Pilnmēness nogurdinātie - Winds of change

About Winds of change

Previous Entry Winds of change23. Jul 2015 @ 10:53 Next Entry
Man kā Avotielas expatam šķiet drusku īpatnēja norāde uz to, ka tur redz, ir "autentiska razruha", kas tagad pārvēršas par hipsteriskumu.

Ne nu razruha, ne nu kas, vienkārši puslīdz iekonservēts padomju laiks. Tas, kā tagad vēl izskatās lielākā daļa Avotielas rajona, ir tieši tas, kā teju viss centrs izskatījās saulainajos astoņdesmitajos. Protams, arī padomju laikos Avotiela nebija salīdzinošs ūberrajons, bet atšķirības no pārējām ielām bija diezgan nemanāmas.

Pārvērtības gan rajonā notiek jau sen. Kāreiz Lienes ielas dzimtais kvartāls pie "Ugunsdzēsēja" un Krāsotāju ielā ir spilgti piemēri; nu jau bruģētā Pļavas iela, protams, un vēl šis tas.

Tomēr tieši pati Avotu iela diezgan turas pretī; pie Matīsa ielas joprojām strādā tā pati frizētava, kur bērnībā devos griezt matus, un varbūt pat tā pati friziere vēl tur atrodama. Lienes ielas stūrī ir tā pati aptieka (starp citu, kā rādās, joprojām arī profesionāli laba, ja reiz tā ir viena no nedaudzajām, kur vēl paši var saberzt un taisīt zāļu pulveru mikšļus). Pāris vietās ir nomainījušies izpildītāji, bet saturs tas pats: Bruņinieku ielas stūrī ir mazs veikaliņš padomju laika gastronoma vietā, Matīsa stūrī joprojām ir otra rajona aptieka. Dzeltenā mega ēka uz Lienes/Avotu stūra ar papagaiļu izciļņiem sestā stāva līmenī joprojām ir tieši tajā pat krāsā, kuru katru dienu redzēju pa logu.

Domāju, ka hipsterisms Avotielā tomēr drusku aplauzīsies, līdzīgi kā grūti redzēt tā pēdas Maskačkā-proper, neskatoties uz teātra, akadēmijas et al klātbūtni.
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 11:27
(Link)
No Tavas mutes visu dievu ausīs!
[User Picture Icon]
From:[info]vilibaldis
Date: 23. Jūlijs 2015 - 11:35
(Link)
Tā kā ar pārrāvumiem nodzīvoju tur ikurāt trejus desmitus gadu, jāteic tā "razruha" ieviesās tikai deviņdesmito vidū, kad daži saprivatizēja un nepavilka savus jauniegūtos īpašumus. iepriekš bija diezgan kopts, jā padomjlaikam atbilstošs, piecentra rajons.
[User Picture Icon]
From:[info]kautskis
Date: 23. Jūlijs 2015 - 11:52
(Link)
I, for one, welcome our new gentrifying overlords.

Avotielas apkārtnē esmu dzīvojis kādus astoņus gadus, tamdēļ uzskatu, ka arī es esmu pilnvarots izteikties. Un lūk, man, piemēram, šķiet, ka razruhu hipsteriskuma vietā var vēlēties vai nu ļaudis, kas to hipsterīgumu novēro no pietiekami droša attāluma, vai cilvēki ar līdz galam nepārslimotu pusaudžu izpratni par romantiku.

2 no šiem skaistajiem astoņiem gadiem es dzīvojos koka mājā bez dušas un ateju gaitenī. Nekas katastrofāls, protams, nebija, arī pie izlietnes var tīri labi nomazgāties, un tas, ka no rīta jāapģērbjas, lai aizietu uz ateju, palīdz ātrāk pamosties. Tomēr nenoliegšu, ka tad, kad es šai pat skaistajā rajonā pārvācos uz dzīvesvietu, kur man vienīgajam visā stāvā bija duša un ateja dzīvoklī, es to tomēr uztvēru kā milzīgu soli uz priekšu.

Tāpat sildīties ar malku, protams, arī ir romantiski, tomēr laikam labāk, ja pie krāsns nav jātur saraksts "Pirmās pazīmes, kas liecina par saindēšanos ar tvana gāzi" ("nāve" šo pazīmju sarakstā atrodas pārāk augstu) un ugunsdzēšamais aparāts.

Arī to, ka, šķiet, prostituēto un heroīna lietotāju rajonā kļuvis mazāk, es neizjūtu kā īpašu iztrūkumu. Ielas nekļūst skaistākas tad, ja tās rotā tukšas šļirces.

