smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
23rd-Mar-2011 05:51 pm - Sušķis
Iespējams, ka daži zin, ka Flemings ir vīriņš, kas atklāja antibiotikas - penicilīnu. Hrestomātiskais stāsts ir šāds: "Reiz Flemings aplūkoja savas plates un vienā no tām pie baktēriju kultūras bija ieaudzis pelējums. Mēs tagad teiktu - fui, aizaugusi plate un mestu ārā. Bet Flemings ievēroja, ka tur, kur aug pelējums, veidojas no baktērijām brīva zōna. Tas viņam ļāva secināt, ka pelējums izdala vieliņas, kas neļauj augt baktērijām." Tā kā šo notikumu laikā angļi karoja un antibiotikas palīdzēja izvairīties no apjomīgiem brūču iekaisumiem, tad viņiem Fleminga atklājums lieti noderēja un viņš varēja gozēties slavas saulītē un iekļūt bioloģijas mācību grāmatās.

Mazāk zināms ir stāsts, ka kādu laiku pirms viņš atklāja penicilīnu,viņš atklāja vēl kādu pretmikrobu vielu - lizozīmu. Šo vielu satur mūsu siekalas un citi gļotādu producētie šķidrumi. Viens no stāsta variantiem kā viņš atklāja šo vielu ir šāds - Flemings bija saaukstējies un uzšķaudīja platei ar baktēriju kultūru. Pēc kāda laika viņš novēroja, ka vietās, kur bija uzpilējuši siekalu pilieni, šūnas bija palikušas bezkrāsainas. Ir arī citi stāsta varianti, bet šis man patīk vislabāk :)

Abos šajos stāstos man ļoti patīk tas kā Flemings pamanās ikdienišķā notikumā atrast interesantas likumsakarības un izvilkt no tā jaunas lietas.

Mūsdienās Fleminga darba stila cilvēks mikrobioloģijas laboratorijā tiktu uzskatīts par katastrofu, bet tas man netraucē klusām skaust viņa smadzenes.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded Jun 27th 2024, 11:02 am GMT.