Kurvjzieža kontemplācijas

Pšssssssss

Krāšņais Kurvjziedis

Pšssssssss

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ir maz tādu lietu, kas raisa manī politiski iekrāsotu entuziasmu, bet, ja kāds grasīsies valstī, kurā es dzīvoju un maksāju nodokļus, ieviest kristīgo ētiku vai ticības mācību kā obligātu vispārējās izglītības priekšmetu, es tik tiešām organizēšu piketus.
  • a kas slikts shamaa maaciibaa?
    • Slikts ir pats princips, ka valstī, kuras Satversme paredz apziņas brīvību un baznīca skaitās šķirta no valsts, kādam, kurš nepieder kristīgajai baznīcai būtu par saviem nodokļiem jāatbalsta šīs baznīcas propoganda.
      • aha... znachit princips nevis saturs muus neapmierina?

        tad droshi - protestee hotj liidz baltaam peliiteem :) buusi ahuunaa mazaakumaa, bet taa kaa muusu valstii mazaakumam liek kluci virsuu, tad tur arii buusi!
        • Es nedomāju, ka šajā valstī absolūtais vairākums būtu praktizējošu kristiešu.:/
          Tas, ka vairākums ir nedomājošu, manipulējamu aunu bars, varētu būt tuvāk īstenībai.
          Interesanti, kāpēc tieši kristīgā ētika, nevis, piemēram, konfūcisms, ko?
          (Tas bija retorisks jautājums.)
          • Nu piejemu, ka viens no iemesliem buutu chista gjeopolitiskaa un kultuura tieshi shai zemei. Tomeert Kristiigaa ticiiba ir domineejusi sheit gadsimtiem ilgi... po kaadu iemeslu deelj. Tb taa teikt... opereet ar kapli mees protam labaak nekaa taa kaa Kjiinieshi muguras liekt uudenii.
            Otrs no iemesliem buutu elementaara Kristiigaas religjijas dominance Latvijaa paar citaam religjijaam... taaa teikt - demokraatija, vairaakums diktee savus noteikumus. Tiexim tai pat Japaanaa imho Budismu skolaas pasniedz... vai kaut kaadus nebuut tur tos principus, laigan kristiigaa ticiiba arii tur ir.
            Tiiri vienkaarshi tamdeelj, ka tas ir viseertaakais un mazaak reusrus prasoshais piegaajiens veelamaa rezultaata ieguushanai!

            Ja grib cilvim iemaaciit opereet ar jeedzieniem - piedoshana, miilestiiba, tuvaakais etc etc etc... Kristietiiba Latvijai ir viseertaakaa shamam pasaakumam. Ij Beerni daudz labaak saprot Kristietiibu nekaa Kantu, Konfuuciju vai dajebkuru no gudrajiem filozofiem, kuri vienkaarshas lietas prot pateikt taa ka neviens neko nesaprot :)
            • Sasodīts - tie laiki, kad kristietībai ir bijusi nozīmīga loma Latvijas sabiedrības ikdienas apziņā, ir aizgājuši!!! 21. gadsimts kalendārā, ja kas. Un par kristiešiem - es nezinu, cik % varētu sevi ar visām tiesībām nosaukt, bet nu stipri, stipri mazāk par 50, būsim atklāti. Un Satversmē, ja nemaldos, jau kopš 1918.gada garantētas tiesības uz apziņas brīvību.
              Mēra laiki arī Latvijā kādreiz bijuši, bet tagad mums karantīnu neviens, cerams, negrasās izsludināt!
              • pag pag... a davai neputro dazhaadas lietas.
                kuraa vietaa tai izlgiitiibas likumaa tiek aizliegts vai tiek postuleets ka atshaus vai cietumaa lix ja tu pasargdies pieveersiisies hinduismam?
                neviens apzinjas briiviibu nevienam neatjem? nekas netiek aizliegts!
                es gan shaubos, ka skolas speecs samekleet taadus speciaalistsus kas patieshaam speetu apskaidrot kristietiibas netriviaalos principus, bet ja cilveeki dziivo valstii kur Kristietiiba veesturiski ir domineejusi, un domaa ka Jeezus Kristuss ir kruts Diidzheis, tad nu 21gadsimts nekaadiigi nav arguments!
                bet manupraat pietiek arii ja tikai 1am no 100 skoleeniem dabrauc kaut kas un shamais savu beheivioru pamaina taa kaa raxtiits Biibelee, tad jau esam ieguvushi vienu gana lietderiigu sabiedriibas locekli, piekam atljaushos apgalvot, ka paareejie 99 nebuut netix sabojaati, pat ja kaads no vinjiem buutu tavs beerns!
                • Tu vari minēt kaut vienu argumentu, kāpēc vienas reliģijas pārstāvim jāļauj propagandēt savas idejas uz visu pārējo rēķina?
                  • A davai bez sofismiem. To ka propogandee to saki tu. Es to nesaucu par propogandu bet par maaciishanu!
                    Davai vispirms vienojamies par kopiigu jeedzienu un premisu baazi, tad arii pastaastiishu tev kamdeelj kaads var maaciit kaut ko uz citu reekjina! :)
            • Pieci - seši gadsimti ir ūdens piliens salīdzinājumā ar gadu tūkstošiem, kuru laikā te ir pastāvējusi pavisam cita reliģija.

