gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2019-04-28 17:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
not even clown world, but satanism galore


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2019-04-29 15:02 (saite)
Te nedaudz statistikas par "dabas gudrību": https://ourworldindata.org/maternal-mortality

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-29 20:25 (saite)
Jā nu krišjānim šitas būtu jāizstudē rūpīgi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2019-04-30 00:52 (saite)
Es izvirzīju tēzi, tikai savu privātu pieņēmumu, ka dabiskajam cilvēkam, visticamāk, dzemdības nesagādā tik lielas problēmas/grūtības kā modernajam cilvēkam. Varbūt kādi no tiem datiem darbojas kā counterfaktuālis, ļoti labi, kāpēc gan ne. Te, piemēram, ir dati tikai no 19.gs., turklāt arī mūsdienās es gandrīz nevienu no iezīmētajām Āfrikas valstīm postkoloniālos apstākļos nesauktu par "dabisku" zemi vai valsti. Uttutjpr, bet tam nav nozīmes. Daba nav stulba.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 10:52 (saite)
Neredzu pretargumentu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2019-04-30 01:06 (saite)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1633559/

Šeit sīkāk par cēloņiem, neredzu, ka pie tiem "dabiskums" būtu vairāk vainīgs par "kultūru". Bet ir daudz sviestainu vai mazāk ticamu apgalvojumu, piemēram, "Further, there is a background of better health and nutrition of women in Britain, particularly since the Second World War." - nē, pārtika nav sevišķi labāka kā pirms 100 gadiem. Vai, vēl labāk, "Better obstetric and midwifery practice by professionals has undoubtedly reduced the dramatic effects that used to occur in the 19th and early 20th centuries" - jā, protams, cilvēki tūkstošiem gadu nemācēja dzemdēt un vispār neko nesajēdza no šī viena no svarīgākajiem cilvēku dzīves notikumiem, līdz 20.gs. no zila gaisa parādījās eksperti, kuri, redz, gudrāki par dabu un par visām visu civilizāciju, tautu, kultūru vecmātēm kopā ņemtām. Redzi, es joprojām operēju ar varbūtībām, un, manuprāt, varbūtība, ka tik stiepts apgalvojums varētu būt patiess ir skalā 1-10 kādi 4-5, vārdu sakot, ne-ti-cās. Vajag vairāk datu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 10:53 (saite)
Parādījās tāda lieta kā anestēzija, ja nesaprati.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2019-04-30 01:28 (saite)
Vēl šis tas no iespējamiem counterfactuāļiem https://www.jstor.org/stable/4602928?seq=1#page_scan_tab_contents

Šeit daudz padomu par to, kā apšaubīt gandrīz katru ctulhu tēzi, ko viņš te savā reliģiskajā fanātismā nekritiski bārsta http://www.bbc.com/earth/story/20161221-the-real-reasons-why-childbirth-is-so-painful-and-dangerous
Vēl vairāk - "But from the meagre evidence available it seems that some earlier species of human, including Homo erectus and even some Neanderthals, had a relatively easy time of it when it came to giving birth.

A shift to farming may have led to developmental changes that made childbirth far more difficult

In fact, Wells and his colleagues suspect childbirth might even have been a relatively minor problem in our species – at least to begin with. There are very few newborn baby skeletons among the human remains from early hunter-gatherer groups, which might hint that death rates among newborns were relatively low.

This situation changed a few thousand years ago. People began farming, and newborn baby skeletons became a far more common feature of the archaeological record, at least in some places."
Kas turklāt sakrīt ar galveno teži šajā fantastiskajā grāmatā https://yalebooks.yale.edu/book/9780300182910/against-grain
daļēji saistīti https://condensedscience.wordpress.com/2011/06/28/life-expectancy-in-hunter-gatherers-and-other-groups/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1879981714000643
- mirušo vīriešu/sieviešu ratio arī nepārliecina par baigo dzemdību riskantumu.

Te, https://www.verywellfamily.com/maternal-mortality-rate-causes-and-prevention-4163653 , ir izcelti prevencijas punkti (Education, Access to health care, Cleanliness, Pregnancy care, Postpartum monitoring) atkal, nekā tāda, ko nevarētu piedāvāt "senāki" un "dabiskāki laiki".

