Aufklärung ([info]avralavral) rakstīja,
@ 2017-01-25 14:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
brothers Americans
Vēl viena piezīme par jauno ASV ēru (atvainojos par pesimismu un katastrofismu; es ceru, ka es smagi pārspīlēju un kļūdos, stabili turpinot savu kļūdīšanās maratonu pēc Brexit un Clinton versus Trump, kā arī dažās privātās lietās pagājšgad).

Tūkstošiem cilvēku soctīklos un mediju portālos šobrīd ir kā no ķēdes norāvušies kucēni, sacenzdamies, kurš jauno prezidentu un viņa komandu asāk izķēmos un trāpīgāk kariķēs. Jo ir nobijušies un tādā veidā mēģina atrīt iekšējo saspīlējuma kamolu, tas ir saprotami. To, protams, vārdu neslēpjot, dara arī cilvēki, kuri tajā pašā ASV dzīvo un strādā vairāk vai mazāk labos vai sliktos darbos. Viņi nav A klases aktieri vai mūziķi, kuriem dažādos pasaules nostūros būtu villas un privāti lidaparāti. Bet jaunais prezidents un viņa komanda ir ļoti izlēmīgi un rīcībspējīgi cilvēki, un es esmu diezgan droša, ka šie prezidenta Trampa nicinātāji ātri sapratīs, ka ir notikusi varas maiņa visos tajos līmeņos, kurus vērts pieminēt (bbc.com: Badlands on Twitter: US park climate change tweets deleted), un ka viņi pavisam reāli riskē zaudēt darbu vai finansējumu saviem projektiem. Tad, kad viņi to sapratīs, viņi savus soctīklu kontus patīrīs. Tā pat nebūs "gļēvulība" vai kažoka apmešana, tā vienkārši būs reālā dzīve. Pat ja tev nav ģimenes, bērnu un/vai mājdzīvnieku, kurus katru mēnesi jāpabaro.
Es lasu, kā cilvēki ar lielu entuziasmu sludina, ka viņi rīkos masu protestus. Ļoti jauki. Man viņiem gribas pajautāt: cik masu protestus jūs dzīvē esat sarīkojuši? Ja jums priekšā ir četri protestēšanas gadi, cik ilgi jūs izvilksiet, ar kādiem rīkiem jūs mobilizēsiet šīs darbaļaužu masas? Jūs tās mobilizēsiet pirmdienu rītos, kad ir jāved jaunākais bērns pie logopēda? Otrdienu pēcpusdienās, kad ir jābrauc pie slimās mammas? Trešdienu rītos, kad ir peldēšana (jo trešdienās ir atlaide)? Ja jūs domājat, ka vidējais protestētājs pēc sava psiholoģiskā profila ir tāds cilvēks kā tas vīrs, kas Sarkanajā laukumā pienagloja sēkliniekus pie bruģa, jūs sagaida smaga vilšanās.
Vēl es lasu, ka tagad ļoti tiesāšoties. Mēģināšot atgūt visas apdraudētās vai jau zaudētās brīvības ar tiesu palīdzību. Ļoti jauki. Jūs kādreiz dzīvē esat tiesājušies, jūs vispār saprotat, kas tas ir? Ja cilvēkiem vai institūcijām, ar kurām jūs mēģināt tiesāties, ir pieejami lielāki finansiālie līdzekļi (un es pat nerunāju par slavenajiem nedeklarētajiem tīklveida miljardiem) nekā jums, jūsu nelokāmība jums maz palīdzēs pat tādās relatīvi brīvās Eiropas valstīs kā Latvija. Līdz tai tiesu zālei, kurā jūs domājat daiļrunīgi uzstāties (kā dižāko Holivudas filmu paraugos) un visai pasaulei pamatot, ka jums ir taisnība! un jūs ciešat no netaisnības!, jūs pat netiekat, jo pretējās puses advokāti superīgas kvalitātes uzvalkos jūs gadiem ilgi čakarē ar to, ka lapas iesniegumam nebija pareizi saskavotas un tā tālāk. Runāju no pieredzes (sīkās lietās).

