Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2023-08-28 17:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
mpnn
mīts par nodokļu nemaksāšanu:

LV ir izteikti populārs urbānais mīts, ka pie mazajām algām audzinātājām vai mediķiem ir vainojami mazie autoservisi, taksisti, kā arī ogu un sēņu lasītāji, jo viņi, lūk, nemaksā NODOKĻUS!!!
Pie tam šī viedokļa izteicēji sirsnīgi nesaprot, ka prasti melo.

Paskatamies sarakstu:
https://www.fm.gov.lv/lv/latvijas-nodoklu-un-nodevu-sistema

***
Latvijā ir noteikti 14 nodokļi, kurus uzliek saskaņā ar konkrētā nodokļa likumu:
Pievienotās vērtības nodoklis;
Akcīzes nodoklis;
Muitas nodoklis;
Dabas resursu nodoklis;
Elektroenerģijas nodoklis;
Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis;
Uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis;
Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas
Iedzīvotāju ienākuma nodoklis;
Solidaritātes nodoklis;
Uzņēmumu ienākuma nodoklis;
Mikrouzņēmumu nodoklis;
Nekustamā īpašuma nodoklis;
Azartspēļu un izložu nodoklis un nodeva.
***

un, vai tiešām, vai tiešām nosacītais Žanis nemaksā nekādus nodokļus? Nopietni?

/vopros na zasipku - ja Gausam aizliegtu savietot 2us amatus (jo parastajiem LV pilsoņiem KNAB jau sen būtu uzlicis sodu), tad gadā ietaupītos kāds pusmiljons, ko? Un ja 3 liekēžu kantoru vietā būtu palicis viens Latvenergo, un attiecīgi viena padome, cik simti tūkstošu paliktu medmāsām?
//pareizā atbilde - nulle, liekēži ministrijās norīs visu, audzinātājām un medmāsām pietrūks vienmēr, un vainīgie būs nosacītie Žaņi.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2023-08-28 21:28 (saite)
Neaizraujies nu. No tevis nosauktajiem daļa ir reizi gadā, no daļas kāreiz tavs Žanis arī izvairās, un daļa uz viņu neattiecas.

Īstenībā vienīgie, no kuriem viņam ir grūti izvairīties ir PVN, elektroenerģijas, un NĪ.

Jā, kaut kādus nodokļus maksā. Atšķirībā no muļķa manis, kurš maksā visus.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-08-28 23:16 (saite)
Atsaucoties uz pēdējo teikumu - ja pareizi saprotu Tavu lauciņu (vai bijušo) - vai tiešām no visām IT "haltūrām" esi nomaksājis nodokļus? Es personīgi neesmu, un tas, protams, nebija pilna laika bizness, tikai haltūras.
Atruna - es jau sen maksāju visus nodokļus, haltūru nav, tikai papildus iemaksas pensijas fondos.
Par laimi, man ir UK pieredze, un es ļoti gribētu redzēt līdzīgu attieksmi gan no valsts, gan no līdzcilvēkiem Latvijā (esmu jau rakstījis, UK ir mentāli tuva LV, manā izpratnē).
UK nedzenā nosacītos Žaņus, kaut info aprite, domājams, ir par kārtu augstāka, nekā LV (veikalu kartes, skaidrās naudas iemaksas, kontrole pār metāla lūžņu pārdevējiem (nododot lūžņus, jāuzrāda dati, nauda tikai uz bankas kontu).
Rupji apaļojot, zem 10k ienākuma gadā, UK ienākuma nodoklis nav jāmaksā! Attaisnotie izdevumi, ko var atgūt, ir pat algotiem darbiniekiem.
Taksists var atļauties Tesla, lai iebrauktu 0 emision zone.
Mana friziere nemaksā nodokļus, jo piestrādā pēc pamatdarba, bet sievas nagu meistare ir pašnodarbinātā.
Atkārtošos - nesaprotu to naidu pret Žaņiem, kas valda daudzos LV dzīvojošajos - priecāties vajag, ka rodas pievienotā vērtība, un nauda paliek vietējā apritē.
LV problēma, ka ir pārāk maz to, kas rada pievienoto vērtību, bet pārāk daudz to, kas pārkrāmē to pirmo radīto nodokļu naudu no vienas kabatas otrā!
Budžetniekam lielīties ar nodokļu maksāšanu vispār ir liekulība - tu neko neesi radījis, tikai pārdalījis citu saražoto un samaksāto! Tev samaksāja no ražotāja nodokļiem, un tu tipa "samaksāji nodokļus", muahaha, pašam smiekli nenāk? Nodokļus no ražotāja nodokļiem??? Pārliki no vienas valsts kabatas tajā pašā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-08-28 23:19 (saite)
/Budžetniekam lielīties ar nodokļu maksāšanu vispār ir liekulība - tu neko neesi radījis, tikai pārdalījis citu saražoto un samaksāto! /

