smadzeņu darbības blakusprodukts
Commenting To 
26th-May-2014 10:54 pm - IGOR!!!
Skolās visi mācās par plakantārpiem, no kuriem planārija parasti stādīta priekšā kā tipisks neparazītisks plakantārps. Filmiņa ar melnu planāriju .Planārijas ir nelieli (līdz 2 cm gari) tārpiņi, kas dzīvojas dīķu apakšā, un ir samērā vienkāršas uzbūvē.

Tām ir gaismjūtīgas acis un nervu sistēma, kas ļauj sarauties un izstiepties. Tāpat tām ir gremošanas sistēma, kas sastāv no rīkles, kuru tā uzstumj virsū apēdamajam objektam, un kanālu sistēmas, kas caurauž ķermeni, lai iznēsātu barības vielas.
Planārijas spēj vairoties dzimumceļā un pārsvarā planārijas ir hermafrodīti. Tomēr vismīļākās planārijas ir zinātniekiem, kas pēta reģenerāciju, jo tās spēj vairoties ar fragmentāciju - no ķermeņa daļas spēj izaugt vesels organisms. Vairošanās ar fragmentāciju ir samērā reti sastopama dzīvnieku pasaulē un sarežģītāki dzīvnieki spēj pārsvarā ataudzēt zudušos locekļus vai aizdziedēt kādu caurumu. Starp citu, arī slieku pārcērtot uz pusēm, atjaunosies tikai tā daļa, kur sliekai ir galva.



Jau sen bija novērots, ka pārgriežot planāriju uz pusēm, no katras puses attīstās jauna planārija, pie tam neatkarīgi vai planārija tika pārgriezta gareniski vai šķērseniski. Kāds amerikāņu džentelmenis nolēma šo lietu izpētīt smalkāk. Vasaras nogalē viņš metodiski ķēra planārijas un grieza tās dažādos gabaliņos, lai noskaidrotu, no kurām ķermeņa daļām spēj attīstīties planārija. Viņš noskaidroja, ka ir noteikts izmērs pēc kura planārija vairs nespēj pilnībā reģenerēties - vai nu jaunas šūnas vispār neparādās, vai arī izaug jauna aste un galva, bet neizveidojas rīkle. Tomēr gabaliņš, no kura spēj veidoties jauna planārija ir samērā neliels - pietiek ar 1/279 daļu no tārpa, lai izaugtu jauns. Sākumā rodas jaunas šūnas, kas veido galvu un asti un tad vecajā fragmentā attīstās rīkle. Reģenerācijas laikā planārijas paliek mazākas - tās spēj absorbēt vecās šūnas, lai ražotu jaunas. Parasti no planārijas izgriezts gabaliņš "atcerēsies", kurā pusē tam bija galva un kurā aste, un jaunās audzēs tajās pašās vietās.

Pilns raksts te , ir vērts palasīt kaut vai lai novērtētu jauko valodu. Piemēram: "About this time I left Wood Hell and carried with me the regenerating pieces, but many of them died as a result, no doubt, of the poor conditions under which they were kept."

Vēlāk jau lietai ķērās klāt nopietnāk un planāriju reģenerācijas eksperimenti ir apkopoti šajā bildē
Ja šūnām neļauj savā starpā sazināties, tad planārija sāk augt nekontrolēti un tai var attīstīties vairākas galvas vai dibeni. Tāpat reģenerācijas orientācijai ir svarīga nervu klātbūtne.

Planāriju pētījumi ir palīdzējuši labāk saprast ne tikai reģenrāciju, bet arī kā ķermenis orienē pats sevi un kā viņš saprot uz kuru pusi jāaudzē roka embrioģenēzes laikā.

Bet protams, vislielāko prieku no tā gūst cilvēki, kam jāraksta populārzinātniskas relīzes. Lūk viena no tām:

"MIT raises army of two-assed flatworms.

Flatworms are famous for their ability to regenerate a head or tail after either has been severed from its body, a fact that has completely derailed science’s efforts to create an awesome two-assed flatworm for shits and giggles.

Now, thanks to the work of Peter Reddien and his colleagues, that obstacle has finally been hurdled. The MIT biology professor has isolated the gene that determines whether new tissue growth will be of the head or ass variety:

They found that different members of the Wnt gene family were active at different locations across the planarian’s head-to-tail axis. These results suggest that Smed-beta-catenin-1 may be active in the tail region and inhibited in the head region by the regulated expression of these Wnt genes.

Additionally, the researchers found that Smed-beta-catenin-1 plays a role in ongoing cell replacement in planaria that have not been challenged to regenerate. When the gene was inhibited, these animal’s tails began changing into heads.

The scientists say the research will help “yield a better understanding of the molecular mechanisms of regeneration,” but once that’s finished we’ll finally have our two-assed flatworms, pooping out of both ends and making us laugh for hours. Theoretically we could also create two-headed flatworms, but that’s just plain stupid."
avots


Kāpēc es to visu stāstu
a) no tāda maza gabaliņa izaug vesels tārps, kruta!
b) interesanti pavērot un paštukot kā tāds tārpa gabaliņš zin, kur galva, kur pakaļa
c) vēl interesantāk vērot, kādā veidā citi pētījuši, kā tārpa klucītis zin, kurā galā galva jāaudzē
d) nu, un reģenerācija vispār ir aizraujoša
e) arī mazi, neizskatīgi tārpiņi ir būtiski un "īpašas sniegpārsliņas"
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
This page was loaded Apr 19th 2024, 3:50 am GMT.