extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2021-05-05 14:16:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Latvijā pirmo vakcīnas devu ir saņēmuši ap 15%. Pēc sajūtām vairāk saņēmēju būs gados jaunāki, aktīvāki un ne riska grupas.

Personīgi manā ģimenē vecāki vakcīnu nav saņēmuši, jo neviens nav piedāvājis un uzaicinājis pensionārus no laukiem, bet jaunāki brāļi un māsas ir, jo spējuši pieteikties un izstāvēt rindas.

Es personīgi domāju, ka pēc 50% Latvijā būs lielas problēmas palielināt vakcīnas gribētāju skaitu. Iespējams, valdībai pat nāksies piemaksāt, lai cilvēki ietu vakcinēties. Ja es būtu īpaši cinisks, tad trūcīgajiem vēl ieteiktu nogaidīt, lai nokāstu nelielu naudiņu :D


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]kisswithafist
2021-05-05 16:46 (saite)
kā mans boss teica - kamēr nekur nav jābrauc, pagaidīs, ap jūliju droši vien paši vedīs klāt un vēl konīti bonusā piemetīs. Ko var zināt, varbūt dziesmusvētku birojs ir tieši tik spējīgs un gaišs!

(Atbildēt uz šo)


[info]mranarhs
2021-05-05 16:55 (saite)
Mani vecāki šodien saņēma otro vakcīnas devu. Viņi dzīvo meža vidū.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 17:01 (saite)
Tas ir, pie viņiem uz mājām aizbrauca?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-05-05 20:14 (saite)
Nē, viņi aizbrauca pie ģimenes ārsta. Protams, iepriekš pieteicās un painteresējās - viņiem piedāvāja potēšanas laiku.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-06 09:54 (saite)
Es domāju, ka taviem vecākiem ir paveicies ar ģimenes ārstiem.

Es neesmu Latvijā, bet joka pēc pirms kāda laika iegāju manavakcina.lv lai pieteiktos, un man neizdevās, jo visas iespējamās vietas bija aizņemtas. Tagad es pat lasu ziņās, kas visas vietas līdz kuram tur maijam atkal ir aizņemtas. Laikam ir jābūt ļoti aktīvam rindā stāvētājam vai laicīgi reaģēt, kad kļūt pieejamas jaunas vietas.

Manā paplašinātajā ģimenē viena tante (ap 60 gadi) aprūpē savu māti (80+), kas ir piekalta gultai, un viņi nesen saķēra kovidu. Viņa to saķēra darbā (visi jau nevar strādāt no mājām) un aplipināja aprūpējamo, kura tagad nonāca slimnīcā. Nevienam vakcīnas netika piedāvātas. Mans iespaids ir tāds, ka aktīvie saņem vakcīnas, bet tie, kam nav prasmes lietot internetu, nav nekādas skaidras informācijas vai iespēju.

Tāpat es domāju, ka atteikšanās izsūtīt vakcinācijas avīzi krieviski (reģionos, kur tas ir aktuāli) arī būs ar diezgan jūtamām nevēlamām sekām. Daudzi vecie cilvēki dzīvo savos burbuļos, kuros viņiem nav tāda pieeja informācijai, kāda tā ir mums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-05-06 11:08 (saite)
Nenoliedzu, ka paveicies - maza pilsēta, vecāki paši bija ārsti, visi viņus zina. Mans points ir vienkārši, ka jā, protams, indivīdam drusku jāpieliek pūles, bet pie vakcīnas tikt var.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-06 11:59 (saite)
Konkrēti šis jau izklausās kā apvainojums manai 80+ vecajai radiniecei. Viņai no ģimenes ārsta bija pateikts, ka uz mājām pagaidām nebrauc vakcinēt, bet pati viņa pārvietoties nebija spējīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mranarhs
2021-05-06 13:15 (saite)
Ā, nu tas jau ir pavisam cits stāsts. Es nezinu, kā ir ar tiem, kuri paši nekur doties nespēj. Tavā postā bija minēti pensionāri laukos, kas ir krietni plašāka grupa.

Ja godīgi, es nezinu, kā tieši notiek vakcinācija šādiem no mājas ārā neejošiem cilvēkiem Zviedrijā. Man gan šķiet, ka lielākā daļa tādu, ja ne visi, dzīvo pansionātos. Un tur jau ir drusku vieglāk lietas darīt organizēti un centralizēti.

Katrā gadījumā par to nu šaubu nav, ka ar vecāka gadagājuma cilvēku vakcināciju Latvijā ir problēmas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-06 14:28 (saite)
Nu jā, šis vienkārši bija tāds ļoti uzskatāms gadījums, kad ja būtu veikta vakcinācija (jo bija attiecīgajā vecuma grupā) – ja ne janvārī, tad vismaz februārī, tad persona nebūtu nonākusi slimnīcā (vai nu būtu pasargāta, vai arī izslimotu vieglāk).

