mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2011-11-29 13:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
pīrādziņu mīkla un pamatlietas par cepšanu
sakarā ar pieprasījumu, ielieku pīrādziņu mīklas recepti, kas man pašai ļoti patīk un šķiet gan viegli pagatavojama, gan garšīga. kādreiz varbūt tikšu arī līdz neparastiem pildījumiem, pagaidām gan taisu klasiskos, ar kāpostiem, gaļu/speķi un kartupeļiem.

1kg milti
15g sausais raugs (rīgas rauga 14g paciņa pietiek, tad var miltus likt māāāāzliet mazāk, galvenais lai nav vairāk)
2tk sāls
60g cukurs
200g sviests (margarīns cepšanai der, sviestmaižu margarīni un visādas pavisam lētās versijas ir uzvedušās dīvaini)
400ml ļoti silts ūdens (ne verdošs)


sviestu, kas kādu laiku tusējis ārpus ledusskapja, un ir visai mīksts, aplej ar karstu ūdeni un gaida/maisa līdz sviests izkūst. ja sviests ledusskapī ir piemirsies (vai, kā vienreiz man, īpaši centīgs dzīvesbiedrs izņemto sviestu ieliek atpakaļ ledusskapī, ko tu pamani tikai pēc stundas), tad griežam to gabalos un aplejam ar mazliet karstāku ūdeni (vēlreiz, ne verdošu).

miltus izsijā lielā bļodā, sajauc ar raugu, sāli un cukuru.
pielej vāri silto šķidrumu un iejauc mīklu.
mīklu izliek uz galda un mīca, līdz tā ir viendabīga un elastīga.

mīklu liek bļodā, salīdzinoši siltā vietā (23-25 grādi ir ideāli, virs 35 jau slikti, mīkla var sacepties, zem 20 vajadzīgas papildsildīšanas). Ja tev ir krāsns, kurai ilgi jāsildās, tad krāsni var ieslēgt jau pirms mīklas taisīšanas un pa pāris stundām tā piesildīs virtuvi tieši vajadzīgā līmenī. Manā dzīvoklī ir 17-18 grādi un krāsns, kas momentāli ir karsta, bet dzīvokli nesilda, tādēļ es izlīdzos savādāk. Lielā, plašā pannā/katlā var ieliet ļoti siltu (gandrīz verdošu) ūdeni un tajā, kā ūdens peldē tad likt bļodu ar mīklu, to apsegt ar dvielīti un aizmirst, līdz pienāk īstais laiks.

Pēc ~ 1,5h mīkla ir pacēlusies vismaz 2x un ar to var sākt strādāt.

Pieņemu, ka par pildījumiem un lipināšanu man te nevienam nav jāstāsta, taču ja tomēr, tad jautājiet. Galvenais, ko esmu sapratusi par garšīgiem pīrādziņiem ir, ka iekšiņa jāpagatavo tāda, lai to gribas leksēt iekšā tīru. Tad arī pīrādziņi būs kruti un cienījami savās garšas kvalitātēs.
Nu un vēl tas, ka ja pīrādziņu pildījumu ir virs 1, ērtības labad katru veidu var lipināt ciet savādāk, lai tos varētu atšķirt (piemēram, ar šuvi uz augšu, vai uz leju, pīrādziņus veidot taisnus vai ieliektus. vakar pārbaudīju, labi sanāk arī apaļi pīrādziņi, ko loka kopā kā maišeli, ko tad liek ar salaiduma vietu uz leju).

Cep 200 grādu karstumā, līdz izskatās gatavi (dažādām krāsnīm laiks var ļoti atšķirties, bet vidēji ir starp 10-25 minūtēm).

Tie, kas vēlas, protams, pirms cepšanas, apziež ar olu.

Jā vēl, visās pamācībās tiek rekomendēts ļaut pīrādziņiem pastāvēt, lai tie pirms cepšanas pieceļās. Ja jums nav īpaši silta virtuve, no tā nebūs nekādas jēgas, celties viņi tāpat celsies tikai krāsnī.

sūdīgs, bet tomēr esošs ilustratīvais materiāls:


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]degeneralis
2011-11-29 13:48 (saite)
Un sanāk ļoti garšīgi :)

(Atbildēt uz šo)


[info]biedronka
2011-11-29 14:23 (saite)
Es šādus taisu ar rīsu, olas, lociņu pildījumu un ar sēņu arī. Klau, kādi tad varētu būt tie neparastie pildījumi, gribētos k-ko paeksperimentēt. Varbūt zivs?....

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]meeneshi
2011-11-29 15:56 (saite)
es vēl neesmu tik tālu tikusi/par to domājusi. gan jau kādreiz pamēģinātu ar ķīnas kāpostiem un vēl kaut ko. bet tālāk aizdomājies vēl neesmu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]daria
2011-11-29 14:56 (saite)
O, paldies!
Vakar gan piiraadzinjiem paredzeeto galju savaariiju pupinjzupaa, bet kaut kad jau atkal aizdoshos uz krievu veikalu peec iistaas galjas. Tad naakamnedeelj vareetu uzcept :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?