Ilse Kahrklis ([info]ld) rakstīja,
@ 2015-04-27 10:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Melnās kastes princips jeb nezinātnisks eksperiments pašai ar savu ķermeni
Iedvesmojoties no dažādiem stāstiem un turpinot savu ķermeņa-atmošanās procesu apsvēru atteikties no kādiem produktiem.
uz starta līnijas: cukurs, piens, milti.
Milti. Reti ēdu maizi, bet daudz visādu kūku, kuras pašai man ļoti patīk cept. Atteikšanās pakāpes grūtums - super duper grūti.
Cukurs. Es cenšos ierobežot savu cukura patēriņu, bet tas paliek vien ideju līmenī. Es pat nejūtos vainīga, ka tik daudz cukura lietoju, labsajūta ir pirmajā vietā! Atteikšanās pakāpes grūtums - super duper grūti.
Piens. Pienu es tīru nedzeru, bet lietoju pie tējas vai musli. Jogurtus neēdu, Biezpiens te nekāds sakarīgais nav. Šad un tad paniekojos ar kādu sieru - cuper cieto vai mīksto. Toties es ļoti daudz lietoju sviestu - cepšanai (visu, kur obligāti nevajag eļļu) un mērcēm. Atteikšanās pakāpes grūtums - drusku grūti dēļ cepšanas un mērcēm, bet būtībā paveicami, jo reiz jau to esmu darījusi (Maksis kā bēbītis nepanesa piena produktus).

Tad nu mēģinu atteikties no piena produktiem. Jau otro dienu. Vakar gan bija biezā holandēze mērce ar daudz sviesta pie sparģeļiem.
Sestdien brokastīs drusku apmulsu. Es pēkšņi nezināju vairs ko ēst. Manējie vienmēr ēd maizi ar nutellu. Es vienīgā ar desu vai sieru vai vienkārši tikai ar sviestu. Musli ar pienu arī neder. Uz mirkli palika skumji. Būtībā vajadzētu visai ģimenei pārlikt ēdienkarti, bet ja es tā darīšu, tad būs mega pretestība. izdomāju, ka tā kā es tāpat vienmēr iepērkos, sākšu pirkt šo to citu.
Šorīt brokastīs skumjas izpalika - ēdu medusmaizi :)

P.S. vakar sāka līt lietus un lija visu nakti. Šorīt viss ir ZAĻŠ!

upd.: Es neko nepopularizēju, nepārstāvu nevienu uztura vai diētas novirzienu, es tikai meklēju atbildes uz saviem jautājumiem. Melnās kastes princips.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]antuanete
2015-04-27 11:35 (saite)
Tu varētu izlasīt šo grāmatiņu un drusku atslābt :) https://www.sciencebasedmedicine.org/ancient-origins-of-modern-dietary-demons/

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 11:53 (saite)
pārskrēju ar acīm un sapratu, ka jāizlasa uzmanīgāk vēlāk, jo izskatās pēc vienkāršas opozīcijas bez faktu atspēkojuma.

Zini, ko man patiešām gribētos - atrast speciālistu, kas spētu atbildēt uz maniem jautājumiem. Vislabāk gan būtu pašai iekārtot laboratoriju un testēt ko kurš produkts, ko es ikdienā lietoju satur ko.

Es esmu pret kaut kādu vispārēju bla-bla-bla. Nu piemēram tie paši brokoļi, kuriem būtu jāsatur selēns daudz. Bet ja te Tīringenā zeme ir ar zemu selēna līmeni, nu kā var būt, ka brokoļi to pēkšņi saturēs daudz?!

Par miltiem - ne īsti glutena dēļ, bet miltu pārstrādes dēļ. Mūsu veikalā maizes cenas ir pieaugušas divkārtīgi, bet produktu kvalitāte mūsuprāt ir kritusies. Es jau labu laiku apsveru maizi cept pati un pirkt tādus miltus, kurus es uzskatu par labiem, kur nav kaut kāds baltinātājs pielikts klāt, bet vienkārši samalti.