              Latvieši ir gadsimtiem ilgi pretojušies totalai kristianizācijai, un tagad arī jāturpina šī cīņa par savas garīgās identitātes saglabašanu.

              Ne ētikas mācība mūs satrauc, bet gan svešas reliģijas ieborēšana un svešu varoņu daudzināšana jaunajās galvās, tāpat, kā savulaik mācīja skolās ļeņina un staļina darbus.

              Mums nevajag, lai jau skolās no bērniem audzina fanātiskus kriestiešus, kas garīgumu un ētiku redz tikai melnā grāmatā ar krustu, jo ētiskums ir daudzu mūsu pašu gara mantās, gan senās, gan jaunākās. Tās nedrīkst tikt aizmirstas un aizstātas ar pārnacionālo kristietību, vienalga, kāda lai tā būtu.

              //Darkone uzliek Skyforger "Čūsku sievieti"
              • Taaks un davai... cik daudzi no lv cilveekiem zin par taaam senajaam un vecajaam ticiibaam un cik par kristietiibu? Kur rausi speciaalistus sho religjijas principu maaciishanai?
                Ij vienalga nespeej man neviens pastaastiit tos kristietiibas principus kuri ir tik kaitiigi? Nu KURI? Hotj paariiti nosauc?
                • Visi latvieši vairāk vai mazāk pazīst latviešu jāņu vai ziemassvētku tradīcijas, kuras ir svinētas gadsimtiem ilgi neskatoties uz baznīcas nosodījumu. Tā ir mūsu kultūra, kas mums ir svēta. Un tikmēr, kamēr baznīca oficiāli nespēs samierināties ar to, ka šī zeme _NAV_ kristīga un ka viņai pieder arī citas tradīcijas un katreiz šais svētkos moralizēs cik amorāli ir jāņunaktī līgot un cik amorāli ir budēļos iet ķekatās tikmēr nekāds "kristīgās vērtības" nevar tikt par valsts naudu sludinātas skolās, jo tautas tradīciju noķengāšana un kritizēšana jau savā būtībā ir amorāla un neētiska.
                  • un atkal... nevari tu pateikt to kristietiibas principu kas ir tik ljauns taviem beerniem?

                    tas ka aizmirsiis budeeljus. tak nesatraucies, peec 100-200 gadiem latviski vairs neviens nerunaas... tur jau kristietiiba nav vainiiga!
                    • Ļauns ir tas ētiskais princips, kas sludina, ka senču tradīcijas ir neētiskas.

                      Un nesaceries. Runāsim mēs arī vēl pēc 300 gadiem latviski. Pat ja būsim mazākā skaitā. Pat ja tāpat, kā prūši, kā tauta būsim mirusi, būš cilveki, kas atcerēsies to, ka šeit pie baltijas krastiem ir dzīvojusi baltu tauta ar senākajām indoeiropiešu tradīcijām, kas bija dzīvas vēl tad, kad visā pārējā eiropā sen aizmirstas.

                      Eiropā tagad pakāpeniski notiek atgriešanās pie nacionālās kultūras, jo kriestīgā apsolūtās patiesības dogma sen vairs nav aktuāla.

                      Jautājums gan ir cits. Kas būs palicis no kristietības pēc 300 gadiem?

                      Paraugies uz tendenci pēdējos 100 gados ... tā pakāpeniski pārvēršas par tukšu formalitāti, vai vispār tiek atmesta ...
                      • Ļauns ir tas ētiskais princips, kas sludina, ka senču tradīcijas ir neētiskas
                        Eeeee....
                        A vedj pamatot sho apgalvojumu nespeesi vane?
                        • Man tas nav jāpierāda.

                          Bet nu ja tik ļoti vēlies

                          Turēšanās pie senču tradīcijām bija svēta latviešiem visus šos gadsimtus. Svinējām jāņus pat tad, kad svešas varas tos mums aizliedza.

                          Tradīcijas ir tas, kas vieno cilvēkus, kā vienotu sociumu. Vieno ne tikai tagadnē bet arī laikā.

                          Ja nebūtu šo tradīciju, mēs kā nācija sen jau būtu izšķīduši un miruši, kā tu to tik ļoti gribi paredzēt tuvakajā nākotnē.
                      • Par to runāšanu gan neesmu tik pārliecināts. Labs piemērs - lībiešu valoda.

                        Ja valsts un cilvēki kategoriski neiestāsies par latviešu valodas saglabāšanu un vienīgo valsts valodu, tad ātri vien letiņi panīks.
                    • Es gribēju teikt, ka neskatoties, ka prūšu tauta, kā nācija ir mirusi, joprojām ir cilvēki, kas runā šinī valodā, izdod tajā avīzes, sacer dzeju utt.
                    • Pirmām kārtām kristietība mūsdienās ir 100 reiz pārrakstīta. n-tās valodās pārtulkota. Ja izvilktu kaut kur pašu pirmo bībeles variantu, tad nebūtu problēmu. Bet redzies kā kādreiz šī ticība tika izmantota! Kā tā tika ieviesta Latvijas teritorijā! Ar karu un iznīcību. Katrs lielāks "priesteris" pierakstīja bībelei klāt ko tādu kas viņam ir izdevīgi. Ko baznīcas "kalpi" laukos dara ar tantiņām? Krusta kari. Pedofīlijas skandāli. "Neticīgo" dedzināšana. 10 tiesa. Šī ticība vairāk ir nesusi iznīcību nekā labumu. Tas papuks tur Vatikānā tagad kaut ko cenšas vēl pukstēt. A kāds tad izskatās vatikāns? Vienā zeltā. A no kurienes zeltu ņēma?

