extranjero ([info]extranjero) rakstīja,
@ 2020-10-24 09:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Neraate izteicās, ka Latvijā nepietiek gripas vakcīnu. Jautājums, kāpēc Latvija tās neiepērk vairāk?

UK riska grupas vakcinē bez maksas, bet pārējiem ir jāmaksā. Cena vidēji ir £12, kas ietver visu – gan farmaceita darbu, gan vakcīnas cenu, aptiekas uzcenojumu utt. Ar piegādēm arī reizēm ir problēma, ja gribētāju ir vairāk, bet tas parasti nozīmē aizkavēšanos, nevis ka vispār nevar dabūt. Neredzu iemeslu, kāpēc lai cena Latvijā būtu atšķirīga. Varbūt daudziem tā tomēr ir par dārgu.

Šeit jāpiebilst, ka UK valdība jau ir veikusi iepirkumus ar potenciālajām kovida vakcīnām tā, ka uz katru cilvēku ir jau garantētas 5 vakcīnas devas. Tas ir reāli, jo sanāk mazāk par £50 uz cilvēku. Savukārt krīzē zaudējumi uz katru cilvēku sniedzas tūkstošos, ka plus mīnus £50 vairs neko daudz nenozīmē.

Vai tu būtu gatavs maksāt privāti 10 eiro par kovida vakcīnu, ja Latvijas valdība nespētu laicīgi nodrošināt iepirkumus?


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]fedrs
2020-10-24 11:31 (saite)
Laikam jau ne.

(Atbildēt uz šo)


[info]mapats
2020-10-24 11:33 (saite)
Ja bizness ietu, tad sagādātu. Acīmredzot cilvēki nevēlas vakcinēties. Un tādas ir viņu tiesības.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-10-24 17:35 (saite)
Nē nav

nevakcinējoties cilvēki apdraud apkārtējos.

Nevakcinēties = piedzerties un braukt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mapats
2020-10-24 20:07 (saite)
(ctulhu = alternatīvi apdāvināts) = (Nevakcinēties = piedzerties un braukt).

Atceries, ietetovēs sev uz rokas, ja nespēj - Cilvēkiem ir tiesības nevakcinēties.

Tas ka groza likumus, kā tajā brīdī izdevīgāk, neņemot vērā cilvēkus liecina, ka kautkas ļoti nav kārtībā ar valdību.

Tā ka, nespēj sagremot elementāras lietas, ceri uz kautkādu utopiju un kā izskatās pat necenties būt objektīvs, sarunā tālāk neielaidīšos, jo paredzu, ka sāksi rakstīt parasto jucekli ar kautkādiem faktiem, no gaisa pagrābtiem secinājumiem un pretenziju uz vienīgo patieso viedokli, ko esi noklausījies tv.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2020-10-24 22:28 (saite)
Teikt ka cilvēkam ir tiesības nevakcinēties ir tas pats kas teikt ka cilvēkam ir tiesības, nu teiksim čurāt uz ielas, neievērot satiksmes noteikumus, kurināt benzīntankā ugunskuru utt.

//ko esi noklausījies tv./

Man nav televizora. Jau kādus 15 gadus vismaz. Izjaucu - jo bezjēga, nu vienīgi augstsprieguma trafs tur bija, uzdāvināju bērniem dzirksteles taisīt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-10-25 10:46 (saite)
Kad būs vakcīna gatava, tad varēs runāt par vajadzību un kārtību, kādā tai ir jānotiek.

Citādi sanāk diezgan absurdi par to diskutēt. Ja vakcīna būs, piemēram, 50% efektīva, tad tam ir drusku cita ietekme, nekā ja efektivitāte ir 90%.

Un ja līdz laikam, kad šī vakcīna būs apstiprināta, lielākā daļa jau būs izslimojuši, tad arī vakcinācija kļūs apšaubāma.

Ir iemesls, kāpēc nav vakcīnas pret iesnām. Pārāk daudz dažādu vīrusu un vairumā gadījumu iesnas ir tikai minimāli simptomi. Bērni ar tām izslimo līdz 5 reizēm gadā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaj
2020-10-24 11:38 (saite)
Latvija tā ir bijis vienmēr - riska grupām gripas vakcīna bez maksas, pārējiem jāpiemaksā (~ 15 eur). Šogad iepirktie krājumi ātri izsīka - liela ažiotāža, cilvēki vairāk potējas.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-10-24 11:53 (saite)
Man šķiet, ka tviterim ļoti nepatika vārds ažiotāža :D

To jau visi zināja, ka šoreiz pieprasījums būs lielāks. Ražotāji jau tam ir sagatavojušies un ražo vēl. Nu varbūt vēl uzreiz visu neuzspēj, bet potenciāli būs. Īsti nesaprotu, kāpēc Latvija nevar iepirkt vēl.

Vispār man bija neizpratne, kad neraate teica, ka Latvijā pietiek medmāsu, lai visus vakcinētu. Attiecībā uz gripu jā, bet tas bija potenciāls jautājums, kas notiks, ja parādīsies kovida vakcīna (domāju, ka agrāk vai vēlāk tā parādīsies). Man radās sajūta, ka ir pretestība domāt uz priekšu. Un ne tikai cibā, bet tieši tāpat arī valdībā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-10-24 12:54 (saite)
Šis par to slikto PR no vārda ažiotāža: https://www.delfi.lv/news/national/politics/cilveku-bailes-sauc-par-nepamatotu-aziotazu-soctiklotaji-pikti-par-vm-pazinojumu.d?id=52591021

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]neraate
2020-10-24 14:11 (saite)
Es neteicu, ka pietiek medmāsu, es teicu ka nav nepieciešamības lai šo funkciju pārņemtu farmaceiti. Bērnus pēc dzimšanas ar vajadzīgajām vakcīnām vakcinē dzemdību iestādes, pēc tam pie ģimenes ārsta, ja vien nav vajadzīgs kas specifisks. Uzņēmumi, kam ir laba apdrošināšanas polise aicina uz savām telpām, nu jau ir arī diezgan daudz vakcinācijas kabinetu privātās poliklīnikās un veselības centros. Medmāsas, ārsta palīgi, vecmātes kas ir specifiski kvalificēti var šo darbību veikt.

