extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2023-03-20 14:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es piekrītu, ka Liāna Langa ir rupja. Tieši pateikt, ka Latvijā veikalos un citur publiski jārunā latviešu valodā, ir rupji, nekā citādi tas nevar būt. Tai pašā laikā pat vislabākā klientu apkalpošanā nākas saskarties ar Kārenām, kurām nākas tieši un rupji atteikt – nē, nevaram iedot šo atlaidi. Nē, vadītājs šobrīd ar jums nerunās, jo ir aizņemts utt.

Jūs vienkārši visi baidāties paši pateikt, ka Latvijā uzrunāt neidentificētus klientus krieviski ir nepieņemami. Pārāk ilgi jau esam ar to samierinājušies, ka galu galā kādam ir jākļūst rupjam, citādi lietas nekad nemainīsies.

Ukraina gāja cauri labvēlības periodam, līdz beigās konstitucionālā tiesa paziņoja, ka nevar būt nekādas citas oficiālās reģionālās valodas un ukraiņu valoda ir vienīgā valsts valoda. Protams, daudzi ukraiņi vēl neprot ukrainiski, un privāti jau katrs var runāt, kā grib. Krieviju tas tikai pamudināja iekarot Ukrainu, jo viņi saprata, ka ar to Ukraina ir pavisam zaudēta Krievijas kultūras telpai. Ja Ukraina būtu izgājusi uz kompromisu, tad daļa Ukrainas būtu pilnībā pārkrievojusies un nekāds karš nebūtu vajadzīgs – iedzīvotāji paši nobalsotu par iestāšanos Krievijā, kā to izdarīja Krimā.

Tāpēc tie, kas tagad iebilst Liānas Langas (rupjajai) retorikai, būtībā atbalsta Krievijas imperiālismu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dzeltens
2023-03-20 18:59 (saite)
Var jau zīmēt apokaliptiskas ainas par nobalsošanu par pievienošanos Krievijai, bet sausais fakts ir, ka ārpus Latgales neviens jaunietis, kas dzimis pēc 1990.gada nemāk runāt krieviski. Un Latgali savukārt Langas rupjība nepāraudzinās. Tāpat kā par pieminekļiem - cepiens ne par ko.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-20 19:01 (saite)
Diez vai tā ir patiesība. Daudziem Latvijā dzimtā valoda ir krievu valoda un mājās, ģimenē lieto krievu valodu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2023-03-20 20:09 (saite)
Patiesība varētu būt kaut kur pa vidu, neesmu ne tik liela otimiste, ne pesimiste, taču tendence mācīties latviešu valodu jauniem cilvēkiem ir. Es arī nesen sastapu krievu izcelsmes jaunus cilvēkus, kas labāk runāt latviski nekā krieviski. Līdzīgi kā mana vecmāmiņa bija poliete, bet runāja latviski perfekti, bet poliski slikti, jo viņas vecāki tā gribēja. Vispār realitāte ir daudz sarežģītāka, tāpēc ir ok reizēm to vienkāršot, lai nesajuktu prātā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-20 22:41 (saite)
Ko nozīmē “pa vidu”?

Bija apgalvojums

> ārpus Latgales neviens jaunietis, kas dzimis pēc 1990.gada nemāk runāt krieviski.

Kas ir absolūti nepatiess. Es pat nedomāju absolūtā nozīmē, ka >0 vai gandrīz neviens, bet tajā, ka ir liela daļa jauniešu ar dzimto valodu krieviski. Arī latvieši daļa būs skolā iemācījusies krievu valodu (5-10%). Tas nav “neviens” ne pēc kādas definīcijas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dzeltens
2023-03-21 04:03 (saite)
Nebiju domājusi krievu izcelsmes jauniešus. Mūsu situācija vispār nav salīdzināma ar Ukrainu vai Baltkrieviju, jo viņu gadījumā ir milzīga rusifikācija, kad daudzi ukraiņi un baltkrievi nezina savas valodas, jo publiskajā telpā tiek lietota tikai krievu. Mums pēc 1990.gada nekāda rusifikācija praktiski nenotiek. Pirms tam - jā. Tāpēc arī nesaprotu, ko langa tur īsti grib atkrieviskot - etniskos krievus?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2023-03-21 09:05 (saite)
atkrieviskot - tur tiešām ir iespējas. man abiem bērniem ir gadījies, ka veikalā rīgā viņi nevar sarunāties ar pārdevēju, jo pārdevēja nesaprot krievu valodu. abos gadījumos bija jānāk palīgā cilvēkam no malas. vienā gadījumā viss skaidrs, tur pārdevēja bija ukrainiete. otrs gadījums man gan bija nesaprotams, pārdevēja laikam bija vietējā.