Nu ne vienmēr, valstij pieder teiksim augstskolas kurās notiek pētījumi, tas ir pienesums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-08-28 23:29 (saite)
Zinot, ka LV valdība zinātnei un R&D atvēl aptuveni nulli, "tak sebe" arguments.
/būtu piedāvājums un adekvāts cipars, pat apsvērtu iespēju braukt atpakaļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]ctulhu
2023-08-28 23:35 (saite)
/LV valdība zinātnei un R&D atvēl aptuveni nulli,/

Tas ir tas pret ko būtu jāprotestē jebkuram nacionālistam. Jo tas tiešām apdraud valsts drošību, nācijas pastāvēšanu utt. Ja tāda protestēšana nenotiek, tad nav nacionālistu LV. Nav nemaz. Ir tikai klauni kas viņus tēlo.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-08-28 23:48 (saite)
Piekrītu, nacionālistu LV vairs nav, pēdējie ir/bija Kiršteins un Lācis.
Visi citi, dzintari, mūrnieces un visi pārējie IR klauni!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]begemots
2023-08-28 23:52 (saite)
> Atsaucoties uz pēdējo teikumu - ja pareizi saprotu Tavu lauciņu (vai bijušo) - vai tiešām no visām IT "haltūrām" esi nomaksājis nodokļus?

Ir bijušas kaut kādas haltūras, kur palūdz atnākt palīgā, jā. Aptuveni reizi pa pieciem gadiem viena uz kādiem pārsimt eiro. 90jos gados bija kādas 3-4 varbūt kopā pa tiem 7 gadiem. Tolaik es par to nedomāju, bet ja arī būtu padomājis, diez vai tādas haltūras dēļ būtu domājis reģistrēties kā uzņēmējs. Tagad tas ir daudz vienkāršāk, ja kaut kas tāds uzradīsies, es droši vien pat piereģistrēšu.

Bet kopš kkāda 93/94 strādāju arī algotu darbu ar darba grāmatiņu un visos darbos par mani nodokļi ir maksāti. Man ir bijusi viena darbavieta, kur piedāvāts daļu algas maksāt uz ķepas, bet es to vnk noairēju un man maksāja ar visiem nodokļiem.

Arī, kad 5 gadus strādāju ārvalstu vēstniecībā, kur algu maksāja kopā ar nodokļiem un tie bija valstij jāmaksā pašam, atliku depozītā un gada beigās deklarēju un nomaksāju. Lai arī vēstniecība nekādus datus par manu algu VIDam nedeva.

Bet jebkurā gadījumā, neredzu pointu. No tā, vai es vai tu maksā vai maksā nodokļus, viņu maksāšana nekļūst ne pareizāka, ne nepareizāka. Tā nav loģiska pieeja.

> Rupji apaļojot, zem 10k ienākuma gadā, UK ienākuma nodoklis nav jāmaksā! Attaisnotie izdevumi, ko var atgūt, ir pat algotiem darbiniekiem.

Zinu, mans brālis UK strādā arī tsk. kā mazais uzņēmējs (nu, varbūt arī vairs nē, bet kādus 10 gadus laikam strādāja).

Es nestrīdos, ka UK kārība ir labāka. Bet mums šobrīd tāda nav, vai ne?

Līdz ar to, es nezinu vai kāds vispār jūt kaut kādu naidu, bet personiski man nepatika pret Žaņiem zināma ir.

Līdzīga kā pret cilvēkiem, kuri, nebūdami invalīdi, parkojas invalīdu stāvvietā. Sanāk, ka viņi iedomājas, ka ir labāki par citiem, tāpēc, ka kaut ko ir apjājuši.

