kihelkonna - paika 4 [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

paika 4 [6. Mar 2015|19:15]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , , , ]

http://terrywahls.com/about-the-wahls-protocol/

nu tātad. autore saka, ka patiesībā ir tikai viena slimība, un tā ir mitohondriju disfunkcija. mitohondriji ir tādas sīkas struktūras šūnās, kuras man nesaprotamā veidā ražo enerģiju. cilvēkam, kas slims ar vienalga kādām autoimūnām slimībām, reimatoīdiem artrītiem, dažādām hroniskām slimībām, diabētiem, psoriāzēm, astmām, policikliskām olnīcām, kairinātām zarnām, lieku apmatojuma uz sejas (sievietēm), šizofrēniju, depresiju, lieko svaru un ko tik vēl nē,

beigu galā atrod vienu un to pašu:
- mitohondriji darbojas neefektīvi, tie ir kaut kādi novājināti, neefektiivi razo energiju,
- šūnās ir daudz brīvo radikāļu (tie ir atkritumprodukti, kas rodas mitohondrijiem. brīvajiem radikāļiem ir viena brīva saite, un ar to viņi cenšas piesaistīties itin visam, to nooksidējot jeb sabojājot. ar brīvajiem radikāļiem cīnās antioksidanti, tāpēc tos vajag),
- daudz stresa hormonu.

un
- pārāk aktīvas imūnsistēmas šūnas; iekaisuma procesi organismā,
- imūnsistēmas šūnas dažreiz neatšķir svešās šūnas no savējām, un tām uzbrūk (jā, tas attiecas ne tikai uz autoimūnajām slimībām, bet vēl uz vairākām citām; nesen izpētīts; nepārbaudīju atsauces),
- atsevišķu vitamīnu, minerālvielu u.c. pārliecīgas vai pārāk mazas koncentrācijas.

vai šie izskatās pēc slimības sekām? pret lielāko daļu mēs varētu izturēties kā pret cēloņiem, un mēģināt ietekmēt.

=== es nesaku, ka tā ir. vienkārši autores domu gājiens man likās interesants, tādēļ to atstāstu. ===

tā lūk, cibas sagrabējusī daļa. mums visiem patiesībā ir viena un tā pati slimība. tā tikai dažādi izpaužas. mediķi tālākos simptomus ir visādi sagrupējuši, viņi tās slimības visu laiku dala vai apvieno, nu tad var arī šādi apvienot. hroniska slimība ir ilgstošas mitohondriju disfunkcijas sekas.

bet tomēr, kādēļ katrs dabū ko citu? to varētu noteikt mūsu gēni. katrai slimībai ir vairāki gēni, kas pie attiecīgiem apstākļiem var iedarboties. piemēram, ir konstatēti vairāk nekā 100 gēni, kas varētu būt saistīti ar MS. Ja kādam ir mazāk to gēnu, tad vairāk sliktu vides apstākļu vajag, lai sāktos slimība. Ja pilns komplekts, tad vajag maz.

protams, ir arī slimībaas, kuras izraisa tikai un vienīgi konkrētas mutācijas. bet to ir maz; lielākoties vide dod kādus 70-95%, lai rastos slimība. ar vidi šeit ir domāts tas, ko ēdam, dzeram, elpojam, kā kustamies, ko domājam un kā iedarbojamies uz citiem cilvēkiem.