noinstruēju runāt angliski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2023-03-21 09:05 (saite)
tas ir es gribēju teikt, pārdevēja runā tikai krieviski, bet manējie šo valodu nesaprot pietiekami labi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-21 09:10 (saite)
Es sapratu.

Es uzskatu, ka tomēr nebija pareizi ļaut Latvijā strādāt Ukraiņu farmaceitiem bez latviešu valodas zināšanām. Šī prasība ir visiem no Eiropas, kas grib reģistrēties par farmaceitiem Latvijā. Es saprotu, ka bēgļi ir jāatbalsta un šoreiz UA farmaceiti ir parādījuši lielu erudīciju un ļoti ātri apguvuši valodu darba vietā. Bet pareizā pieeja būtu valstij viņus vispirms nosūtīt uz valodas kursiem un šajā laikā maksājot pabalstus, lai viņiem ir iztikas līdzekļi. Saprotu, ka tas izmaksātu nedaudz dārgāk, bet aprūpes kvalitāte uzlabotos. Latvija jau vairs nav tik nabadzīga, ka nevarēja atļauties šādu modeli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]kihelkonna
2023-03-21 09:19 (saite)
jā, viss notika pārāk pēkšņi un laikam cilvēkiem neienāca prātā. es pa laikam tusēju vienā ukraiņu atbalstītāju forumā un tur stāsta, ka liela daļa šejienes ukraiņu, varbūt lielākā daļa, principā nemācās latviešu valodu. jo tas, ka šeit varēs iztikt ar krievu valodu, bija galvenais iemesls, kāpēc viņi izvēlējās šo valsti. prasība pēc latviešu valodas prasmes viņiem šķiet absurda.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-03-20 19:03 (saite)
Tāpat cepiens ir par kultūru un drošību klientu apkalpošanā. Es jau stāstīju par savu darba praksi, kur man bija visu laiku jāpārslēdzas uz krievu valodu. Tas ļoti traucē un šī kultūra ir jāmaina. Tā joprojām ir realitāte, lai gan to varētu pārtraukt jau pavisam drīz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]iokaste
2023-03-20 19:29 (saite)
Latgalē daudzās vietās apvienoja skolas. Un tās kļuva par pārkrievošanas centriem, bērni no latviešu ģimenēm skolās sāka runāt krieviski. Jo, ja klasē ir 10 krievi, 10 latvieši, tad sarunvaloda ir krievu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-20 19:39 (saite)
Tas notiek pat latviešu bērnudārzos Rīgā.

Protams, ir neliels progress, bet 32 gados tas ir bijis pārlieku lēns. Joprojām lielākā daļa vienkāršo darba sludinājumu (pārdevēji utml.) oficiāli vai neoficiāli pieprasa krievu valodas zināšanas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dombrava
2023-03-20 20:17 (saite)
Es pirms dažiem gadiem pamēģināju strādāt grāmatnīcā. Jautāju, vai tas ok, ka tikpat kā neprotu krieviski. Man atbildēja, ka šeit ir Latvija un valsts valoda latviešu, tāpēc krievu nav obligāti, lai gan jebkuras svešvalodu zināšanas tikai bagātinot un palīdzot darbā. Tā arī bija, ka toreiz man nebija spiediena lietot krievu valodu, varbūt tikai tūristi uz mani jocīgi skatījās, bet vienmēr jau bija kāds kolēģis, kas palīdzēja, ja nu kāds tiešām nesaprata latviski, jo krieviski es pamatlietas saprotu, tā nav problēma, ja kāds runā krieviski, bet es latviski. Es domāju, ka tagad kara dēļ daudz kas mainījies un daži krievvalodīgie komunikācijā var būt agresīvāki, bet, šķiet, tas mazākums. Varbūt arī pašapmāns.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gnidrologs
2023-03-20 19:56 (saite)
sausais fakts ir, ka ārpus Latgales neviens jaunietis, kas dzimis pēc 1990.gada nemāk runāt krieviski

