smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
3rd-Apr-2013 05:03 pm - Mūžam jauns un salamandras gļotas
Lielākajai daļai šī ieraksta lasītāju agrāk vai vēlāk ir nākusi atklāsme, ka kurkuļi un vardes ir cieši radinieki. Lai gan paskatā ļoti atšķirīgi, ja no dīķa izķeselēs mazo astaino bumbiņu un kārtīgi par viņu rūpēsies, tā pārvērtīsies par bumbiņu ar kājiņām un astīti un palēnām kļūs par aizvien varžveidīgāku organismu. Abiniekiem (vardēm, krupjiem, tritoniem, salamandrām) ir kāpura stadija, kura lielākoties dzīvo ūdenī un elpo ar žaunām.

Meksikā dzīvo askoloti - salamandru suga, kura ir laika gaitā zaudējusi spēju pārvērsties līdz galam un visu mūžu tā arī notusē kāpura stadijā - ar žaunām un spuru uz muguras.
Albinoaxolotl2
Re kāds smukulis!

Tomēr mēs šos dzīvniekus neredzētu un nefotografētu, ja viņi nebūtu spējīgi sevi pavairot. Aksolotiem piemīt spēja vairoties kāpura vecumā - neotēnija, kas ir interesējusi daudzus zinātniekus. Tāpat viņi spēj no jauna izaudzēt ekstremitātes, ja tās ir cietušas kādā negadījumā (piemēram, kāds zinātnieks tās ir nogriezis), kas padara tos par ļoti interesantu reģenratīvās medīcīnas pētījumu objektu.
Izrādās, ka aksoloti paliek kāpura stadijā, jo tiem trūkst vairogdziedzera hormonu. Ja aksolotiem injicē vairogdziedzera hormonus vai dod pastiprināti jodu, tie spēj pārvērsties līdz galam.

Jāatzīst, ka pārvērtušies viņi zaudē daļu no sava šarma, bet paliek tikpat smuki smaidīgi
Attēlā nav pārvērties aksolots, bet ļoti tuvi radniecīga suga. Pārvērties aksolots izskatās tieši tāpat, ir nelielas atšķirības, kas biologiem liek tos iekļaut citā sugā, bet nezinātājs nepamanīs.

Pārvēršanos var ieosināt ne tikai injicējot hormonus vai pastiprināti uzņemot jodu, bet arī iebarojot askolotam kādas citas pieaugušas, tātad ar normālu vairogdziedzeri apveltītas, salamandras gļotas vai samaltu salamandru. Par to arī ir šī dziesmiņa
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded Apr 20th 2024, 9:35 am GMT.