annuska ([info]annuska) rakstīja,
@ 2012-11-08 11:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Vai zosis pērk Centrāltirgū? Cik tādai ir jāmaksā? Un ja es tur aiziešu sestdien, vai tur gaidīs rindiņā saliktas zosis, vai arī man jāiet šodien un jāpasūtina? Un cik stundas tā cepsies? Vai es tikšu galā ar pirmo reizi, ja līdz šim esmu cepusi tikai vistu? (es to visu varētu arī saguglēt, bet ceru uz cibasdraugu ēstgatavotāju siltajām un personiskajām atbildēm)


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]dute
2012-11-08 11:54 (saite)
es neesmu gatavojusi un arī uz tirgu regulāri nepiestaigāju, bet kad vasarā pirku gaļu, tur bija pie vairākiem nopērkamas gan zosis, gan pīles, gan tītari. cena bija kādi +/- 10ls, kā kuram putnam

(Atbildēt uz šo)


[info]vedjmah
2012-11-08 12:03 (saite)
Oi, diez vai ir vērts to darīt, tā ir tāda laimes spēle, turklāt pilnīgi bez garantijas.
Kā Mārtiņa mamma savlaik vairākas reizes gan, es gan M. vecmāmiņa centāmies iegūt zosi Mārtiņdienā. Vienā no 4 mēģinājumiem sanāca kas ēdams, pārējos - nu tā, principā d* darbs un materiāls.
Zoss nedrīkst būt veca, nedrīkst būt liela pārmēru un vēl ir baisa jātne 4-5h garumā to aplaistot cepšanas procesā, mērot viņai temperatūru, utt. utt.

Man vēl ir saglabājušās receptītes no tiem laiciņiem, kad ar to eksperimentējām. Ja noteikti vēlies čakarēties, dod e-pastu, aizsūtīšu materiālus :)

Paši jau kuro gadu iztiekam ar lieliski nošmorētām vistu kājām, visi laimīgi un paēduši. Bez tam kā likums bērniem zoss negaršo :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]vedjmah
2012-11-08 12:04 (saite)
Un jā, viņas pērk ne tikai C-tirgū, ir arī Rimi, Maksimās... bet nu.. es neprotu pateikt, kura no viņām nav seniore un būs potenciāli mīlīga, maiga un sakožama :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]annuska
2012-11-08 12:08 (saite)
izklausās skumji, nāksies laikam cept divas vistas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nova
2012-11-08 12:15 (saite)
zoss ir ļoti garšīga, mani bērni ēd gan, bet zosī ir ĻOTI MAZ gaļas, un ķēpa liela, vīratēvs jau n gadus dēļ šī visa mums uz Mārtiņiem ved vai nu sašmorētu mārtiņtrusi vai mārtiņtītaru. 4 cilvēki no 1 zoss diez ko paēst nevar, tik tā smalki paknakstīties. Cep vistas, visi būs laimīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]annuska
2012-11-08 12:19 (saite)
koo? tad jau sanāk, ka vistai ir vairāk gaļas

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nova
2012-11-08 12:21 (saite)
jā, zosij ir MILZĪGI kauli un krūšukurvis, bet pašas gaļiņas tik vien, kā pie stilbiņiem un 2 pavisam mazas filejas. sanāk 4 mazi, bet ļoti garšīgi gabaliņi gaļas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tipa75
2012-11-08 12:20 (saite)
Jā - 2 kājas un plaukstas izmēra krūtiņa - visa gaļa, pārējais vieni vienīgi kauli, āda un tauki, tauki, tauki.

Starp citu - zosu tauki ir ļoti veselīgi - ziemā pret klepu sasilda 1 karoti tauku 3 x dienā, uzkož rupjmaizīti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]annuska
2012-11-08 12:24 (saite)
hmm, varbūt tad jāņem tītars

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]tipa75
2012-11-08 12:26 (saite)
pirms tirgus tad paskaties netā - ir kas nokaus priekš tevis un atvedīs klāt. Cik atminos, cenas stipri neatšķiras no C-tirgus. Pirms svētkiem varbūt pat lētāk tā sanāk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nova
2012-11-08 12:33 (saite)
atkal visādi riski. lielie tītari pilni ar kaulu plāksnītēm (tb, gaļa pilna), kas reāli riebjas. Jāzina, cik jauns tītars jāpērk,un lai neiesmērē tādu, kurā tās plāksnes gaļā.
Tītaru bez kaulu plāksnēm pa vidu gaļai esmu ēdusi tikai lietuviešu uzpircējfirmas "Arvis" ražojuma. Kaut kur LV esot viņu produkcija dabūjama, varbūt vari sagūglēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vilibaldis
2012-11-08 19:26 (saite)
piezvani N viņš nesen šmorēja zosi/ pīli, un tā nebija no tirgus :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]tipa75
2012-11-08 12:18 (saite)
Ja no teikti esi nolēmusi pirkt zosi (ak, cik žēl, ka man nav šogad ko piedāvāt) tad labāk iesaku nevis centrāltirgu bet caur i-netu meklēt zemnieku saimniecību, kuri kauj uz pasūtījuma. Veselu zosi cept ir ilgais pasākums un izskatās jau smuki, bet - godīgi - gaļas tur maz. Tāpēc jau to zosi piškā pilnu ar visu ko. Lai nebūtu nejēgā trekni, labāk pirms cepšanas pagriezt taukus nost. Tam putnam zemādas tauku dikti daudz.

Mēs esam pārgājuši uz sutināšanu "pīlē", jo tā tomēr ir salīdzinoši ātrāk un sulīgāk. Par to jaunumu gan gribu oponēt (ne pēc pieredzes), vecas tantes saka, ka 2gadīgās esot ēdamākas par jaunajām. Vispār ir līdzīgi, kā ar pīli - viltīgi jāmāk kārtīgi izcepināt, lai tā labā garša būtu baudāma un kaifojama.
Ekonomiski un no paēšanas drošības viedokļa 2 vistas ir garantētāks svētku ēdiens. Bez tam latviešiem jau " Mārtiņos gaili kāvu". Tās zosis - tā, aiz ausīm pievilktas :D

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]annuska
2012-11-08 12:25 (saite)
skaidrs, pirms ciemiņiem neriskēšu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2012-11-08 13:21 (saite)
ja tiešām gribi:
- zosu provaideris- tālr. 25918005, brīvdabā augušas, svaigi kautas. bet nu skaties, tas tiešām ir čakars.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]gc
2012-11-08 21:15 (saite)
Esmu zosi cepusi divas reizes, abas reizes sanāca gardi, cepās ilgi (vairākas stundas, 4?5?). Cepšanā izmantojām parastus paņēmienus, principā, tādus pašus kā cepot vistu - samarinē, sasmērē, sabāž iekšā šo to, klāt uz cepešpannas kartupeļi un dārzenīši daiviņās cepinās. Pirkām tirgū pāris (2-3) dienas iepriekš, pēdējā dienā vairs nebija (īpaši to pārbaudījām).

(Atbildēt uz šo)


[info]gc
2012-11-08 21:16 (saite)
Un, jā, gaļa tur noteikti ir mazāk (piekrītu komentāram par kauliem un krūšukurvi)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?