Kā to saprast? Etniskie krievi savās ģimenēs nekad nelieto latviešu valodu un ļoti reti mēdz pārlatviskoties (pretējais notiek biežāk). Krievu jaunieši mūsdienās latviešu valodu zina labāk, nekā 20 gadus atpakaļ (piespiedu kārtā), bet vēl arvien salīdzinoši vājā līmenī salīdzinājumā ar latviešiem, kas prot krieviski. Pāriešanai uz izglītību tikai latviešu valodā vajadzēja notikt 90ajos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 04:21 (saite)
Es tieši par to, ka latviešu jaunieši nekādu krievu valodu vispār nezin. Mūsu paaudzei tā vismaz līdz karam bija reāla priekšrocība, t.sk.strādājot ārvalstīs - viena svešvaloda klāt. Iespējams, šobrīd krievu biznesi rietumos ir nesankcionēti, tāpēc valoda kļuvusi neaktuāla, nezinu.
Etniskie krievi mājās latviski nerunās, tas nav vajadzīgs un par to vispār nav vērts cīnīties, tās ir muļķības. Toties profesionālajā vidē ar mani vienmēr visi ir runājuši latviski, arī pilnīgākie vecie padomijas krievi laika gaitā ir iemacijušies. Iznemot gadu, ko studiju laikā nostrādāju apkalpojošajā sfērā, kur problēma ar šo man gadījās tieši vienreiz (tizla kliente). Ā, un nedabūju darbu alfas info centrā, jo darba intervijā nolasīju tekstu krieviski ar aizķeršanos un akcentu (un labi ka nedabūju).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-21 08:29 (saite)
Tieši tāpēc vēl jo vairāk pārsteidz biežā krievu valoda publiskajā telpā, un pret to ir jācīnās.

Pats tavs uzstādījums, ka krievu valoda ir jāzina, lai tirgotos ar Krieviju, ir nepareizs. Iepriekš un vēl tagad ar Krieviju tirgojās daudzi, nemaz nezinot krievu valodu. Paši krievi mācās angļu valodu vai algo tulkotājus, un viss notiek.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 11:20 (saite)
Es tiešām nezinu, kā ir tagad, bet kādu laiciņu pirms kara krievu valoda londonas darba tirgū bija superīga priekšrocība, jo krieviski runājošajā vidē, t.sk. ukrainā visu ko varēja lēti saražot un ārpus austrumeiropas neviens to valodu ne sūda nezin, lai ko arī par sevi nedomātu kaut kādi krievu imperiālisti kā par lielo svešvalodu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-21 20:35 (saite)
Neticu gan, ka krievu valoda Londonas darba tirgū ir milzīga priekšrocība. Tādu darba vietu, kur tā ir vajadzīga, visdrīzāk ir rokas pirkstiem saskaitāma. Ļoti daudzi ukraiņi prot angļu valodu, un bizness notiek ar visām valstīm, kur vien ir kāda interese pirkt un pārdot.

Uzņēmējiem vienmēr ir dziļie plāni, ja vien viss notiktu, kā gribētos. Bet tieši Polija un cita Austrumeiropa ES zonā, nevis Ukraina, bija vietas, kur uzplauka ražošana un ekonomika gāja uz augšu. Ukraina palika mazattīstīts reģions, un tas nebija tāpēc, ka Londonā pietrūka darbinieku ar krievu valodas zināšanām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2023-03-21 08:32 (saite)
>> Ā, un nedabūju darbu alfas info centrā, jo
darba intervijā nolasīju tekstu krieviski ar aizķeršanos un akcentu
(un labi ka nedabūju).

Šis vispār ir super. Tu pat krieviski vari lasīt, bet tevi nepieņēma darbā, jo nelasīji pietiekoši tekoši. Jā, tu vari pateikt, ka tev labāk patīk cits darbs, bet kādam citam, kurš vispār krieviski neprot, varbūt tieši šis darbs patiktu vislabāk, bet nedabūtu, jo vispār nevarētu nolasīt krievisko tekstu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 11:22 (saite)
Jo tajā darbā pirms 20 gadiem krievu valoda bija visnotaļ vajadzīga, jo visi paziņojumi bija jālasa arī krieviski, kā arī jārisina kaut kādas problēmsituācijas ar vietējiem urļikiem. Es taču neapvainojos, ka mani neņem par programmētāju, ja nemāku programmēšanas valodas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-21 20:37 (saite)
Arī tad nebija nekādas vajadzības pēc absolūti tekošas spējas nolasīt paziņojumus. Ar urļikiem pietiek arī krievu valoda sarunvalodas līmenī.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2023-03-20 21:55 (saite)
Nezinu, kas tur pusapokaliptisks, bet atceros, kā mans tuvinieks pirms gadiem 7 gāja autoskolā (vairs neatminu, kurā, bet vienā no lielajām, Gross vai Vanags laikam).