                      Kurš grib savas smadzenes čakarēt, tas lai arī mācās svētdienas skolā, bet lai neuzspiež to cilvēka prātam, kuram tas nav pieņemami. Izvēles brīvība.
  • es būtu par kultūras vai reliģiju vēstures mācīšanu..
    IMO, rosina domāšanu.
    • domaashanu rosina veesture, maaxla, matemaatika... ja tikai par domaashanas rosinaashanu, tad mieriigi vispaar shito pasaakumu var izstriipot
      • reliģiju vēsture - vismaz cilvēkam būtu iespēja uzzināt par vairākām un izvēlēties pašam pieņemamāko.. tb, padomātu, kas un kā..
        • ej nuu? kaameer neiebrauc vispaar gariigajos cilveeka procesos, izveele buus ar nepietiekamu informaaciju!
          bet redz, liidzko kaut ko skolaa grib par gariigumu cilvjiem maaciit staastiit, taa gana izgliitota un par skolotaaju pastraadaajusi persona saak protesteet... nefiga par nodoklju naudu cilveekiem gariigas lietas staastiit!

          a vot kad cilvis saprot ka nav tikai kompjuuters, tad arii shis var saakt izveeleeties... a liidz tam... liidz tam sanaak ka matemaatikjis spriezh par maaxlas stundu programmu!

          protams, ja netiek atdziits vispaar gariigas veertiibas, tad arii buus protesti pret to ka skolaa tiek veltiita vesels priekshmets Hansa Kristiana Andersena traktaatu principiem!
    • Dažādu reliģiju vēsture, manuprāt, jau ir diezgan lielās porcijās integrēta kultūras vēsturē un vēsturē...
      Bet tas, ko pieprasa satrakotie baznīcēni, nav nekāda dažādu reliģiju, ieskaitot hinduismu un zoroastrismu, vēsture, bet konkrēti kristīgā ētika!
      • ir, ir, kultūras vēsturē.. bet tāpēc jau arī būtu lietderīgāk nekā "one God, one nation.." vai kā tur..
      • vot ibitiitmatos pastaasti KAS slikts ir tajaa kristiigajaa eetikaa vai pashaa kristiigajaa ticiibas maaciibaa? kas no taa cilveeku kaut kaa padara ljaunu vai nederiigu sabiedriskai dziivei?
        • Tas slikts, ka, ja es gribu savu bērnu audzināt par musulmani, sintoistu vai godīgu agnostiķi, man būs ļoti grūti novērst novērst ģimenes un skolas konfliktu.
          Un vispār - es kā feministe nevaru pieļaut, ka manam eventuālajam bērnam kāds māca par Dievu Tēvu, nevis Lielo Pasaules Māti!:P
          • tad kamdeelj tu uzskati ka Valstij nav taadas pashas tiesiibas dikteet saviem pilsonjiem kaut kaadus principus kaa tev saviem beerniem? no kurienes izraavi ka tev ir lielaaka teikshana par sava beerna izgliitiibu nekaa valstij kuraa shamais dziivo un kuras resursus shamais konsumee? valsts tak neaizliedz tev doties dziivot uz Kjiinu vai Araabiju un maaciit savam beernam dajebko bez konflikta.
            nu es chista striidos pretiim!
            • Tu bērnībā neizkriti no gultiņas - 13 reizes?

              Cik bieži man būs jāatkārto jēdzieni "Satversme", "Apziņas brīvība", "Baznīcas un valsts nodalījums", lai Tu spētu tos izlasīt?
              • Re: Tu bērnībā neizkriti no gultiņas - 13 reizes?

                a tu vot nespeej man paskaidrot kaa domaajosham cilveekam shii maaciiba atjem apzinjas briiviibu?
                • Re: Tu bērnībā neizkriti no gultiņas - 13 reizes?

                  Tādā veidā, ka ja visi apkārt dzied "Šalom Jerušalem", tad bērnam kurš aug ģimenē, kurā ir citas vertības rodas konflikts vai nu ar to baru, kad dzied Šalom vai ar ģimeni, kas dzied "Klusat jauni, klusat veci".
                  • Re: Tu bērnībā neizkriti no gultiņas - 13 reizes?

                    mosh es ko palaidsi garaam esmu? bet ko... mums veesturi atcels? kultuuras un maaxlas stundas arii tiek atceltas? ij tiek korigjeetas muzikas stundas ar gregoriaanju dziedaajumiem only? mums tiek atcelta informaatika, jo shamaa iedvesh datoram saatanisku dveeseli?

                    vrodj kristieshiem meedz (nepamatoti) piedeeveet visu daliit melnaa un baltaa, tak reku pate tik aprobezhoti un vienpusiigi uz sho visu skaties, ka pat vairs nespeej uzblenzt uz shamo pasaakumu no cita viedoklja!
                    • Re: Tu bērnībā neizkriti no gultiņas - 13 reizes?

                      Tu labāk izskaidro kāpēc šādas kristīgās ētikas mācības ir vajadzīgas skolās, pietam vēl par nodokļu maksātāju naudu?