Daudzas lietas valsts līmenī mums šķiet ļoti abstraktas ar grūti iedomājamu saikni ar ikdienas dzīvi, bet šoreiz es redzu, ka tomēr sliktā organizācija ir radījusi kavēšanos ar reālām sekām konkrētiem cilvēkiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aai
2021-05-05 16:58 (saite)
Personīgi manā ģimenē vecāki vakcīnu nav saņēmuši, jo neviens nav piedāvājis un uzaicinājis pensionārus no laukiem <- tā drīzāk izskatās pēc vietējā ģimenes ārsta neizdarības - man mammai laukos (Burtnieku novadā) vietējā dakteri apzvanīja visus seniorus, visi dabūja potes (turpat laukos), otrā dienā vai kā vēl visus apzvanīja, lai painteresētos par labsajūtu un tagad drīz jau otrā pote šonedēļ.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 17:01 (saite)
Vairums ģimenes ārstiem nav kapacitātes visus apzvanīt, un viņiem arī par to nemaksā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aai
2021-05-05 17:07 (saite)
es vnk nokomentēju "jo neviens nav piedāvājis un uzaicinājis pensionārus no laukiem" un to, ka tā nav norma visur Latvijā. Ja reiz raksti "pensionārus no laukiem", tad redzu, ka tā ir manas mammas situācija. Nezinu, kā pagasta dakteri pareizi dēvēt un cik viņai "pacientu" kopā sanāk, bet tas, ko dzirdēju no mammas, man izklausījās pēc perfekta servisa un attieksmes

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 17:16 (saite)
<15% norāda, ka tā nav norma ar veco/riska grupas cilvēku apzvanīšanu/uzaicināšanu/vakcinēšanu mājās. Atsevišķi gadījumi drīzāk būs izņēmums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aai
2021-05-05 17:23 (saite)
Man šķiet, ka Tu galīgi neesi iedziļināj(us)ies, kāpēc tad Latvijā ir tie nieka 15% procenti, ja salīdzina ar citām (Eiropas) valstīm. Varbūt palasi ziņu virsrakstus par tā galvām, kas tagad ripo un cik simtus tūkstošus vakcīnu LV "padirsa", jo amatpersonas pienācīgi neiepirka

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 17:26 (saite)
Es to ļoti labi zinu un par to rakstu jau kopš janvāra.

Šoreiz es izteicu noteiktu prognozi par to, kas mūs sagaida. Redzēsim, vai tā būs. Kāda ir tava prognoze – vai tāda, ka visi veiksmīgi savakcinēsies līdz 70%, vēl ātrāk nekā UK?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aai
2021-05-05 18:05 (saite)
Nu, es par tiem 50% vai 70% nemācēšu spriest, bet es vairāk par tiem 15% "piesējos", jo izklausījās, ka saki, ka problēma ir vecie vs jaunie, vai pilsētas vs lauki, kad, ja mums būtu pietiekams skaits vakcīnu, tad varētu daudz vairāk un plašāk vakcinēt, ne tikai seniorus un citas riska grupas. Ja tā būtu bijis, domāju, ka mēs būtu pie tiem 30%, kas ir citu Eiropas valstu cipari tagad. Es skatos šeit:
https://www.statista.com/statistics/1196071/covid-19-vaccination-rate-in-europe-by-country/

Ja par tiem 70%, tad es personīgi (kā līdzeklis tā sasniegšanai) esmu par to, ka parādās noteikumi, kas ierobežo nevakcinēto personu socializēšanās iespējas. OK, varbūt drakoniski un viņu tiesību ierobežojoši, un izklausās pēc Big Brother, bet man šķiet OK, ja parādītos "bārā/restorānā apkalpo tikai vakcinētos" vai tmldz. Covid tomēr nav gripa, ko izslimojot nav nekādu jūtamu seku. Cik lasu, no kovidnieka ir un būs sekas, pat ja ir izdevies vieglā formā pārslimot. Ja tā - tad ir tiesības sabiedrībai lemt, ka nevakcinētie tiek ierobežoti - lai pasūta aliņu uz mājām no barbora.lv vai picu no Wolt.

Lai arī pats taisos vakcinēties, man ir mazliet parādījušās šaubas 2 iemeslu pēc: viens ir tas, ka ir pētījumi par t.s. "spike protein" iespējamo negatīvo efektu: https://scitechdaily.com/covid-19-is-a-vascular-disease-coronavirus-spike-protein-attacks-vascular-system-on-a-cellular-level/

Otrs - tā atziņa, ka vakcinācija pandēmijas vidū var nozīmēt to, ka vīruss sāk "mutēt" vēl vairāk un būs vēl lielākas ziepes. Ja ir interese, noskaties šo: https://www.youtube.com/watch?v=BNyAovuUxro taču šis jau ir sistēmisks jautājums, nevis par manu personisko izvēli.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 18:14 (saite)
Šorīt lasīju rakstu, ka obligātās vakcinācijas pases var tieši negatīvi noskaņot šaubīgos.