=== es nesaku, ka tā tiešām ir. vienkārši interesanti. ===

slimība ir dēļ traucētiem bioķīmiskiem procesiem un dēļ konkrētu vielu trūkuma. diezgan daudzām slimībām zāles tikai ārstē simptomus, bet neiedarbojas uz vielu trūkumu. piemēram, depresija jau nav prozaka trūkums organismā, šīs zāles iedarbojas tikai uz simptomiem.

tālāk autore ķērusies pie dažādu bioķīmisku procesu studēšanas. viņa sniedz garus sarakstus ar procesiem un vielām.

mielīna sintēzei ir nepieciešami: B1, B6, B12, Omega 3 un jods. Ja tu šitos neapēd, tad tā arī sēdi bez mielīna. kā gan lai viņš rastos? un vai solmedrols te var ko līdzēt? tas jau tikai cenšas kavēt imūnsistēmu, bet nedara neko attiecībā uz iespējamiem cēloņiem. kuri vispār gan arī skaitās nezināmi.

pār to pašu kārti viņa met arī, piemēram, depresiju. kaut arī mēs zinām ļoti daudz un dažādus depresijas iemeslus, te ir arī organiskā daļa, jo cilvēkiem dod zāles, un daudziem tās palīdz, un daudziem nepalīdz. zāles veicina neirotransmiteru darbību (piedodiet, nezinu korektu latvisko nosaukumu). neirotransmiteriem piemām kārtām vajadzīgas dažas konkrētas aminoskābes, tad B6, un sēru saturoši savienojumi. ja šo vielu organismā stipri trūkst, zāles nevarēs neirotransmiterus ne uz ko piespiest, jo viņiem nebūs ar ko organizēt savus procesus. smadzenēm trūkst to vielu.


pārskaitījusi lērumu savienojumu viņa saka, ka visu laiku tiek konstatētas aizvien jaunas organismam vajadzīgas vielas, tādēļ nevajag tikai turēties pie zināmo vielu saraksta, un censties šīs vielas apēst tablešu veidā. jo tā mēs varam izlaist kaut ko svarīgu, ko vēl nezinām.

šis bija grāmatas ievads (patiesībā kādas 100 lapas). tālāk būs par uzturu.

======

par autori

viņa patiešām ir profesore medicīnas iestādē http://www.medicine.uiowa.edu/dept_primary_apr.aspx?appointment=Internal%20Medicine&id=wahlst


pēc šī 2011. gada video https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
viņa kļuva slavena, kā arī
pieteica grantus un uzsāka pētījumus.
savā grāmatā viņa piemin slimnieku simtus, bet raksti pagaidām pieejami tikai par dažiem desmitiem http://terrywahls.com/news/articles/

Vinjai ir brangi testimoniaalji http://terrywahls.com/success-stories/

2014. gada nogalē viņa izdeva grāmatu, dabonama torentos, epub. varu personiski palīdzēt ar dabūšanu.

-------turpmaak veel
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]sw
Date:6. Marts 2015 - 19:32
(Link)
Paldies par ierakstu!

Man gan ir offt.jautaajums: vari ieteikt torentus vai tml., kur mekleet graamatas, kas nav popsa, bet ir normaali, zinatniski citejami materiaali? Der ari egramatu veikali, kas letaki par Amazon. Esmu godiga meitene, tacu sobrid jau saku baidities, ka magistrs man izmaksas dargak par dzivokli :)

silentwings.ciba pie gmai
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 19:40
(Link)
Tu lieto google scholar? Tur ir godiigi. Veel es gugleejot pielieku klaat medline, pubmed vai tamliidziigu nosaukumu. Tavai nozarei gan ir citaadaakas datu baazes, noteikti aizej uz maaciibu iestaades biblioteeku un paprasi, kaadas tur ir datu baazes tavai nozarei. Kaut ko tu drosi vien vari tur mekleet no maajaam.
[User Picture]
From:[info]sw
Date:6. Marts 2015 - 21:40
(Link)
hmm, google scholar biju piemirsusi, paldies!

skolai pāris datubāzes ir, bet no mājām tur neko daudz nevar dabūt, vrb vienīgi meklēšana darbojas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 19:45
(Link)
Bet labaak prasi juuzerim ezss, es paslaik neesmu diezko aktiiva, nosaukumi aizmirsusies.

Ezss, atsaucies!
[User Picture]
From:[info]ezss
Date:6. Marts 2015 - 20:01

piesaucāt... :)

(Link)
Man tuvākas ir publikācijas žurnālos, nevis grāmatas, bet tas jau nozares specifisks.

