smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
3rd-Feb-2015 08:36 pm - wikipēdijas apskats
Labdien, studijā ezss ar internetā sagrābstītā apskatu. Šovakar pastāstīšu par zaķiem ar ragiem.

Man, kā cītīgam Latvijas izglītības sistēmas auglim, pie frāzes zaķis ar ragiem uzreiz atmiņā uzaust Dīrera zīmējums "Wolpertinger"


Bavārijas Alpos klīst nostāsti par volpertingeļiem , kuru izbāzeņus 19. gadsimtā mēģināja ietirgot tūristiem. Volpertingelis parasti izskatoties kā zaķis ar ragiem un bieži vien minēti arī spārni. Starp citu, pašlaik esot pats labākais laiks volpertingeļu ķeršanai. Tie ir ļoti kautri dzīvnieki un noķert tos varot tikai pilnmēnesī. Vislabāk volpertingeļi ķeroties jaunām, izskatīgām meičām pilnmēness nakšu mijkrēslī staltu jauniešu pavadībā. Ja nu galīgi stalto jaunieti nevar atrast, tad var izlīdzēties ar spieķi, maisu, sveci un lāpstu. Pilnmēness naktī ar spieķi atstutē vaļā maisa muti, tur ievieto aizdegtu sveci un, kad volpertingelis ir sveces gaismas apburts, ar lāpstu iemet maisā un galu ciet.

Tikmēr Ziemeļamerikas malkas cirtēji stāstīja lētticīgiem ciemiņiem par džekalopiem (jz. scorpse mīļais portmonē vārdiņš no jack rabbit un antelope)

Pixars pat ir iekļāvis džekalopi vienā no savām filmiņām. Filmiņa gan krieviski, ātrumā neatradu angliski labā kvalitātē.
Ziemeļamerikas malkascirtēji gan ciemiņiem stāstīja vēl par virkni citu radību , piemēram, hugagu, lopu, kuram nelokās kājas, tādēļ tas nevar nogulties

Iespējams džekalops atnācis uz ziemeļameriku no Vācijas.

Arī Zviedrijā ir iemīļots stāsts par dīvainiem zaķiem. Viņiem ir skvaderi- zaķi ar spārniem. Ar vārdu skvader apzīmējot arī abām pusēm nepatīkamu kompromisu.


Kopumā, viduslaikos un renesansē cilvēki bija pārliecināti, ka zaķi ar ragiem eksistē, viņiem bija dots latīniskais nosaukus Lepus cornutus un tie tikai iekļauti dažādās dzīvās dabas enciklopēdijās.


Arī islama kultūrai nav sveši ragaini zaķi - grāmatās sastopami almiraja apraksti.
Uz tālas salas dzīvojot zaķis, kuram ir viens melns rags. Lai gan paskatā miermīlīgs, zaķis ir lielisks mednieks un spēj apēst par sevi daudz lielākus upurus.


Kā viens no izplatītākajiem ragaino zaķu izskaidrojumiem ir trušu papilomas vīruss, ar kuru inficētiem trušiem aug ragainas kārpas, galvenokārt uz galvas. Interesenti var gūglēt "rabbit Shope papillomavirus", bet brīdinu, ka es esmu atradusi vienu no patīkāmākajām bildiņām.



Noslēgumā - slepkavnieciskais Kerbanogas trusis

gan neesot radies mistisku zaķu vai trušu iespaidā, bet gan tieši otrādi, pats montī paitons stāsta, ka iedvesmojušies no ciļņa uz baznīcas, kur izsmieti drosmīgie bruņinieki, kas baidās pat no zaķa.

Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded Apr 24th 2024, 6:49 pm GMT.