Jā, viņi varbūt netiks restorānā, bet restorāni jau nekad nav bijuši galvenie izplatības avoti. Tā ka cietēji būs tieši šie augstprātīgie – es esmu vakcinējies, es droši eju restorānā. Bet reāli saslimstu (jo neveiksmīgi būšu tajā procentā, kuram vakcīna izrādīsies mazāk efektīva), kad aizeju ciemos pie saviem nevakcinētiem vecākiem, kuriem šie restorāni ir pie vienas vietas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]resort
2021-05-06 00:48 (saite)
Uzspiesta vakcinācija ir noteikti no no. Un padomā arī par restorāniem - tie radīti pirmskovid ērā pie attiecīga noieta. Ja Tu iedomājies, ka vareni ieiesi restorānā, kad puse sabiedrības ir nobanota, ņem līdzi 2x naudas vai sagaidi uzrakstu "izīrē telpas".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-06 10:07 (saite)
Vairums manu brāļu un māsu nav nemaz tik pārticīgi, lai regulāri ietu uz restorāniem. Ja viņi agrāk gāja uz restorānu 1 reizi gadā, tad var jau vēl kādu gadiņu pagaidīt un pagaidām neaiziet... :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]aai
2021-05-06 12:11 (saite)
Nu, restorāni bija tikai kā piemērs, jo var jau iekļaut teātrus vai citas (vietējās) kultūras vietas, sabiedrisko (starpilsētu) transportu utt. Jāsaka gan, ka šīs ir manas "padomāju par šo 5min manā galvā" domas - varbūt ir aspekti, ko neņemu vērā vai neesmu apsvēris, vai to, ka konktrole vai loģistika ir apgrūtināta. Ja reiz par vecākiem - man šķiet tur arī ir bērniem izglītošanas darbs darāms. Joprojām atceros, kā strostēju savu mammu, kas, kad skaitļi bija riktīgi augšā, bija aizbrauksi ar autobusu uz pilsētu kko nopirkt - jo negribu redzēt viņu nejauši saķeram kovidnieku un aizejam pa skuju taku..

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-06 16:00 (saite)
Veikala apmeklēšana gan nebūtu tas, par ko būtu jāuztraucas un jāstrostē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]resort
2021-05-06 00:44 (saite)
> esmu par to, ka parādās noteikumi, kas ierobežo nevakcinēto personu socializēšanās iespējas

Varbūt tomēr ierobežot vakcinēto socializēšanās iespējas? Ja 85% nevēlas to darīt, tad tas ir vairākums.

> bārā/restorānā apkalpo tikai vakcinētos

Kamēr bārs nes pilnu atbildību par savu brīvu izvēli. Valdība jau tā ieskrējusies ar ārpusārkārtas situāciju.

> Cik lasu, no kovidnieka ir un būs sekas, pat ja ir izdevies vieglā formā pārslimot.

Cik lasu, no vakcīnas vēl nav zināms kādas būs sekas.

> ir tiesības sabiedrībai lemt, ka nevakcinētie tiek ierobežoti

Taču vakcinējies un liec citus mierā. Nebūs Tev to kovidnieka seku, kas ir ļoti kruta priekš Tevis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2021-05-06 09:15 (saite)
> Cik lasu, no kovidnieka ir un būs sekas, pat ja ir izdevies vieglā formā pārslimot.


iemetiet man arī kādu linku, kur ir mazliet vairāk par pieņēmumiem. par sekām es uzskatu sekas uz visu mūžu vai vismaz uz ļoti ilgu laiku, bet ja tev ir sekas tikai kādu laiku... un kas ir tās par tādām sekām, par kurām visi zin, ka tās ir, un ja vispār kovids pie mums ir vairāk par gadu, kopā pusotrs, ja? par kādu ilgstošu periodu mēs varam spriest?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]f
2021-05-06 09:17 (saite)
ah, sorrz, tūlīt paskatīsimies, kas tajā vienā linkā ir.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]shrdlu
2021-05-05 17:55 (saite)
Rekur jau raksta: https://www.delfi.lv/news/arzemes/covid-19-serbija-iedzivotajiem-par-vakcinesanos-maksas-naudu.d?id=53167525

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 18:14 (saite)
Yap, tieši tā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]resort
2021-05-06 00:51 (saite)
O, 25 eiro. Jāmeklē kaut kāds loophole, lai saņemtu visu ražotāju vakcīnas. Tie jau būtu kādi 100 eiro.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ll_
2021-05-05 19:54 (saite)
Mani diezgan biedē, ka, pie 15% savakcinēto, kārta jau pienākusi pēdējai prioritātes grupai. protams, ļoti daudzi no pirmajām grupām ir pazuduši organizācijā, bet, aptuveni pasekojot sabiedrības viedoklim, šķiet, ka daudz daudz vairāk ir vienkārši pret (vai vismaz ekstrēmi nogaidoši). Citur eiropā pat ar 35% vakcinēto pēdējā grupai vēl diezgan jāgaida. Ar šādu stāvokli es lv dodu max 40% vakcinēto.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2021-05-05 19:58 (saite)
Cerība varētu būt tāda, ka tas ir nevis tāpēc, ka vairāk cilvēku nogaida, bet tāpēc, ka viss ir tik slikti organizēts, ka šie cilvēki vienkārši netiek pie vakcīnām, bet pamazām ģimenes ārsti viņus apzvanīs un līdz gada beigām viss būs labi. Bet nu redzēsim, kura versija izrādīsies patiesībā...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?