                      Neviens likums neaizliedz tiem, kas vēlās iet svētdienas skolās un to mācīties.
                • Re: Ai, nu beidz! Saprātīgs tak esi. Reizēm.

                  Ja ētikas principi tiek atvasināti no bariņa dogmu - tostarp, ka pastāv kāds 3 in 1 Dievs, tā jau ir konkrēta apziņas ievirze. Un, ja cilvēkam, tas ir jāpieņem, jo viņam skolā to māca kā Vienīgo Patiesību, viņa apziņas brīvība IR apdraudēta.
                  Pretēji Satversmei.
                  • Re: Ai, nu beidz! Saprātīgs tak esi. Reizēm.

                    nuu cilvim staastot ka var izvilkt kvadraatsakni no -1 arii var shamo iedabuut tvaika ielaa :)

                    a pomojemu juus tikai putekljus taisat bez reaala pamata... tb risinaat probleemu kuras veel nav!
                  • Re: Ai, nu beidz! Saprātīgs tak esi. Reizēm.

                    ja Tu domā, ka Kristus ir "dogma", un stāstīt bērniem par Viņu ir smadzeņu skalošana, tad jāpiekrīt arī, ka apziņas brīvība, demokrātija, reliģijas atdalītība no varas arī ir tādas pašas dogmas, varas radītās ilūzijas, lai personai būtu vieglāk pakļauties un pakārtot savu dzīvi valsts iekārtai.
                    tolerance, brīvība - tas viss ir sviests, to eksistence ir vēl vairāk apšaubāma kā Dieva eksistence, jo Dievs vismaz nesaka, ka Viņa pilnība būtu sasniedzama zemes virsū. tātad ja viss ir relatīvs, tad atliek lūkoties, kas mums vienkārši palīdz dzīvot labāk, būt derīgākiem un mīļākiem. un no šāda viedokļa raugoties neuzskatu, ka būtu kas peļams mācīt bērniem kristietību.
                    • Re: nekā personiska pret kristietību,

                      kas man, godīgi sakot, šķiet simpātiskāka par dažu labu cit Latvijā sastopamu reliģiju, BET - viens likums - viena taisnība visiem! Un, pat ja tā ir ilūzija, tā sabiedrībai kopumā ir vairāk akceptējama, nekā vienas reliģijas dominantes uzspiešana.
  • Sarunāc. Kad iesi pieketot, pasauc mani ar. Paķeršu vēl [info]heretic un vēl kādu baru līdz ;-)

    Patiesībā tas tiešām ir sviests, tāpēc, ka visiem kam ir lieā vēlēšanās savām atvasēm borēt smadzenītēs "kristīgo ētiku" var viņus sūtīt uz svētdienas skolām vai skolām, kas ir pašu kristiešu finansētas.
  • Tavā piketā neņemšu dalību. Ir labi, ka bērni zin par labo. Tā vai tā paši izvēlēsies, kam ticēt.
    • Manuprāt par labo var mācīt, arī, neatvasinot to no vienas reliģijas dogmāta. Un vissvarīgākais - IMHO - būtu iemācīt cilvēkam domāt un izvēlēties.
      • tas tik liecina ka tu par kristietiibu esi tik pat informeeta un izpratusi cik es Niiches filozofiju!

        kristietiiba (taapat kaa budisms) tiek pieskaitiita pie "domaajoshajaam un meditatiivajaam" religjijaam... kuras rezultaatus tu vari redzeet... tikai kristiigaa videe var izveidoties un dzimt idejas par demokraatiju, dzimt taadas idejas kaadas peedeejos 2os gadsimtos ir veidojushaas...

        a vot dogmatiskaas religjijas - piemeeram, islams - veido cilveekos ahuuno discipliinu, bet smadzenes paaraak neattiista...

        varu informeet... taa kaa kristietiiba liek domaat, taa manupraat tiaki veel Budisms var likt mezhgjiit smadzenes...

        pravda, ja tu matemaatiku nosauc par dogmu, nevarees tev oponeet, jo teixi, ka matemaatikji postulee pitagora teoreemu kaa patiesu.

        kristietiiba LIEK domaat "kaapeec" kategorijaas, tamdeelj jau 2i kristieshi divaas dazhaadaas pasaules malaas nekad iipashi nestriidaas, jo domaajot dadomaajas liidz liidziigaam veertiibaam!
        • kristietība liek domāt?
          vai drīkst :)
          ?
          • Un kaa veel :)

            Da riktiigs budisma veerc paradox ir "miili savu tuvaako kaa sevi pashu"! Tak cik daudzi speej sagremot shito?
        • Skaidroju lēni un pamatīgi

