mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2012-03-20 10:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
krēmzupa kārtējā (siera-puķkāpostu)
vakardien cepu ābolu pīrāgu, pat sāku bildēt procesu. tikai... nu jā. ar desertiem man kaut kā neiet. pīrāgs sanāca ļoti garšīgs, vienīgais, nebija īsti izcepies arī pēc 2,5h cepšanās un atdzišanas krāsnī (receptē tam bija paredzēta pusstunda). garša, kā jau minēju, fantastiska. āboliem pieliku ne vien kanēli, bet arī muskatriekstu un (sauso) ingveru.

taču vakarā.. vakarā es taisīju sen ieplānoto puķkāpostu-zilā siera biezzupu. oriģinālreceptē bija vajadzīgs gorgonzolas siers, bet tas manis apmeklētajā rimī nebija, nācās apmierināties ar zilo sieru parasto. pagatavojams, kā jau biezzupa, pusstundas laikā. garšo.. nu.. garšo :)

sastāvdaļas ~ 5 porcijām.
900g puķkāposts
150g kartupeļi
130g siers (šeit faktiski pēc garšas, es beigās būtu gribējusi varbūt par kādiem 10 gramiem vairāk)
1l dārzeņu buljons
40ml piens
sālspipari
svaigi kinzas vai pētersīļu zaļumi.

puķkāpostu sadala pa ziedkopiņām, liek buljonā, uzvāra, ļauj pavārīties 10 minūtes, pieber kubiņos sakapātus kartupeļus un vāra līdz dārzeņi mīksti (10-15min).
ņem nost no uguns, pievieno sagrieztu sieru, pienu. visu kārtīgi sablenderē, liek uz uguns, sakārto garšu ar garšvielām, uzvāra, lej bļodās, pārber ar sakapātiem zaļumiem.
klāt pasniedz grauzdētu maizi. mēs grauzdējamās maizes apbērām ar nelielu rīvētā siera daudzumu. parastā siera vietā varētu maazliet uzdrupināt zilo. tad arī zupā liktos, ka pietiek.

kartupeļu un maizīšu dēļ zupa sanāk arī diezgan sātīga.

nu jā un šī ēdiena bilžu man, protams, nav. procesā pārāk daudz gribējās ēst, lai vēl atcerētos par fotoaparātu :D


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]zin
2012-03-20 10:49 (saite)
ja tas pīrāgs uz smilšu mīklas pamatnes, pa priekšu pamatne jācepj atsevišķi kādas 15-20 min, tikai tad jākrāmē pildījums, savādāk mūžīgi būs jēls

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2012-03-20 10:50 (saite)
nē, tas bija šarlotveidīgais ar šķidro mīklu. es vispār nojaušu, ka zinu iemeslu. konkrētā autore mūždien iesaka sviestu aizvietot ar ābolu biezeni. domāju varbūt tas arī izrādījās "nesabiezējošais" elements.
kēksos/kēksiņos gan tas parasti strādā ļoti labi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hestia
2012-03-20 12:34 (saite)
Varbūt padalies ar pīrāga recepti... Es esmu milzīgs ābolu pīrāgu mīļotājs, un kaut kad (kad nebūs, kur grūst ābolus) esmu sev ieplānojusi maratonu ar daudz dažādu pīrāgu recepšu nomēģināšanu...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ripp
2012-03-20 21:04 (saite)
saturs:
2 olas
1 glāze cukura
160g ābolu bierzeņa (vai izkausēta sviesta)
1 glāze piena
1 1/4 glāzes miltu
2 tk cepampulvera
3 ābolus
2 ēk brūnā cukura
2 tk kanēļa
1/2 tk muskatrieksta
1 ē.k. citrona sulas

ābolus sagriež šķēlītēs, pārber ar brūno cukuru un garšvielām (es vēl ņēmu ingveru un manuprāt tas tur iederās, bet tas pēc izvēles, protams), pārlej pāri citronsulu.
ar miksera palīdzību sakult olas un cukuru vieglā krēmā, nepārtraucot kulšanu pievienot ābolu biezeni (vai sviestu), kult vēl 2-3 minūtes. lēnām ieliet pienu, kult vēl dažas minūtes. Iebērt miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri, sajaukt līdz viendabībai. Ieliet formā (24-26cm), augšā izkārtot ābolus, mazliet tos "iegremdēt. cept aptuveni pusstundu, 200 grādos.

nu, es saku, man arī pēc 2h nekas tur nebija izcepies. varbūt jāliek sviests nevis biezenis.
bet es jau vispār no šitajiem maz ko saprotu :>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]hestia
2012-03-21 10:27 (saite)
Varbūt vaina pienā, to varētu aizstāt, piemēram, ar krējumu. Mazliet taukvielas jau arī derētu, varbūt ne gluži 160g, bet tomēr... :) Paldies katrā ziņā ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]augsne
2012-03-20 20:25 (saite)
Gan pīrāgs, gan krēmzupa bija tiešām lieliski, mmm! :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ripp
2012-03-20 21:04 (saite)
:>

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?