Nepabeigtā dienasgrāmata


11. Septembris 2013

(bez virsraksta) @ 22:58

Vakar bija lieliska diena, divreiz tikos ar Dalailamu, divreiz - ar Edvardu Hiršu. Divreiz sarunājos, divreiz klausījos.

Pajautāju Dalailamam jautājumu, ko pirms dažām dienām uzdeva [info]marina: "teikšu atklāti, arvien grūtāk ir sadzīvot ar cilvēku aprobežotību. man sāk pietrūkt mīlestības". Pajautāju, kā iespējams mīlēt visus cilvēkus laikā, kad par viņiem zinām tik daudz - no interneta, no masu medijiem. Interesanti, ka viņš patiešām sadzirdēja jautājuma būtību un nesāka stāstīt klišejas par ētiku un morāli. Pēc neliela ievada par to, ka ir diva veida mīlestības (pret cilvēku un pret to, ko viņš dara), viņš piedāvāja pavisam praktisku risinājumu - mēs taču itin viegli spējam atjaunot sevī mīlestību pašam pret sevi, kad noliekam nost savus sliktos darbus. Piemēram, grēksūdzē - mēs taču spējam nodalīt to slikto darbu, ko esam izdarījuši un nožēlot to, un paskatīties uz sevi kā uz cilvēku, kas vairs nav saistīts ar šo darbu. Un vajag tieši tāpat paskatīties uz to otru cilvēku - kā uz sevi, kas ir izdarījis kaut ko sliktu. Un tad var viegli ieraudzīt, ka arī tas otrs cilvēks nav tas, ko viņš dara, ka viņš ir kaut kas pats par sevi. Un šo cilvēku pašu par sevi tad arī ir iespējams mīlēt. Lai arī ko viņš būtu izdarījis. Lai arī viņš varbūt pat nav vēl nožēlojis savu slikto darbu.

Jā, tajā sarunā ar Dalailamu, kas notika viesnīcā pavisam šaurā lokā, piepeši ieraudzīju, ka istabas stūrī sēž Boriss Grebenščikovs - tāds kluss un kautrīgs kā mazs un nogrēkojies bērns, kas baidās, vai viņu neizdzīs ārā.



Bet Edvards Hiršs bija lielisks ar saviem stāstiem par to, kā iemīlēties dzejā. Tajā bildē īsti nevar redzēt, bet uz sarunas beigām viņš bija nosvīdis pavisam slapjš - viss krekls bija tumšos pleķos no sviedriem.



Viņa stāsts par pirmo izlasīto dzejoli bija tāds: viņa vectēvs bija Rīgas ebrejs, kas savulaik pārcēlies dzīvot uz ASV. Kad Edvards vēl bija pavisam mazs, viņš bieži redzēja, ka vectēvs kaut ko raksta, turklāt, viņš to darīja uz grāmatu aizmugurējiem vākiem, taču nerādīja, ko. Kad Edvardam bija 6 gadi, vectēvs nomira, un viņš to ļoti pārdzīvoja. Lai kaut kā tiktu galā ar sērām, viņš nokāpa pagrabā, kur bija noliktas visādas vectēva mantas, un sāka pētīt grāmatas. Un ieraudzīja vienā no tām dzejoli. Tas saucās "Spellbound" un tam nebija autora, un Edvards gluži dabiski bija pārliecināts, ka to ir uzrakstījis viņa vectēvs. Dzejolis pilnīgi satrieca mazo puiku un iedeva spēku pārdzīvot vectēva nāvi. Viņš par to nevienam netika stāstījis, taču nolēmis kļūt par dzejnieku - kā viņa vectēvs. Tikai 18 gadu vecumā skolā kādā mācību grāmatā ieraudzīja šo dzejoli un saprata, ka bija kļūdījies. Tā autore patiesība bija Emīlija Brontē. Taču tad bija jau par vēlu. Dzejolis bija jau nostrādājis.

Te tas ir:

The night is darkening round me,
The wild winds coldly blow;
But a tyrant spell has bound me
And I cannot, cannot go.

The giant trees are bending
Their bare boughs weighed with snow.
And the storm is fast descending,
And yet I cannot go.

Clouds beyond clouds above me,
Wastes beyond wastes below;
But nothing drear can move me;
I will not, cannot go.
 