          Dogma ir atklāsmes vai citā ceļā iegūta aksiomātiska un neapšaubāma patiesība, kas ir kādas reliģijas pamatā. Tas nav"slikts vārds", bet gan normāls termins teoloģijā un reliģijas filozofijā. Es parasti skolniekiem mācīju, ka dogma reliģijā ir kas līdzīgs kā aksioma vai postulāts konkrētā matemātikas paradigmā. Kristīgās reliģijas dogmas ir, piemēram, Trīsvienīga Dieva pastāvēšana, Kristus dievišķa un cilvēciskā daba, Jaunavas Marijas nevainīgā ieņemšana, Kristus augšāmcelšanās fakts un vēl kāds labs bariņš.
          Nepieņemot attiecīgo dogmu kopumu kā neapšaubāmu, cilvēks nevar sevi uzskatīt par kristieti, tāpat kā nepieņemot aksiomas un postulātus, nevar izmantot konkrēto matemātikas paradigmu.
          Lūk, bet atšķirībā no matemātikas paradigmām, kuras Latvijas Republikas Satversmē nav pieminētas, šis normatīvais akts (tobiš - Satversme) garantē Latvijas pilsonim izvēles tiesības, kuru reliģisko dogmu komplektu - kristīgo, islamisko vai hvz-kādu izvēlēties. Vai neizvēlēties nevienu.
          Uzspiežot vienas reliģijas dogmātu konkrēta mācību priekšmeta ietvaros, šīs tiesības tiek ierobežotas. Turklāt par nodokļu maksātāju naudu!
          Bet ar islamu Tu tikko iebrauci totālās auzās. tāpat ar kristietības un demokrātijas saistību. Būs laiks - eksplicēšu.
          • Re: Skaidroju lēni un pamatīgi

            Nu davai... skaitam cik zinaatnieku (teixim nobelieshu) ir Kristiigaas kultuuras baazeetajaa pasaules daljaa un cik Islamiskajaa kultuuraa baazeetajaa pasaules daljaa?
            • Re: Sorre, vecīt - šis arguments nu Tev bija galīgi garām.

              Tev neliekas uzkrītoši, ka Rietumu sabiedrībā dabaszinātņu uzplaukums iestājas līdz ar milzīgo kristīgās baznīcas krīzi 16. - 18.gadsimtā, no kuras tā īsti nav atguvusies līdz pat šai dienai, bet savukārt laika posmā no 7. līdz 14. gadsimtam dabaszinātnes un matemātika praktiski attīstījās tikai Arābu Kalifāta teritorijā?
              • Re: Sorre, vecīt - šis arguments nu Tev bija galīgi garām.

                eeeee... vot arii tu putro bazniicas tradiiciju (formu) ar kristietiibu vienaa maisaa!
                kristietiibai nekaada vaina nebij... tika pajemta uz ausiim bazniicas tradiicija un briiva textu interpretaacija "kaa vajag"... na to i kriize iestaajaas... jo pashi savaa meistariibaa sapinaas!

                bet tik nesaprotu, kas liek domaat, ka 21 gadsimtaa (shoreiz tas buus mans arguments) kaads ljaus ar sofismiem skolaa nodarboties?

                nedomaaju, ka tu protesteesi pret to ka tavam beernam maaciis miileet sevi, paliidzeet citiem, nezagt, negalinaat, piedot...

                bet tieshi taapat kaa tu arii es protesteeshu, ja beernam saax staastiit kaa pareizi paarmest krustu! pravda es atshkjiriibaa no teviim, speeshu taadu skolotaaju apgaazt ar vinja pasha maaciibu graamatu :P
                • Re: Nu, es beidzot esmu dusmīga!

                  ZB - Tavu demagoģiju!
                  Es tikai atbildēju uz Tavu neveiksmīgo mēģinājumu saistīt kādā kultūrā valdošo reliģiju ar zinātnes progresu. Kas attiecas uz baznīcas tradīciju un to, ko Tu dēvē par Pašu Kristietību, mums arīdzan vēl būtu daudz kas runājams, jo - atļaušos aizrādīt - tas, ko Tu proklamē ir tikai dažu protestantisku konfesiju principi, kas nebūt neaptver kristietību kopumā.
                  Bet tā ir atsevišķa saruna.
                  Bet - un tas ir pats galvenais - man ir pie pakaļas, ko 21.gadsimtā grasās kādam mācīt kristieši, sikhi vai jūdaisti, kamēr viņi to nedara par nodokļu maksātāju naudu, valsts skolās un pārkāpjot manas valsts pamatlikumu un elementārus demokrātijas pamatus!!!!
  • nu njez, njez...
    tur jau tas stulbums- latvijaa tachu nav oficiaalaas ticiibas! sou?! vai nebuutu tikai logjiski, ka nebuutu taadas maaciibas.
    apmeeram taa- bija striids par eetiku vai ticiibas maaciibu, kompromiss sanaaca kristiigaa eetika. vai nav gjeniaali?
    bet vispaar- eetiku vajag! tikai to nekaadaa gadiijumaa nav jaasaista ar dievu, lai neizaug naakamaa celju satixmes noteikumu ieveerotaaju paaudze...
    shon jautaaju draudzenei,kaapeec vinja neieveero noteikumus. vinja teica- es neticu dievam!
    -bet kaac tam sakars?
    -tie,kas tic dievam ieveero visu, jo domaa, ja ments nesodiis, tad dievs to dariis...
    • aga un tagad draudzenes viedokli par kristieshiem atvasini uz visiem kristieshiem?
      • tas saucaas piemeers iz dziives...
        • tieshaam milziigs sorry, ja kaadu aizvainoju, bet dievs ir patveerums garaa vaajajiem, kas izmisiigi veelas ticeet tam, ka vinju dziivi paarvalda kaac augstaax speex un vinju kljuudas un gljeeva neizleemiiba ir suutiitas "no augshas"
          • pag risinaat probleemas ar "dieva patveeruma" paliidziibu ir kaut kas amoraalaaks un vaajaaks nekaa risinaat shiis pashas probleemas ar psihologa paliidziibu? eeeee???
            • tu esi piedziivojis dizho atklaasmi un saticis pashu dievinju teetinju? kas tev liek domaat, ka vinjsh (publiski atvainojos par izteicieniem, bet BLJADJ, kaapeec ne vinja!?) taac vispaar ir...
              • ja godiigi - man pie kaajas shamaa dzimums! kaut kaads tak dzimums ir jaapiedeevee! da hotj ono!

