extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2022-02-28 19:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par Mairi Briedi
Šis nav viņa aizstāvības raksts, jo es jau nezinu viņa nostāju, bet es kategoriski protestēju šai idejai, ka katrs, kurš šobrīd nepakļaujas atjēdzīgo spiedienam signalizēt tikai un vienīgi viņu atļautajā veidā, ir putinists.

Šobrīd rodas nosodījumi pat krievu valodai, jo tajā runā Putins.

Šī ideja ir vienkārši pretrunā sabiedrībai, kurā es vēlētos dzīvot. Mācīsimies no pagātnes kļūdām un neatkārtosim tās. ASV 2. pasaules kara laikā lika koncentrācijas nometnēs japāņus tikai par to, ka viņi bija japāņi, lai gan viņiem nebija nekāda sakara ar karu.

Tas var novest pie milzīgas pilnīgi nevainīgu cilvēku smagas diskriminācijas. Tas var sākties ļoti nevainīgi – cibā jau ir emocionāli ieraksti, ka redzēt krievu līķus ir kaut kas rehumanizējošs (nē, tas nebija gnidrologs), bet tas var beigties ar nevajadzīgu vardarbību pret pilnīgi nevainīgiem cilvēkiem. Attopieties, lūdzu! Daudzi krievu armijā karojošie to dara vienkārši, lai dabūtu dzīvokli, un nemaz iepriekš nezināja, uz kurieni tiks sūtīti. Armijā par dezertēšanu var arī nošaut, tāpēc reizēm dzīve ir tikai traģēdija, kurā nav izvēles.

Ir ļoti svarīgi, lai Ukraina šo karu uzvarētu, bet es ļoti labi saprotu tos, kuri saskata šo dilemmu, ka uzvara nozīmē arī tūkstošiem zaudētu dzīvību, vēl vairāk ievainoto un sakropļoto, tūkstošiem zaudētu sapņu par savu nākotni, un tāpēc izvēlas paklusēt. Šiem cilvēkiem varbūt ir vēl vairāk cilvēcības, nekā mums, kas runā daudz skaļu vārdu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]honeybee
2022-02-28 22:39 (saite)
un tagad paskaidro, lūdzu, kā Tu saproti vārdu "rehumanizējošs" :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-28 22:40 (saite)
Varbūt tu pati vari paskaidrot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2022-02-28 22:59 (saite)
kā praksi, kurā dehumanizētam cilvēkam (kāds ir ikviens cilvēks, kas nosaukts kā skaitlis*), tiek atdots personas statuss.

*ja Tev tiešām personiski sažņaudzas sirds par katru no statistiski nosauktajiem, teiksim, 1000 cilvēkiem, un Tu saskati katras šīs personas māmiņu-tētiņu-brālīti-māsiņu, kas ir vismaz 4000 individuāli izjustu sirds sažņaudzienu, tad 1) lielākajai daļai cilvēku tas tā nestrādā 2) varbūt Tu varētu pārdomāt savu "autista" diagnozi uz kaut kādu hiperemocionalitāti or smth.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-02-28 23:54 (saite)
Līķis nav un nekad vairs nevar kļūt persona. Ne legāli, ne arī kā citādi. Mana definīcija ir gandrīz tāda pati, tikai vēl ir iekļauts vārds “atjaunot cilvēka cieņu”. Krist karā, it īpaši par ļaunprātīgu mērķi, ir tikai un vienīgi dehumanizējoši, jo tiek zaudēta gan cieņa, gan cilvēks.

Varbūt tu domāji “rehumanizējoši” attiecībā uz sevi – ka tas tev liek vairāk novērtēt cilvēka dzīvības un cieņas vērtību?

Es nezinu, kāpēc tu domā, ka autistiem nevar būt hiperemocionāli? Arī tas dehumanizējoši. Autisti pēc definīcijas bieži ir hiperemocionāli, līdzīgi kā ar sajūtām vai jutekļu uztveri. Viņiem nākas emocionāli norobežoties, lai spētu to visu izturēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2022-03-01 00:03 (saite)
Well, Tava definīcija saknē nesakrīt ar manējo, tāpēc nevaig projicēt.

