smadzeņu darbības blakusprodukts
Skolmeistarošanās 2 
29th-Oct-2010 02:32 pm

Kā solīts, par strīpām un pleķiem.
Ja mēs apskatāmies uz apkārtesošajiem kaķiem, tad kļūst skaidrs, ka ar līdz šim pastāstīto gluži vis neiztiks.
Sāksim ar baltumiem.
Baltu kaķi mēs varam iegūt trīs dažādos veidos ar trīs dažādu gēnu darbības palīdzību.
Pirmā gēna produkts bloķē jebkādu pigmenta izstrādi organismā un kā rezultāts ir albīni kaķi, kas ir pilnīgi balti. Ja pigments neiztrādājas tikai matos, tad kaķiem ir krāsainas (gaiši zilas) acis , savukārt, ja melanīns neiztrādājas vispār, tad acis ir sarkanas, jo ir iespējams redzēt acs asinsvadus
Balti plankumi kažokā parādās otra gēna iedarbībā, kas nosaka ka daļa no ķermeņa ir izslēgta pigmenta ražošana, bet ir iespējami gadījumi, ka baltais plankums "pārņem" visu kaķi .
Trešā, manuprāt, visinteresantākā baltuma gēna darbība ir atkarīga no temperatūras. Šī gēna izpausmes labi var novērot siāmiešiem. Pigments akotā sāk izstrādāties tikai vietās, kur ir zemāka ķermeņa temperatūra - ķepu galos, ausīs, degungalā un astē.

To, ka pigmentācija ir atkarīga no temperatūras pierādīja samērā elegantā, bet nežēlīgā veidā - trusim, kuram arī ir šis krāsojums(balts ķermenis, melns deguns, ausis un kājas), uz muguras izskuva daļu spalvas un pie izskūtās vietas piesaitēja ledus maisiņu. Ataugusī spalva bija melna.


Vēl pie pigmenta izvietojuma akotmatā jāpiemin tā sauktā aguti alēle, ja viņa ir aktīva, tad lielākā daļa melanīna granulu būs izvietojusies mata vidū, kas būs melns, bet mata sakne un gals būs ar mazāk melnā pigmenta granulām un to mēs uztversim brūnā krāsā. Lielākā daļa mūsu sētas minču ir šāda krāsojuma īpašnieki - pelēkbrūnie strīpaiņi . (Diegabixi, pašķirsti Minī spalvu un pavēro :))

Pašas strīpas atkal regulē cits gēns, tas nosaka vai mincis būs strīpains vai arī svītras veidos lielākus plankumus un būs izvietotas spirālēs  
(šis krāsojuma veids ir recesīvs, jo dabiski kaķiem bija svītras, kas viņus maskēja zālē). Spirālīgie kaķi pārsvarā ir sastopami uz Britu salām, kas kā noslēgta vide ir ideāla dažādu recesīvu mutāciju nostiprināšanai populācijā.
Kā tieši svītras un pleķi būs izvietoti un kaķa ķermeņa nosaka tas kā šūnas migrē embrioģenēzes laikā (Sākumā katrs topošais organisms ir viena šūna, kas dalās un dalās līdz izveido embriju), tas lielā mērā ir noteikts process (kājas un rokas mums katru reizi izaug vienā un tajā pašā vietā), bet ir iesaistīta arī neliela nejaušība (Tāpēc zebrām katrai ir atšķirīgas svītras). Tāpat arī strīpainajiem kaķiem - visiem ar normālo svītrojumu būs M burts uz pieres un ar "acu zīmuli apvilktas" acis, bet svītru izvietojums uz ķermeņa nebūs identisks visiem kaķiem .
Un pēdējais stāsts man ir par bruņurupuču kaķiem . Oranžās krāsas gēns atrodas X hromosomā. Kā zināms, vīrišķiem ir tikai viena X hromosoma, bet sievišķiem divas. Lai nenotiktu tā, ka sievietēm visi X hromosomā atrodošoes gēnu produkti tiktu ražoti divreiz vairāk kā vīriešiem, tad šūnas kodolā viena no X hromosomām tiek sapakota un iebāzta koferītī - no tās netiek nolasīti gēni un ražoti proteīni. Kura tieši no abām hromosomām tiks iepakota - tas nav noteikts un ir pienībā nejaušs process. Y hromosoma ir īsiņa un tajā ir gēni, kas atbild par vīrišķīgo dzimumpazīmju izstrādi un hormonu ražošanu - sievietēm nav jāuztraucas, ka ar to, ka vīriešiem par vienu aktīvu hromosomu vairāk viņas būtu ko zaudējušas.
Ja kaķenei viena X hromosoma ir ar aktīvu oranžās krāsas gēnu, bet otra ar aktīvu melnās krāsas gēnu, tas šādā X hromosomas paslēpšanas procesā izveidojas kaķis ar mozaīkas krāsojumu, pie tam šāds krāsojums katrai kaķenei būs unikāls, jo tas ir nejaušs process .
Filmiņa par to kā notiek X hromosomas inaktivēšana ir te

Ko mēs no tā visa varam mācīties - trīskrāsaini kaķi ir dāmas un nelieciet siāmiešus ledusskapī!

Comments 
29th-Oct-2010 05:21 pm
Būs jāsāk staigāt apkārt ar foto... Viņš dzīvo Strēlnieku ielā, iepretīm bijušajai Goijai un ir reti manāms. Krāsojums izskatās pēc Garfilda + ir milzīgas, skaistas acis :)
This page was loaded Mar 28th 2024, 2:55 pm GMT.