                prosto ja sievishkjis taisiitu pasauli, veel tagad mees buutu iespruudushi pie dziivnieku sacereeshanas!

                a Teevs tamdelj, ka KRistietiibaa Dieva riiciibu ljoti viegli reduceet uz Teeva riiciibu attieciibaa pret saviem beerniem! Maate savaadaak attiecas pret beerniem. Teevs krietni vienkaarshaak pieljauj ka beerns izbradaa ar zekjeem pa pelkjeem nekaa Maate. Teevs domaa par to ko beerns ieguus, maate domaa par to ka shamai zekjes buus jaamazgaa un beernam zaales jaapeerk!
                Vot i Dievs liidziigi riikojas... jaa shis var tev ar zibeni pakaljaa iespert kad tu suudus vaari, tak vinsh to nedara, jo zin ka pati graabeklja kaats bus krietni labaaka maaciiba un secinaajumi pareizaaki nekaa zibens pakaljaa!
                A vai Dievs churaa staavus vai seedus... kaa tas maina principu "tev nebuus zagt" ?
                • tipiski šovinistiski aizspriedumi

                  gan attiecībā uz reliģiju, gan attiecībā uz ģimeni...
                  • Re: tipiski šovinistiski aizspriedumi

                    zini, par ko shkrobe? pasaules valdoshajaas religjijaas visi dogmu autori ir viirieshi, visi priesteri ir viirieshu un taadeelj taas arii pastaav patriarhaata zemees, kas ir spiedoshaa paarsvaraa.

                    es lasiijusi paulu koelju - pjedro upes krastaa es seedeeju un raudaaju? varbuut novietojams vienaa plauktaa ar danielu stiilu, bet... esi lasiijusi?
  • Krii, es tev 100% piekrītu, iedomājoties tos apsēstos dogmatiķus, kas savas sēnalas stūķēs galvā nenobriedušiem prātiem.
  • vo, vo! nenobriedushiem praatiem!
    tur jau ir taa lieta! te paviideeja doma par religjijas izveeli un ieskatu kristietiibaa... 6gadiigs beerns izveelas religjiju? nesmiidiniet...

    vienvaardsakot- BRAINWASHING!!!

    un, mulder, tu vnk nespeej pienjemt, ka ir savaadaaki viedoklji attieciibaa uz ko taadu pret ko bezmaz bijiibu izjuuti... jaa, es piekriitu, ka pasaule buutu labaaka, ja tiktu ieveeroti visi baushlji, jo nekaa slikta jau tur nav... zini, kas mani visvairaak shajaa visaa kretinee? nejau dievs vai religjija, bet gan BAZNIICA!
    • mana vecvecmāmiņa teica- es ticu Dievam, ne mācītājam...
      • bingo!!! vai ticiibas maaciibas skolotaajaa nesleepjas maaciitaajs...? un pameegjiniet tikai man ieskaidrot, ka vinji visi ir dieva suutiiti engjelji! tad jau es arii vareetu gariigajaa seminaaraa maaciities! ak, jaa, bet katolicismaa, kuram teoreetiski es piederu, sievietes nevar buut maaciitaajas...
        • nuvo... ij tikai taapeec ka ir aprobezhoti maaciitaaji, tu automaataa to extrapolee uz visiem potenciaalajiem ticiibas maaciibas skolotaajiem?

          choto pazuud peekshnji "nevainiibas prezumcijas" princips, kas arii IMHO tai pat Satversemee ir piemineeta... ne?
      • Te arii atbilde kaa Kristietiiba (viens no veidiem) liek domaat. Ja tu atplestu muti piejem visu ko maaciitaajs no kanceles teic, tad var arii iebarot kaadu sviestu tev... a ja tu domaa liidzi a to i paarbaudi!

        Nato i visos sevi cieniigos traktaatos par kristietiibu, kad citee vai atsaucas uz Biibeli, liek klaat konkreetu noraadi, lai nepieljautu voljnoslovije.

        Ij nemaz nav tik viegli atshifreet Jehovieshu sviestu, jo vinji ljoti labi izvelk textu no Biibeles un tur patieshaam raxtitis, ka asiniis ir dziiviiba un ja shamaas baudiis, tad atrausies pa kjobi! Vot tev uprazhnenije... atrodi kljuudas vinju pamatpostulaatos par neklausiishanu varai un par asins paarlieshanu!
        • Sviests ir jebkura mācība, kas sludina, ka kaut kādos apstākļos ir iespējama mūžīga nemirstība.

          Patiesībā ...
    • VO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Traapiiji, gadiiju kad kaads beidzot atdziisies, ka baidaas no bazniicas tradiicijas nevis no kristietiibas principiem!


      Ja manam beernam skolaa saax maaciit ka mest krustu vaig shitaa un otraadi mest ir greeks, tad es pac ieshu ar jums kopaa tai protesta gaajienaa!