Viņa izvēlējās teorijas mācīšanos, protams, latviešu grupā, bija kāreiz laikus saplānojusi.

Un kad viņa tur sāka iet, izrādījās, ka grupā ir viena jauniete, kas runā un saprot tikai krieviski. Cik saprotu, nebija nekāda pamata domāt, ka ārzemniece, bet pat ja tā.

Un lūk šis jaunietes dēļ instruktors visu runāja latviski UN krieviski.

Padarot katru nodarbību divreiz ilgāku, a tas tāpat jau vakarā pēc darba.

Loģiski, ka viņa uzrakstīja sūdzību un, nezinu, vai loģiski vai nē, bet vispār nekādu atbildi nesaņēma. 🤷‍♂️

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 11:15 (saite)
Baltkrievijā un Ukrainā tā nodarbība vienkārši defaultā notiktu krieviski. Viņu situācija ar mūsējo ir tiešām vienkārši nesalīdzināma.
Man situācija izskatās vienkārši pēc nodarbības vadītāja/autoskolas mismanagenemta (dāmu taču varēja pārvietot uz krievu grupu, ja viņiem tādas ir), nevis rusifikācijas. Jau fakts, ka par to vispār var iesniegt sūdzību, norāda, ka problēma nav mūsu likumos, bet atsevišķu cilvēku galvās (abās nometnēs).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2023-03-21 14:32 (saite)
Par likumdošanu arī tu neko nerunāji savā komentārā. Ar likumiem mums tiešām drīzāk kārtībā.

Mans komentārs bija arguments pret tavu apgalvojumu:

> ārpus Latgales neviens jaunietis, kas dzimis pēc 1990.gada nemāk runāt krieviski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 16:54 (saite)
Mani laikam vienkārši besī, kad saskata "krievi nāk", kad viņi ne velna no tās puses nenāk. Konkrētajā gadījumā droši vien būtu pieticis aizrādīt pasniedzējam, ka nodarbība ievelkas dēļ tā krievu tulkojuma, pat sūdzību nevajadzētu. Jo mūsu situācija ir nesalīdzināma ar, piemēram, Baltkrieviju, kur pat grūti panākt, lai pilsētu uzraksti būtu arī baltkrieviski. Līdz ar to visa tā atkrieviskošana ir vienkārši tukša riešana. Nezinu, vai aiz muļķības, vai aiz vēlmes novērst uzmanību un kaut kādiem NA darījumiem ar krieviem (kas tikko nesmuki izpeldēja Ogres gadījumā), bet fakts ir, ka uztraukties, ka "krievi nāk"galīgi nevajadzētu brīdī, kad kādai filmai ir krievu subtitri vai kad pārdevēja apkalpo klientu veikalā krieviski.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2023-03-21 20:41 (saite)
Es ļoti labi saprotu, ka daudziem besī, jo tieši par to jau ir šis ieraksts, ka šāds aizrādījums par to, ka jārunā latviski ir rupjš, par tādu tiks uztvers, un es ļoti labi saprotu, ka tas ir rupji.