Savukārt, kad jāiet pie ārsta vai jāsūta bērns skolā, tad vissslikti.

Ja ir issue ar nodokļu politiku (un tam es varu ļoti pat piekrist), tad vienīgais, ko darīt, ir bīdīt sabiedriskā kārtā izmaiņas likumdošanā. Stāties partijā, bīdīt sabiedriskās organizācijas, lūdzu. Apgalvot, ka tas viss ir veltīgi, ir tāda tufta. Tā var jebko attaisnot.

> Budžetniekam lielīties ar nodokļu maksāšanu vispār ir liekulība - tu neko neesi radījis, tikai pārdalījis citu saražoto un samaksāto!

Pasaki to ārstiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un skolotājiem. Viņi būs tikai priecīgi nodokļus nemaksāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-08-29 00:07 (saite)
Personīgi - kā minimums pēdējos 26 gadus maksāju visus nodokļus, haltūras nez vai pārsniedza 1k LV 10 gadu periodā.
Pēdējos gadus UK aktīvi izmantoju iespēju maksāt pensijas fondā, saņemot nodokļu atlaidi.

>Pasaki to ārstiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un skolotājiem. -> Ko pateikt? To, ka viņi pārtiek no uzņemēju ienākuma nodokļa un PVN? Un ka viņu ts nodokļu maksāšana vnk atliek naudu atpakaļ valsts kabatā, bet nerada vairāk naudas?
Ja viņi ir tik stulbi, ka paši nesaprot, ka viņiem vajag maksimāli atbalstīt uzņēmējus (pat Žaņus), tad tā arī nomirs ar mazām algām un pensijām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]begemots
2023-08-29 11:44 (saite)
>Pasaki to ārstiem, policistiem, ugunsdzēsējiem un skolotājiem. -> Ko pateikt? To, ka viņi pārtiek no uzņemēju ienākuma nodokļa un PVN? Un ka viņu ts nodokļu maksāšana vnk atliek naudu atpakaļ valsts kabatā, bet nerada vairāk naudas?

Aizmirsi, ka viņi pārtiek arī paši no saviem nodokļiem, ti. daļēji apmaksā paši savu darbu arī. Jo arī viņi pērk preces par PVN, maksā NĪ utt.

Bet no Žaņa viņi saņem mazāk, nekā no manis, jo Žanis nodokļos samaksā kopsummā par vismaz algas nodokļa tiesu mazāk, nekā es. Līdz ar to, ja mēs ar Žani ienākumos saņemtu vienādi, tad no Žaņa ienākumiem, viņi saņemtu aptuveni par 40-50% mazāk.

Nav tā, ka neko nesaņem, bet Žanis un es par medicīnu maksā dažādi pat pie vienādiem ienākumiem.

Tas, protams, tā rupji runājot, vienmēr būs plusi un mīnusi uz vienu vai otru pusi.

Hei, es nesaku, ka nevajag būt citādi. Ir ok, ja mazajam uzņēmējam ir vieglāk, I don't mind. Bet priekš tā mums ir politika un likumdošana, kur iet un ko darīt, nevis vārīšanās savā tējas glāzē par napaciņiem. Kad tu pēdējo reizi esi kaut ko darījis lietas labā?

Citādi nevajag man te ļa ļā par nabaga Žani, kurš maksā mazāk valstij un varbūt aizbrauc pārreiz gadā uz Turciju, bet no valsts pārdalītās naudas (samaksātas ārstiem un policistiem) saņem tikpat pakalpojumu kā es.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]begemots
2023-08-29 11:48 (saite)
Respektīvi, es neiebilstu, ja Žanis kā mazais uzņēmējs tiešām maksā mazāk nodokļos. Tāpat, kā tu pareizi teici, viņš rada pievienoto vērtību kaut kādu. Un mazajiem uzņēmējiem ir čakari visādi.

Bet nevajag, ka tas tiek darīts apčakarējot valsti un pārējos.

Lūdzu taisām likumdošanas izmaiņas un godīgi pasakām, ko mēs gribam un kā būs godīgi, lai MU var ko darīt.

Es neiebildīšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-08-30 09:49 (saite)
Nu bet bija jau labas iestrādes arī LV, tieši MU sektorā, pieņemama likme, no apgrozījuma, vienkārši rēķināma / maksājama, un cilvēki līda ārā no pelēkās zonas, un maksāja, ar visu to, ka izdevumu norakstīšana MU tajā modelī īsti nebija iespējama. Bet, "gudrajām" galvām ienāca prātā, ka vajag sarežģīt, un likt maksāt vairāk. Ar to arī LV kārtējo reizi apliecināja, ka uz valsts lēmumiem ilgtermiņā paļauties nevar, un nosacītie Žaņi varēja izvēlēties - maksāt jūtami vairāk, kas pasākumu padara nerentablu, beigt darbību, aiziet atpakaļ pelēkajā zonā, vai aizbraukt.
Ir tak visādas uzņēmēju organizācijas, darba grupas, citu valstu pieredze utt, tikai nav vēlmes tieši "gudro" galvu līmenī. Laikam tiešām ir kāds maģisks izstarotājs, kas it kā normālus un izglītotus cilvēku nosūta kādā paralēlajā realitātē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]kramers
2023-08-30 15:41 (saite)
Latvija ir brīnumaina valsts. Šeit nepastāv kā šķira vidējā slāņa. Ir tikai nabagie un turīgie. Šeit praktiski nav mazo privāto ģimenes uzņēmumu, kas vecajā eiropā sastāda ap 50 % no uzņēmējiem. Frizieri, kosmetologi, mazie veikaliņi, aptiekas, autoservisi utt. Eiropā īpašnieks arī pats strādā savā bodītē un ģimene palīdz, kā rezultātā aug viņu dzīves līmenis. Pie mums kui.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]kreiza
2023-08-31 12:12 (saite)
Tiešām? Man šķiet, ka mums ar tādiem ir pilns- Olainē restorāns Arcah- īpašnieku bieži redzu uz vietas kaut ko darot, Safari Pica, manuprāt, tas ir īpašnieks, kas reizēm cep picas, tad tās ir visgaršīgākās, daudzi mazie veikaliņi, kafejnīca "Kruzuļi" 100 proči zinu, ka īpašniece pati kūkas cep, daudzas mazas frizētaviņas, kur ir viens vai divi darbinieki- nezinu, vai kāds no tiem īpašnieks, bet nu mazais bizness viennozīmīgi, kabineti ar vienu vai diviem kosmetologiem, masiere, kas pieņem savā telpā, neatceros- pašnodarbinātā vai IU, un tā varētu vēl saukt un saukt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-08-28 21:36 (saite)
+
Mazajiem vietējiem uzņēmumiem no valsts ne tikai nav pretimnākšana, bet konkrēts kara stāvokli. Protams, var maksāt visus nodokļus un tad labākajā gadījumā izmaksāt saviem ierindas darbiniekiem miņimalku par 10-12 stundu darbadienu, ka to dara lielās, foršās korporācijas jeb "investori", kurus Latvijas ierēdnīši tik ļoti mīl (jo dabon). Pie tam daudzi ir atmetuši cerību uz jebkāda veida prognozējamu un drošu pensiju, ņemot vērā globālās aprises. Kas nedod kārtējās shēmiņas aļa plandēmijas, mākslīgas supply chain krīzes, mākslīgas inflācijas, jo bagātnieki atkal par daudz kazino spēlkēja, kad visa nauda devalvējas līdz tugrika līmenim. Labāk pelnīt cik var, kā var un ieguldīt to, teiksim, privātmājas celtniecībā. Par pēdējo arī laika jautājums - cik ilgi vēl tas tiks atļauts.
Dabiski, ka ierēdnim ar cietu aldziņu mantraušu ģildē un bez Žaņa ikdienas problēmām, tas nav saprotams. Žanim tiešām ieteiktu meklēt iespējas kā visos veidos apiert arī citu, ne tikai ienākuma vai sociālo nodokli, lai varētu nodrošināt vismaz kripatu drošības līdz vecumdienām, ieguldot visu assetos, kurus varturiem atņemt būtu maksimāli sarežģīti.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-08-28 23:25 (saite)
Ierēdnim, kas pārtiek no tādu Žaņu samestā PVN uc nodokļiem, un kas saņem 10 vairāk, nekā tāds Žanis, vienmēr liekas, ka viņš tipa maksā "visus nodokļus". Teorētiski taisnībā, bet no kurienes rodas alga ierēdnim, ja tas nerada NEKāDU pievienoto vērtību un ienākumus valsts kasē? Pareizi, ierēdņa alga rodas no ŽAŅA samaksātā PVN, īpašuma un akcīzes nodokļa, kā arī slēptā elektroenerģijas nodokļa.
Ierēdnis NEKO nerada un nepelna, tikai tērē!
Žaņiem iesaku mainīt rezidences valsti, būs lielākas cerības saņemt nodokļiem adekvātu pensiju, praktiķu trūkst arvien vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]gnidrologs
2023-08-29 00:25 (saite)
Tur jau tā problēma, ka vairums žaņu bez pukošanās maksātu visus nodokļus, ja lauvas tiesu viņu augļus, kas jau tā nav lieli, salīdzinoši ar ieguldīto darbu (varētu padomāt, ka Džeims Londonā strādā smagāk, kompetentāk un vairāk stundu, nekā Žanis Rīgā), prihvatizē caur neadekvātiem priekš vidējā latvieša pirkstspējām, nodokļiem. Tas pa virsu tam, ka UK un daudzās citās turīgajās valstīs ikdienas pirkumi ir krietni lētāki. Zaudējumi individuāli, peļņa socializējama.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-08-29 00:36 (saite)
lūk, tā mazā interesantā nianse, ka tie Žaņi UK un citur EU piepeši strādā daudz produktīvāk, nekā LV, un arī nodokļus maksā labprātīgi, BET, kā vainīgie LV problēmās viealga tiek nozīmēti Žaņi, un viss, argumenti nestrādā.
Nu nevar tak LV planktons atzīt, ka ar Žaņiem viss kārtībā, bet pašiem ģīmis sūdos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2023-08-28 23:17 (saite)
Redzot kā nodokļu nauda tiek tērēta, rodas doma, ka maksāt par šādām ierēdņu izrīcībām ir muļķīgi. Attiecas gan uz valsts, gan pašvaldības ierēdņiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