      Tak beidziet tak putrot formu ar saturu!

      Es mieriigi pienjemu ka existee viedoklji citi, bet lai vispaar striideetos, vaig vienoties par ko striidamies?

      Bet taa kaa veel neviena pati stunda nav novadiita shajaa priekshmetaa, es vienkaarshi piejemu, ka beerniem maaciis dziivot peec tiem kristeitiibas nevis bazniicas dogmaam!
      • Man kā reizi ir iebildumi pret to, ka kāds varētu par manu naudu, bet bez manas piekrišanas izvēlēties, saskaņā ar kuras reliģijas principiem manam bērnam jādzīvo.
        • uzspiesti uzskati nenobriedushaam psiheem bez pieksrishanas... vai tiktu veidota jauna ideologjija? :D
        • eee... tu tak vedj maxaa nodokljus lai tiktu izstraadaati likumi! vot ij valsts izdomaa peec kaadiem likumiem un principiem vinjas pilsonji dziivos. viena valsts izdomaa ka shie principi buus peec koraana, cita valsts izdomaa ka principi buus Niiches principi, cita valts izdomaa ka tie buus Budas principi... nu?
          Piekam tevi nespiezh dziivot valstii kuras principi tev nav piejemami!

          Bet nu... eeee... atkal tu fataaliste, veel neviena stunda nav notikusi, a tu jau breec ka taviem beerniem (kaadiem 8iem) smadzenes skalo.

          Ij miili tu risinaat ne savas probleemas :) Riktiiga skolotaaja :)
          • Un tieši tāpēc es arī gribu, lai šīs valsts likumi, ieskaitot Satversmi, tiktu ievēroti, nevis populistiski šķobīti, sekojot trula pūļa un ambiciozu baznīcēnu diktātam! Turklāt es esmu reproduktīvā vecumā un varu nejauši ko dzemdēt, nemaz nerunājot par adopciju, tā kā tās IR manas problēmas.
      • Ticība ir galvenais. Sauc to kā gribi. Tici dievam vai kaktusam, vai kokam, akmenim, vai sev. Ticība ir svarīga. A kristietību ta mācīs cilvēks. Un ja ir cilvēks, tad neiztikt bez cilvēcīgā faktora, kas nosaka tomēr tādu vai savādāku patiesās informācijas interpretāciju, jo īpaši tādā mācībā kā krisitietības ētika (vai kā nu tur bija). Tas sviests par ticību dievam ir katram pašam sevī jāizjūt nevis jāietekmējas no kaut kā, vai jāsauc kādā īpašā vārdā.

        Ja būs tāda mācība, tad būs arī ietekmēšana.
  • 1.jaas klasees vajag veidot kaut minimaalaako izpratni par sabiedriibu un tajaa valdoshajiem principiem, bet... kristietiiba neiet roku rokaa ar muusdienu asfalta dzhunglju likumiem! tu buutu prieciigs, ja tavam siicim maaciitu "ja tev iesit pa vienu vaigu, pagriez otru"?
    ok, varbuut es bik paarspiileeju... man ir maaciita kristiigaa maaciiba 1.klasee, un es nebuut negaaju kaadaa kristiigaa skolaa. un dziiva tomeer esmu, BET- ir jaamaaca eetika, lai veidotos cienja, moraalaa staaja un, kas nav mazsvariigi,- pashapzinja. tuukstoshiem beernu ar sveetaa jeera sindromu nav vajadziigi...
    • Pachuxteeshu... pagriezt otru vaigu ir speejiigs tikai iisteni stiprs cilveeks, taadi ljoti reti izaug uz eetikas baazeetaa videe :)
      • bet kursh buus speeciigs sabiedriibas aciis? tas, kursh spees aizstaaveeties, vai tas, kursh tiks piesisc un noniecinaats? runa tachu ir par maaciibu, kas paliidzeetu iekljauties videe, vai ne? ;)
    • p.s.

      a kaads ir domaajis Kaapeec shaads noveeleejums, un kaa tas darbojas un ko tas noziimee?

      tak praktiski jebkursh JC noveeleejums ir pteruniigs... paardomas izraisoshs!
      • Re: p.s.

