there will be food [entries|friends|calendar]
mēneši

[ userinfo | livejournal userinfo ]
[ calendar | livejournal calendar ]

[05 Oct 2012|05:45pm]
neoplasm ir uzdevusi brīnišķīgu jautājumu iekš (ja nemaldos) pajautā. par spinātiem. žēl, ka nav spinātu laiks, nagi niezēt niez izmēģināt vismaz trīs lietas no minētajām:

spinātu ruleti ar lasi, kartupeļu/spinātu biezzupu ar apceptu lasi vai garnelēm, kā arī rasbainieka ieteiktās pupiņas ar spinātiem un ķiplokiem (ar vai bez zivs). omnomnom. ja izdosies, ruleti taisīšu jau rīt :)

bet vispār es cenšos saņemties uzrakstīt par plovu. visus tos vairākus gadus ko es nevarēju saņemties uztaisīt plovu (lai arī gribēju), es ik pa brīdim par to lasīju un beigu beigās nu jau esmu uzkrājusi paprāvu informācijas bagāžu par to, kā tad īsts plovs ir jātaisa. sākot ar to, ka īstu plovu var pagatavot tikai un vienīgi kaukāza zemju vīrietis, hehe. nu un tā kā es neesmu kaukāza zemju vīrietis un plovs tāpat sanāktu neīsts, beidzot tikusi līdz gatavošanai, es atļāvos vēl dažas izmaiņas procesā, bet tehnoloģija, tehnoloģija paliek. un to es kaut kad šeit izklāstīšu :)
3 comments|post comment

brokast [20 Sep 2012|10:45am]
kamēr jūs te par grāmatām, bet zīdainis par miegu, es atļaušos par brokastīm
... tālāk ... )
4 comments|post comment

vīra varoņdarbi virtuvē (pildīta paprika un tītars) [09 Sep 2012|11:32am]
tā kā tieši brīdī, kad grasījāmies lemt "ko lai ēd" jautājumu un pirkt attiecigās vakariņlietas (pārējais vajadzīgais bija paņemts), daži savos ratos sāka knosīties un mosties, es straujā solī devot svaigā gaisa virzienā, atstājot A. vienu pašu lielā veikala vidū ar neatbildētu jautājumu un diezgan ierobežotu laika resursu.... tālāk ... )
post comment

[06 Aug 2012|05:14pm]
runājot par gaļu (lai piedod veģetārieši), centrāltirgū, gaļas paviljonā, ienākot no daugavas puses, uzreiz pa labi, gandrīz uz stūra, pārdod tītara fileju par 3.6ls/kg. un atgriezumus (kas ir perfekti tītargaļas kotletēm) par 2.2ls/kg.
post comment

kabači un vista [09 Jul 2012|09:05pm]
nezinu, varbūt atkārtojos un kas līdzīgs ir bijis, bet, jauna vasara, jauni jaunie kabači un jauna vecā recepte.

kārtējās "ātri, viegli, garšīgi" vakariņas.
... tālāk ... )
post comment

kartupeļi Anna [16 May 2012|07:04pm]
Kaut kur internetā uzdūros tam, ka, ja kartupeļus sagriež plānās ripiņās (līdz 4-5mm, lai gan man 5mm šķiet nu jau 2x par biezu) un kārto cepamtraukā ar biezām sienām (čuguna pannā, keramikas vai stikla cepamformā), kas noziesta ar izkausētu sviestu, pa 1 kārtai vienu uz otra kārto kartupeļus, kārtas pasālot/sapiparojot un pārslakot ar izkausētu sviestu, līdz trauks ir pilns vai kartupeļi beigušies, tad liek to krāsnī 220 grādos un cep ap stundu (vai mazāk, cik nu kuram karsta krāsns, daudz kartupeļu utml), līdz tie gatavi (viegli izdurās cauri ar dakšu), tad tos kartupeļus saucot kartupeļi Anna, lūk.

nu un ja sviestu liek mazāk, toties pirms cepšanas, pārlej ar saldo krējumu un pa virsu uzber mazliet muskatrieksta, tad sanākot Gratin Dauphinois (nav ne jausmas, kā lai to latvisko).

