mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2011-11-28 12:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Karameļu kēkss
Pirms laika uzdūros šai receptei, kas mani, godīgi sakot, apbūra. Es ļoti reti krītu uz saldumiem, bet šī bija tā reize. Process ir diezgan sarežģītāks un pinķerīgāks, nekā parasti tas gadās ar kēksiem un roka pagurst no nepārtrauktā darba ar mikseri, taču, jāsaka, ka rezultāts ir absolūti tā vērts. Konsistence ir burvīga un karameļu garša absolūti jauka.

nepieciešams:
250g milti
2 olas
150g cukurs
100g sviests
200ml piens
30-50g mandeles (vai mandeļu skaidiņas)
šķipniņa sāls
1/2tk vaniļas ekstrakts (vai ceturtdaļa-puse vaniļas pāksts saturs)
1ēk rums
1tk bez kaudzes cepamais pulveris

īrisam
50 ml 15-20% saldais krējums
40g sviests
50g cukurs

*sastāvdaļas vislabāk izņemt no ledusskapja jau iepriekš. īpaši tas attiecas uz sviestu, tam jābūt mīkstam.
**Es taisīju 2x vairāk. Vienu daļu lielajam kēksam, kā receptē, bet otro daļu mazkēksiņiem, jeb mafiniem. Var taisīt vai nu vai nu, kas nu labāk garšo. Mazkēksiņi sanāca ļoti labi, vienīgais jāņem vērā, ka cepšanas laiks ir ap 20 minūtēm, nevis stunda, kā tas ir lielajam kēksam.


Tātad, sākumā pagatavo karameles sīrupu.
- Katliņā uz lielas uguns izkausē 100g cukura, līdz tas pieņēmis tumši brūna sīrupa paskatu. Ar to gan jācenšas nepārcensties, pārāk tumši brūns sīrups būs rūgts.
- Masai pielej karstu pienu un maisa, līdz cukurs pienā pilnībā izkusis. Šeit atkal ir jābūt uzmanīgam, to visu labāk gatavot lielākā katlā, sīrups lejot klāt pienu ļoti burbuļo un ceļas augšā, taču pēc brīža process norimstas.
- Noliek malā atdzist.

- Sviestu (kas ir sasilis līdz istabas temperatūrai, resp., ir gana mīksts) ar atlikušo cukuru un sāli 5 minūtes kuļ ar mikseri, lielākajā ātrumā.
- Masai pievieno olu dzeltenumus un atkal kuļ, līdz tā ir vienveidīga un atgādina krēmu.
- Pievieno vaniļas ekstraktu (vai pašu vaniļu) un rumu.
- Šajā brīdī sāk mazām porcijām pievienot līdz ist.temp. atdzisušo karameles sīrupu, pēc katras porcijas masu sakuļot pilnīgi vienveidīgu. Tā turpina, līdz masai pievienota puse no sīrupa un tā izskatās pēc dzeltenbrūna krēma.
- Ieber miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri, pielej pārējo sīrupu un kuļ ar vidējiem apgriezieniem, līdz masa ir viendabīga.
- Pievieno nomizotas, apceptas un vidēji smalki saskaldītas mandeles (es rokā saminu mandeļskaidiņas)
- Sakuļ stingrās putās olu baltumus un iecilā masā (var mēģināt ar lēnāko miksera ātrumu).

- Iezieš kvadrātaino kēksa formu (vai nu kāda jums pagadījusies, šis mīklas daudzums ir paredzēts v ienai vidējai kvadrātainajai kēksa formai) ar sviestu un apber ar miltiem.

- Pilda kēksa mīklu, piegludina. Šajā mirklī pa virsu var uzbērt pāris šķipsnas mandeļskaidiņu, taču, ja plāns ir īrisu smērēt pa virsu, nevis vidiņā (vai gan gan), tad var nebērt neko.
- Liek 180 grādus siltā krāsnī un cep 1 stundu.

- Ja gatavojat mafinus, tad mafinu formiņu "dibenu" tāpat apziež ar sviestu, uzber bišķi miltu, lej iekšā, liek krāsnī, pēc 20 minūtēm gatavs.

Sāk gatavot īrisu.
- Izkausē cukuru katliņā, uz lielas uguns, līdz ir izveidojies tumšbrūnais sīrups
- pievieno sviestu un saldo krējumu
- nepārtraukti maisot, karsē, līdz masa sāk biezēt.
- pareizo sabiezējuma līmeni pārbauda sekojoši - uzpilina uz šķīvja, lasei ir jāsastingst, taču jāpaliek mīkstai.
Ja masa (tāpat kā man) nebiezē un nebiezē, nekas. Galvenais īrusu nepārdedzināt (kas arī ir iespējams). Šķidro variantu lieto tāpat kā biezo, tikai liek 2 kārtās, nevis vienā.

Gatavo kēksu, kā jau minēts, vai nu apziež ar karameli pa virsu, vai arī, griež gareniski uz pusēm, liek karameli iekšā un ver kēksu ciet. Tā kā es ieliku bišķi pavairāk mīklas un kēkss man pacēlās diezgan fenomenāli, sanākot diezgan augsts, es viņu griezu 3 šķēlēs nevis divās (uz pusēm) un smērēju īrisu divos "slāņos". Voila. Atdzesē un ēd (vai tin folijā un saldē līdz labākiem laikiem, kā to darīju es. brīdī, kad labākie laiki pienākuši, kēksu ar visu foliju ņem ārā no saldētavas un pārvieto krāsnī, kas var būt gan uzkarsusi (līdz kādiem 180 grādiem), vai arī auksta, tikko ieslēgta. Silda, kamēr gatavs.

Maziņos var mērcēt pa tiešo karamelē, pēc brīža (kā jau minēts) procesu atkārtojot.

pieņemu, ka to, kā pārbauda kēksa gatavību, zina visi. ja nu tomēr ne, tad dodiet ziņu

vispār, kad ņemšu ārā no saldētavas savējo kēksu, centīšos nobildēt un ielikt šeit bildi, lai ir priekšstats, kā tam aptuveni jāizskatās.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zin
2011-11-28 12:53 (saite)
izklausās labi, noteikti kādreiz jāpamēģina.
īrisam saldais krējums arī pirms pievienošanas jāuzkarsē?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]meeneshi
2011-11-28 12:55 (saite)
Nav obligāti, taču tam nevajadzētu būt tikko no ledusskapja. Pievienojot aukstu, cukurs tendējas ļoti šūmēties. Bet ja sākumā pieliek sviestu un ļauj tam izkust, bet krējumu lej pēc tam, tā masa jau ir biš padzisusi un uzvedas krietni mierīgāk :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?