Un nope, ja Tu būtu hipersensitīvs, tad Tev empātija būtu sen jau nostrādājusi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-01 00:12 (saite)
Tā vai citādi, tavs izteiciens mani ļoti satrauc.

Par otro, tu acīmredzot sagaidi, lai autisti izrādītu empātiju tieši tāpat kā tu. Kas ir ļoti dehumanizējoši attiecībā pret autistiem. Tas mani satrauc vēl vairāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2022-03-01 00:34 (saite)
Pai pai. Es nekādā veidā nevēlējos ar izteicienu "man ir svarīgi gūstā saņemtos vai kritušos Krievijas kareivjus saskatīt kā cilvēkus" Tevi personiski satraukt, kā arī satraukt Tevi ar to, ka Tava empātija acīmredzot darbojas radikāli atšķirīgi no jebkā, ko es definētu kā "empātiju". Un acīmredzot arī "dehumanizējoši" definējas citādi, jo man ne prātā nenāk pieņemt, ka Tu būtu kaut kādā veidā vienāds ar visiem citiem man zināmajiem cilvēkiem, kas varētu būt autisma spektrā, kur nu vēl vienāds ar abstraktu, statistisku diagnozi.

Bet piedod, ka es Tev esmu sagādājusi liekus satraukumus, lietojot vārdus citādi, nekā Tu tos saproti. Tas nebija personiski domāts.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-01 00:51 (saite)
Šoreiz dehumanizējoša bija tava attieksme noliegt manu emocionalitāti.

Man arī nepatīk, ka autistus sauc par cilvēkiem autisma spektrā. Tas izklausās tikpat samāksloti un nevajadzīgi kā gejus saukt par cilvēkiem homoseksuālisma spektrā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]honeybee
2022-03-01 06:40 (saite)
Es pilnīgi pieņemu, ka Tu esi satraukts par lietām un to nenoliedzu. Līdz pat tam, ka Tevi satrauc tas, ka cilvēki lieto valodu brīvi un atbilstoši savai, nevis Tavai izpratnei par lietām.

Varbūt varu ieteikt cibas filtru, lai nelasītu to, kas Tevi satrauc un apbēdina?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-01 10:15 (saite)
Filtru var, bet iesaku arī uzmanīties un lietot vārdus vispārizplatītās nozīmēs, it īpaši runājot par sensitīvām lietām.

Tāpat būtu ļoti ieteicams, paskaidrojot, ko esi domājusi, nesākt medicīniski analizēt to, kuram tu atbildi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2022-03-01 18:32 (saite)
Ja tu kaut ko iesaki citiem, tad nekaitētu arī pašam sekot saviem ieteikumiem. Jā, es varu arī spell-it-outot to speciāli tev, ja vēl nav saprotams - tu ļoti bieži lieto vārdus nozīmēs, kas nav vispārizplatītās, kas pats par sevi ir ok, bet galīgi nav ok, ja tu sāc paģērēt vispārizplatītu nozīmju lietošanu no citiem, lai gan faktiski tu domā tādu nozīmju lietošanu, kas ir pieņemamas tev (un kas nav vispārizplatītas).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2022-03-01 18:28 (saite)
Tas, ko tu dari, latviski saucas piepišanās vārdiem.

Un tagad es piepisīšos tavējiem.

Tātad, tu apgalvo, ka kāds te cibā esot klārējis - "redzēt krievu līķus ir kaut kas rehumanizējošs".

A kā tad īsti ir?

Ir šitā. "Lapa, kurā ukraiņi ievieto kritušos un sagūstītos Krievijas kaujiniekus, ir kaut kas pilnīgi sirdi plosošs un rehumanizējošs."