pasniedz, saprotams, ar ko grib. nu tur, gurķiem, jebkādu gaļu vai lasi (ō, ar mazsālītu lasi noteikti ir nomnomnom), vai ēd tāpat, kā nu gribās.
3 comments|post comment

kabačviedīgie [08 May 2012|03:11pm]
runājot par idejām, nevis konkrētiem padomiem

cukīnis vai kāds cits kabacis (kaut baklažāns), mazliet izgrebts, krāsnī zem folija 15-35 minūtes atkarībā no izmēra, piepildīt ar jebko, kas nu prasās, maltā gaļa vai dārzeņi, dajebkas burtiski. šeit tā ir cepta nākotnes mājas desa, tomāti, fetas un parastā siera sajaukums ar mazliet majonēzes un ķiploku pāri.
tad vēl krāsns, vēlams zem grila. pieredze rāda ka labi sakarsusi līdz 200 grādiem krāsns der ļoti labi arī bez grila funkcijas. vairāk par 10-15 minūtēm diezin vai vajadzēs, bet tas, protams, individuāli, kā kurai krāsnij.

2 comments|post comment

lasis un citi zvēri [25 Mar 2012|08:22pm]
no ātri veselīgi garšīgi sērijas
runājot par nupat fūdpornā ielikto


2 cilvēkiem
ap 400g laša filejas porcijgabalos
2ēk sojasmērce (ar normālo sāls saturu, nevis ar samazināto)
2ēk medus (vieglāk ir ar šķidro, bet "nešķidrais" jau arī izkūst
1/2 laima sula
1tk maltu koriandra sēklu
sezama sēklas rotāšanai

sajauc sojasmērci, medu, laima sulu (es grēkoju, man mājās nebija laims, iztiku ar citronu, bija ok) un koriandra sēklu pulveri, ieliek lasi, apviļā, atstāj uz 10-15 minūtēm. cep tajā pašā marinādē, 180 grādos 12-15 minūtes. pasniedz ar to, ar ko kārojas.
es sāku visu procesu ar kartupeļu mizošanu un krāsns ieslēgšanu uz 200 grādiem. labi karstā krāsnī ieliku daiviņās sagrieztus, "ieeļļotus", kartupeļus, iemarinēju lasi, pēc 10min trauciņu ar lasi un marinādi pievienoju kartupeļiem. pa atlikušajām 10 minūtēm uztaisīju salātus. voila, brīnišķīgas vakariņas pusstundas laikā :)
6 comments|post comment

krēmzupa kārtējā (siera-puķkāpostu) [20 Mar 2012|10:41am]
vakardien cepu ābolu pīrāgu, pat sāku bildēt procesu. tikai... nu jā. ar desertiem man kaut kā neiet. pīrāgs sanāca ļoti garšīgs, vienīgais, nebija īsti izcepies arī pēc 2,5h cepšanās un atdzišanas krāsnī (receptē tam bija paredzēta pusstunda). garša, kā jau minēju, fantastiska. āboliem pieliku ne vien kanēli, bet arī muskatriekstu un (sauso) ingveru.

taču vakarā.. vakarā es taisīju sen ieplānoto puķkāpostu-zilā siera biezzupu. oriģinālreceptē bija vajadzīgs gorgonzolas siers, bet tas manis apmeklētajā rimī nebija, nācās apmierināties ar zilo sieru parasto. pagatavojams, kā jau biezzupa, pusstundas laikā. garšo.. nu.. garšo :)

sastāvdaļas ~ 5 porcijām.
... tālāk ... )
7 comments|post comment

vistas strēmelītes sinepēs/medū [20 Feb 2012|01:44pm]
primitīvi, elementāri, garšīgi un (pat) veselīgi. no sērijas visi to jau sen un labi zina. taču. atgādināt taču nekaitē, vai ne.

