiekamies vidēji reizi mēnesī, ar V. - reizi gadā. Pateicu, ka taisos iet prom no psiholoģijas. Vairs neko klāt nemācīties, neuzkrauties sešu gadu terapijas studijas Viļņā, neapmeklēt pasaku terapijas kursu augustā, vārdu sakot, pat par supervīzijām šaubos. 
Nozarē nenormāls bardaks, gada laikā joprojām sertifikācijas komisija nav pat paziņojusi lēmumu, vai es (un vēl 1200 psihologi) esmu sertificēta, bet ne jau tas ir iemesls. Arī ne skolas/bērnudārza alga ir iemesls. Arī ne darbu sadrumstalotība, katru dienu citā iestādē. Man ir 40 gadu, un kopš 2007. gada esmu bez pārtraukuma bijusi kādā mācību procesā, jo visu laiku neesmu jutusies gana cienījama un kompetenta. Nu man ir 40 gadu, pēc mēneša 41, un esmu dabūjusi mēnesi atpūsties no visa, kas saistīts ar psihes bioloģiskajiem procesiem, kognitīvajām funkcijām, izpētes profillapām un terapeitiskajām pieejām. Pat feisbuks ir puslīdz turējis muti ar visiem miļards kursiņiem-šmursiņiem ("apgūstiet stresa menedžmenta metodes, kas palīdzēs jūsu klientiem regulēt emocijas - "emociju ritenis" tikai par 150 eiro trīs stundu seminārā!") 
Šis nav ilgi, lēni briedis. Vēl jūnijā es ar entuziasmu piekritu vadīt semināru ciklu, domājot par to, kā tas vairo atpazīstamību, kas man būs vajadzīga privātpraksē. Bet jūlijā es atpūtos, tikai tulkoju un darīju to, kas man patīk (Oblivion, Minecraft, siltumnīca un viens sviestains izšuvums). Un pa jūliju pēkšņi atklāju, ka tomēr māku atpūsties. Ka man nav nepieciešams nemitīgi kaut ko rosīties. Un ka man tomēr, izrādās, ir vesels lērums visādu sapņu un lietu, ko vēl gribas dzīvē pagūt. Un tās nav ērti savienojamas ar četrām darbavietām un nemitīgām mācībām. 
Skolā es vēl šo gadu palikšu, tur janvārī akreditācija. Bērnudārzā ir jauki, tur arī vēl šogad nomarinēšos. Komisijas statūtos esmu klīniskais psihologs, lai gan reģistrējos tikai izglītības jomā, tā ka tur, cerams, varēšu tā taktiski izslīdēt laukā līdz ar 2020. gada sākšanos. Smilšu terapijā vēl gads ar astīti jāmācās, to es pabeigšu, tur man patīk. Montesori divgadīgo kursu, kur esmu pieteikusies, neiešu. Ja LMST apmācību segs valsts, tad vēl rudenī iziešu. Uz supervīzijām negribu, tur drausmīgi pilina uz smadzenēm, tā tomēr nav kolēģu sirsnīga atbalstīšana, tā ir konkurentu turēšana acīs. 
 Dīvaini, 12 gadus esmu bijusi līdz ausīm psiholoģijā. Vismaz pēdējos septiņus gadus neesmu nevienu "normālu" grāmatu izlasījusi, man pat tualetē mūžīgi stāv vai nu kaut kas par garīgās veselības traucējumiem, vai par grupu dinamiku, vai par skolām. Tas ir ļoti dīvaini - vienā dienā tevi ļoti interesē viena joma, bet otrā dienā pēkšņi tas viss sāk krist uz nerviem. Pirmo reizi man vismaz vairs nav sajūtas, ka nu ir steidzami jāmeklē kaut kas jauns un tajā jārokas līdz doktora līmenim. Man jau ir vismaz divi olu grozi, ar kuriem es vienmēr iztiku sev nopelnīšu. 
Nē, īstenībā tas ir briedis lēni. Rakstot šo bezgalīgo palagu, es saprotu, ka faktiski tas nemaz nav pēkšņi. Ir konkrēti iemesli. 
1) strādāju par psihologu 5 gadus (par tulkotāju 23), sāk zust entuziasms un interese, esmu sevi pierādījusi, zūd izaicinājums; 
2) Artūrs labi pelna, man nav jāvelk vienai četru faktiski pieaugušu cilvēku iztikšana, tātad varu atlaist vajadzību visu kontrolēt, lai justos droši; 
3) līdz ar bērnu izaugšanu man ir iespēja padomāt un papētīt, kāda es esmu un kas man pašai patīk - ar savu psihologa pieredzi un treniņu, un pašterapiju varu arī aizstāvēt savas intereses; 
4) ja pirms pieciem gadiem jutu, ka līdzšinējais darbs vienatnē man apgrūtina iekļaušanos kolektīvā, tad šobrīd esmu secinājusi, ka neesmu kolektīvu cilvēks un negribu iekļauties; 
5) visvairāk krīt uz nerviem tā izkrišana no normāla cilvēka statusa un būšana nemitīgā "pilnveidošanās un izaugsmes" gaisotnē. Mana feisbuka lente, omg. Ko nozīmē, ja tev feisbuka draugos ir ap 50 psihologiem un bars jauno māmiņu. "10 pazīmes, ka bērns ir gatavs skolai." "Nost ar līdzatkarību!" Kristīnes-om-šanti tulkotie sviesti un kāda tur Kaspara psihoterapijas prakses šērotie apcerējumi. Uģis Kuģis ir mūsos visos. Aizej uz tusiņu, iepazīsties ar jauniem cilvēkiem, un kāds noteikti pateiks: "Jūs tikai dzērumā ar viņu nerunājiet, viņa ir psihologs, noteiks diagnozi un aizsūtīs uz Tvaika ielu." Un tad tas pats brīdinātājs pēc pusnakts nāk pilnīgā ķitē stāstīt par savu depresiju vai pusmūža krīzi, un saņem mani ķīlā uz stundu. Tiesa gan, es nezinu, vai ir iespējama dzīve pēc psihologa darba. Vai man varēs būt normāli, parasti uzskati un reakcijas. 
6) psihologa lomai ir neskaitāmi ierobežojumi. Tevi nekad nedrīkst redzēt dzērumā vai stulbi uzvedamies. Tu nes visas profesijas godu. Mums jau pirmajā kursā pateica: "Ja jums patīk bārā dejot uz galda, jūs to vairs nedarīsiet nekad." Ir bezgalīgi ētikas noteikumi, kas ļoti daudzas situācijas paanalizējot parāda kā dilemmas. ASV ir pat vēl stingrāk, tur stingri neiesaka psihologiem un vēl jo vairāk terapeitiem rēgoties soctīklos. Tādi nozares grandi arī Latvijā bieži izvairās no soctīkliem un nekad nekur nepublicē savas privātās dzīves ainas, jo klientam ir svarīgi uztvert terapeitu kā tukšu trauku, kurš atrodas noteiktā laikā un noteiktā vietā tikai viņa labā. "SiSiDra" kadrs "te mēs ar draudzeni sauļojamies" var traucēt terapeitiskajām attiecībām. Liekas, kas gan tur tik grūts - sevi turēt rāmjos un neizpausties citos veidos, bet mani tas ir bezmaz sapinis. Gadus septiņus pat neuzdrīkstējos blogot, rakstīt internetā, paust viedokli, komentēt, jo klienti var izlasīt un sajusties aizskarti. (Tagad kā noraušos no ķēdes, kā sākšu labot "nēesmu" feisītī...)
7) man bija ilūzija, ka psihologi šķūrē naudu šķipelēm, bet pilnīgi visi, ko es pazīstu, kaut kā knapinās. Man nav privātas informācijas par pašām, pašām zvaigznēm, bet faktiski tas ir dārgs hobijs. (Man nevajadzēja 12 gadus mācīties, lai to uzzinātu, to mums pateica jau bakalauru 2. kursā, bet es kaut kā domāju, ka būšu mega izņēmums.) Kad pateicu vakar draudzenēm, cik varu nopelnīt tulkojot, ja ir labi tarifi un normāla noslodze, viņas bija šokā. Viena no viņām ir paralēli arī klases audzinātāja. Viņa sūdzas, ka tad, ja klase ir maza, viņai piemaksa par klases audzināšanu ir 50 eiro, bet, ja liela, tad ap simtu. Es tādas svārstības simta robežās savā budžetā vispār nejūtu, bet to es viņai neteicu, tikai kārtējo reizi biju šokā, ka cilvēki tiešām gadu desmitiem mēģina izdzīvot ar skolu algām.
8) bet šito nevienam nesakiet - man nav iekšējas, nesatricināmas pārliecības, ka no mana darba ir jēga. Diagnostika - jā, tur es esmu monstrs, esmu uztrenējusi skilus un mācīšanās traucējumus varu noteikt ar aizsietām acīm, bet kaut kādas emociju kontroles konsultācijas, sociālo kompetenču treniņi, preventīvs darbs uzvedības problēmu novēršanai, antimobinga pasākumi - nu tur man vēl būtu jāredz pārliecinoši, korekti veiktu pētījumu efektivitātes apliecinājumi. 

Gan jau šis viss ir pārejoši, gan jau atkal saskatīšu kādu valdzinājumu šai darbā un varbūt atgriezīšos ar privātpraksi pēc desmit gadiem, kad būšu "padzīvojusi sev", izremontējusi māju, paceļojusi, bet pagaidām, ja man jautās iepazīstoties, kas es esmu, es teikšu, ka esmu tulkotāja. Sukulentu entuziaste.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]magnolia
2019-07-31 09:05 (saite)
..nu Tu esi riktīgs sistēmas upuris. esmu tur ieskatījusies un ātri aizlaidos. laiks mosties!

(Atbildēt uz šo)


[info]chimera
2019-07-31 09:59 (saite)
Uhhhh! Btw, 7. punktā sakarā esmu domājusi tāpat, jo nu cilvēki par terapijām nepiko maz utt utml

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]magnolia
2019-07-31 10:10 (saite)
psihologija un terapija ir dazadas lietas. un LV nav isti labu terapeitu. vini ta par sevi doma, bet nav. maksu, protams, prot paprasit.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dumshputns
2019-07-31 11:42 (saite)
Varbūt ir maz, bet nu ir taču.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]magnolia
2019-07-31 12:39 (saite)
ja, piemēram? es arī saskāros kā notika vienā līdzīgā, pietuvinātā sfērā. kamēr brauca ārzemju pasniedzēji, bija lieliski, tad vietējie izveidoja nodaļu augstskolā ar švaku līmeņa izglītìbu (salìdzinot ar ārzemju semināriem)..un milzīgu gada maksu, kura nebija arī galīga, jo visu laiku atradās mācību kursi, par kuriem papildus jāmaksā. un aizejot pie šiem speciālistiem, nav sajūtas, ka kaut kas Strādātu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dumshputns
2019-08-01 01:09 (saite)
Par laimi, pašmācība un pašmotivācija ir tas, kas dažiem palīdz tikt cauri samērā sūdīgai izglītībai un būt veiksmīgiem profesionāļiem. Tāpat kā par labu atzīta izglītība pati par sevi nav panākumu garants, nepiekritīsiet?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]magnolia
2019-08-01 09:18 (saite)
jā un nē, jo neesmu te nevienu tādu riktīgi labu sastapusi/ novērojusi. laikam tajā gadījumā, par ko runāju, tie bija īsti talanti, kuriem jau no dabas dots. tāpat kā īsti nevar par ekstrasensu iemācītiez. katrā ziņā, šis atgādināja, ka gribētos atkal to spečuku satikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Ciao, bella :)
[info]pavisam
2019-07-31 14:41 (saite)
Ak kā es Tevi saprotu.
Nē nu labi, ne uz visiem 100% - es tik azartiski neesmu mācījusies.

Par ko es saprotu - par pierādīšanu. Man nevajag. Es negribu izaugt karjerā. Man nevienam nekas nav jāpierāda un negribu lielāku naudu par vēl lielāku atbildību. Ir atnākusi apjausma, ka būt par valsts prezidentu varētu būt sasodīti pretīgi :D

Es gan joprojām domāju, ka par 25EUR stundā vajadzētu būt pabiezam (piedevām, nav nemaz tik vienkārši pieteikties uz "drīzu" laiku, tātad gana noslogoti), bet, iespējams, iestāde nokāš lauvas tiesu. Un es joprojām domāju, ka Tu esi dabisks psihologs. Jēga ne vienmēr ir vajadzīga un redzama. Daudziem vienkārši nav neviena, kas uzklausītu. Turklāt, Tu kaut kā ļoti māki celt otra pašapziņu. Es, piemēram, māku tikai pasīvi agresīvi sasist zemē. visus, ko sastopu :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: Ciao, bella :)
[info]ratatoska
2019-07-31 20:05 (saite)
Varbūt tie, kas strādā tikai privāti, kuļas tīri tā neko, bet liela daļa ir aizņemti un pārslogoti, jo paralēli strādā skolā par 160 eiro, bērnudārzā par 90 eiro un slimnīcā par gabaldarbu cenu 25 eiro par pilno izpēti.

Bet par to pierādīšanu Tu kā naglai uz galvas pateici. Interesanti, ka man tas tikai šogad atnāca, 40 gados - varbūt tur kaut kas ir ar to vecumposma krīzi. Then again, vienā tusā runājām, kamēr vēl sievietes un vīrieši nebija sadalījušies pa dažādām telpām, par pusmūža krīzēm utt., un viena draudzene vīram pajautāja - a kā tev? Nav vēl pusmūža krīze? Tak 40 jau aiz muguras. Un šis pilnīgi vēsā mierā atbildēja - es numeroloģijai neticu, man viss kārtībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2019-07-31 14:49 (saite)
Psihoterapija ir lielā mērā skams un tukša runāšana. Man bija pieredze, kad viena terapeite (Dr.Psych) centās ieskaidrot, ka trauksmes laikā esot jāelpo dziļi un ar vēdera muskuļiem. Kad es paskaidroju, ka jebkura elpošana notiek ar diafragmas palīdzību, viņa uzstāja, ka nē, tas tomēr esot jādara citādi.

Es pieļauju, ka dažiem cilvēkiem šāds ieteikums palīdz koncentrēties uz elpošanu, bet tas tomēr neattaisno neizpratni par cilvēku fizioloģiju. Ja psihologi pieļauj kļūdas tik vienkāršā lietā, tad visdrīzāk arī pārējās lietās ir tāda pati neskaidrība un miglas pūšana.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dumshputns
2019-07-31 16:56 (saite)
Pēc atstāstījuma izklausās, ka esat runājuši “cross purposes”; viens par meitu, otrs par kleitu, bet nu labi, arī profesionāļiem ir dažādas cilvēkspējas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-07-31 17:08 (saite)
Nu, es tieši tai laikā biju pabeidzis universitātē moduli par elpošanas sistēmu, tāpēc es ļoti precīzi pārjautāju, ko viņa ar to domā un kāpēc tā saka.

Bet nu beigās mēs sadarbību tāpat beidzām, jo viņa vispār neko nezināja par autistiem un nevēlējās arī apgūt vairāk par šo tēmu. Tieši šajā punktā ir praktiskās psiholoģijas vislielākais feils, ka tā neizmanto pat jaunāko pētījumu atziņas.

Arī UK autistu biedrības ir atzinušas, ka finansējums psihoterapijā ir ar vismazāko atdevi. Daudz lielāku labumu var gūt no red pill vai life coach.

Tas izklausās šokējoši, bet Sickboy var būt lielāka izpratne par attieccibu psiholoģiju nekā caurmēra Dr.Psych.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dumshputns
2019-08-01 01:05 (saite)
Es daudzus terapeitus personīgi Latvijā nepazīstu, tikai vienu. Četras izglītības, no kurām pēdējā - terapeita izglītība - apvieno visas pārējās un papildina ar medicīnisko pusi. Mūzikas terapeite, jau vairāk kā 15 gadus man šķiet, strādā tieši ar dažādām īpašo vajadzību grupām. Domāju, ka gan jau ir vēl arī citi, kas ļoti veiksmīgi palīdz cilvēkiem, bez reklāmas un fanfārām. Būtu savādi, ja viņa būtu vienīgā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-08-01 11:30 (saite)
“Īpašo vajadzību grupām” ... “veiksmīgi palīdz cilvēkiem” neizklausās nopietni. Konkrēti kāds ir viņu palīdzēšanas veiksmes procents un ar kādām problēmām?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dumshputns
2019-08-01 12:30 (saite)
Nu kas es Tev kāds žurnālists, kas reportē?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2019-08-01 12:37 (saite)
No žurnālistiem jēga maza, jo reti kurš no viņiem saprot statistiku.

Ideja ir tāda, ka pašiem terapeitiem būtu jābūt šiem datiem. Nu apmēram kā medicīnā. Ir konkrēti dati par slimībām un ārstēšanas rezultātiem. Ja plaušu karsonis, tad ar antibiotikām veiksmīg izārstē 99% gadījumu. Ja HIV, tad nevar izārstēt, bet stāvokli var kontrolēt. Ja vēzis, tad 50/50, ka 5 gadu laikā atmetīsi pekas (atkarībā arī no vēža veida) utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2019-08-01 12:46 (saite)
Ai, es Tevi saprotu, nudien un tomēr nevaru nenoturēties sacīdama, ka nemet gan to nost, to psihologa līniju, jo valoda (kas ir tava pirmā fronte) kopā ar uzvedības analīzes instrumentāriju- tas ir superspēks ar jēdzīgiem darba augļiem un tāpēc lai šis vājuma un pārdomu brīdis palīdz nokratīties no liekā. Man liekas, ka nomācoši ir iet to psih. standartceļu, atvērt "praksīti", kurā terapēt dzīves iebuktētas sievietes "attiecību drāmās"- nu, tas varētu būt iztukšojoši, bet atstājot sev konkrētu profilu- mācīšanās, uzvedības, visādas tur organizational learning lietas- tur varēs šķipelēt naudu nākamos 15 gadus, kā es te sēžu. Nevajag krist tik zemu kā, ar pirksu nerādīšus vairākos konkrētos virzienos, kā ekspluatēt savu mentālā mačo tēlu un kļūt par garīguma dīleri (nejaukt ar līderi) un nevajag arī uzgāzties bez lūguma un analizēt "latvijas sabiedrību kopumā" (šis mani uzvelk), bet noturēt stay cool un speclializāciju- tas ir varensspēks.


p.s. Par mūžam pēc manis kliedzošajām skolām- lai jums tiek par ko pasmieties- man, piemēram, bija grūti vakar izlemt, gandrīz jau sāku dīrāt margarietiņas, jo bez tam, ka esmu uzņemta vienā krutā maģisterprogrammā ārpus LV un 1x mēnesī lidināšos šurpu-turpu,
iestartēju arī "mācībās pieaugušajiem", kurās vēlējos apgūt, nerēkt,
a) šūšanu un modelēšanu un
b) smalkajā restorānskolā- https://evide.macibaspieaugusajiem.lv/programs/668/show.

Tā kā pēdējam vakar bija līgumu dedlains, bet klukste no šuvēju profenes, skolu labākajās tradīcijās, nebija varējusi atsūtīt nodarbību grafiku un vispār, nevarēja saņemties piezvanīt, tad aizgāju pie pavāriem, tur bija tik snobiski forši, ka protams, paliku.


Es skaidri atceros, man bija 4 gadi, lelles todien nekačāja, es atradu vecāko brāļu brūno skolas portfeli, ieliku tajā viņa angļu valodas (Rusmane, Siliņš) un algebras grāmatas un citas skolas grāmatas un visiem paziņoju, ka man ir apnikusi šitā garlaicīgā bērnība, kurā nekas nenotiek, gribu iet 11. klasē un attiecīgi, tā arī pozēju, viesiem vai citiem uzmanības pievērsējiem- "es jau gatavojos 11. klasei, neesmu nekāds sīkais." Lūk, saindējos un lūk, nepāriet, lūk, tādas traumas, psiholoģīt, ko man darīt? :)






(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?