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2022-02-28 23:52 (saite)
Viņiem laikam vienalga ko aizliegt un uzspiest, ko centrs saka to ar dara. Komunisti/fašisti/wokisti/ nolāpītie. Paķēruši vilni un tagad uz šī viļņa bīdīs savu deģenerātismu.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2022-03-01 08:12 (saite)
Vax narkata, dēļ kuras just morālā pārākuma dozu, sāka beigties. Tāpēc tie izkārnījumi atraduši jaunu tēmu, ko šņaukt nāsīs un signalizēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-01 10:38 (saite)
Ukraiņi ir ļoti maz vakcinēti (kaut kur tikai 35% vai 45%, ja skaita tikai pieaugušos). Saprotams, ka bēgļiem situācija ir tāda, ka nākas ieceļot Polijā un citās valstīs arī bez QR sertifikāta un tagad ar omikrona izplatību tam vispār nav nozīmes.

Bet tai pašā laikā es kā regulārs ceļotājs bez tā pat uz Latviju nevaru aizbraukt. Bet ja kāds mēģinātu piespiest bēgļus pieņemt vakcināciju apmaiņā pret iespēju gūt pagaidu mitekli vai darba un iztikas iespējas bēgļu gaitās, tad droši vien būtu smagas runas par cilvēktiesību pārkāpumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2022-03-02 18:45 (saite)
Viņus vakcinē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]indulgence
2022-03-01 10:25 (saite)
Nus, ja es būtu kungs un ķeizars, es liktu uzbūvēt gar Zilupes krastu lielu mūri līdz debesīm - lai maksimāli norobežotos no tās kultūras (lai gan kāda tur kultūra, kam vienīgais, ar ko lepoties, ir daži 200 gadus seni rakstnieki, kuri ieturēja franču lieteratūras tradīciju lokālajā vidē). Līdz ar to balsoju par šīs trešās pasaules valodas maksimālu izspiešanu no aprites.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dombrava
2022-03-01 12:01 (saite)
Gleznotāji un komponisti arī. Bet liela daļa kosmopolīti. Krieviem spēcīgi teātra režisori.

Izolācijai savi plusi un mīnusi. Senās Japānas piemērs to labi parāda.

Bet cilvēks kā suga tomēr paliek cilvēks neatkarīgi no tautības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2022-03-01 18:03 (saite)
"Daudzi krievu armijā karojošie to dara vienkārši, lai dabūtu dzīvokli, un nemaz iepriekš nezināja, uz kurieni tiks sūtīti."

Un? Ja viņi nāks iekšā Zviedrijā, tad es uz viņiem šaušu. Un tas būs pilnīgā saskaņā ar humanitārajām tiesībām. Karavīrs ir leģitīms mērķis.

Ja viņi negrib, ka pa viņiem šauj, viņi var nolikt ieročus un padoties.

P.s. Tu laikam tiešām nesaproti, ka kara laiks nav tāda situācija, kurā mēs vēlamies būt (es te atsaucos uz šo - "Šī ideja ir vienkārši pretrunā sabiedrībai, kurā es vēlētos dzīvot"). Tā ir visu ārkārtas situāciju māte, un te nedarbojas un nevar darboties ierastie principi. Mērķis ir uzvarēt un sakaut ienaidnieku. Es esmu pārliecināts, ka mēs to izdarīsim.

P.p.s Briedis varēja izvēlēties paklusēt, bet viņš izvēlējās ko citu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-01 20:51 (saite)
Briedis jau arī paklusēja – neko neteica par to, kurš ir sliktais vai labais šajā situācijā. Tāpēc nav taisnīgi, ka viņam uzbrūk par paklusēšanu.

Man dzīvībai nav starpības – karavīrs vai civilais. Karavīrs ir tāds pats cilvēks, tikai ar šādu profesionālu uzdevumu, kur šāds risks ir paredzēts. Bet tas nekādi nemaina viņu kā personību.

