smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
3rd-Sep-2014 09:48 am - Trivia
Ieraksts radies prokrastinācijas rezultātā un var nebūt īpaši kvalitatīvs


Ģenētikas nodarbībās mūs lūdza sastādīt ģimenes ciltskoku, izvēloties kādu vienkārši iedzimstošu pazīmi - pieaugušas vai atdalītas ausu ļipiņas, matu ķīli pierē, spēju sarullēt mēli tūtiņā. Pēc teorijas mēli var sarullēt tūtiņā, ja tajā ir muskuļu šķiedras, kas ļauj to sasprindzināt šķērseniski, un tai būtu jāiedzimst kā dominantai pazīmei (ja vecāki nevar sarullēt mēli, tad bērns arī nevar).
Tomēr identisko dvīņu pētījumi parāda, ka šī pazīme ne vienmēr izpaužas abiem dvīņiem, kā tas notiktu, ja pazīmi tiešām noteiktu tikai viens gēns. Tāpat arī cilvēki, kas to ir pētījuši, atzīmē, ka bieži vien nepieciešams treniņš, lai varētu salocīt mēli vēlamās konfigurācijās.


Bez mēles tūtiņā ir citi "vingrojumi", kurus mēdz pētīt mēles kustīguma pētijumos.
Attēls no šīs publikācijas pielikuma.

Ja mēle tūtiņā ir dominanta pazīme, tāpat arī mēles gala salocīšana un spicas mēles izveidošana, tad spēja pagriezt mēli sāņus tiek uzskatīta par recesīvu pazīmi.
Es, kā visādos veidos recesīva būtne, tiešām spēju tikai sarullēt mēli tūtiņā, visi pārējie vingrinājumi man nav līdz galam pieejami. Tomēr visām pazīmēm es neatradu tādus līdz galam pārliecinošus datus par to iedzimtību. Ja nu tikai, ka vīrieši, kas spēj salocīt mēli tūtiņā, bieži vien spēj arī kustināt ausis (iespējams, šie cilvēki vienkārši ir predisponēti uz muļķību darīšanu ar savu ķermeni). Cerams, vairāku paaudžu jaunie ģenētiķi būs uzkrājuši pietiekoši daudz informācijas, lai spētu pārliecinoši atbildēt, vai visas šīs mēles konfigurācijas tiešām ir vai nav mendelējošas pazīmes.

P.S. Ja jūs spējat salocīt mēli āboliņa lapiņas formā, jūs patiesi esat reti sabiedrības pārstāvji :)

UPD. Mani gan īpaši nepārliecina tas mēles tūtiņā muskulis - jo es vismaz to nevaru noturēt to tūtiņu, ja nepalīdz ar lūpām.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded May 4th 2024, 5:14 pm GMT.