rūsganais sprakšķis

rūsganais sprakšķis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kamēr pasaules un pasaulītes brūk un gāžas, parunāsim par nebūtisko.

Poll #21473
Open to: All, results viewable to: All

Tev ir

View Answers

gāzes plīts
13 (37.1%)

elektriskā plīts
21 (60.0%)

malkas krāsns
0 (0.0%)

vanags
1 (2.9%)




lieta tāda, ka man vienmēr ir bijusi gāzes plīts. man patīk gatavot uz uguns. agrā jaunībā es arī esmu gatavojusi uz malkas krāsns, īrēju tādu dzīvokli.

kā var redzēt pēc jautājuma pollā, es visu citu lieku zem elektriskās, jo man nav ne mazākās saprašanas par tām keramikas, inducijas un kādām vēl ne.

atvaļinājumos airbnbijos, kur tādas uzpariktes satiktas, es nemāku ne ieslēgt, ne ko pasākt. un es nesaprotu, ko iesākt ar tādu gludu virsmu, tur, ja kas iet pār malām, tad tak viss zemē nevis smuki sakrājas plītī kā man.
un tur speciālus katlus un pannas vajag? jeb es dzīvoju akmens laikmetā?

diemžēl mana skaistā, melnā gāzes plīts ir nu jau 2 riņķus nolēmusi palaist pensijā un es nevaru normāli gatavot ēst bez vismaz 3 riņķiem.

varētu jau atkal nopirkt tādu pat virsmu, bet neražiņa ir tajā, ka mani kā nervozu cilvēku tomēr satrauc tas gāzes balons, da smird viņš arī.

tāpēc pastāstiet man par saviem uzticamajiem ēstgatavošanas sabiedrotajiem.

ATJ. pastījos tās indukcijas. ej nu ko saproti, padsimt lapas no 200-1800 eur, riņķīši, krustiņi, strīpiņas, pentagrammas, 180 dažādas malnas, plakanas kā zeme virsmas, kā tur vispār ko saprast
  • Man ir tieši tāda pati dilemma, ko likt jaunajā dzīvoklī... Jo esmu pieradusi un man patīk gāzes. Bet tur jebkurā gadījumā būs arī gāzes apkures katls... Elektrisko toč neesot vērts, saka cilvēki, dārgi izmaksājot un ilgi silstot. Indukciju gan daudzi slavē, bet ko es darīšu ar savu kafijas kanniņu, vai tad to tur varēs sildīt!!!
    • ja man būtu gāzes pieslēgums es ne nieka neprātotu un ņemtu gāzes plīti, bet man ir tikai balons apakšā skapītī :(

      nupat gan iedomājos, ka lasīju, ka elektrībai bais cenas kāpušas, diez cik tāda plīts patērē?
      • nu vot, elektriskās daudz tērējot, bet indukcijas maz...
        • laikam šis ir jautājums par to, vai vecam sunim var iemācīt jaunus trikus :D

      • Es tieši nācu teikt, ka šoziem būs nenormālas elektrības cenas, tāpēc labāk vēl nepērc elektrisko plīti.
  • indukcija.
    un tagad jau visi katli un pannas ir piemēroti, ja vien nelieto alumīnija vai emaljas.
  • cepene elektriskā, virsma gāzes - nav ne vainas
    no 10 eur kāpušas izmaksas uz 23
    • cepeškrāsns man arī jau gadus 7 ir elektriskā, es gan neteiktu, ka mēs labi saprotamies temperatūras regulēšanas ziņā...
      • par cepenēm bēda - tur jādomā vai nav laiks ņemt ko jaunāku/dārgāku

        par virsmu - nu kur tu no balona emigrēsi - uz elektrību aka indukciju būs vēl dārgāk
        • nav jau tā, ka tās izmaksas būtu ļoti būtisks aspekts. nu, vismaz kamēr visi strādā.

          bet balona pluss ir iespēja uzvārīt tēju, kad nav elektrības. Tak biedē, ka saules magnētiskās vētras darīs mums gauži.

          no otras puses, tādām reizēm gan jau var pietikt arī ar tūristu plītiņu šķūnī.
          • ja izmaksas nav būtiskas, tad es izvēlētos indukciju

            tomēr skaisti, līdzeni un arī tīrīgi ... nu kaut kā tā - un nav apšņekuma virtuvē no gāzes
            • tieši tas man šķiet, ka vizuāli neiederētos, mājā ir senas lietas ar jaunām un ikea fasādi līdzsvaro gāzes virsmas čuguna tie, kāviņus, nu, dzelži, ko liek virsū, uz kuriem katli turas.
              • tad dilemma ;)
              • ā un šķūnī turi nevis prīmusu, bet kādu dīzeļa ģenerātoru - tādi tagad ir lielā vairumā - pabaros gan plīti gan radioaparātu ;) un vēl trīsdesmit tonnu petrolejas var aprakt dārzā - būsi pasargāta arī no atomkara
  • Man besī elektriskās plītis. Vienmēr tā jaudas regulācija kaut kāda ne tāda, kāpj pārāk lēni un rij pārāk daudz. Šai gan nosprāgusi cepene, bet, tā kā dzīvoklī elektrība sūdīga (lai arī pārvilkta, fāze sūds un neviens tur neko nedarīs), tā ka nākamo gribu milzu angļu gāzes plīti, ceru, ka tādu atradīšu. Nu tipa https://bigben.lv/shop/Plitis/Montpellier-MR91DFMK tikai ar gāzes plīti. Gan jau tādas eksistē.