Skaidrs, ka tev nepatīk lasīt tekstu, bet pirmaja pusgadā, ja nemaldos martā/aprīlī bija diezgan labs viena ārsta skaidrojums par vakcīnu iepirkumu procedūrām, arī ja nemaldos MFD veselības centra stāsts par to cik iepērk vai neiepērk centralizēti, tieši par gripas vakcīnu. Iespējams es lasīju video atstāstu, jo ne vienmēr varu skatīties ar skaņu

Iespējams, protams, ka tā ir pretestība domāt uz priekšu, bet tīri pragmatiski domājot tik daudz lai visiem, nevis specifiskām sabiedrības grupām, valsts neiepirks, pat ja gribētu. Ne tikai finansiālu apsvērumu dēļ, bet arī tādēļ, ka tirgus mums ir mazs, ja solidāri sadalīs cik kurai valstij iedos, tiks arī mums, ja pēc pieprasījuma-piedāvājuma ekonomiskā principa, nu tad mums vispār nav jāuztraucas cik drošas ir pirmās vakcīnas, jo līdz mītiskajai Streipa tantei Bauskā tā nonāks tad, kad rezultāti citu valstu populācijās jau būs redzami na ļico.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-10-24 14:22 (saite)
Es lasu, ko tu saki, un tas ir – mēs ne par ko vispār nedomājam – ja ES izdomās mums kaut ko piešķirt, tad būs labi. Savukārt iedalītāji droši vien vadās pēc principa – nu šie nav paprasījuši, tad piešķirsim kaut ko minimāli. Jautājums, vai kāds Latvijā vispār domā, cik būtu optimālu un vai kaut ko var uzlabot šajā ziņā?

Ideja, ka nevaram iepirkt, lai pietiktu visiem, jo ir mazs tirgus, izklausās pēc pilnīgām muļķībām. Vakcīna ir tieši tā pati, kas pārējiem eiropiešiem. Tikai lietošanas instrukcija ir iztulkota latviski. Pie lielākiem apjomiem cenas pat varētu kristies.

Galvenais iemesls, kāpēc UK ir populāri gripas vakcīnu vakcinēt farmaceitiem tomēr ir tas, ka pie ģimenes ārsta ir grūtāk tikt un tam vajadzīga pieteikta vizīte. Pie farmaceita var aiziet jebkurā laikā bez pieteiktas vizītes. Tas noteikti uzlabo vakcinācijas rādītājus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neraate
2020-10-24 14:36 (saite)
Zaķīt, es kā privātpersona tumsā un zem deķa varu domāt ko gribu, ne no manis ir atkarīgs cik un ko valsts iepērk.

Tu, protams vari ticēt, vari neticēt, bet es tikko ieguglēju un to, ka gripas vakcīnu (arī maksas) trūka kā 2005., tā 2016., tā arī šogad vari ieguglēt arī tu, pat vienkāršos ziņu saitos. Domāt, ka ar kovid vakcīnu būs citādi, ir naivi. Ja nekļūdos nemaz ne tik sen (pēdējo 2,5 gadu laikā) mums aptrūkās difterijas pošu, jo mūsu jau laicīgi noformēto pasūtījumu nevarēja līdz galam noformēt jo citā lielākā valstī pēkšņi bija uzliesmojums, tad nu laipni aicināja tos, kas var pagaidīt, atlikt par pāris mēnešiem.

Pie ģimenes ārsta kā kurā praksē, bet pārslodzes dēļ vienmēr ir bijis tā, ka pilngadīgs vesels cilvēks potēties iet ārpus rindas, vienkārši piezvanot māsiņai vai noķerot viņu koridorā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-10-24 14:49 (saite)
Atlikt uz pāris mēnešiem nav nekas īpašs. To nevajag uzskatīt par kaut ko tādu, kas rada lielas problēmas.

Man arī bija pieredze, ka tajā mēnesī, kad praktizēju Latvijā, nebija pieejams alfa-kalcidols (D vitamīns, kas būtisks nieru slimniekiem). Turklāt tā cena bija pie 10 eiro. Es pat sazinājos ar UK kolēģiem, kuri apliecināja, ka viņiem tas ir pilnībā pieejams par 70 centiem iepakojumā. Es pat biju gatavs sarunāt ar viņiem, lai atsūta pa pastu, lai pacients var saņemt vajadzīgo, tikai laiks pietrūka, jo man bija jābrauc atpakaļ. Tagad skatos reģistrā, ka zāles Latvijā ir pieejamas, bet cena ir uzkāpusi divtik.

Kas vēlreiz apliecina, ka bieži zāļu deficīts ir mākslīgi radīts, lai big pharma uzskrūvētu cenas. Un viņu lobijs valdībā diemžēl ir pārāk liels.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2020-10-25 11:05 (saite)
10 eiro vs 70 centi
Interesanti, cik par to maksā lobija pasūtījuma izpildītājiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2020-10-24 14:27 (saite)
Vēl arī tas – uzņēmumi ar labāk apdrošināšanas polisēm – droši vien aptver tikai kādus 10% iedzīvotāju. Uzskatīt, ka ar to problēma ir atrisināta, var tikai elites politiķi. Tante Bauskā ir tikpat svarīga no sabiedrības veselības viedokļa, un tādas tantes ir 90% no sabiedrības.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?