02 December 2015 @ 09:53 am
 
tā nu es vakar izcepu to ziemassvētku kēksu. mīkla bija garšīga visos jaukšanas posmos.
un šorīt, apslakot ar brendiju, sapratu, cik interesanti tagad rītos būs operēt ar kārtīgi smaržojošu stipro alkoholu.
 
 
( Post a new comment )
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 10:19 am
Šis ir viens no dažiem ritiem, kuru es piekopju un pudiņa ieslacīšana vakaros ir harmoniska ziemassvētku gaidīšanas laika stūrakmens :)
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 10:20 am
o, tad jau var pie Tevis vērsties kā pie speciālista - vai Tu viņu ietin marlē vai tikai folijā?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 10:32 am
/speciālists atbild/

Pašu kēksu es ietinu marlē, kuru mitrinu ar to brendiju/konjaku/kalvadosu pēc ieskatiem (viskijs neder dēļ salīdzinoši zemā cukura blīvuma); un tad šo marlējumu aptinu folijas ietvarā.
glabāju formā, kurā cepu (man ir tāda dziļa pudiņforma gandrīz A3 izmērā.)


tā kā es vismaz divkāršoju žāvaugļu proporciju puddingā, tad parasti TAS salūzt grozot. ar gadiem šim risinājums ir kļuvis vienkāršs: sagriežu jau uzreiz kvadrantos, katram kvadrantam sava marle/folija un lieki sevi nemoku ar izgrozīšanu. šādējādi arī dabistiski sadalās "kura porcija kurā pieņemšanā." piemetināšu, ka pēdējos gados pēdējo kvartu ir iepaticies apēst jāņos vai lieldienās.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 10:37 am
jauki, ko lai saka. es šorīt vienkārši aplēju ar brendiju (tādu skaistu, dziļu, garšpilnu gruzīnieti) un ietinu folijā, atstājot uz virtuves krēsla. jo īsti formā likt atpakaļ negribas - man apaļā kūkforma vēl noderēs.
tad šodien pēc marles jāaizčāpo, lai arī - saimniecībā uz sulu spiešanas laiku tika iegādāti kvantumi Labas Marles, kura, protams, ir nolikta, lai nepazūd. lasīt - nevaram atrast jau mēnesi :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 10:50 am
būs labi, jamo arī nevajag katru dienu laistīt, tur tā jāmēģina izjust. katru otro- gana optimāli. galvenais, laistoties pārāk neizknakstīt rozīnes :))
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 10:51 am
un nepiesvilpties. kaut gan.... :)
(Reply) (Parent) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 10:51 am
es jau vakar apraudājos, ka nevaru ņemt un apēst gabaliņu!!!
(Reply) (Parent) (Link)
zintish[info]zin on December 2nd, 2015 - 11:22 am
pastāstie ldūzu recepti. (abas ;)
es vienu gadu ņēmos ar tvaicēšanu, baisa jau nu ķēpa, nav iekšā atkārtot...
(Reply) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 11:34 am
es taisīju pēc šī
http://piegalda.lv/recepte/ziemassvetku-kekss/
- cukura sīrupu neliku (divas tējkarotes karsta ūdens un cukurs vienkāršais ģeldēja), krustnagliņas nemalu un mandeles aizmirsu pielikt, bet visā visumā, manuprāt, riktīgi viegla un ģeldīga recepte.
(Reply) (Parent) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 11:36 am
a kas tā tāda par tvaicēšanu?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
zintish[info]zin on December 2nd, 2015 - 12:34 pm
kad reiz meklēju pudiņa recepti, tur bija teikts, ka jamo jātvaicē. es izmantoju kaut kādu apiešanas metodi, masu vārot bļodā, ūdens peldē, ar pārlīmētu cepampapīru. enīvej ķēpa baisa, aizņem daudz laika un pilna virtuve garaiņu...
(Reply) (Parent) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 11:38 am
man ir šitais
http://ilonagatavo.blogspot.com/2011/11/ziemassvetku-auglu-kekss.html

bet ar modifikācijām gadu gaitā:

žāvaugļus lieku apmēram 2x, ja ne vairāk vairāk, klasiski kombinēju žāvdzērvenes, aprikozes, žāvplūmes, žāvķiršus. ja ir- vīģes un obligāti: apelsīnu mizu cukātus, tās cukurādiņas, šurtur nopērkamās. rozīnes pērku vairākzoršu no uzbekiem: skābas, lielas, ar kauliņiem, lai inčīgāk.

valriekstus vispirms apgraudzdēju un sadauzu smalki. lieku klāt mandeļu miltus. lieku apelsīnu zapfti un mazāk cukura. nelieku nekādus lazduriekstus (ar riekstiem vispār uzmanīgi, lai šamie nepaliek rūgti/sīvi).

mīklas garšvielas tiek daudzkāršotas, cepu mazākos grādos "ar tvaika pannu apakšā" kādas stundas 5-6.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 11:39 am
ak dies, cik tālu man vēl augt līdz pilnībai, skatos!!!
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 11:42 am
jāaa, divreiz gadā, uz saulgriežiem, es až nezinu, kur dēties no manas konditoriskās pilnības. pārējā laikā tajos troņos sēd citi. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 11:50 am
man tas pats, šogad jāņos pat stāvēju blakus siersiešanai.
(Reply) (Parent) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 11:43 am
un protams, ka augļus sakapā smalki pirmajā vakarā, pirms mērcēšanas konjakā- tas ir ķēpīgākais darbelis, jo viss ir salds un sīrapains, īpaši melnplūmes.
(Reply) (Parent) (Link)
putnu novērotājs: lužanka[info]_re_ on December 2nd, 2015 - 02:33 pm
respect
lasu un vārstu muti. es nezināju, ka kas tāds eksistē reālajā dzīvē un ka kāds reāls cilvēks ko tādu realizē reālajā dzīvē! :)
(Reply) (Thread) (Link)
barbala[info]barbala on December 2nd, 2015 - 02:37 pm
Re: respect
šitais ir vienkāršāk, kā ķirbju biezzupa :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
putnu novērotājs: lužanka[info]_re_ on December 2nd, 2015 - 02:42 pm
Re: respect
uzkāros jau pie tīstīšanas marlēs un konjakos. pat nemēģināšu iedziļināties, kamēr mani kāds tāds ar ko tādu neuzcienās! :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
austra[info]au on December 2nd, 2015 - 03:03 pm
Re: respect
redz, es arī nesapratu tīstīšanu marlēs un konjakos, bet atradās spečuks Barbala, kas mani apgaismoja!

(bet varu piekrist - kaut kāda daudzpakāpju ķirbju biezzupa varētu būt sarežģītāks izgājiens)
(Reply) (Parent) (Link)