    Tiesa, ja man būtu balons, tad gan es laikam pieciestu elektrību, lai kāda tā būtu, jo no baloniem man bail.
    • jā, tas ir tas, no kā baidos, ar gāzi es tomēr saprotos, pie kādas liesmas, kas notiek.

      un jā, no balona uz vecumu paliek bailīgāk
      • Hmmmm a ja gāzi ierakt? Es gan nezinu, cik tas varētu izmaksāt. Gāze vispār dīvaina lieta, manai mājai ir gāzes vads, burtiski 10 metrus tālāk nav. Kaut kāda bezgāzes sala, jo tālākajām mājām ir :D
        • pirms 8 gadiem tur bija runa pat 30k laikam? un jā, nav tā, ka baigi tālu.
          nav ērta vieta, kur dzīvot, Čiekurkalns
        • tu neesi viena, āgenskalnā 20 metru attālumā iela gazificēta, blakus iela gazificēta, bet manējā nea - 15 k prasīja ;) un arī tad, ja iela nebūtu noasfaltēta (maitas noasfaltēja 3 gadus pirms es interesējos) vectēva māja
  • Man ir elektriskā, nepatīk ka grūti tīrīt. Vismaz tādām smulim kā man.bet plaukti noķep mazāk, tas gan. Mammai ir indukcijas, slavē, ka izlijušais nepiedeg.
  • Indukcijas. Patīk ka ātri uzvārās, viegli regulēt, ir taimeris. Olas vārot, izcili. Viegli tīrīt, jo viss gluds. Elektrību maz ēd. Nu tā kaut kā. :)
  • gāzes plīts, elektriskā cepene. Pa lielam - vienalga. Būtu bijusi ņēmusi ko citu, ja vien saprastu - ņēmu vnk to, ko zinu, un kas uz aci patīk. Noteikti ne!emtu balonu - būtu bail uzsprāgt :D
  • man ir indukcijas, bet es būtu laimīga, ja varētu gatavot uz īstas uguns. Tikko bijām Spānija un tur dzīvokli bija gāzes, pilnīgi cita omlete sanāk!
    Indukcijas ir droša, viegli kopjama un gan jau vēl kādi labumi, bet cilvēkam kā man, kurš ēst gatavot iemācījies uz gāzes plīts, nenormāli besī, ka neredzi liesmiņu un nesaproti, cik īstenībā karsts. Katrai plītij sava skala, iepriekš mums bija līdz 10, tagad 15. Ej nu saproti.
    • lūk,šis ir tieši tas, par ko baidos, ka man tā būs.

      plus vēl es izlasīju, ka viņas esot viegli sadauzāmas, manas abas kreisās rokas to varētu viegli pārbaudīt
      • mufiņ, pamēģini eksperimentālā kārtā nopērc uz galda stāvošo viena riņķa indukciju - viņas gana lētas un ja nepatiks varēs izmest vai uzdāvināt kādam ;)

        čuguna pannas strādās ;) tur arī varēsi notestēt indukcijas ieslēdzas-izslēdzas knifus - patīk/nepatīk ;)