Nēnē, ja Avotiela un viņas apkārtne kļūs par tādu glīti apčubinātu, pielabotu un nokrāsotu kā tagad Mūrnieku iela, viņa no tā tikai iegūs. Arī dzīve ar ērtībām var būt šarmanta, romantiska un valdzinoša.
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:03
(Link)
Apkaimes šībrīža burvība slēpjas tieši apstāklī, ka tur ir sastopams pilnīgi viss spektrs - gan Tevis aprakstītās vecās koka mājas bez ērtībām, gan visai labiekārtotas - kādā piemēram, mitinos, es, gan arī pavisam smalki un biezi divstāvu dzīvokļi, penthausi ar skatu uz zaļiem parkiem un pusizremontētas vēlīnā jūgenda mājas, kurās dzīvokļus iepērk galvenokārt ārzemnieki.
Šobrīd te ir viss - gan narkomāni, gan maukas, gan bagātnieki, gan proletārieši ar vanagiem un apinīšiem padusēs, gan Čomska cibiņi, gan ķīniešu sieviņa, kas savā bistro šmorē nūdeles.
Man patīk šis rajons, es to mīlu. Un viena Mieriela Rīgā jau ir.
[User Picture Icon]
From:[info]kautskis
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:46
(Link)
Nu i nah, Avotielas apkārtne tikai un vienīgi iegūtu no tā, ja tur nebūtu narkomānu, mauku un Apinīša. Šito visa spektra sadaļu esmu paskatījies gana up, close and personal gan Grīziņkalnā, gan vēl Valmierā, paldies, manam mūžam pietiks un vēl pāri paliks.
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:53
(Link)
Nu nē, tad 21.gadsimta Čaks nomirs nevienu dzejoli neuzrakstījis.:)
[User Picture Icon]
From:[info]kautskis
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:55
(Link)
Ko niekus, lai nu kā, bet human misery Dievzemītē pietiek un vēl pāri paliek! Tai pat Miera ielā it nebūt tas nav aizgājis uz neatgriešanos, savukārt tādās vietās kā, teiksim, Dārziņi materiāla pietiek vismaz desmit Čakiem.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:05
(Link)
Nu, es tur esmu pavadījis apzināto mūžu no 0-17 gadiem. Kas droši vien norāda uz būtisko atšķirību mūsu uztverēs, iemarķētu sadaļā Bērnības Atmiņas.

Un man nav nekādu iebildumu pret komfortu. Tiesa gan, normālajās mūra mājās tāds ir arī bijis Avotu ielā, arī saulainajos 80ajos. Pats dzīvoju virs "Ugunsdzēsēja" (kur padlaikos bija dzērienu veikals) un komforts bija gluži pietiekams, aptuveni tāds kādu tagad var dabūt Londonas nemodernajos rajonos: mājas līmeņa centrālapkure, WC un vannas istaba dzīvoklī, siltais ūdens no gāzes kolonkas, no problemo?

Es neiebilstu pret džentrifikāciju tādā izpratnē, kā to redzam tajās pašās Lienes un Krāsotāju ielās: atjaunotas mājas, iztīrīti pagalmi, sakopti dārziņi.

Bet hipsterizācija Čomska un dažu citu vietu izpratnēs, kuras pašas par sevi, protams, ir OK, stipri vairāk atgādina par razruhu un graustu romantikas uzturēšanu, nekā tas, ko apraksti tu.
From:[info]adinkra
Date: 23. Jūlijs 2015 - 16:29
(Link)
Pēdējām pāris rindkopām ļoti piekrītu.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 11:59
(Link)
man atkal šķiet drusku īpatnēji "aaa nēeee mēs te negribam tos jūsu hipsterus" – jums tiešām ir pretenzijas pret zolīdām kafejnīcām, inčīgām bodītēm un, pasargdies, kādu restorānu? kad mūs ar usni sāka nievājoši saukt par hipsteru karalienēm, mēs godīgi raustījām plecus – hipsteriem ir gaume un nauda, ļoti laba publika, labi klienti, what's not to like? vienīgais praktiskais daunsaids hipsterizācijai var būt (un var arī nebūt, kā nu sanāk) trū ģentrifikācija, kas izpaužas kā pamatīga cenu kāpšana īrei rajonā, bet par to kaut kā neviens neko nesaka.
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:05
(Link)
Hipsteri, protams, ir mazākais no iespējamajiem ļaunumiem, kas var līdz nepazīšanai mainīt mūsu apkārtni.:)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:11
(Link)
Es vispār neizteicos, manuprāt, ne pozitīvi, ne negatīvi.