(Un pēdējais, ja jau esmu te ieskrējusies. Viena no sliktākajām lietām, kas pēdējā gada laikā, manuprāt, ir notikusi, ir "liberālisma" un "liberāļu" (no latīņu liberalis, 'izrietošs no vai saistīts ar brīvību') padarīšana par pretīgākajiem lamu vārdiem, tā ka tos vispār gandrīz vairs nevar lietot, tostarp šajā blogu vietnē. Liberālismam nav nekāda sakara ar kaut kādiem "sarkanajiem marksistiem", "radikālajiem kreisajiem", kā te desmitiem reižu bez jebkāda pamatojuma ir ticis rakstīts. Jā, jā, jo pamatojuma nepieciešamība un precīzas terminoloģijas lietošana, lai pārliecinātu par savu nostāju, pagaidām vēl nav atcelta.
Liberālisms ir politiska filozofija.
Par to ir pieejams liels daudzums kvalitatīvu tekstu, ja vien kāds vēlētos tos lasīt.)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]helvetica
2017-01-25 14:11 (saite)
pie beigām varētu piemetināt, ka ne tikai "liberāļu" sajūgšana ar kreisajiem un padarīšana par lamuvārdu, bet gan par patvaļīgu birku kabināšanu VISPĀR un visbiežāk patvaļīgu tieši divu birku piekabināšanu (liberālis vs konservatīvais).

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2017-01-25 14:32 (saite)
Liberālis ir kļuvis sinonīms vārdam idiots, jo viņi tiešām pēdējā laikā, cenšoties atrisināt savas ticības, kas neiet kopā ar realitāti, dod priekšroku savām bailēm un fantāzijām un noliedz zinātni.

Ar ko darba zaudēšana tāpēc, ka institūtam nogrieza finansējumu, atšķiras no darba zaudējuma virpotājam, kad rūpnīcu pārcēla uz Ķīnu? Ja kas, tad institūta darbiniekam ir vieglāk pārprofilēties, nekā 50-gadīgam rūpnīcas strādniekam.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2017-01-25 14:43 (saite)
Jā, par otro paragrāfu nav tā, ka Tev nebūtu arguments. bet es Trampa ēras uzaušanā - es ceru, kļūdaini - ar kaut kādu no zinātnes viedokļa neeksistējošu maņu sajūtu kaut ko draudīgāku par "Obamas laikā zaudēja darbu x"/ "Trampa laikā zaudēja darbu y" - vāka uzvilkšanu pār atvērto sabiedrību, brīvu zinātni, brīvām akadēmijām.
Šis mani ļoti apgaismoja, iesaku izlasīt:
https://hbr.org/2016/11/what-so-many-people-dont-get-about-the-u-s-working-class

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-01-25 15:05 (saite)
ASV dzīves ilgums nesen ir samazinājies. Tas ir viens signāls, ka var likties nebūtisks. Bet nesen uzpeldēja cits fakts, ka Kubā, kad pēc PSRS sabrukuma pieauga nabadzība un pat trūka pārtikas, dzīves ilgums reāli pieauga.

Ja pieņem, ka dzīves ilguma samazinājums ir brīvības cena, tad ASV ir par šo brīvību ir samaksājusi ar 2.5 miljoniem cilvēkgadu. Un tu tagad saki, ka liberāļi galīgi nav gatavi ziedot savu laiku, naudu un dzīves ērtības, bet tai pašā laikā viņu politiku rezultātā šo ziedojumu uzņemas visa sabiedrība. Ļauni, ļoti ļauni.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]avralavral
2017-01-25 15:20 (saite)
"Ļauni, ļoti ļauni." :))
paldies,tu man uzlaboji garastāvokli