2 vistas filejas sagriež strēmelēs, sajauc ar 1 tējkaroti ar lielu kaudzi sinepju (kaudzes lielums atkarīgs no sinepju "stipruma" un garšas, mums bija visai delikātās dižonas sinepes), 1 tējkaroti (ar mazāku kaudzi) medus, pāris ēdamkarotēm sojasmērces, sāli, čilī, kādu zaļumu pēc gaumes, samaisa un atstāj uz kādu brīdi. apber ar sezama sēklām.
cep krāsnī zem spēcīga grila, kamēr gatavs (ilgi nevajadzēs). nieks, ja grila nav, sanāks tik pat garšīgi, tikai bez garoziņas. nieks arī, ja nav cepeškrāsns, to var lieliski uzcept pannā uz lielas uguns.

ēd ar ko pagadās, mēs vakar krāsnī uzgrillējām daiviņās sagrieztus kartupeļus un dārzeņus (burkāni, brokoļi, paprika, sīpoli).
1 comment|post comment

literārās brokastis (?) [17 Feb 2012|11:35am]
mīksti vārītas olas Nabokova (jā jā, tā paša, kurš rakstnieks) gaumē.

Uzvāriet katliņā ūdeni (burbulīši nozīmē, ka ūdens vārās!). Paņemiet divas olas (pa vienai katram) no ledusskapja. Paturiet tās zem krāna, karstā tekošā ūdenī, lai sagatavotu tās gaidāmajam. Ielieciet abas katliņā, vienu pēc otras, un ļaujiet tām bez skaņas ieslīdēt (verdošajā) ūdenī). Pievērsieties jūsu pulkstenim. Stāviet virs olām ar karoti, nepieļaujot (tām ir tieksme uz kustību) tām atsisties pret nolādēto katliņa sienu. Ja ola ūdenī (kas nupat jau neprātīgi burbuļo) ieplaisās un sāks laist ārā balto nejēdzību, izķeksēiet to un izmetiet. Paņemiet citu olu un rīkojieties uzmanīgāk. Pēc tam, kad būs pagājušas 200, vai, teiksim, 240 sekundes (ņemot vērā kavēšanās) sāciet makšķerēt ārā olas. Novietojiet tās ar strupo galu olu trauciņos. Apklapējiet olu pa apli ar tējkaroti, tad uzlauziet čaumalu. Jau iepriekš sagatavojiet nedaudz sāls un baltmaizi ar svietsu. Ēdiet.

(c) Nabokovs
2 comments|post comment

ziemeļtautu racions [13 Feb 2012|01:06pm]
ok, ja jau tad jau. par pelmeņiem )

*paldies [info]tvarj par ierosinājumu organizēt pašu pasākumu un par abām veģetārajām iekšiņām - tās viņai izdevās lieliski.
4 comments|post comment

[13 Feb 2012|11:15am]
vai kādu šeit interesē klasiskās pelmeņmīklas proporcijas un pelmeņu lipināšanas lietas, jeb vieni neēd, bet citi visu jau zina? :)
6 comments|post comment

vitavitavitamīni [11 Feb 2012|04:00pm]
negaidīti un svaigi, viegli un veselīgi, kā arī fantastiski garšīgi salāti no [info]tvarj

2 vidējām porcijām nepieciešams:
sauja kuskuss
1 vidējs bumbieris (konference vai līdzīgs)
4-5 seleriju kāti
ap 50g "zilais" siers
eļļa, citronsula, sāls pēc garšas

kuskusu uzbriedina, traukā sajauc nomizotu, vidējos gabaliņos sagrieztu bumbieru, vidēji plāni sašķēlētus selerijas kātus, samērā smalki sadrupinātu sieru, garšvielas un kuskusu. voila :)

*bumbieru un selerijas kātu vēlams ņemt vienādās proporcijās un griezt vienādi lielos gabalos
post comment

oldskūl lazanja [06 Feb 2012|12:32am]
beidzot saņemos uzrakstīt lazanjas recepti :) bilžu, diemžēl, nav, nevienas, bet ceru kaut kad ieviest. vispār derētu uzrīkot smalkākas vakariņas, tad uztaisītu gan lazanju ar bildēm, gan arī puķkāpostu/gorgonzolas biezzupu, kuras recepte mani ir krietni apbūrusi.

tātad, lazanja, kādu to gatavoja Toskānā (ja nemaldos) pirms 50-70 gadiem. vienkāršāk, šķiet, vairs nevar. garšīgāk, šķiet, arī grūti.