Ir jādoma plašāk un jābūt mazāk dogmātiskiem, pasaule neradās vakar, vai, pasarg Dievs, šodien!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 10:54 (saite)
/atkal, nekā tāda, ko nevarētu piedāvāt "senāki" un "dabiskāki laiki". /

Ja?

nestēzija?
aseptika?
antibiotikas?
precīza ķirurģija?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2019-04-30 10:59 (saite)
Tik eksplozīvi straujš cilvēku skaita pieaugums kā pēdējos 100 gados nav bijis nekad iepriekš cilvēces vēsturē. Manas dzīves laikā (un tas ir mazāk nekā 50 gados) pasaules uzskaitīto iedzīvotāju daudzums ir precīzi dubultojies. Un, jā, tas ir tieši saistīts ar a) reproduktīvā vecuma sieviešu mirstības mazināšanos, kas tieši izriet no drošākām dzemdībām; b)ar zīdaiņu un jaundzimušo mirstības samazināšanos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-04-30 20:26 (saite)
Eksplozīvs cilvēku skaitas pieaugums it kā neesot labs. Pat progresīvie par to runā (protams, tikai balto cilvēku kontekstā).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2019-04-30 22:04 (saite)
Es jau arī nesaku, ka kaut kas baigi labs vai baigi slikts, vienkārši tā ir, par spīti vispārējai brēkšanai, ka sievietes sākušas mazāk dzemdēt (ko acīmredzami kompensē tas, ka dzemdē drošāk un dzīvotspējīgākus bērnus).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2019-04-30 22:38 (saite)
Baltie cilvēki, neraugoties uz medicīnas ūberīgumu, dzemdē zem iztikas minimuma, līdz ar to neredzu vajadzību dzemdēšanas kvantitāti sasaistīt ar medicinās advancētību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2019-04-30 01:39 (saite)
Un, galu galā, vēršoties pie vienas leģitīmās un visaugstākās autoritātes šajos jautājumos, nākas tomēr atzīt, ka "Sievai Viņš [YHWH] sacīja: "Vairodams Es vairošu tavas sāpes un tavu radību mokas - sāpēs tev būs bērnus dzemdēt; un tev būs kārot pēc sava vīra, un viņam būs valdīt pār tevi." Un cilvēkam Viņš sacīja: "Tā kā tu esi klausījis savas sievas balsij un esi ēdis no šī koka, par kuru Es tev pavēlēju, sacīdams: tev nebūs no tā ēst, - lai zeme ir nolādēta tevis dēļ; tev, smagi strādājot, būs maizi ēst visas sava mūža dienas.""

Jā, acīmredzot, pēc Radītāja nodoma un dusmām, kā grēka sekas seko radību mokas. Bet pavisam noteikti ne tik traģiski un čīkstulīgi, kā to iztaisa modernais, dumpīgais cilvēks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 10:51 (saite)
Kas arī bija jāpierāda: krišjānis un viņam līdzīgie ir totalitāristi, kuri ir ar mieru bremzēt ciešanu novēršanu savu tumsonīgo iedomu tēla YHVH dēļ.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2019-04-30 11:01 (saite)
Ar rigorismu maskēts sadisms - daudzu it kā "reliģiozu" (lieku pēdiņās, jo reliģiju būtība ir orientēta uz ko citu) cilvēku neatņemama iezīme. Farizejisms u.c..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 11:06 (saite)
Te ir viena lieta ko es īsti nesaprotu: Vai tas sadisms un saistītas novirzes, kas maskētas ar reliģijas terminoloģiju, nu līdzīgi kā pseidozināte maskējas ar zinātnes terminiem, vai arī šis te sadisms ir inherenti iekšā pašās reliģiju mācībās un tu nevari būt ticīgais un pilnīgi no tā norobežoties. Es saprotu pirmo uzskatu bet man ir aizdomas arī par otro variantu, jo pārāk bieži ir šī sakritība un pārāk reti es novēroju ticīgus bet gaišus cilvēkus. Ir, protams, bet kā izņēmumi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2019-04-30 11:25 (saite)
Reliģiju antropoloģija ir ārkārtīgi interesanta nozare, un noteikti ir kādi pētījumi arī par sadisma un reliģiozitātes korelācijām. Diemžēl neesmu par to tik pamatīgi interesējusies, lai varētu kādu nosaukt.
Es personiski tiecos pieņemt pirmo variantu, resp., ka sadisti izmanto reliģijas kā pamatojumu un attaisnojumu savām tieksmēm (Oļinietes tēls latviešu literatūrā kā spilgts piemērs u.c.). Pati esmu sastapusi diezgan daudz labsirdīgu un empātisku kristiešu un musulmaņu, arī dažus praktizējošus jūdaistus un krišnaītus, kuri apliecinājuši cilvēkmīlestību gan darbos, gan vārdos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2019-04-30 11:34 (saite)
Atsevišķas pastrīdēšanās vērts jautājums, ko es arī darīšu, noformulēšu un ielikšu pie sevis

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?