Nelegālais gals: publikācijām - sci-hub.org un grāmatām http://libgen.in/

Nezinu, kāda nozare vai universitāte, bet parasti bibliotēkas daudzas datubāzes abonē (skaties uni bibl. mājas lapā).

Pirms sci-huba ēras palīdzēja arī meklējot googlē pielikt klāt filetype:pdf , ja nu kāds savos serveros nomētājis un google noindeksējusi.

Jau pieminētais google.scholar arī diezgan naski indeksē lietas un piedāvā .pdfus

Nu un vēl, google books - bet tur viņi parasti nerāda visas lapas


[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 20:04

Re: piesaucāt... :)

(Link)
Un kaa sauca to saitu, kur vareeja vienkaarsi autoram paprasiit, lai atsuuta savu rakstu?
[User Picture]
From:[info]ezss
Date:6. Marts 2015 - 20:09

Re: piesaucāt... :)

(Link)
ā, jā, zinātnes feisbuks
researchgate.net

Bet tur kā paveicas, man piemēram nesen atsūtīja rakstu, ko lūdzu 2us gadus atpakaļ. Ļoti ilgi skatījos virsū un domāju, kas tas ir ;)

Ja jauns raksts, var skatīties uz corresponding author adresi un rakstīt pa tiešo un kļaņčīties. Bet sw laikam grāmatas vairāk interesē, par tām neko daudz nezinu.
[User Picture]
From:[info]ezss
Date:6. Marts 2015 - 20:14

Re: piesaucāt... :)

(Link)
Ā, vēl izrādās bibliotēkas arī var kļaņčīties citām bibliotēkām, tipa aizej uz bibleni - saki, ka tev vajag to un šito, biblene laikam paprasa draudzīgajām bibliotēkām un iedod izprintētu versiju. Nekad neesmu lietojusi šo pakalpojumu, jo tad es jau biju atradusi sev internetu, bet zinu, ka LU kaut ko tādu piedāvā. Ja ir aktuāli, varu pajautāt saviem stjūdentiem, kas šo pakalpojumu ir izmantojuši.
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:6. Marts 2015 - 23:41

Re: piesaucāt... :)

(Link)
Akadēmiskā šito piedāvā, ir nācies izmantot, bija gan kaut kāda mazā naudiņa par pasta izdevumiem jāmaksā
[User Picture]
From:[info]sw
Date:6. Marts 2015 - 21:27

Re: piesaucāt... :)

(Link)
Lieliski, paldies par padomiem!
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:6. Marts 2015 - 20:31
(Link)
Es kaut kur savos pseidomedicīnas pretinieku blogos manīju komentārus par to, ka vienā pašas klīniskajā pētījumā, uz kuru viņa spēcīgi balstās, ir bijuši tikai 10 izpētes objekti, no kuriem līdz galam palika tikai 6, un tika testēts ne tikai uzturs, bet vienlaikus arī visādi citi faktori, līdz ar to secinājumi varētu būt pārsteidzīgi. Šeit bija viens raksts
http://theness.com/neurologicablog/index.php/can-diet-cure-ms/ ar komentāru no nwkeiser, varbūt noder, lai izsvērtu pamatotību.

Jācer, ka tie pētījumi beigu beigās būs kvalitatīvi, lai pacientiem vairāk skaidrības, jo, protams, gribas risinājumus un veidus, kā varētu uzlabot situāciju.

P.S. Es varētu būt kļuvusi kaitinoša ar savu skepticismu, ja negribi, lai komentēju par šīm tēmām, droši dod ziņu:)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 20:36
(Link)
Es zinu tevi, un mazo pacientu skaitu ieveeroju :)
Graamataa vina saka, ka pacientiem nav laika gaidiit liidz finaalajiem rakstiem, viss taa kaa skaidrs. Nu neko, neredzu dazu lieku daarzenju apeesanaa nekaadu risku :-)
Un man arii ir kritika, to veelaak :-)
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:6. Marts 2015 - 20:48
(Link)
Mhm, skaidrs, ka daudziem nav laika gaidīt. Vēžinieki arī ļoti cītīgi gaida rezultātus visādiem pētījumiem un clinical trials, kur varētu kādus jaunus risinājumus atrast, paši piedalās un tā.

Eat your veggies vienmēr ir labs arguments, ne tikai slimiem, bet arī pilnīgi veseliem cilvēkiem:) Kā tev ar šito iet? Man dzīvesbriedis ilgu laiku sprauslāja par manu salātu un dārzeņu patēriņu, tagad gan pats ir vienas sīkas kaitītes iespaidā pieslēdzies, ikdienā uzreiz vieglāk samenedžēt produktu iegādi, ja abi uz viena viļņa.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 21:51
(Link)
Es tagad diezgan ciitiigi. Laulenis loti atbalsta, un pat siichi saak snaikstiities :)
[User Picture]
From:[info]zimbabve
Date:6. Marts 2015 - 22:23
(Link)
Nu forši! :)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:6. Marts 2015 - 20:48
(Link)
No līdz šim lasītā varētu teikt, ka jebkura teorija, kas noraksta visu uz kaut ko vienu, ir aizdomīga pēc noklusējuma :)
Bet tas ir interesanti, cik dažādos veidos (un ar kādu peļņu) ir iespējams cilvēkiem pārdot informāciju, ka vajag vairāk ēst dārzeņus un mazāk rīt bulciņas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 21:40
(Link)
Es centos tureet aizkadraa, ka graamataa vispaar runa ir par sekundaaro progresiivo multiplo sklerozi, kas oficiaali ir neaarsteejama, un autore ar medikju paliidziibu jau bija nekustiiga uz gultas, un izkaarpiijaas.
[User Picture]
From:[info]str
Date:6. Marts 2015 - 20:50
(Link)
Tieši nesen biju vienam ietekumam par mitohondrijām uzdūrusies, iešu sameklēt
[User Picture]
From:[info]french_mime
Date:6. Marts 2015 - 21:04
(Link)
Ko viņa iesaka darīt, kā ēst?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:6. Marts 2015 - 21:33
(Link)
Skaties to juutuubes video, es veelaak rakstiisu garaak
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:7. Marts 2015 - 11:00
(Link)
Es arii esmu ljoti ljoti skeptiska pret visiem "apeed mani, un kljuusi vesels". Es ceru, ka tev izdosies tikt arii pie kaadaam ofiiaalaam zaaleem, jo vismaz es esmu pieraadiijums,, ka muusdienaas taas meedz buut visai labas.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:8. Marts 2015 - 15:15
(Link)
:) te varētu bū kaut kas līdzīgs kā ar reliģiskajām jūtām - vai nu ir, vai nav. tevi neinteresē, bet mani šīs tēmas gauži valdzina, turklāt patīk eskperimentēt ar sevi :) . un pašlaik, man domāt, īpaši neriskēju.
[User Picture]
From:[info]ld
Date:7. Marts 2015 - 12:29
(Link)
vēlreiz liels paldies par dalīšanos informācijā.
es nezinu vai palīdzēs konkrēti man, bet tā ir lieta, kas mudina meklēt savas atbildes.
From:[info]sii
Date:7. Marts 2015 - 13:14
(Link)
Vai no tevis var dabūt arī grāmatu?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:7. Marts 2015 - 19:29
(Link)
kad dabuusi, tad ieraksti te
From:[info]sii
Date:7. Marts 2015 - 19:39
(Link)
Paldies, ir saņemts!
[User Picture]
From:[info]zin
Date:8. Marts 2015 - 10:48
(Link)
paldies par ierakstu. arī labprāt pieteiktos uz minēto grāmatu: zintish at gmail