...
[info]jan09
2023-08-28 23:33 (saite)
Viennozīmīgi!
Ja kādreiz atgiezīšos LV, tad laukos, man būs off-grid elektrība, un žogs riņķī ar zīmi "varas pārstāvjiem ieeja aizliegta". Barters un skaidras naudas darījumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]kramers
2023-08-29 07:36 (saite)
Pirms kovida reizi mēnesī laidām uz leišiem. Degviela, pārtika, mēbeles, preces remontam un celtniecībai... Mūsu ģimene tur atstāja ap 4-5000 eur gadā. Ieekonomējam ap 30 % ja būtu pirkuši šeit. Šobrīd vairs nav izdevīgi. Ķeramies atkal pie nekustāmā īpašuma. Puika par 8000 paņēma vienu izdegušu dzīvokli. Uztaisīsim remontu un izīrēsim. Kaut kā jau jādzīvo ir. Maksāt nodokļus un cerēt uz pensiju? Tas ir naivi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]jan09
2023-08-30 09:38 (saite)
Kādēļ vairs nav izdevīgi? Vai leišos cenas piecēlās tuvu LV līmenim?
Kā opcija Nī nav slikta, ja var lēti nopirkt / izremontēt.
Es vēl maksāju, un ceru, bet no UK, protams. LV stāžs un iemaksas ir norakstāmas, ja izdosies pārnest gadus uz UK, tad ideāli, ja neizdosies, tad neko...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: ...
[info]kramers
2023-08-30 12:50 (saite)
Jā, leišos cenas gandrīz sasniedza mūsu līmeni, bet šobrīd arī mūsējas ceļas. Jānogaida brīdis, tad skatīsimies.
Un jā, es par Lv nodokļiem biju domājis. Uk tomēr likumi atšķiras.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)

Re: ...
[info]mapats
2023-08-29 13:48 (saite)
Varas pārstāvji jau tagad nedrīkst ienākt īpašumā(arī bez žoga) bez uzaicinājuma, viņi tikai to neievēro. Tā man stāstija, likuma pantus nezinu. Likumus izmainīt, lai vairāk tiesību varai un vairāk pienākumu tautai, ir kā divus pirkstus apčurāt, kā redzējām pirms diviem gadiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kramers
2023-08-29 07:26 (saite)
100500!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?