Visvairāk mani visā šinī jautājumā satrauc tas, ka ja es ar kādu runāju par šo jautājumu, tad cilvēki uzvelkas nevis atbild. Kapēc? Es nemēģinu neko popularizēt - es meklēju atbildes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 12:02 (saite)
Grāmata vispār ir par to, kādā veidā sabiedrības apziņā veidojas kādu produktu "tēls", respektīvi, kāpēc vienā brīdī "sliktie" ir tauki, bet pēc laika - milti. Un spēlē iesaistās visai daudz faktoru, piemēram, "nocebo" efekts (ja tici, ka no miltiem ir slikti, tad arī būs slikta pašsajūta), brīnumdiētu ātrie rezultāti, kurus piedēvē kaut kādam brīnumproduktam vai grupai, bet patiesībā tas ir elementārs kaloriju (sliktākajos gadījumos - organismā esošā ūdens un glikogēna daudzuma) samazinājums u.t.t. Jāpiebilst, te ir runa par caurmērā veselīgiem indivīdiem, nevis tiem, kam patiešām ir medicīniski konstatētas nepanesības, alerģijas vai autoimūnas slimības.
Maizi cept pašrocīgi vienmēr ir vērts kaut vai tāpēc, ka sanāk garšīgi (ja ir iespēja nopirkt labus miltus).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 12:32 (saite)
es nevaru izvēlēties cepšanas automātu :) un man būtībā nav tam vieta mājās.
No otras puses Holgeram maizes automāts stāv uz ķeblīša pie virtuves durvīm, tāda vieta aŗī man atrastos :)))

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 13:06 (saite)
Var jau iztikt arī bez automāta; es vienu laiku cepu maizi no ierauga, bet tad dzīvesbriedis noņēmās ar bezmiltu diētu un nebija kas to maizi ēd, tā arī ieraugs aizgāja bojā. Bet ir gana daudz vienkāršu veidu, kā izcept maizi cepeškrāsnī - ja esi mājās vismaz kādas dienas nedēļā un vari pieskatīt garo rūgšanas procesu, tad atliek tikai atrotīt piedurknes un darīt :) Apskaties šeit sadaļā "Bread" http://www.joepastry.com/, ir visādas gan ar raugu, gan ieraugu taisāmās maizes (un ieraugu var pats pagatavot).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 14:49 (saite)
man un raugam ir nesaderība. Es pati ļoti viegli "sarūgstu", "uzpūšos" un "sacepjos" :D Bet maizes mīkla man nepūšas :/ Savulaik mēģināju vairākus variantus un visi palika bez sekmēm, tāpēc vienkārši atmetu ar roku. paskatīšos Tevis ieteikto linku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 15:38 (saite)
Tad jāskatās uz "soda bread" - maizi, kam irdinātājs ir soda vai cepamais pulveris.
Ar lēnajiem ieraugiem nekad neesi mēģinājusi? Vai arī likt raudzēties pa nakti ledusskapī? Tad nav svarīgi, vai māja pietiekami silta un tamlīdzīgi, lēnītēm process tik un tā notiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ld
2015-04-27 15:41 (saite)
nē, to gan nemēģināju. es variēju ar dažādiem raugiem, temperatūrām, sāli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]antuanete
2015-04-27 16:36 (saite)
Vari pamēģināt šīs http://www.joepastry.com/category/bread/pita-bread/
Man gan nav tāda krāsns, lai sanāktu smuki uzpūtušās, es cepu pannā un sanāca garšīgi. Receptē ir minēts "instant yeast", bet es lietoju parasto granulēto raugu, kas pēc amerikāņu standartiem ir "active dry yeast" un tāpat uzrūga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2015-04-27 12:24 (saite)
sis ir sensitiivs jautaajums, apmeeram taapat kaa par religiju un orientaaciju. bet nekas, pieradiisi :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?