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]anonymous
2017-01-25 18:17 (saite)
Hm, kopš kura laika par "liberāļiem" tiek lamāti tie, kas "noliedz zinātni"? Kā manīts, liberāļu vai liberastu apzīmējumu vismaz pie mums visbiežāk izpelnās tie, kas neļaujas māņticībai, reliģiskam fanātismam vai nacionālromantiskiem murgiem, un tam visam ar zinātni ir visai attāls sakars.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-01-25 18:37 (saite)
Tāds vērojums. Es jau zinu tikai savu lauciņu, un tajā visbiežāk ir tāds liberāļu murgs, ka brīvais tirgus pāri visam – arī veselības aprūpes jomā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]anonymous
2017-01-25 18:38 (saite)
Pamēģini noliegt Dievu vai vēža ārstēšanu ar tējām, un tad tik sāksies!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2017-01-25 18:43 (saite)
Šis ir vēl viens aspekts, kurā liberāļi ir diezgan pastulbi, jo neprot runāt ar cilvēkiem. Pamatā viņi tikai kaunina un apsaukā “nepareizi” domājošos, nevis pielieto pārliecinošus paņēmienus. Varbūt tas tāpēc, ka viņi neatzīst zinātni par cilvēka komunikāciju aspektiem?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]junona
2017-01-25 19:25 (saite)
Sāku sliekties par labu viedoklim, ka tu esi liberālis.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2017-01-25 21:55 (saite)
Vai ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]unpy
2017-01-25 19:04 (saite)
Nav jau tik svarīgi tas, ko par liberāļiem sauc citi, kudiš svarīgāks ir tas kontingents, kuri paši sevi par liberāļiem svēti uzskata.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]barbala
2017-01-25 14:37 (saite)
paldies un paldies. jā.

(Atbildēt uz šo)


[info]kants
2017-01-25 16:12 (saite)
Tie, kas lasa politiko filoz., lib. nelamā:)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]junona
2017-01-25 16:34 (saite)
+10

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]junona
2017-01-25 17:01 (saite)
1) Par protestēšanu. Izklausās pārāk melni. Galu galā Obamas laikā radās Tējas partija ar kuru nācās rēķināties. Viss atkarīgs no tā, vai uz tagadējā protesta noskaņojuma viļņa protestētājiem izdosies izveidot kādu vērā ņemamu kustību. Svarīgi arī, kādus lēmums pieņems Tramps - vai viņš izdarīs vismaz kaut kādas kustības neapmierinātības mazināšanas virzienā. Bet galvenais - būtiski, lai netiek sajātas demokrātijas pastāvēšanai būtiskās institūcijas (tiesas, prese, utt). Būs smagi. Prognozes es dzirdējis dažādas. Negatīvā - ka ASV galu galā daudz neatšķirsies no Krievijas (konstitūcijas maiņa utt). Pozitīvā - Trampa gadi tā sajās republikāņu reputāciju, ka viņiem pēc tam vēl daudzus gadus nekas nespīdēs.
2) Par pēdējo rindkopu piekrītu, protams. Nav arī tik grūti apjaust, no kurienes šai attieksmei aug kājas. Bet saistība ar kreisajiem, protams, nāk no ASV, jo tur par liebrāļiem parasti sauc tos, kurus eiropā sauktu par socdemokrātiem. Tāpēc, piemēram, lokālajā kontekstā bieži ir pamatīga putra ar šiem terminiem.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]avralavral
2017-01-25 17:32 (saite)
paldies

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krishjaanis
2017-01-25 21:14 (saite)
"Bet galvenais - būtiski, lai netiek sajātas demokrātijas pastāvēšanai būtiskās institūcijas (tiesas, prese, utt). Būs smagi. Prognozes es dzirdējis dažādas. Negatīvā - ka ASV galu galā daudz neatšķirsies no Krievijas (konstitūcijas maiņa utt). Pozitīvā - Trampa gadi tā sajās republikāņu reputāciju, ka viņiem pēc tam vēl daudzus gadus nekas nespīdēs."

Šādām, bez šaubām, ģeniālām atziņām un spekulācijām ir kaut mazākais segums realitātē? Sevišķi par konstitūcijas maiņu, kas ir bijis viens no galvenajiem republikāņu argumentiem pret Obamu, proti, konstitūcijas čakarēšanā, kurš republikāņiem ir svētā govs, tāpat kā demokrātija. Varbūt jāpalasa kaut kas cits bez guardian, ne. Pēdējā laikā tomēr gana daudz runāts par burbuļiem. Es saprotu, nav laika iedziļināties, un tā, empātijas resursi arī nav neizsmeļami, bet kaut nedaudz pacensties, lai neizskatītos tik paralēlā visumā dzīvojoši.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]anonymous
2017-01-25 19:04 (saite)
http://www.newyorker.com/magazine/2017/01/30/doomsday-prep-for-the-super-rich

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?