Bet ja reiz man kaut kā jānodefinē attieksme, tad man nav izteiktu iebildumu ne pret ko. Man vienkārši ir Bērnības Atmiņas par mierīgu, saulainu, putekļainu ieliņu teju pilsētas centrā, kur ir vairāki mazi, putekļaini veikaliņi un nekas īsti daudz nenotiek. Which I sort of treasure and am glad to see pointers to them extant.

Man nav arī nekādu iebildumu pret Miera ielu, kuru pirms tur neievācāties jūs, es nemaz neapmeklēju (un kuru post-MS vairs arī īsti neapmeklēju).

No worries?
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:43
(Link)
nu jā, mans "jums" nav tieši par tevi un tieši par šo ierakstu, vairāk par vispārējo nīgrumu, kas te nupat cibās ir uzbangojis par šo tēmu
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:51
(Link)
Manā ierakstā arīdzan nav nekāda nīgruma!
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 12:54
(Link)
aha, "ka tik nepārvēršas par otro miera ielu" :) (vēl jau ir zināma atšķirība starp tiem, kuri tai miera ielā paši ir bijuši, un tiem, kuri tikai no internetiem informāciju smeļ)
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:07
(Link)
Nē, mēs, iesūnojušie Avotielas pāķi, Miera ielu, kura ir precīzi 12 minūšu gājiena attālumā, pat Googles kartē nemākam sameklēt, kur nu! Nesiet ātrāk mums mazliet gaismas un informācijas.:)))
Labi, negrasos atkal izvērsti komentēt, ar kādām tieši emocijām ievadīts katrs mana ieraksta burts. Jebšu komentāri atkal sastāvētu no burtiem, bet, jo vairāk burtu, jo vairāk iespēju kādam personiski apvainoties par ikvienu no tiem.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:24
(Link)
tas vienkārši ir mans novērojums gadu gaitā, tā kā esmu bijusi saistīta ar mierielu diezgan cieši – ir ļoti daudz cilvēku, kuri ir patīkami pārsteigti, kad beidzot apmeklē kādu no foršajiem iestādījumiem un atklāj, ka tur nemaz viss nav tā, kā viņu aizspriedumos pirms apmeklējuma. un jā, tie var būt arī cilvēki no blakus kvartāla.
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:29
(Link)
Es Miera ielā viesojos vidēji reizi nedēļā, tiesa gan ne katru reizi eju kādā no kafejnīcām vai veikaliem. Man ļoti patīk Miera iela. Patīk arī, ka tā ir tik tuvu.
Taču mans piemājas rajons man patīk tikpat ļoti un pavisam citu iemeslu dēļ.
Taču, kā jau teicu - ja pārmaiņas ir neizbēgamas (šņuk!), tad pārmaiņas hipsterīguma virzienā ir vismazākais ļaunums.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 20:24
(Link)
zini, paskatoties uz tādiem komentāriem kā entelekts te zemāk, man kaut kā savelkas paralēles ar "sanāks te visādi svešie, apdraudēs mūsu tradicionālās vērtības" – ja tās tradicionālās vērtības var apdraudēt tādi dzīves sīkumi kā linu tarbas un kafija, tad bēdīgi ir ar tām vērtībām :)

