smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
25th-May-2020 06:13 pm - Cikādes
Brīdī, kad Eiropa atļauj no mājām nākt ārā pilsoņiem, pāri okeānam ārā nāk citi dzīvnieki.

Šobrīd Ziemeļkarolīnas štata apkārtnē no zemes lien cikādes, kas tur nepieaugušā (nimfas) formā pavadījušas 17 gadus. Linnejs kukaini nokristīja par Magicicada septendecim, jo cilvēki jau izsenis bija novērojuši kā ik pa 17 gadiem no zemes parādās melnu kukaiņu pulki, kas nelabi kliedz. Tā kā cikādes veido pūļus, tās sauc arī par Pharaoh cicada vai 17 year locust.

Daudzām cikādēm ir ilgs attīstības cikls, bet tikai dažas sugas ir sinhronizējušas savu parādīšanos. Pašlaik izšķir trīs sugas, kuras parādās ik pēc 17 gadiem un četras - ik pēc 13.
Viena no teorijām ir, ka šāda sinhronizēta izlīšana ir izdzīvošanas stratēģija, jo tie ks ēd cikādes pierijās un nespēj apēst visas cikādes. Cikādes izlien no zemes, kur tās pavadījušas 17 vai 13 gadus nimfas stadijā, sūcot suliņas no koku saknēm. Kad tās ir pēdējo reiz nomainījušas apvalciņu un ieguvušas spārnus, cikādes dodas uz kokiem kur tēviņi korī dzied Mātīšu Pievilināšanas Dziesmu. Šādi kori var sasniegt 100dB. Pēc mēneša, diviem visas mātītes ir sadējušas olas un cikādes izbeidzas.

Pētnieki ir teoretizējuši, ka, ja katru gadu izlien viens no sinhronizētajiem cikāžu pulkiem, tad kopumā šadiem pulkiem būtu jābūt 30 - 17 pulki 17 gadu cikādēm un 13 pulki 13 gadu cikādēm. Ne visi no teorētiskajiem pulkiem ir novēroti un daži no pulkiem ir izmiruši. Bet šeit ir karte, kurā var redzēt pašlaik esošo pulku paredzēto parādīšanos. Katram pulkam ir sava teritorija un parādīšanās gadi. Pašlaik no zemes spraucās IX pulks.

Latvijā šo cikāžu nav, un no radiniekiem visinteresantākās ir dzeloņcikādes Membracidae, kas arī, lai gan nav tik brīnišķīgi dīvainas kā tropu radinieki, ir pietiekoši citplanētīgas.

Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded Apr 16th 2024, 11:52 pm GMT.