Comments

 
From:[info]dute
Date: 11. Septembris 2013 - 23:14
(Link)
cik forši par Dalailamu
[User Picture Icon]
From:[info]romija
Date: 11. Septembris 2013 - 23:18
(Link)
Paldies par ierakstu.
From:[info]marina
Date: 11. Septembris 2013 - 23:21
(Link)
labs padoms. kad uzrakstīji, sapratu, ka vispār tā arī biju darījusi, bet vairāk intuitīvi, nekad sev šādi nenodefinējot. tagad emocijās pazaudēju, jo aprobežotu cilvēku koncentrācija kļuvusi visai liela. bet, ja to šitā sev piesaja, tad ticu, ka man atkal sanāks
[User Picture Icon]
From:[info]_zirgs
Date: 11. Septembris 2013 - 23:21
(Link)
Paldies, ka to te uzrakstīji!
[User Picture Icon]
From:[info]junona
Date: 11. Septembris 2013 - 23:44
(Link)
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 11. Septembris 2013 - 23:45
(Link)
kas tie tādi?
[User Picture Icon]
From:[info]junona
Date: 12. Septembris 2013 - 00:12
(Link)
Antifašists Kuzins un bijušais SC biedrs Kasems, kurš ir slavens ar saviem siltajiem vārdiem elektorātam, kas arī pārtrauca viņa karjeru jau minētajā partijā (http://www.youtube.com/watch?v=96uRageqkAo).
Nobrīnījos, kur Borisičs pie tādas kompānijas ticis.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 12. Septembris 2013 - 00:15
(Link)
bet kur tas ir fotografēts un pie kāda raksta ievietots?
[User Picture Icon]
From:[info]junona
Date: 12. Septembris 2013 - 00:23
(Link)
Jā, tieši tas ir pats interesantākais. http://www.diena.lv/latvija/politika/antifasists-kuzins-un-veletaju-nolamatajs-kasems-dibina-jaunu-partiju-14024192

Tā teikt, Kuzins un Kasems ar potenciālo jaunās partijas biedru.
[User Picture Icon]
From:[info]sarkanvilks
Date: 12. Septembris 2013 - 11:23
(Link)
Borosičs ar jauniem velniem
[User Picture Icon]
From:[info]tipa75
Date: 12. Septembris 2013 - 12:38
(Link)
Nu tikpat BG varēja nobildēties ar viņiem situācijā: "Ak, esmam jūsu talanta cienītāj, vai drīkstam ar jums nofotografēties?"
Tas ko redzi ne vienmēr ir fakts.
From:[info]nulle
Date: 12. Septembris 2013 - 00:17
(Link)
Skauž :)
From:[info]po
Date: 12. Septembris 2013 - 00:34
(Link)
Ticība kaut kam par sevi ir ticība prātam pār realitāti, jo par sevi ir tikai arbitrāras kategorijas, kamēr realitāte ir caurumcaurvīts likumsakarību tīkls. Katrs ir viss, kas viņš ir, nevis pats par sevi, kas labākajā gadījumā ir tikai vārds. Piedot tikai vārdam - tas ir nepiedot nekam. Bet, ja tas nostrādā, tas ir cienīt cilvēku tikpat, cik vārdu - reāli necik, vai tikpat, cik jebko, kas nosaucams vārdā, neatkarīgi no tā dabas jeb mijiedarbības ar vidi. Līdz ar to, lai nejautātu Dalai Lamam, kas tad ir šis "cilvēks pats par sevi" (jeb cilvēks kā "es pats par sevi"), es teiktu, ka ir tikai viena mīlestība, kas sakrīt ar apziņu jeb spēju reflektēt jeb reaģēt, jeb ļaut realitātei atklāt sevi no jauna - cilvēkā. Un tajā punktā nav svarīgi, vai tas cilvēks esi tu pats, vai kāds cits. Bet cilvēks ir viss, kas viņš ir, ieskaitot to, ko viņš dara, jo viņš dara tikai to, kas atbilst tam, kas (jeb kāds) viņš ir - cilvēks nav atraujams no realitātes kā kāds mistisks "pats" - līdz ar ko drīzāk var runāt par to, ka ir divu veidu mīlestība - realitātes apziņa un prāta apziņa, kas, protams, galu galā arī ir viens un tas pats, taču nošķirt cilvēku "pašu par sevi" no tā, ko viņš dara, ir aptuveni tikpat nejēdzīgi kā nodalīt laulību no ne-laulības tīri pēc vienas apzīmogotas lapas tumšā birokrātu atvilktnē.
[User Picture Icon]
From:[info]lara
Date: 12. Septembris 2013 - 05:02
(Link)
Paldies arī no manis.
[User Picture Icon]
From:[info]kalevala
Date: 12. Septembris 2013 - 08:05
(Link)
Skaisti
From:[info]chaika
Date: 12. Septembris 2013 - 09:09
(Link)
:)
[User Picture Icon]
From:[info]missalise
Date: 12. Septembris 2013 - 10:26
(Link)
Paldies par ierakstu. :)
[User Picture Icon]
From:[info]tipa75
Date: 12. Septembris 2013 - 12:35
(Link)
Paldies par šo ierakstu!
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 12. Septembris 2013 - 13:53
(Link)
paldies par bildēm. par bg pārsteigums. bet par jautāto - tā tomēr ir virspusīga un vispārīga atbilde, vai varbūt neprecīzi uzstādīts jautājums. mīlēt tos, kas dara ļaunu, protams, ir jauki, bet neviens neatbild, cik ilgi un kāpēc atļaut turpināt darīt ļaunu un vai kāds mīl arī upurus? :)

Nepabeigtā dienasgrāmata