Jā, varbūt es kļūdījos, ka nespēju iedomāties, ka kādam karavīrs ir dehumāns, un ka vajadzīga kāda īpaša rehumanizācija. Ja man būtu situācija, kur būtu jāšauj, lai pats izdzīvotu, es, protams, to darītu, bet tas nekādi nemaina situāciju, ka tas ir ārkārtīgi traģiski.

Bet tavs uzbrauciens par to, ka es lietoju vārdus ar netradicionālu nozīmi, gan ir garām. Cik atceros, tas bija par rasisms izpratni. Es no sākuma tiešām domāju, ka šis tā sauktais tradicionālisms ir tikai gnidrologa līmeņa loģika – ebreji nav rase, tāpēc tas nav rasisms. Bet kad Vūpija Goldberga dabūja atvainoties par šo pieņēmumu, tad jautājumum gan vajadzēja būt galīgi izšķirtam manā labā.

Lai gan es labi saprotu, kāpēc ir apjukums. No vienas puses bazūnē, ka rases nav bioloģiski reālas, tas ir tikai sociāls konstrukts, un no otras puses katrā klīniskajā pētījumā ir ailīte, kur jānorāda pacienta rase. Eiropiešiem tas šķiet jocīgi, bet tā kā ASV ir vadošie, tad viebjoties to arī aizpilda. Etniskā izcelsme būtu pilnīgi pietiekams.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2022-03-02 10:28 (saite)
Šajā situācijā nav un nevar būt nekādu šaubu par to, kura ir labā puse un kura ir sliktā puse.

Lai dievs stāv klāt ukraiņiem! Un atkārtoju - ja nāks iekšā Zviedrijā, es nebūšu "klusētājs par labo un slikto pusi", es šaušu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-02 10:35 (saite)
Mums ir pilns ar rietumu analītiķiem, kuri saka, ka karš ir Bidena vaina, ka viņš neapsolīja, ka neuzņems Ukrainu NATO. It kā jau neattaisno Putinu, bet tomēr mīkstina viņa pozīciju un pat atrod it kā legālu attaisnojumu šim karam.

Tāpēc es īpaši nesatraucos, ka parasti cilvēki vispār nesaprot, kas notiek. Pat Raimonds Pauls tikko izteicās līdzīgi – es esmu pret karu, un tas ir viss, ko varu pateikt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2022-03-02 12:32 (saite)
Mums?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mranarhs
2022-03-02 12:33 (saite)
Zini, mēs abi esam lasījuši Bhagavadgītu, bet tu to esi sapratis kaut kā pavisam citādāk...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2022-03-02 13:29 (saite)
Gīta principā ir dažādu līmeņu deotoloģisms – tev jācīnās par pareizo lietu, neatkarīgi no tā, vai tu prognozē zaudējumu vai uzvaru. Un šoreiz man ļoti gribētos, lai mēs vairāk palīdzētu Ukrainai, jo viņi cīnās par taisnīgu lietu, nevis jārēķina, kā tas skars mūs un vai vispār ir mūsu interesēs. Nu tur kalkulācija, ka Krievija pavisam aizgriezīs gāzes trubu, vai otrādi – ka Krievijai paņemot Ukrainu, UK vai ASV ekonomika jau neko daudz nezaudēs, tāpēc nav ko riskēt ar atbalstu un vēl vairāk izaicināt Putinu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2022-03-02 14:54 (saite)
Nu re, un lai cīnītos par pareizo lietu, ir jāsaprot, kas ir nepareizā lieta. Nepareizā lieta ir Krievijas valdošais režīms. Ukrainai mēs palīdzam un palīdzēsim arvien vairāk, to dara un darīs vēl arī Zviedrija, kur es dzīvoju.

Galu galā mēs šo režīmu sakausim. Tāds ir mērķis. Un nekādas tur kalkulācijas. Jā, ir risks, jā, pastāv iespēja, ka var neizdoties - bet mēs to darīsim, jo alternatīva ir padošanās Putinam & co.

P.s. Izlasi Orvela eseju "My Country Right or Left".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?