pie viena pajautāšu arī tev kā vienai no viedokļu līderēm šajā lietā – a no kurienes vispār stress par to, ka avotu ielai tūliņ būs kirdik?
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 23. Jūlijs 2015 - 21:15
(Link)
Nomierināmies, lūdzu, visi, nekāds kirdik nebūs.:)
Vienkārši es aizdomīgi bieži esmu pasākusi manīt starp apiņoti-vanagotajiem proletāriešiem līkumojošas hipstermeičas uz mājsaimnieču veļļukiem, kā arī jaunekļus, kuri izskatās tā, it kā no rītiem nevis lāpītos, bet strēbtu smūtijus. Daži šādi eksemplāri ievākušies arī manā mājā, pat manās kāpnēs.
Viņi nenoliedzami ir jaukāki par lielum lielo daļu proletāriešu.
Tāpat esmu pamanījusi atveramies "Bolderāju", vai kā nu to ūķīti sauca. Tas arī ir ļoti jauki.
Tāpēc vakaros, staigādama ar suni, reizēm iztēlojos, ka šīm pirmajam bezdelīgām pievienojas simti citu, gar namiem izkaras Mierielas krāsainās lupatiņas, parādās hennas tetovējumu saloni un svaigēdāju salātbāri, velosipēdu novietnes un citi civilizācijas labumi, bet apjukušie proletārieši ar apinīšiem, heroīniķi ar savām špricēm un Lienes ielas maukas lielos kāšos migrē gar Pāvila baznīcu uz Grīziņkalnu.
Kā jau teicu - nesaku, ka mani šāds scenārijs ļoti biedētu. Esmu pieradusi dzīvot pārmaiņu laikos.:) Turklāt tas tiešām man dotu iespējas vēlāk teikt - es mīlēju Avotielu, tad kad tas vēl nepavisam neskaitījās stilīgi - tad, kad neviens no šiem tirliņiem savu degunu tālāk par Čomski nebija pabāzis. Tātad esmu trūhipsterīgāka par jums visiem kopā.:)
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 23. Jūlijs 2015 - 19:26
(Link)
Avotielas apkartnei ir sava kultura, pieprasijuma radits piedavajums dazadas formas iestazu un iespeju veida. Jaunais vilnis tagad ir no serijas "mes jums atnesisim kulturu". Kulturkoloniali kka. Protams, ka labi, ka attistas, protams, ka tas attistisies un paliks, bet man ka avitielas lietotajam negribas muerielu vol2.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 23. Jūlijs 2015 - 19:36
(Link)
tu tiešām tici, ka cilvēks, kurš ver vaļā savu kafeni/bodīti/whatever, domā nevis par to, cik viņam konkrētajā vietā maksās īre un komunāļi, kāda būs apmeklētāju plūsma, cik droši konkrētajā vietā vispār ir, bet par to, lai kādam atnestu kultūru? nopietni?
te vispār jājautā, no kurienes vispār aug kājas bailēm, ka avotiela tūliņ tiks pārhipsterizēta un tur krāsos gumijniekus vai ko tur? no tā, ka tur viena tāda bolderāja ir atvērusies? ja tas vispār pieņems kaut kādu masveidīgumu, tas nozīmē, ka avotiela tiek vērtēta kā piemērota sabiedriskajai dzīvei, ko, protams, var arī neuztvert kā komplimentu. vienīgais risks nākotnei ir tas, ka iedzīvotāji un arī vietas var tikt izpraisotas no rajona atkal ārā (kas, starp citu, tieši šobrīd notiek mierielā)
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 23. Jūlijs 2015 - 23:57

bukpal says

(Link)
Es neko nedomaju un nekam neticu - zinu tikai, ka chomskis vairs nav kupica starp Rigu un Rigas pavederi un man besi, ka civilizacija ir atvakusies lidz manam slieksnim, kuru es parbidu un parbidu aizvien talak, lai varetu netrauceti pavalaties ieks filth.
[User Picture Icon]
From:[info]rasbainieks
Date: 24. Jūlijs 2015 - 11:48

Re: bukpal says

(Link)
pārmaiņas! cik pretīgi! aizvāciet tās savas pārmaiņas!
[User Picture Icon]
From:[info]helvetica
Date: 24. Jūlijs 2015 - 00:01
(Link)
1) kichigas bodes nu jau ir atsaverusas lidz pat avotu/bruninieku sturi.

2) sabiedriska dzive avotiela ir visu laiku bijusi, halo!, parejosas un neparejosas kafejnicas, krogi, gadusniki un veikali, sakot no humpalniekiem lidz gourmet etc. Vietejie cilveki tas/tos lieto.

Bet, nu, ja, savu redzejumu izklastiju komentaru augstak.
[User Picture Icon]
From:[info]vedjmah
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:10
(Link)
Es īsti laikam nederu jūsu pulciņā. Avotu 11 ir pārāk buržuāzistisks kvartāls, tas, kurš šobrīd ir kāzu kleitu salonu kvartāls. Tā tad arī vienīgā cietā izmaiņa pie mums. Pārējais ir kā manā padomju bērnībā.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Jūlijs 2015 - 23:35
(Link)
Ō, jā, 11ā nama diskrēto buržuāziju mēs zinām ļoti labi. Pirms pāris gadiem, apstaigājot Rīgas centra pagalmus, iegāju tajā -- un tas ir vienīgais pagalms, kur man klāt ir skrējis sargs un teicis, ka fotografēt nedrīkst.

Starp citu, tās reizes gājienā staigājot pa Blaumaņa un Avotu ielu, secināju, ka buržuāzijai ir ārkārtīgi derdzīgi pagalmi: labākajā gadījumā flīzēti, sliktākajā -- vienkārši izdangātas melnzemas mašīnu plači. Tālāk pa Avotu ielu ejot, tie kļūst daudz zaļāki un pievilcīgāki.

