mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2012-02-13 13:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ziemeļtautu racions
ok, ja jau tad jau.

klasiskās sībīrijas pelmeņu mīklas proporcijas un sastāvdaļas skaitās sekojošās:
650g milti,
300ml ūdens,
1 lielāka ola,
1ēk bez kaudzes sāls.
ūdens var būt istabas temperatūras/no krāna, taču mīcīšanai gan būtu jāpievēršas pastiprināti un jāmīca vismaz 10-15 minūtes. kā arī pēc tam jāļauj nostāvēties, plēvē ietītai, kādu pusotru-divas stundas, labāk ja ledusskapī. šīs manipulācijas atbrīvos miltos esošo lipekli un garantēs mīklas elastību. kārtīgi izmīcītai mīklai jābūt viendaibīgai un stingrai, nav jālīp pie rokām, taču nav jābūt akmenscietai.
*protams, arī mīkla var būt dajebkāda, mana māmiņa nesen taisīja ar klasisko olu pastas mīklu (olas un milti), teica, ka esot sanācis ekselenti. bet tas jau pēc gaumes. noteikti mīklai var pielikt arī kādu smalkāk saberztu garš/krāsvielu. ir dzirdēts arī par melnās tējas izmantošanu ūdens vietā, tas padarot mīklu elastīgāku. bet, ticiet man, šī te augstāk minētā, sanāk lieliski arī ar pliku ūdeni. citi atkal neliek olas, tas jau pēc izvēles. veģetāriešiem/vegāniem izvēle ir skaidra :)

lipināšana ir katra paša rokās. veidot no mīklas desu, no kuras "nokniebj" pa gabaliņam, kuru tad izrullē un veido par pelmeni, vai rullēt lielo palagu, no kura ar glāzi/citu atbilstošu priekšmetu izgriež apļus. ar izmēru un formu ir līdzīgi - kas nu kuram patīk. gadījumā, ja plānojat taisīt pelmeņus ar dažādām iekšiņām, ērtības labad iesaku katru veidu taisīt savā formā un/vai izmērā. zemāk pievienošu atstāstu par šoreiz izmantotajiem pildījumiem/formām.

pildīt pelmeņos, kā jau noprotams, var jebko (gan ar, piemēram, kartupeļiem, tie nu jau vairs nav gluži pelmeņi, bet lai lingvistiskie smalkumi paliek, būtība paliek tāpati), galvenais nosacījums, tāpat kā pīrādziņiem, ir, lai pildījumu (ja tā nav jēla gaļa) gribētos ēst arī tāpat, ārpus visiem pelmeņiem.

runājot par gaļas iekšiņu. klasiskais/kanoniskais variants ir liellops vs cūka, aptuveni puse uz pusi, proporcijas atkarīgas no gaļas treknuma, jūsu preferencēm un tā tālāk. cūkai klāt ir jābūt labi samanāmam treknumiņam, citādi pelmeņi būs pasausi. taču, jo treknāka cūka, jo mazāk to vajag. klāt liek arī ārkārtīgi smalki sagrieztus sīpolus, melnos piparus un sāli. kārtīgi izmīca un gatavs.
variēt var bezgalīgi, gan ar gaļu, gan garšvielām, bet klasika ir šāda.

ja gribās jēra gaļas vai tikai liellopa pelmeņus, iesaku neatstāt to gaļu tur vienu pašu. būs pasausa. ja nav speķa/tauku, var pieliet klāt mazliet kefīra vai saldā krējuma, var ielikt arī pienā pamērcētas baltmaizes doniņu.

klasiskajā variantā, uzreiz pēc pagatavošanas pelmeņus vēlams sasaldēt un tikai tad likt vārīties ēšanai. tādā veidā tiek panākts, ka pelmenī ir ne vien gaļa, bet arī buljons. taču, aptaujājot klātesošos, noskaidrojās, ka buljons tiem pārsvarā nemaz nekārojas un vislabāk patīk tieši svaigais variants.

man pašai, personīgi, pelmeņi vienmēr bijuši viens no mītiskajiem ēdieniem. tādiem, kuriem bail ķerties klāt (gluži, kā rauga mīkla, pīrādziņi utml). un, tāpat kā visi pārējie mītiskie ēdieni līdz šim, arī pelmeņi izrādījās krietni vienkāršāki un saprotamāki, nekā likās. citreiz noteikti gatavošu arī "viens pac". apbruņošos ar garāku filmu, brīvo laiku un tik lipināšu :) tomēr jāatzīst, ka paštaisītie ir daudz daudz reižu labāki, kā pirktie. un arī mūsu pelmeņvietas siera pelmeņi KRIETNI atpaliek garšas kvalitātēs no paštaisītiem.

tātad, pēdējās pelmeņošanas iekšiņas/lipināšanas:
1) klasiskais, augstāk jau aprakstītais. tie bija lielākie un locīti kā jau parasti pelmeņi, no 800g gaļas sanāca ap 90 vidēji lieliem pelmeņiem.

2) vārīti kartupeļi sastampāti un sajaukti ar ceptiem sīpoliem, dillēm, sviestu, sāli, pusmēnestiņu veidā. man personīgi kartupeļi ar vārītu mīklu nu tā, taču pārējie bija sajūsmā :)

3) sarīvēts siers + dilles + majonēze + garšvielas. taisījām vecajā padomjlaiku "sliņķu formā". būtu sanācis vairāk, ja puse iekšiņas nebūtu nolocīta tāpat :>

nākošreiz sliņķu formā taisītu tos kartupeļu droši vien, bet siera - mazākus (mums tie caurumi bija palieli un kvadrātaini).


*paldies [info]tvarj par ierosinājumu organizēt pašu pasākumu un par abām veģetārajām iekšiņām - tās viņai izdevās lieliski.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?