Tāpēc es arī izskaidroju, ka kādreiz ir jākļūst rupjiem. Mana māte, kas nekad krieviski nav labi runājusi, aizgāja Rīgā uz aptieku, bet tur izrādās strādā ukrainis, kurš nespēja runāt latviski! Tas nav pareizi, un tieši par to ir šis viss. Atbilde uz to – saskata “krievi nāk” ir ļoti nepamatota. Šis galīgi nav par to.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]begemots
2023-03-24 07:27 (saite)
krievi nekur nenāk. viņi ir, un tā kā joprojām Latvijā var gana labi iztikt, nezinot latviešu valodu, tad ir šādi, cerams, gana reti, bet gadījumi, kad cilvēki tiek cauri visai skolai praktiski nelietojot latviešu valodu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]dombrava
2023-03-20 20:31 (saite)
Zināmā mērā mērā piekrītu, lai gan ukraiņu un krievu iebraucēji šeit grib komunicēt krieviski, jo latviski vēl nav iemācījušies. Protams, ar jaunāko paaudzi var runāt angliski, jo austrumeiropiešiem tā valoda ir neitrālāka un arī pati brīvāk jūtos, varu plašāk izteikties. Lai gan korejiešiem būtu otrādi. Taču patīkami veikalā redzēt pārdevēju no Ukrainas, kas diezgan labi runā latviski pamatlīmenī, pat ja uz zīmītes rakstīts, ka sniedz konsultācijas krievu un ukraiņu valodā. Pirms iebrukuma Ukrainā es nejutos dīvaini, ja pārsvarā komunicēju latviski, bet tagad reizēm jūtama tāda kā agresija tieši no jaunās krievvalodīgo paaudzes, ka neprotu un atsakos runāt krieviski. Arī pirms kara nebija manāmi grafiti par 9. maiju vai stencili ar PSRS simboliku. Bet, cerams, tas ir mazākums, esmu satikusi krievu izcelsmes jauniešus, kam latviešu valodā lielāks vārdu krājums nekā krievu, jo maz sanāk lietot. Vecie cilvēki lielākoties ir labvēlīgi un paši ir mani sākuši sveicināt latviski. Un cenšas pat runāt un lūdz izlabot kļūdas. Pirms gada nolēmu mēģināt sveicināties krieviski, jo gribēju būt draudzīga un pierādīt, ka neesmu krievu nīdēja, tāpēc tolaik nedaudz krievu valodu pamācījos un bieži izmantoju google translate. Arī tā iemesla dēļ, lai varētu lasīt viņu ziņas, saprast domāšanu. Bet vasarā sapratu šī reveransa bezjēdzību, jo sanāk, ka Latvija tiešām ir tikai teritorija bez savas valodas, jo reizēm gadījās, ka runāju pat krieviski vairāk nekā vajadzētu. Tāpēc metu pie malas pārspīlēto pieklājību. Un vispār tagad cilvēki tagad aizvien biežāk no bibliotēkas ņem grāmatas latviešu valodas apgūšanai. Kopumā lielākoties cilvēki ir laipni un saprotoši, ja izturies ar cieņu, lai gan ir sastapti cilvēki ar imperālistisku domāšanu, kas neciena latviešu valodu. Realitāte ir diezgan sarežģīta, cilvēcīgi es saprotu, ka kāda cilvēka dzimto valodu, kurā viņš sapņo, domā, jūt, nevajadzētu nicināt un aizliegt, bet nu mazai tautai tādi kompromisi neder.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]iokaste
2023-03-20 21:35 (saite)
krieviem tas ir pašapziņas jautājums - runāt tikai krieviski. es strādāju par pasniedzēju mācību centrā un satieku klātienē daudz krievu jauniešus. dažas meitenes, teicamnieces ar hipiju stailingu runā latviski. bet visi citi principā krieviski.
jāteic - viņi savu nākotni saista vienīgi ar Vāciju, Latvija un latviešu valoda viņiem nozīmē to pašu ko mums vagulu valoda Baškīrijā - neko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kihelkonna
2023-03-21 09:15 (saite)
zini, man tā bija paliela atziņa, ka es personiski, kaut arī daļēji, esmu vainīga pie tā, ka daļā Latvijas ir pirmsdonbasa situācija. jo lietoju krievu valodu tad, kad varēju lietot latviešu valodu. jo apguvu krievu valodu nevis tāpēc, ka man pēc tās bija kāda vajadzība, bet lai apkalpotu tos, kas latviešu valodu apgūt negrasās. lai veicinātu viņos krievu pārākuma apziņu. sanāk, ka katrs, kas ar Latvijā dzimušu krievu runā krievu valodā, aicinoši pamāj ar pirkstiņu krievu armijas virzienā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]dzeltens
2023-03-21 16:58 (saite)
Nē, tu neesi. Latgales problēma ir daudz sarežģītāka un galīgi nav radusies no tā, ka latvieši viegli pāriet uz krievu valodu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?