*šajā receptē lazanjas makaronu plāksnes tiek gatavotas pašrocīgi. var, protams, nopirkt gatavās plāksnes, bet, ziniet, garša IR savādāka. un, vismaz manuprāt, rezultāts ir tā vērts.

5 milzīgām-7/8 vidējām/nelielām porcijām
nenormāli daudz teksta )
6 comments|post comment

[30 Jan 2012|12:10am]
viena no retajām lietām, kas man ir palikusi mantojumā no vecmāmiņas ir biezpiena plācenīšu recepte.
tie ir ļoti netipiski placenīši, tos nevar pasniegt saldajā, tie ir nesaldas brokastis vai vakariņas.
un manuprāt, tie ir garšīgākie biezpiena plācenīši pasaulē :)
tātad, divām vidējām porcijām nepieciešams:

... tālāk ... )
1 comment|post comment

pīrādziņu mīkla un pamatlietas par cepšanu [29 Nov 2011|01:40pm]
sakarā ar pieprasījumu, ielieku pīrādziņu mīklas recepti, kas man pašai ļoti patīk un šķiet gan viegli pagatavojama, gan garšīga. kādreiz varbūt tikšu arī līdz neparastiem pildījumiem, pagaidām gan taisu klasiskos, ar kāpostiem, gaļu/speķi un kartupeļiem.
... tālāk ... )
4 comments|post comment

Karameļu kēkss [28 Nov 2011|12:44pm]
Pirms laika uzdūros šai receptei, kas mani, godīgi sakot, apbūra. Es ļoti reti krītu uz saldumiem, bet šī bija tā reize. Process ir diezgan sarežģītāks un pinķerīgāks, nekā parasti tas gadās ar kēksiem un roka pagurst no nepārtrauktā darba ar mikseri, taču, jāsaka, ka rezultāts ir absolūti tā vērts. Konsistence ir burvīga un karameļu garša absolūti jauka.
... tālāk ... )
2 comments|post comment

[18 Nov 2011|09:26pm]
vēl mazliet par kartupeļiem.
ja kartupeli sagriež ripiņās ar dārzeņu mizotāju, bet rezultātu liek vienā kārtā uz cepampapīra un pa virsu apsmidzina ar eļļu, bet pannu liek 190 grādu karstā plītī, tad, pēc 5-10 minūtēm ir gatavi veselīgi hoummeid čipšveidīgie :)
5 comments|post comment

tie, kurus neesot jāsauc par frī [18 Nov 2011|09:22pm]
izrādās, ka daudzi nezina, kā mājas apstākļos izcept t.s. frī kartupeļus.
patiesībā, ja zina pāris lietas un necep tonnu, tas ir gluži elementāri un ātri.
no salmiņos sagrieztajiem kartupeļiem ir jāizskalo pēc iespējas vairāk cietes, respektīvi, tie ir jāskalo tekošā aukstā ūdenī (kādā sietā to izdarīt ir elementāri)
tad jāļauj notecēt lielajam mitrumam un jāgāž dvielī, lai dabūtu kartupeļus pēc iespējas sausus (pietiek, ja nav atklāti slapji, bet var jau uz dvielīša atstāt uz kādu brīdi, lai apžūst paši)
voila, var cept, ārā nejuks, būs kraukšķīgi un forši.

*nē, protams, ja sagāž kilogramu kartupeļu 1cm biezā aukstas eļļas kārtā, tad rezultāts varētu būt tāds.. ne tāds. bet ja cep vienā slānī, verdošā eļļā, kuras daudzums ir gana lai pilnībā apsegtu salmiņu un pāri paliktu, tad gan visam jāsanāk labi. tādēļ arī augstāk ir piebilde par to, ka nečakarīgi tas ir mazos daudzumos. lielākos daudzumos piebesī gan susināšana gan cepšana.
6 comments|post comment

navigation
[ viewing | 40 entries back ]
[ go | earlier/later ]