        paciet un sanjem muuzhiigo dziivoshanu peecnaaves paradiizee...
        kristietiiba maaca dziivot peec naaves! vai 1.klasniekiem labaak iepaziities ar to vai arii uzzinaat un saprast, kaapeec ir slikti tas, ka peeteriitis iesita jaaniitim, un anninja par to pasmeejaas?
  • manaa uztveree- ljaunaakais, kas var notikt, - cilveex paarkaapj savus moraales un eetikas principus.
    main thing- ir jaapaliidz tie izveidot, nevis jaauzspiezh kaada cita jau gatavi!
    un cik cilveeku, tik viedoklju, taapeec demokraatiskaa valstii tie jaaatbalsta, nevis jaaignoree.
    pshlaik buutu taa- nu mees jau saprotam, ka juus taa negribat, bet varbuut tomeer dariisim taa, kaa mums liekas pareizaak.
    vai tagad tu saprati, kaapeec kristiigaa maaciiba NEDER?
    • nu a kaa tad veidos shos principus?
      tu ko seedi mucaa un veido? vienkaarshi tiek iedoti existeejoshi un gana pasaulee atziiti principi... taa teikt tiek iedots materiaals ar ko straadaat!
      kaa pasaulee par labu atziist demokraatiju (ar ko var striideeties) taapat pasaulee par labu tiek atziita Kristietiiba... chem ne principu komplekts?
      kur tu saskati represijas... vo man durakam paskaidro?
      • tu kaut vienu eetikas graamatu esi redzeejis? tur ir n-tie staastinji caur pukjiiteem un beigaas n-tie jautaajumi diskusijaam!
        luuk taa maaca izpratni!
        kristietiiba savaa buutiibaa ir ljoti ierobezhojosha. domaaju, ka vairums tagadeejo vecaaku savus beernus veelas redzeet ar plashu redzesloku, atveertu praatu visam jaunajam un speeju izveerteet, kaa ir labaak. un kur ir atshkjiriiba- sarkans kaklauts vai neveelams krusc? tik un taa gruuti elpot...
  • vispār tev ir spēcīga kristofobija, līdzīgi kā homofobija un ksenofobija, par to liecina tas, cik ātri tu kļūsti agresīva vien padzirdot Kristus vārdu.
    baznīca protams bieži nerullē, bet tā galu galā ir cilvēku iestāde, tikpat nepilnīga kā "skola", "darbs", "aktīvistu organozācija", kāpēc pret tādām iestādēm neviens nevēršas ar saviem aizspriedumiem un agresiju.
    • man ir kristofobija? hmm...
      nu nez, man personiigi liekas, ka man ir parlieku liela ticiiba vaarda un riiciibas briiviibai un veelme skalji breekt un izveerst darbiibu pret lietaam, kas to apdraud. vot taa! :)
      • es vispār to krii domāju, bet tev jau ar, jā.
        un ticība paliek ticība, vienlīdz naivi ticēt gan Dievam gan kaut kādām "brīvībām", tāpēc ko nu par to. man patīk [info]hellcat pēdējais posts šajā kontekstā.
    • Ēeeeee...

      Par to homofobiju un ksenofobiju attiecībā uz mani varētu kādu eksplicējošu piemēru????? Drusku tāds kā ļooooooti pārsteidzīgs apgalvojums.
      Arī kas attiecas uz t.s. kristofobiju - aizstājiet šajā situācijā vārdus "kristīgā ētika" ar "islama ētika", "jūdaisma ētika", "dievturu ētika" vai vēl ko tamlīdzīgu, un es tieši šādā pat noskaņojumā minēšu tieši šādus pat argumentus.
      Un man nav aizspriedumu pret baznīcu, es tikai atļaujos norādīt, ka tā saprotamu iemeslu dēļ ir nodalīta no valsts pārvaldes, kā tam arī vajadzētu palikt.
      • Re: Ēeeeee...

        nē, ne jau tev tās citas fobijas, :) tikai mēģināju paskaidrot, ka manuprāt kristofobija kā tāda ir agresijas ziņā vienlīdzīga.
        un jā, nav ko izlikties, (atsaucoties uz kādiem neeksistējošiem objektivitātes kritērijiem) ka Latvijas situācijā visas baznīcas ir vienlīdzīgas un issue par tām būtu jāvērtē vienlīdzīgi.
        arī tirgus sektors brīvā tirgus ekonomikās esot it kā nošķirts no valsts, zin, skaidrs taču, ka tā nav, tas nav iespējams.
        • Re:

          Atzīšos, ka fakts, ka kristietībai Latvijā ir vairāk adeptu, nekā, piemēram, džainismam, manās acīs to nepadara ne labāku, ne sliktāku.
          Un man tiešām nav nekā pret kristietību - vismaz nekas vairāk kā pret (par) dajebkuru citu reliģiju.
          • Re:

            es tam vienkārši neticu, piedod, tāpat kā tu neticētu ja kāds teiktu, ka viņam visi cilvēki patīk pilnīgi vienādi, un viņš mīl visus savus tuvākos kā sevi pašu.
            • Re: OK - taču ne jau par mīlestību es, racionālā radība, te runāju

              Bet, ja es teiktu, ka viņam visi blakusmājas iedzīvotāji ir vienlīdz vienaldzīgi, tad Tu ticētu?:)

              Un vai saprastu sašutumu par to, ka kāds no citādi nekaitīgajiem kaimiņiem sadomājis pieprasīt tiesības nelūgts pa manu verandu šiverēt. Kaut arī lielākais un bagātākais no visas blakusmājas, kaut arī gana pazīstams, tak neiemīlēts un nekļuvis par savējo.
              Jāpiezīmē - tas traucē neitrālu un pieklājīgu atticību saglabāšanai.:)
  • (Anonīms)
    1. Satversme nosaka, ka bazniica ir shkjirta no valsts.
    2. Izgliitiibas sisteema ir valsts instituucija.
    3. Bazniica shkjirta no izgliitiibas sisteemas.
    4. Viss.

    a privaataas skolaas, sveetdienas/sestdienas/pastardienas un citaas skolaas, seminaaros un klosteros, luudzu uz priekshu, tikai atceraties par punktiem 1.-4.

    just my 5 cents

    just Dunduks
  • žetons par acīmredzami sāpīga jautājuma kustināšanu..komentāru skaits vien ir ko vērts:))
    lai dzīvo visi fobji un fīļi!
  • atbalstiishu!
Powered by Sviesta Ciba