Bet vispār jau aiz diskrētā šarma arī šim pēdējam Avotielas kvartālam lien ārā proletāriskā izcelsme, it īpaši otrā ielas pusē drusku vairāk uz kvartāla vidu.

Pilnīgi proletārisks bija arī barčiks, kas visus 90os (un šķiet arī 00o sākumā) bija gandrīz tieši pie Lāčplēša ielas [tā pati stūra māja, kurai otrā pusē stāv Čomskis, un kuras stūrī ir tas vīrdais koktēļbārs Govmnt]. Supergaģušņiks bija tur, kur Gūgle maps uzrāda apavu bodi un mēs ar draugu (née Avotu 25) un draudzeni tur reiz iegājām. Satriecoša vieta ar sarkanas vaskadrānas galdautiem un, šķiet, mežģīņotiem mušu klātiem aizkariem. Sajūta kā ārzemniekam ieejot kādā mikromiesta vienīgajā dzertuvē.
[User Picture Icon]
From:[info]brookings
Date: 23. Jūlijs 2015 - 13:29
(Link)
I'va always thought that you can measure the tide by how far it gets up Bruninieku towards Avotu.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Jūlijs 2015 - 23:38
(Link)
Has it ever been really past Čaka? Haven't been walking Bruņinieku much, but I've always had a feel it is kinda static, except for the first 2-3 houses, where the premises change every couple years.
[User Picture Icon]
From:[info]brookings
Date: 24. Jūlijs 2015 - 19:15
(Link)
Exactly :) Like the tidal patterns of the Riga bay, it just can't get any further up past what used to be Tutii Frutti.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 25. Jūlijs 2015 - 09:43

mene, mene, tekel

(Link)
As I was passing it on Wednesday, there was an open metal door near "3 vīri laivā", a bit more towards Ģertrūdes, which had written on it in chalk: tea and books!
[User Picture Icon]
From:[info]brookings
Date: 25. Jūlijs 2015 - 12:19

Re: mene, mene, tekel

(Link)
There goes the neighbourhood.
[User Picture Icon]
From:[info]auksts_entelekt
Date: 23. Jūlijs 2015 - 16:12
(Link)
nodzīvoju tur 8,5 gadus (Lienes - Valmieras ielas krustojums) un laikam ari uz rajona nohipsterizēsanu skatos skeptiski. Man patīk autentiskums. Ok, sakārtots, drusku pielaizīts, bet autentisks.
Jūs mani lūdzu piedodiet, hipsteru kultūras pārstāvji, bet jūs visi esat ar vienu seju un vienu stilu. Nu kas tur pēc tam būs - linu maisiņu darbnīcas, hennas tetovējumu salons, raw un smūtiju kafejnīca, gumijzābaku apgleznošana un fiksīšu laboratorija?
[User Picture Icon]
From:[info]brookings
Date: 24. Jūlijs 2015 - 19:18
(Link)
'ar vienu seju un vienu stilu'.. man ir aizdomas, ka jums ir taisnība
[User Picture Icon]
From:[info]mafia
Date: 25. Jūlijs 2015 - 00:52
(Link)
Ir kaut kāda hipsteru mājas lapa vai kaut kāds hipsteriem pa priekšu lidojošs mākonis-ziņnesis vai kā savādāk var zināt, ka uz kādu rajonu tagad "brace yourselves!!!"...nāk hipsteri? :D
No malas ļoti uzjautrinoša diskusija - ak, nē, atstājiet mums mūsu ielas meitas, dzērājus, narkomānus, dzērājveikalus un ilūziju, ka kaimiņsētā čurājošais pohainais vīrelis ir mūsdienu Čaks :))) Kamōn!
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 25. Jūlijs 2015 - 09:39
(Link)
Nu, redz, vienīgais, kas viņus varētu aizvākt, ir kautska aicinātā un rasbainiekam savukārt netīkošā džentrifikācija.

Bet visā visumā es, personiski īsti nepiekrītu jau sākotnējam stādījumam, ka, lūk, Avotiela ir kaut kāds Rīgas pakaļas caurums. Šo lomu es viennozīmīgi atstāju Rīgas guļamrajoniem, piemēram, tiem pašiem Pļavniekiem -- diezgan zaļumiemm apstādīts, bet tomēr pakaļas caurums.

Nedomāju, ka Avotielā ir vairāk dzērāju, narkomānu un mauku uz 100 iedzīvotājiem kā Pļavniekos. Un noteikti mazāk sētā čurājošo (pret kuriem, starp citu, hipsterizācija nelīdz, jo hipsteri mēdzcdarīt tāpat) un dzērājveikalu.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba