gnidrologs ([info]gnidrologs) rakstīja,
@ 2018-01-30 19:13:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
mazliet par niansēm
Vai ir kāds komprehensīvs avots, kur var palasīt par to kāpēc vārds "žīds" latviešu valodā skaitās mazliet politnekorekts? Vai tikai tāpēc, ka krievi ar BĻ ŽIDI BĻ.. pārmočīto intonāciju + prisuščo antižīdisma kombo uzforsēja arī latviešu valodai līdzīgu vaibu, vai te kaut kas dziļāks? Paskatījos eng wiki, ka arī angliskais 'yid' skaitās divdomīgs: atkarībnā kurš un kādā kontekstā runā.
Varētu būt kā ar 'niggeriem', kas viens otru pa draugam tā drīkst saukt (aļa zemļak) un neviens neapbižojas, bet ja crackers tā pateiks tad wut da fuk du u said, man /izvelk horizontāli notēmētu pistoli?

Par vārdu 'ebrejs' man nekas nav skaidrs, jo 'hebrew' tiek lietots valodas, nevis etniskas vai reliģiozas identitātes apzīmēšanai, kas mēdz vai nemēdz korelēt ar aktuālu, erm.. žīdu tautības cilvēku.
Varbūt ir ir vēl kāds trešais vārds, ar totāli neitrālu kontekstu, bet precīzu etnosu apzīmējošu?
Vai Latvijas žīdiem/ebrejiem šitas ir seriouss business?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mansgan
2018-01-30 19:52 (saite)
jūds?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krishjaanis2
2018-01-30 20:02 (saite)
lūk, bibliskās ietekmes un episkuma dēļ gan vairāk lietoju šo formu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-30 21:06 (saite)
Nu jūds ir tas pats 'yid', bet vai tas gadienā neizraisa citu negatīvu konotāciju ar Jūdu Iskariotu, kas ir demonizējama ličnosķ kā starp trū kristiešiem tā trū izraēla bērniem? Mūžīgais nodevējs, ko nicina kā ex-savējie tā svešie, jo nodevējus nicina realitāte kā tāda. Pat Romas pēcteči uzskata viņu par arsehole. Tik Borhesam bija atipiska metafiziska versija, bet nu Borhess borhesos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-01-30 21:52 (saite)
"nodevējus nicina realitāte kā tāda"

Tipa jamiem gravitācija smagāka vai kas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-31 10:20 (saite)
Apmēram. Their dirty souls drag them down.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]axsys
2018-01-31 20:48 (saite)
Ja tikai to varētu izmantot tautsaimniecībā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-31 21:31 (saite)
Dažreiz jau izmanto. Nodevēju corpsas var visādi lietderīgi izmantot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2018-01-30 22:19 (saite)
Žīdiem Iskariots, man šķiet, spēlē ļoti mazu lomu, žīda pamatforma - jūds ir "Yehuda", un vēl līdz pat šai dienai viņiem ir gana daudz personvārdu ar šā vārda formu. "Izraēls" arī personvārdos vai vietvārdos gan, nezkāpēc, skaitās cildenāk, kas ir dīvaini, jo pat bez visas kristietības "Jūdas nams", rastafari "Lion of Judah" norāda uz izraēliešu cilts zaru, kas cēlies no Jūdas - karaliskais, pravietojumos apsolītais zars (no kuras cēlies arī Jēzus). Jūdas Iskariota veidols vispār tiek pārspīlēts rietumos - piemēram, viens cits no Jēzus apustuļiem bija Jūda, viņam līdz mūsdienām kanonā saglabājusies pat vēstule.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]gnidrologs
2018-01-31 09:15 (saite)
Nu tas varētu būt saprotams. Rietumi ir ex-christiendom, tātad Jūdas tēls ir nozīmīgs, kamēr vairums žīdu noliedz ir ambivalenti pret kristietību. Kā ortodoksi, tā, protams, sekulārie.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis2
2018-01-30 20:01 (saite)
Leišu valodā joprojām plaši, neproblematizēti, politkorekti lieto "žydas", piemēram, "žydu kapine". Tāpat kā LV pirms kara un okupācijas. Un, ak, zēn, Lietuvā nacistu gados gāja bojā daudz vairāk žīdu. Man liekas, tā kā daudzi vadošie čekas un okupācijas režīma iedibinošo iestāžu lielie čiekuri bija žīdi (sk. jaunajos žīdu kapos aiz Sporta akadēmijas - vairums elites žīdu ir sarkanie mocītāji), varbūt tā viņiem bija kaut kāda valodas taktika. Negribētos domāt, ka Latvija tika vairāk sovjetizēta (arī ņūspīka ziņā) nekā Lietuva. No otras puses, rusifikācijas līmenis bija nesalīdzināmi augstāks, un tā kā krievu valodā pēc kara "žid, bļ*" - pat ar visu Staļina antisemītismu - ieguva pejoratīvu nozīmi, praksē laikam ieviesa abstraktāko "jevreij".

