Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2020-03-18 11:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Preses relīze 2
Elzasā (FR) steigā tiek būvēts kara hospitālis pļavā, jo visas slimnīcas pārpildītas. Ar helikopteriem evakuē tos, kuriem nepietiek vietas, - uz reģioniem, kur vēl ir brīvas slimnīcas. Atkārtojas Uhaņas scenārijs, jo valdība un attiecīgi iedzīvotāji noreaģēja ļoti vēlu. Atgādinu, ka ashōls (kā sc lietotājs 'extranjeru' reiz precīzi izteicās) Nassims N. Tālebs & Co. par pandēmiju, atšķirību starp sistēmiskiem un idiosinkrātiskiem riskiem, eksponenciālo pieaugumu u.tml. auroja un ārdījās jau janvārī.

BBC kaut kur starp satrauktiem rakstiem par gaidāmo ekonomisko bedri ir iejucis mazs rakstiņš par to, kā vajagot katru dienu vairākas reizes dezincifēt visas virsmas, mainīt dvieļus u.tml.
Tie cilvēki, kas inficējās Austrijā vai Itālijā, nebrauca tur bučoties ar slimajiem; viņi, visdrīzāk, inficējās no tualešu durvju rokturiem, restorānu galdu virsmām, naudas zīmēm, pēc tam ar netīrām rokām vai slēpošanas cimdiem paberzējot seju.

Par iepirkšanos:
Pērciet visu vakuuma iepakojumā vai plēvē, nekādas salātlapas no tirgus. Nomazgājiet katru priekšmetu (plēvē iepakotās preces, burkas, pudeles utt.) ar siltu ūdeni un ziepēm (beziepakojumu kustības aktīvisti: sorī). Priekšmetus, kurus nevar nomazgāt, neaiztikt 3 dienas. Iepirkumu maisu pēc iztukšošanas izmest, miseni iznest, kārtīgi nomazgāt rokas.

Nevajag psihot un krist panikā, vienīgi būt saprātīgiem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]extranjero
2020-03-18 12:43 (saite)
Mana pieeja personīgi ir, ka visi šie tīrīguma pasākumi ir pārāk liels čakars un rada lielākus zaudējumus un neērtības nekā varbūtējā izslimošana. Daudz labāk ir sagaidīt, ka tikšu inficēts, un jo ātrāk, jo labāk.

Protams, pēc tā būtu saprātīgi ieturēt karantīnu vai nēsāt masku, lai neaplipinātu citus.

Šis plāns gan nestrādās, jo valdības netestē tos, kas izslimo bez simptomiem. No vienas puses var saprast, jo testi nav lēti – varētu maksāt apmēram 300 eiro. Bet no otras puses raugoties, gaidāmā recesija radīs tūkstošiem eiro lielus zaudējumus uz katru cilvēku. Tā ka birokrāti, kas izdomāja, kā jāierobežo sākuma testēšana, lai ietaupītu nedaudz naudas, arī ir tie, kas neļāva labāk šo problēmu apcirst jau saknē. Pat ja tas nebūtu pilnībā izdevies, tad būtu devis vismaz vairāk laika, jo sākuma izolācija būtu bijusi labāka.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


(Anonīms)
2020-03-18 13:33 (saite)
Testēšanas nepieejamība ir pats pats dīvainākais šajā laikā. Man reāli likās, ka to testu uztaisīt maksā varbūt daži eirikus, bet izrādās, ka nē. Nav brīnums, ka LV ir pārbaudījušies tikai 2000. Ir vesela čupa pensionāru un studentu, kuriem vienkārši nav naudas tādam testam. Nemaz nerunāsim par visiem cilvēkiem – tostarp mums –, kuri simptomus neizrāda un kuri tāpēc nekādā veidā netiek mudināti pārbaudīties. Kādā Itālijas pilsētiņā vīrusu izdevās apturēt tikai tad, kad tika pārbaudīti pilnīgi visi iedzīvotāji.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2020-03-18 14:17 (saite)
Ir kaut kādi antivielu testi, kas izmaksā ap $1 un kurus ir uztaisījuši entuziasti. Tie gan nav tik ļoti precīzi, un pie zemā inficēšanās līmeņa, būs ļoti daudz viltus pozitīvie.

Tomēr pareizi kombinējot – lētos un šaubu gadījumā pārbaudot ar dārgajiem, izmaksas varētu ļoti samazināt un vienlaikus veikt plašu testēšanu.

Problēma ir tāda, ka mēs kā sabiedrība esam zaudējuši spēju koordinēt tik plašus projektus. Visur ir milzīga regulācija, birokrātija, noteikumu grēdas utt., ka lai izdarītu kaut nelielu projektu, ir vajadzīgi daudzi mēneši un gadi. Tās ir sekas globalizācijai, kad katrs darbinieks ir padarīts tikai par skrūvīti, kuru potenciāli varētu aizstāt ar darbinieku Ķīnā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rindra
2020-03-18 13:49 (saite)
"Arī runas, ka medicīnas sistēma tiks tik ļoti pārslogota, ka mirstība pieaugs 10 reizes, izskatās tikai pēc panikas radītas pīles. Šķiet, ka ja nekas nebūtu darīts, šī varbūt būtu bijusi tikai īpaši aktīva gripas sezona, bet nekas īpašs."
(c)extranjero

http://klab.lv/users/extranjero/99720.html

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]heda
2020-03-18 12:50 (saite)
Kāpēc Tālebu jāsauc par ashōlu?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-03-18 13:01 (saite)
viņa uzvedība tviterī ir tik slimīgi nesavaldīga, ka viņš lamā un bano par mēģinājumiem argumentēti iebilst vai pat tikai noskaidrot detaļas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]avralavral
2020-03-18 13:03 (saite)
bet vispār viņa saukšana par ashōlu, protams, ir sava veida kompliments, jo viņš ir, faktiski bez konkurentiem, jaudīgākais šobrīd dzīvais "publiskais intelektuālis"

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]heda
2020-03-18 13:54 (saite)
Skaidrs. Pain in the ass viņš bijis vienmēr, bet apzīmējums ashōls lika domāt par ko citu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kants
2020-03-18 13:39 (saite)
pēdējā grāmata arī stipri kaitinoša, pat līdz beigām nenoklausījos

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kemune
2020-03-18 12:52 (saite)
Pa, pa, kāds nolasīs nepareizi par to vakuuma plēvi - piemēram, kartupeļus un citus cietos dārzeņus nu nevajag nekādās plēvēs, ja tāpat termiski apstrādās. Burkānus svaigus gan labāk neēst.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2020-03-18 13:01 (saite)
+

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]helvetica
2020-03-18 13:15 (saite)
Var uzrakt un palasīt, kā ļaudis dzīvoja tīfa laikā. Uzmanīgi un bez liekām kustībām, tīrīgi.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]dumshputns
2020-03-18 15:00 (saite)
Tev manliekas ir zeltrača spējas šajā laukā. Pasviedīsi kādas drupačas?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?