        lūk arī būs pašai viedoklis
  • Man lielākoties pa dzīvi bijusi gāzes plīts un arī tagad ir. Pierasti un saprotami. Mājiņā ir indukcijas un man vienmēr besī :D nē, nu lietošana ērta un saprotama, stiprums no 0 līdz 10, bet tik un tā, es nejūtu to. Uzgriežu kaut kādu 6 vai 7 ar domu, ka tas būs drusku virs vidējās liesmas un man olas nah pārskrien pāri :D droši vien ikdienā gatavajot jau piešautos, un tīri jā, teju nepiedeg. Bet es esmu alu cilvēks parastais, man vajag to uguni redzēt. Pirms 10g TLL dzīvoklī vienā bija elektriskā parastā, arī ne pārāk patika. It kā jau piešaujas ar laiku, bet nez... Man sencīši visi tādi uz progresu vērsti, bet šitente ne, arī gāzes balons un gāzes plīts. Neesmu gan precizējusi, kāpēc, bet pieļauju, ka arī labāk patīk. Un štrunts ar to balonu.
  • Man lielākā mūža daļa pagājusi gāzes plīts sabiedrībā. Pašlaik ir elektriskā. Plānojam kaut kad virtuves remontu, un būs elektriskā apakša un gāzes augša (vīram ir kaisle uz gāzes plītīm, man nu tā...). Gāzes balonu vīrs sola izlikt ārpusē un uzcelt mājiņu apkārt. Man gan patiktu, ja vismaz viens riņķis būtu elektriskais. Ir dažas opcijas, kur ar gāzi ķēpīgāk.
  • Man ir indukcijas, viss apmierina, bet nevar visus 3 riņķus reizē darbinātz jaudas nepietiek. Tā ka, ja Tev tas ir svarīgi, tad dzīvo ar gāzi. Elektrisko parasto noteikti nē, ar to baigi piedeg vissz kas izlijis, tādā ziņā indukcijas ir lieliska.
  • pirms laid plīti pensijā, pārbaudi vai nav dīzes aizsērējušas. yo dara Gaso cilvēki bez maksas.
    • hmm, iegāju viņu www, tur nekas tāds nav rakstīs, pat teikts, ka tehnikas apkopi neveic
      • varbūt tagad ir atdalīts. bet enīvej, dīzes ir jātīra un to aizsērēšana, iespējams, ir plīts riņķu nestrādāšanas iemesls.
  • Gāzes plīts virsma & elektriskā cepeškrāsns.
    Gāze gan pilsētas, bet bail atteikties, jo elektrība mēdza pazust... vismaz kāds plāns B.
  • mīlu savu elektrisko plīti+cepeškrāsni, nu jau būs kādi 10 gadi, dara visu, kā man patīk. lai gan, ja pirktu tagad, tad droši vien ņemtu indukcijas, kaut vai aiz tā iemesla, ka vēl drošāk, jo nekarst plīts, bet trauks. pirms tam ilgstoši izmantoju gāzes plīti+cepeškrāsni, elektriskā likās kā uzlabojums, nevis zaudējums. ja gatavot uz uguns, tad uzreiz ugunskurā vai lauku milzīgās krāsns ar izņemamajiem riņķiem :D

    tas par to ieslēgšanu etc man liekas, ir kā ar jaunu telefonu - kamēr piešaujas, liekas WTF, bet, kad vienreiz esi sapratis un pāris reizes pamēģinājis, tad liekas pašsaprotami un ērti. tāpat arī ar to atšķirību karšanas ātrumā un to, ko katrai plītij nozīmē tie cipari, savējai jau viegli iemanās saprast. es ar visu savu sajūsmu par savējo elektrisko plīti arī svešās elektriskās plīts virtuvēs jūtos drusku kā no laivas izmests, kamēr nav pāris reizes kaut kas pagatavots.

    esmu redzējusi, ka ir arī tādas elektriskās plītis ar puļķīšiem un kloķīšiem, un riņķiem paceltiem virs virsmas, ja nepatīk melna, plakana un tās gludās virsmas "pogas", tikai nezinu, vai tāda var būt arī indukcijas.
    • nu bļe, uzrakstīju šo un pēkšņi šodien vairs neslēdzas iekšā mana plīts virsma. moš izlasīja par to indukciju un apvainojās.
  • Man visu dzīvi arī vairāk patika gāzes plītis, BET.

    Tikko pēc remonta sapratām, ka nevar uzlikt paredzētajā vietā -- lokanie gāzes pievadi nedrīkst būt garāki par 2m, pārvilkt gāzes ievadus mājā negribās -- izmaksas un čakarīgi.

    Kamēr taisa virtuves iekārtu, nopirkām cenuklubā pāris elektriskās plītiņas. Drausmīgs s**s. 1kW vispār nekam neder, ar 1.5kW olas jācep teju 10 minūtes.

    Un tad nejauši uzdūros, ka tur bija arī ar atlaidi 1 indukcijas riņķa plītiņa, zem €20.

    Nenormāli forši. Panna ir karsta acumirklī, pat tādam mazam sūdiņam var uzlikt temperatūru (līdz 270C fry režīmā, pārējos režīmos viņš vnk noteiktu jaudu padod riņķim, neskatoties cik sakarst trauks).

    Plus, nebūs vairs no gāzes plīts tie lipīgie kvēpi pa visu virtuvi -- tur jau iepriekš uz griestiem un sienām bija kultūrslānis.

    Tikai indukcijas.

    Ja grib pamēģināt, var vnk cenuklubā paņemt tādu mazo, saprast, kā ir. Tikai jārēķinās, ka vismaz prastākajiem indukcijas riņķiem der tikai pannas un katli ar dzelzi iekšā -- tipiski, ja magnēts līp, tad der. Un, protams, parasti der tikai plakani dibeni.
Powered by Sviesta Ciba