Latviešiem tas viss būtu risināms daudz vienkāršāk - normālos apstākļos pieņem labskanīgāko, vieglāk izrunājamāko un dabiskajam valodas ritumam un izrunai tuvāko formu, kas būtu "žīdi" (pat svešvārdos - skat, Īslande neiegājās, jo stulbi, tad nu atgriezās pie Islandes), jo, nu bāc, man grūti atrast kaut vienu latvieti, kam mēle nekultos un nevajadzētu ievilkt papildus elpu, lai pateiktu "ēbrejs". Valoda ir dabiska, kreisie un etno-imperiālistu maitas valodas dabiskumu vienmēr visos laikos ir gribējuši vardarbīgi pārrakstīt ar saviem kodiem, lai traucētu cilvēkiem domāt, just un izteikties skaidri un tieši.

(Atbildēt uz šo)


[info]krii
2018-01-30 21:09 (saite)
Nu, Livonijas un (mazliet vēlāk) Kurzemes teritorijā šī debate ir no 18.gs., resp., Katrīnas II laikiem.
"Katrīna II 1764. gadā daļēji atcēla iepriekšējo ķeizaru aizliegumus pret ebrejiem. Viņa arī noteica, ka turpmāk valsts dokumen­tos vārda "žīds" (žid) vietā jālieto vārds "ebrejs" (jevrei), bet vācu va­lodā - hebräer vai ebräer."
Avots: http://www.mfa.gov.lv/ministrija/publikacijas/latvijas-ebreju-kopiena-vesture-tragedija-atdzimsana , protams, nav emocionāli neitrāls, taču visnotaļ akadēmisks, nedomāju, ka jāiet uz arhīvu pārbaudīt.:)
Tas, protams, attiecas uz teritorijā lietotajiem dokumentiem, nevis tautas sarunvalodu.
Un, jā, mūsdienās Latvijas ebreji ļoti strikti iebilst pret "žīds" lietojumu citā kontekstā kā vien vēsturiskā. T.i., viņi neapvainojas, ja citē tekstus, kuros viņi tā agrāk saukti, bet apvainojas, ja viņus tagad tā nosauc.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]krishjaanis2
2018-01-30 22:14 (saite)
Ir gana daudz pazīstamu Latvijas žīdu (t.i., ar izcelsmi no Latvijas teritorijas), kaut vai tas pats Lipmans, kuri uzstājīgi allaž atkārto, ka viņi ir žīdi, nevis ebreji. Problēmas rodas pārsvarā no ievestajiem žīdiem, tāpēc viņu padomiskajās, postkrievimperiālistiskajās valodas varas spēlītēs ielaisties nevajag. Neviens mums mūsu vietējos žīdus nenolaupīs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2018-01-31 09:42 (saite)
Mīļumiņ, bet tieši tāpēc es ielinkoju diezgan izvērstu pārskatu, no kura redzams, ka diskusija nav tikai "padomju mantojums" vs. "ulmaņlaiku mantojums", bet ir daudz senāka.
Protams, man nav nolūka Tevi atrunāt Lipmanu vai citus korišus saukt tā, kā viņiem pašiem patīk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kjiimikjis
2018-02-01 00:55 (saite)
Man ar ir divi tādi zināmi, kuri ir preferējuši sevi saukt (ja nu obligati kaut kā jāsauc) tieši par žīdiem, nevis ebrejiem, un arī tādā kontekstā, ka nevēlas asociēties ar padomju režīmu. Apzinos, ka niecīga izlase, bet nu kaut kādā mērā tāda tendence laikam jau ir, ņemot vērā, ka mani un krišjāņa paziņas diez vai savstarpēji kaut cik nozīmīgi pārklājas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2018-01-31 09:26 (saite)
Interesanta infa. Paldies.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?